Explosies in Londen

Vanochtend hebben in Londen verscheidene explosies plaats gevonden.
Een bus is vernietigd en de metro is ontruimd. Er schijnen veel mensen onder het bloed en stof uit de metro naar boven te komen.
Scotland Yard spreekt van meerdere explosies.

Mijn eerste gedachte is een aanslag, maar van wie en waarom?

update 1 (12:04): 5 metrostations zijn getroffen en 3 dubbeldekkerbussen
Een aanslag dus….

update 2 (12:11):Kaartje met explosies aangegeven De explosies zijn bij de volgende stations: Liverpool Street, Aldgate East, Edgware Road, King’s Cross, Russell Square en Moorgate.
Twee metro’s zijn op elkaar geklapt bij King’s Cross

update 3 (12:20): Zie hier voor foto’s van de explosies en rampgebieden.

update 4 (13:21): Blair gaat terug naar Londen.
De eerste twee doden zijn officieel. Komen er nog meer?

update 5 (13:52): CNN heeft een timeline met alle gebeurtenissen.

 1. 4

  Ik kijk drie tv kanalen tegelijk. De eerste twee doden zijn geteld. De bus betreft een touristenbus, met het oogmerk London economisch te treffen (aldus BBC). CNN meldde een half uur na de aanslag al dat Al Qaida dit was, want: geen vooraankondiging (IRA, ETA enz wel) en meerdere explosies tegelijk (zie 9/11 en 3/11). BBC speculeert hier nu ook openlijk over. Maar er is een verschil: London is niet zo geraakt als NY en Madrid, qua slachtoffers (voor zover dat nu valt in te schatten). Doel is volgens experts geweest om chaos te veroorzaken, niet om slachtoffers te maken. Frankrijk zal balen dat de aanslag niet een dag eerder is geweest, in verband met de Olympische Spelen-uitverkiezing.
  Tenslotte: HEF DE STAATSOMROEP VAN NEDERLAND OP OF ONTSLA DIE EIKELS ALLEMAAL! Wat een waardeloze zender, betaald van uw en mijn geld. Telefoonlijnen die niet werken, informatie die niet klopt, tientallen secondes stiltes, enz enz. Nee, dan de BBC: baken van rust, sereniteit, goede informatie, en alle verbindingen werken. En dat terwijl de BBC toch in het hart van de chaos zit en meer paniek moet voelen. Ik check onze staatsomroep bij iedere ramp, en iedere keer lijkt het erger te worden. Stompzinnige amateurs!

 2. 6

  Als ze als doel hebben chaos te veroorzaken, denk ik meteen aan een afleiding. Dat zie je altijd in films!
  Misschien racen alle beveiligingstroepen vanaf de G8 top nu naar Londen zodat ze daar een aanslag kunnen doen??

 3. 7

  Het aantal doden lijkt relatief gezien mee te vallen. Er wordt gezegd dat het meer was om Lndn te ontwrichten… Dus misschien “wordt vervolgd”?

 4. 8

  JP was op tv… Laten we het er verder maar niet over hebben, zo dominee-achtig, vol stopwoordjes en ingestudeerde teksten. Te zielig gewoon. Dan Blair! In een eerste reactie oprecht aangeslagen, later omringd door alle leiders vastberaden.
  CNN meldt tien doden bij een van de metrostations. Er zijn -behalve de eerder genoemde twee- geen doden bevestigd, maar het ziet er naar uit dat het aantal vele malen lager is dan Madrid (192) en 9/11.

 5. 11

  Het komt er eigenlijk op neer dat Blair een betere acteur is dan JP. Is uitstraling en leiderschap belangrijk dan gedegen kennis en politiek inzicht?

 6. 12

  Als Blair dat acteerde mag hij van mij meteen een oscar krijgen.

  En ik denk dat voor een minister president uitstraling en leiderschap inderdaad belangrijker zijn. Hij moet het verhaaltje namelijk aan de man bregen. Voor technische zaken heeft hij adviseurs danwel ministers.

 7. 13

  Blair heeft indruk gemaakt. Misschien dat als je voor de Firma GB werkt je een beetje een “ons” gevoel krijgt? Ik denk dat hij zichzelf ook wel gedeeltelijk medeverantwoordelijk voelt.

 8. 14

  @PS: tja, het schijnt dat iemand als Raegan inderdaad veel aan zijn adviseurs over liet en vooral het verhaaltje aan de man bracht. Nog altijd beschouwd als een zeer goede president van de VS. Maar uitstraling en leiderschap is niet genoeg, ik noem het maar “visie”.