Faux pas Pakistaanse kenniseconomie

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Target gewenste braindrain niet gehaald
Madrassa Pakistan is een populaire bestemming voor studenten die een tijdje in het buitenland willen studeren, bepaalde studenten dat wel… Op de Pakistaanse madrassa’s worden jongeren onderwezen in de ‘pure islam’ en sommigen van hen gaan vervolgens terug naar huis om zich op te blazen in de metro of op een marktplein. Ook velen anderen doen dat niet, maar stellen zich na hun opleiding in het dagelijks leven wel minder plooibaar op. De Pakistaanse president Musharraf heeft daarom het Westen beloofd alle buitenlandse studenten vóór het einde van 2005 naar huis te sturen. Eind vorige week meldde minister van Binnenlandse Zaken Aftab Ahmed Khan Sherpao echter dat nog maar 60 procent van de naar schatting 1.500 buitenlandse studenten in Pakistan naar huis is teruggekeerd. Van de overblijvende jongeren studeert het merendeel in de Noordwestelijke Grensprovincie. Maar de Pakistaanse regering maakt geen aanstalten om de provincie tot de orde te roepen. (IPS) Deze Noordwestelijke Grensprovincie is tevens het gebied waar Osama bin Laden zich vermoedelijk schuilhoudt. Het is voor Musharraf noodzakelijk dat hij deze provincie onder controle krijgt anders verliest hij de steun van de VS. Maar tegelijkertijd maken de maatregelen tegen de madrassa’s hem niet populairder in eigen land.

Reacties (3)

#1 Caprio

Tijd voor een Nederlands gedoogbeleid lijkt me. Vroeger riep je als Nederlander dan: zolang het maar legaal is, hebben we er tenminste vat op. Dat mag je niet meer zeggen geloof ik, maar ik ben alweer een tijdje weg uit het land, dus ik weet het niet, misschien kan het weer.

  • Volgende discussie
#2 Carlos

Kan Leon de Winter niet even komen relativeren dat 40% van 1500 = 600 overgebleven buitenlandse studenten eigelijk wel reuze meevalt ?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Bismarck

Volgens mij bevinden er zich in nederland meer leerlingen van islamitische landen, die na terugkeer de plaatselijke wetten gaan overtreden (alcohol drinken enzo).

  • Vorige discussie