Feit of fabel: steun aan Griekenland

Serie: Dossier:

ACHTERGROND - Vorige week brak Rutte zijn verkiezingsbelofte dat er geen cent meer naar de Grieken zou gaan. Hoe zit dat nu eigenlijk precies? 

‘Het was wel winst die we maakten op de Griekse leningen en ik vind het eerlijk gezegd wel goed dat we geen winst maken over de rug van Grieken.’ (bron) Aldus Diederik Samsom, over het verlagen van de rente die Griekenland over zijn schulden moet betalen.

Op 27 november werd duidelijk dat Griekenland meer financiële steun krijgt, tijd om de feiten op een rij te zetten.

Gaat er nieuw geld naar Griekenland?

Nee het gaat hier om de uitbetaling van een volgende tranche van een eerder overeengekomen steunpakket.

Op wat voor manieren leent Nederland geld aan Griekenland?

Nederland draagt op drie manieren bij aan financiële steun aan Griekenland: de ‘Greek Loan facility’, het EFSFen het IMF. Omdat Nederland niet direct een stem heeft in beslissingen van het IMF laten we dat hier buiten beschouwing.

Greek Loan Facility (GLF)

De GLF is speciaal voor Griekenland opgericht, hierin zitten alle eurolanden. Mei 2010 zijn de eerste leningen uitgekeerd. In totaal is hiermee 53 miljard aan Griekenland geleend (alles is uitgekeerd). Het Nederlandse aandeel hierin is 3.2 miljard.

Onderdeel van de nieuwe afspraak met Griekenland is dat het rentepercentage dat Griekenland over deze 53 mld (en Nederland dus ontvangt) betaalt, wordt verlaagd met 100 bps. Nederland zal dus minder aan rentebetalingen ontvangen dan ingecalculeerd.

European Financial Stability Facility  (EFSF)

Het EFSF is een speciaal mechanisme waar eurolanden geld in storten, het EFSF leent vervolgens geld aan landen in problemen. Op 1 februari 2011 is het eerste geld uitgeleend. Via het EFSF is in totaal 144.6 miljard aan Griekenland toegezegd, hiervan is tot voor de deal 73.9 miljard uitgekeerd. Het Nederlandse aandeel is 6.1%, dus voor Griekenland is het totale risico dat Nederland loopt 8.8 miljard.

De looptijd van deze leningen wordt verlengd en het rentepercentage gaat met 10 bps omlaag. Nederland zal dus minder aan rentebetalingen ontvangen dan ingecalculeerd.

Wat voor afspraken zijn er nog meer gemaakt?

– In totaal wordt Griekenland nu met 43.7 miljard euro ondersteund, 34.4 miljard wordt in december uitgekeerd, 23.8 miljard daarvan gaat naar de herkapitalisatie van banken.
– Het geld dat de nationale centrale banken zouden ontvangen via het Securities Market Programme (SMP) constructie gaat direct terug naar Griekenland.
– Het geld dat Griekenland ontvangt door middel van privatiseringen moet worden besteed aan rentebetalingen.

Samsom heeft het over ‘winst maken over de rug van de Grieken’, doen we dat nu niet meer?

Dit is om twee redenen een vreemde redenering van Samsom:

–       Nederland leent geld uit aan Griekenland en gaat dus een risico aan, hierover wordt een premie (rente) betaald, omdat het niet 100% zeker (sterker, zeer onwaarschijnlijk) is dat het geld terugkomt. Dus tot dat Nederland ook het oorspronkelijke bedrag dat is uitgeleend terug heeft gekregen kan er niet worden gesproken over winst. Overigens was dit tarief al niet de marktrente, anders had Griekenland het geld zelf wel kunnen lenen op de financiële markten. Daarbij bestaan er winstgevendere investeringen dan lenen aan Griekenland, dus dit winst maken is niet de reden dat we aan Griekenland lenen.

–       Alhoewel de rente wordt verlaagd betaalt Griekenland nog steeds rente over de leningen, volgens Samsom zijn redenering maken we nog steeds winst.

Reacties (9)

#1 fietser

Winst maken over de rug van de Grieken: Griekenland moet meer rente betalen dan Nederland/IMF voor de Euro’s die het leent. Het renteverschil is winst voor Nederland. Een tweede facet is dat Nederlandse/Duitse banken geld hebben geleend aan Griekenland, deze particuliere schulden worden afgelost, dus tot publieke schulden gemaakt, met geld dat Griekenland van Nederland cs leent.

  • Volgende discussie
#2 Bismarck

100 bps, dat is toch 1%?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Joop

In plaats van de Grieken betalen ‘we’ eigenlijk de banken. Die hebben de rentes in hun voordeel gewijzigd. Om zogenaamd risico te vermijden, maar dat is natuurlijk alleen gedaan voor het maken van winst.

Jammer dat de globale economie zo verweven is met de geldschieters. Die te groot zijn geworden om failliet te gaan bij mismanagement. En allerlei invloeden hebben binnen de IMF en Wereldbank. Of gewoonweg premiers leveren zoals Monti van Italië.

Ik dacht altijd dat de film Zeitgeist nergens op sloeg. Gewoon allerlei complot theorieën. Maar helaas berusten ze meer op waarheid dan de meest nuchtere geest kan bedenken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Rick M

This story gets never old. Greece continues to be an excellent distraction for what is really happening in Europe.

I sincerely hope that nobody here believes that this money goes to Greece. They would be all stinking rich by now. No, it goes to the lovable bankrupt (mainly German) banks, whose divine top executives think that they should not pay for the mess and the misery they caused to the continent. They are gods, after all.

Forget Greece. Think that Greece doesn’t even exist, for that matter. Your money, the Dutch taxpayers’ money, after a short stop in Athens, goes to the top layers of German, Dutch and other financial institutions. Just because they think they are smarter and better than the rest.

Background info:
http://yanisvaroufakis.eu/2012/09/04/while-awaiting-mr-draghis-6th-september-statement-a-reminder-it-is-the-german-banks-stupid/#more-2715

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Amateur Commenter

Welcome to the united states of Goldman Sachs. En mensen maar afvragen waarom het zo slecht gaat. Griekse burgers slapen op straat terwijl de EU lekker doorblijft idealiseren.

Een utopie is het gevaarlijkste wapen op aarde, dit stop je niet voordat alles kapot is. Waarom is het zo godverdomd belangrijk om 1 unie te hebben terwijl de verdeel en heers tactiek de afgelopen 2 eeuwen al zeer lucratief is gebleken. Dit monster is gecreeerd uit het as van de de 2e wereld oorlog; een wolf in schaapskleren, een phoenix uit de hel.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Paul Teule

Volgende keer graag een infographic over hoeveel Nederland sinds 2008 heeft verdiend door de lage rente die we hoeven te betalen. Is veel belangrijker dan de rent op onze leningen aan Griekenland…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 esgigt

@3 is de film Zeitgeist uit 2007?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Stefan

@7, in ons ‘fact report Verkiezingen’ staat een graphic die de rentelasten van de afgelopen tien jaar laat zijn, trend is dalend. Zie graphic 1.4: http://thefactclub.nl/fact-reports/verkiezingen/

Stefan (The Fact Club)

  • Vorige discussie