Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Eigenlijk wil ik vloeken, maar ik doe het maar niet. ‘Grumble, grumble’ is nog het minste wat er in mijn brein omgaat als ik dit lees: Grote roofvissen zoals marlijn, tonijn en zwaardvis, verdwijnen in rap tempo uit de oceanen als gevolg van overbevissing. Hun aantallen zijn de afgelopen vijftig jaar met 90 procent gedaald. 90 procent!!
Dat is niet weinig ook!!! Is er dan helemaal geen simpele ziel geweest die dit had kunnen voorzien?? Dat valt toch op? Zeker als men constateert dat grote vissen niet alleen in aantallen afnemen, ze worden ook lang niet zo groot en zwaar als een halve eeuw geleden. Roofvissen hebben op hun top nog maar éénvijfde tot de helft van de afmeting die ze vroeger hadden.
Sommige soorten halen zelden hun volwassen status en krijgen door de visserij vrijwel geen de kans zich te vermenigvuldigen.
Men maakt veelal gebruik van ‘longline fishing’; duizenden haken met aas aan kilometerslange lijnen! Wat deze manier van vissen teweeg heeft gebracht? Och, in de jaren 50 vingen de Japanners gemiddels tien vissen per honderd haken, nu mogen ze blij zijn als ze één exemplaar per honderd haken binnenhalen. En maar stug doorvissen op die manier …

Weet je trouwens hoeveel haaien ze jaarlijks vangen? Het aantal is bijna niet te geloven: 100 miljoen. Stel dat je die allemaal achterelkaar zou leggen, hoeveel kilometer is dat wel niet?

Tonijn is één van mijn favoriete vissen om te eten en eigenlijk heb ik door bovenstaande een beetje het gevoel dat ook ik heb meegewerkt aan het uitsterven van o.a. de tonijn. En dat maakt mij best wel triest.

0

Reacties (10)

#1 lostboyscout

gelukkig kan ik vis niet door mijn strot krijgen. Van minder vis op mijn bordje zal ik dus niet wakker liggen. Daarnaast hoef ik me dus ook niet schuldig te voelen..

Ik kan dus lekker zonder gevaar viseters gaan beschuldigen…
Schame on you, argeloze viseter!!!

 • Volgende discussie
#2 G@rp

Lilith doe het niet, japanners staan er nu eenmaal om bekend dat ze niets op hebben met ‘verstandig’ gebruik van natuurlijke bronnen. Ze draaien hun hand er niet voor om om een compleet perceel tropisch hardhout te kappen voor hun eenmalig te gebruiken eetstokjes, walvissen te slachten voor de ‘wetenschap’ en dolfijnen af te maken omdat die zoveel vis eten!
Wat je wel kunt doen is op de verpakking kijken of de vis op een manier gevangen is die ‘minder’ schadelijk is tav overige zee-bewoners.
Het eten van vlees is trouwens nog schadelijker voor de mens, nog belastender voor het milieu en over de daar nog bijkomende negatieve neveneffecten hoef ik vast niets te verduidelijken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 pablow

natuurlijk,
net als het keurmerk dolfijnvriendelijk zeker ? en wie controleert dat keurmerk ? helemaal niemand inderdaad, die keurmerken gaan nergens over, pure oplichterij …

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Grobbo

We beginnen zo heel langzaam aan op het punt te komen dat we als mensheid meer gaan eten dan er is.

Natuurlijk kunnen we nog wel even voort, maar de natuurlijke bronnen zullen straks opgepeuzeld zijn, en dan blijven er alleen maar door de mens gekweekte en geteelde voedingsbronnen over, en die zijn niet tegen alles bestand zoals we weten.

En wie die keurmerken controleert? Vanavond is de Keuringsdienst van Waarde, op deze url ook een linkje naar de uitzending met…

Dolfijnvriendelijk…

http://www.omroep.nl/rvu/index.html#@http://www.omroep.nl/rvu/berichten/2003/april/keuringsdienst/welcome.html

Enjoy.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Grobbo

Nou, dat ziet er ook mooi uit zo… :(

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 G@rp

Natuurlijk zullen er onder de ‘dolfijn vriendelijke’ vissers oplichters zitten.Maar het keurmerk is ontstaan met medewerking van grienpies dus neem ik aan dat die ook steekproefsgewijs controleren.Misschien naief of zelfs dom maar je moet toch soms ergens gewoon op vertrouwen. Als ik vis koop zonder dat keurmerk weet ik zeker dat er geen investering in een vriendelijker vangstmethode is gedaan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 WILtor

Wat een geneuzel en geklaag, als je echt wat wil doen. doe dan wat! vermoord een irritante politicus ofzo.
En stop met bitchen!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 pablow

die uitzending heb ik over gehoord inderdaad; op zoek naar de captain van het captainsstatement …
“jullie komen helemaal voor Pedro uit Nederland ? hahahaha”
dolfijnvriendelijk verkoopt gewoon lekker, en sommige mensen zijn dan heerlijk naief, betalen graag extra, verder nix mis mee, haha

in greenpeace heb ik 0,0 vertrouwen, die zijn gewoon overal tegen, vanwege de chemische reacties en nucleaire explosies of weet ik veel hoe dat gegaan is, waarschijnlijk zelfs anti-oerknal …

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 DreZ

..mmm ja Tonijn is ook één van mijn favo vissen.. ook om te eten. Net nog een tonijn pizza gehad.. Zit er sterk aan te denken om maar te gaan minderen met de tonijn. Laatst ook nog een stuk op TV (Keuringsdienst van waren http://www.kdv.nl) over de massa’s dolfijnen die wel niet meekomen met het vangen van die tonijn… makes me sad :(

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 DreZ

mmm kan beter eerst de comments fflezen… ahummm

 • Vorige discussie