Forbes publiceert top 500 armste mensen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Elke week maakt GeenCommentaar ruimte voor een artikel van de satirische website de Speld! Nieuws zonder de ‘feitish’ van de reguliere media.

Rechts een van de runners up in  Darfur (foto:flickr/HelpAge)

Zakenblad Forbes heeft zijn nieuwe jaarlijkse lijst van armste aardbewoners gepubliceerd. Na de recente lijst met rijkste bewoners, waar de Mexicaanse mediamagnaat Slim verrassend bovenaan eindigde, was het volgens de redactie tijd voor ?de andere kant van het spectrum?. Op de lijst prijken 371 Sub-Saharaanse Afrikanen, 54 Oostaziaten, 72 Haïtianen, 2 dakloze Russen en een verwarde Belg. Op basis van ?zorgvuldig en grondig onderzoek en heldere criteria? is de lijst samengesteld, die volgens het tijdschrift ?een representatief beeld van armoede schetsen?. Dat bleek dit jaar met de mondiale gebeurtenissen geen sinecure, aldus Steve Forbes, hoofdredacteur van Forbes magazine.

?Het blijft natuurlijk appels met peren vergelijken. Het prijspeil in Haïti is het afgelopen jaar ruim onder dat van Guinee-Bissau gedaald. Met 4 cent kun je in een vluchtelingenkamp in Malawi alleen een bordje rijst krijgen, terwijl je er in Mongolië al een jakhalskoteletje kunt kopen. Dat maakt het journalistiek gezien moeilijk, maar ook uitdagend.? Doordat de prijs alleen aan volwassen kan worden uitgekeerd gaat hij dit jaar aan vele kinderen voorbij. Pho Nuk (7) uit Noord-Korea heeft er wel begrip voor. ?Op zo?n jonge leeftijd blijft bezit lastig te definiëren. Ik heb niets, en mijn familie ook niet. Maar bij veel westerse gezinnen is de tv en de computer ook eigenlijk gewoon van papa en mama. Dus wat dat betreft bezitten we allemaal weinig. Ik hoop in elk geval dat ik over 11 jaar als volwaardig lid kan meedoen.?

De nummer 1 is Kwame Mpufu uit Nyala, Darfur. Hij had al geruime tijd net als vele landgenoten vrijwel geen materieel bezit, maar toen hij vorige week ook zijn familie verloor kaapte hij de titel voor de neus van enkele landgenoten weg. Mpufu heeft het afgelopen jaar geleefd van een paar kilo rijst, geweld in van cholerabacteriën vergeven water uit een tien kilometer verderop gelegen put.

De kersverse nummer een is ?vereerd.? Op de vraag hoe hij zijn positie heeft bereikt kon Mpufu niet een kernoorzaak noemen. ?Het is een combinatie van factoren denk ik. Mijn familie heeft traditiegetrouw vrijwel niets bezeten. In de jaren ?90 kwamen daar de militie-aanvallen bij, corrupte politie en vervolgens de opkomst van de SLM (Sudanese Liberation Movement, red.). Dan werk je langzaam toe naar een situatie waar in je werkelijk helemaal niets meer hebt. Geen geld, geen voedsel, geen kleren, geen onderdak, en nu ook geen familie. Zo?n prestatie komt niet zomaar tot stand, en wat dat betreft ben ik blij dat we daar nu eindelijk eens een stukje erkenning voor krijgen.?

De trotse winnaar voelt enige verwantschap met ?de andere nummer 1′, de Mexicaanse mediamagnaat Slim. ?Er heerst in de wereld nu eenmaal een obsessie met materiële goederen. Ik vind het een leuk idee dat hij en ik de beide uitersten van deze schaal vormen.? Door het in de wacht slepen van de eerste prijs is Mpufu bij voorbaat kansloos voor de editie van volgend jaar. ?Dat vind ik niet erg. Je moet plaats durven maken voor nieuw talent. Het leuke aan de kredietcrisis is dat armoede in de hele wereld toe kan slaan. Waar Afrikaanse landen vroeger de gedoodverfde favorieten waren, zie je nu dat aanstormend talent overal vandaan kan komen. Dat lijkt me een goede ontwikkeling.

In de analyse bleek de top-100, met name dankzij nummers 99 en 100, gemiddeld vijf cent per jaar te verdienen. Dat het vermogen van de rijkste man ter wereld, Slim, ruim 1.000.000.000.000 (1 biljoen, red.) maal zo hoog ligt vinden ze ?niet meer dan terecht?. ?Die man heeft echt iets neergezet, en daar mag hij best naar beloond worden.? Wel gaven de leden van de top-100 aan eventuele donaties in de vorm van voedsel of medicijnen ?niet af te zullen slaan?. Over kanshebbers voor 2011 wil Forbes nu nog geen uitlatingen doen. Wel geeft de redactie aan ?naast de traditionele kanshebbers in Afrika ook Zuid-Amerika en Azië goed in de gaten te houden.?

Reacties zijn uitgeschakeld