Extreemrechts voert de strijd op tegen de ‘eco-dictatuur’

In de Duitse deelstaten Hessen en Beieren zijn a.s. zondag Landtagswahlen. De resultaten van deze verkiezingen zullen worden beschouwd als een tussentijds oordeel over de Ampelkoalition in Berlijn. En dat ziet er niet veelbelovend uit. Hoge scores voor de oppositie kunnen met name ook gezien worden als een teken dat een deel van de Duitse kiezers inzake klimaatmaatregelen op de rem wil trappen. Het anti-groene sentiment achter dit standpunt wordt sterker en het leeft niet alleen in Duitsland.

De laatste opiniepeiling in Hessen laat zien dat de CDU daar de grootste partij kan worden. Daarachter volgen met gelijke scores de Groenen, SPD en AfD. De sociaaldemocratische minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser die Berlijn voor Wiesbaden wil inruilen moet rekenen houden met een mager resultaat. De drie regeringspartijen verliezen, de FDP mag hopen de kiesdrempel te halen. Net als in Hessen staat ook in Beieren extreemrechts in vergelijking met de vorige deelstaatverkiezingen op winst ten koste van het midden en links. De CSU van Markus Söder is hier nog steeds de grootste, maar zal opnieuw geen regering kunnen vormen zonder de rechts-nationalistische Freie Wähler. Van een coalitie met de derde partij, de Groenen, wil Söder niets weten. Hij is een van de meest uitgesproken aanjagers van het anti-groene sentiment. In de landelijke polls is de AfD inmiddels met 21% de tweede partij in Duitsland. Een op de vijf Duitsers heeft zich bekeerd tot extreemrechts.

Migratie is voor de AfD nog steeds een belangrijk thema. Maar Karl Mathiesen wijst er op dat de opmars van de partij in Duitsland een stimulans heeft gekregen door het dispuut binnen de coalitie over de warmtepomp. De AfD heeft met succes de hoge kosten van de warmtepomp ingezet om nieuwe kiezers te trekken. De stijgende cijfers in de opiniepeilingen voor extreemrechts dateren van dit voorjaar toen in Duitsland de discussie over de verplichte warmtepomp bij de vervanging van de cv ketel tot een hoogtepunt kwam. Dat er uiteindelijk een sterk afgezwakt compromis is gesloten heeft niet kunnen verhinderen dat het anti-groene sentiment meer Duitsers dan ooit heeft geraakt. De warmtepomp bleek een katalysator voor de opleving van de weerzin van rechts tegen het activisme en de morele druk van de milieubeweging. ‘Tegen de eco-dictatuur’, zo luidt het frame. De Groenen, hoezeer bereid ook tot het sluiten van compromissen in de wankele regeringscoalitie, zijn het pispaaltje geworden van de conservatieven.

Terugtrekkende bewegingen

Volgens Mathiesen is dit een sentiment dat je ook in andere Europese landen aantreft. ‘In heel Europa wint extreemrechts terrein en op veel plaatsen wordt verzet tegen het klimaatbeleid tot een kernprobleem gemaakt. Het is een ontwikkeling die de aandacht heeft getrokken van politici over het hele continent, vooral van conservatieve partijen die hun groene verplichtingen overboord hebben gegooid in het licht van de populistische aanval.’ Ook centrum-rechts, christendemocraten en liberalen, zijn voorzichtiger geworden bij het steunen van de klimaatagenda. Zie de terugtrekkende bewegingen van premier Sunak in het Verenigd Koninkrijk die probeert het imago van zijn partij op te poetsen ten koste van uitstel van maatregelen tegen de klimaatopwarming. Zie ook de actie van Europese christendemocraten onder leiding van Commissievoorzitter Von der Leyen om een partijgenoot als Commissaris voor Klimaatzaken aan te trekken. Ook al moest Wobke Hoekstra tegenover het parlement vergaande beloftes doen, de Europese Volkspartij heeft met hem wel een man die bij de Europese verkiezingen van volgend jaar de nodige voorzichtigheid kan uitstralen om de concurrentie van rechts af te troeven.

Een politieke kettingreactie bedreigt zo de uitvoering van steeds urgenter wordende klimaatmaatregelen. Extreemrechts voedt en misbruikt anti-groene sentimenten. Centrum-rechts doet een pas op de plaats om niet te veel aan extreemrechts te verliezen en aan de macht te kunnen blijven. We mogen hopen dat links dit voorbeeld niet gaat volgen.

 

+4

Reacties (9)

#1 Ronald Heijman

De opkomende trend van (extreem) rechts is onmiskenbaar. Enerzijds onder invloed van de chaos rond de asielproblematiek en anderzijds als schrikreactie rond klimaatbeleid.
Net zoals het laten ontstaan van majeure crisissen zoals armoede in welvarende landen, woningnood, gezondheidszorg problematiek, kwalitiet onderwijs, energiecrisis hebben regeringen in de afgelopen decennia zwak beleid gevoerd. Er zijn nu te veel crisissen tegelijk ontstaan, ook aangewakkerd door de effecten van de oorlog in Oekraine, hoge energieprijzen en hoge prijzen van consumptiegoederen.
Tegelijk hebben de rechtse partijen, die door de hype van milieu- en klimaat problematiek in de verdediging waren gedrongen, zich herpakt en het hoge ontevredenheidsniveau bij de bevolking kunnen gebruiken als alibi voor hun alternatief.
De midden- en progressieve partijen die de macht hebben en hadden, hebben gefaald in de noodzakelijke oplossingen en daardoor het gevoel van ontevredenheid aangewakkerd.
Daarvan wordt nu logischerwijze gebruik gemaakt door de conservatieven en extreem rechts, die zogenaamd concrete en effectieve oplossingen hebben en inspelen op het populistisch sentiment. Dat kunnen ze goed.
Daarin past het uitspelen van zwaktes van concrete maatregelen. Zoals het voorrang geven aan asielzoekers boven de eigen bevolking, het opdringen van wamtepompen, die zeker niet effectief zijn in vele ongeschikte woningen en zeer duur zijn, zonnepanelen die door nieuw beleid een veel langere terugverdientijd krijgen, lastenverzwaring bij de groepen met de laagste koopkracht zonder voldoende bijdrage van de rijken, vermogenden, belastingontwijkers en grote winstgevende bedrijven.
Zelfs goede maatregelen zijn dan niet meer voldoende om het sentiment te keren.
Deze combinatie van factoren leidt dan logischerwijze tot de behoefte aan nieuw populistisch beleid van partijen die aansluiten op dit sentiment.
Zolang alles democratisch verloopt is hiertegen weinig in te brengen. Politiek gaat in golfbewegingen. Echter misleiding wordt toegestaan en leugens zijn onderdeel van de agressieve retoriek. Vanuit het buitenland wordt onze democratie ondermijnd.
Zodra de democratie en de rechtstaat wordt bedreigd, moet worden ingegrepen. Dat hebben we hopelijk nu wel geleerd, maar nog onvoldoende toepast.
Daarom: kijk uit voor de rotzakken!

  • Volgende discussie
#1.1 Joop - Reactie op #1

Wel mooi die gedateerde sociologie uit de vorige eeuw, Ronald.

Wat is er gebeurd?

postmodernisme, alle ideologieën hebben afgedaan, zijn gedateerd, want:
– secularisatie
– massa (geen elite meer die regels stelt) en iedereen kan kennis en geld vergaren
– individualisme (tot op het egoïstische af)
– alles is vloeiend (Zisek)

We hebben een grote middenklasse, die de nog rijkeren imiteert in materialistische zin: groot huis, grote auto, veel verre vakanties, tweede (vakantie)huis(je), mooie hobby’s: zweefvliegen, oldtimer, eigen bijna zeewaardige boot, motors voor de vrije zaterdag, lid tennis of golf, dochter op paardrijles, enz enz enz.

En dan komen ze uit de politiek, vooral de linkse partijen, ineens met regels die mijn riante leventje bedreigen. Want ik wil wel duurzaam zijn, maar ik ga mijn hobby’s niet opgeven. Wat denken ze wel niet. Hard voor gewerkt!

  • Volgende reactie op #1
#1.2 P.J. Cokema - Reactie op #1

Tegelijk hebben de rechtse partijen, die door de hype van milieu- en klimaat problematiek in de verdediging waren gedrongen, zich herpakt en het hoge ontevredenheidsniveau bij de bevolking kunnen gebruiken als alibi voor hun alternatief.

Dat is toch niet helemaal juist geformuleerd. De aanval kwam van meet af aan van ‘rechts’ en de alsmaar groeiende groep klimaatopwarmingontkenners, wiens propaganda werd (en nog steeds wo0rdt) verspreid door altright bloggers en rechtse mainstream media. Dus juist de mensen en groeperingen die voorstander zijn van maatregelen om milieu- en klimaat te redden zijn in de verdediging gedrongen.

  • Vorige reactie op #1
#1.3 Ronald Heijman - Reactie op #1.2

Ik denk dat we hetzelfde bedoelen.
“Dus juist de mensen en groeperingen die voorstander zijn van maatregelen om milieu- en klimaat te redden zijn in de verdediging gedrongen.”
Mijn bedoelde volgorde is als volt:
1. Voor 10 jaar geleden werd klimaatproblematiek nog ontkend door de mainstreem
2. Daarna opbouw van klimaatbewustzijn en tegelijk ontkenning of de trend negeren, convervatisme en rechtse partijen in de verdediging of werden monddood gemaakt
3. Nu klimaatbewustzijn sterk gegroeid is en onontkoombaar in zijn politieke consequenties, hebben de conservatieven, die grotendeels gelieerd worden aan de oorzaak van klimaatopwarming, de tegenaanval gezocht en narratieven ontwikkeld om de nadelen van klimaatmaatregelen te dramatiseren. Nu beogen zij dat maatregelen in twijfel worden getrokken. En zijn met enig succes de trend aan het ombuigen: minder, minder snel, anders, minder nadelig voor mijn achterban etc.

#1.4 Hans Custers - Reactie op #1.3

Voor 10 jaar geleden werd klimaatproblematiek nog ontkend door de mainstreem

Dat klopt niet. Het probleem werd al benoemd in het eerste Nationaal Milieubeleidsplan van het kabinet Lubbers II (CDA-VVD) uit 1989. En VVD-milieuminister Nijpels organiseerde dat jaar een grote klimaatconferentie in Noordwijk, met de oprechte bedoeling om daar al internationale afspraken te maken om er wat aan te doen.

Er waren harde ontkenners aan de rechterkant, maar die vormden altijd een minderheid. De PVV was volgens mij de eerste die van ontkenning een partijstandpunt maakte.

#1.5 Ronald Heijman - Reactie op #1.4

Dat ziet de universiteit Utrecht na onderzoek van de partijprogramma’ s toch anders.
https://www.uu.nl/sites/default/files/20170208-essay_energie_en_klimaat.pdf

#1.6 Hans Custers - Reactie op #1.5

Interessant stuk, maar ik zie niet waar het in tegenspraak is met wat ik zei. Het probleem is niet dat rechtse partijen klimaatverandering door de mens hebben ontkend. Het treurige is dat ze zich ervan bewust waren, maar amper iets hebben gedaan om het op te lossen.

Het stuk noemt wel het actieve ontkennersclubje dat zo’n 10, 15 jaar geleden een stempel probeerde te drukken op de VVD. Maar ook toen kregen ze de meerderheid van de partij niet mee.

#2 Co Stuifbergen

ten koste van uitstel van maatregelen
Is er dan minder uitstel?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Emile M

De mogelijke ondergang van dit cultuurgoed zal die rechtse rakkers raken. https://www.volkskrant.nl/wetenschap/klimaatopwarming-bedreigt-cruciaal-ingredient-bier~bea626bb/

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie