Fidel pakt corruptie in eigen top aan

Quieria un Woeppie para mis ninos, por favorEen hooggeplaatste figuur van het Cubaanse Politbureau is deze week vanwege corruptie veroordeeld tot 12 jaar cel (BBC). Juan Carlos Robinson (49) was een van de weinige hoge Afro-Cubaanse politici, hij zou zijn positie hebben misbruikt om zich te verrijken. “Het werd bewezen dat Robinson Agramonte […] zijn hoge verantwoordelijkheden en de integriteit vereist voor een revolutionair kaderlid vergat en zijn invloed gebruikte om voordelen te krijgen” (IPS). De anti-corruptie campagne die Fidel Castro vorig jaar startte maakt hiermee zelfs slachtoffers in de hoge rangen. Een fenomeen dat het kapitalistische Westen nauwelijks kent, zouden Castro-adepten zeggen. In de afgelopen maanden werden o.a. duizenden studenten ingezet om benzinestations en bedrijven te controleren op corruptie.

 1. 1

  Ben geen adept maar heb een zekere sympathie voor die vent. Rechtop blijven staan ondans decennia gezeik van de amerikaanse politiek. Ik vrees dat na z’n laatste reis *kuch* Cuba geen Cuba meer zal zijn en dat doet me verdriet.

  Beetje eng om grote groepen mensen een taak te geven om anderen te begluren en wegen.

 2. 5

  Dat is wel heel simpel @Castro. Tuurlijk kennen wij dat wel, iedere vier jaar voor iedere bewindsmanvrouw. Wie in de pers niet overeind bleef wordt gestraft. Die wordt ergens voorzitter, burgemeester, hoogleraar, commissaris.

 3. 7

  Kom op zeg, dit is een oude communistentruuk: beschuldig je tegenstanders van corruptie, ruim ze op deze wijze uit de weg en je wordt nog populairder bij naïeve westerlingen ook. Knap hoor!

 4. 9

  @6
  Dat zijn alle sociale systemen,
  Zelfs anarchisme is onderdrukking…..
  Alle interactie bestaat uit beperkingen aan jouw individuele autonomie,en het enige verschil is de kwalitatieve graad,zowel in richting als in sterkte.