Europees Nationaal Front

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Tja, die titel komt over als een contradictie in terminus. Toch is dat misschien wel het beste label voor de recente samenkomst van extreem rechtse partijen in Wenen. De FPÖ (Oostenrijk), het Front National (Frankrijk), de Azione Sociale (Italië), Alternativa Española (Spanje), Partidul România Mare (Hongarije), Ataka (Bulgarije) en Vlaams Belang (België) hebben daar de Weense verklaring ondertekend waarin ze stelling nemen tegen o.a. immigratie en de EU grondwet.
Heel apart om te zien dat partijen die zich juist hard maken voor de respectievelijke nationale belangen ineens Europees gaan samenwerken.
Het is echter maar de vraag hoe goed die samenwerking zal zijn. De meeste leiders gunnen elkaar niet de positie van voorman namelijk. Het zal wel gaan net zoals aan de extreem linkerzijde van het politieke spectrum. Veelvuldige pogingen tot samenwerking en nog meer gevallen van afsplitsingen.
Maar goed, er is nog steeds een mogelijkheid dat bij de Europese verkiezingen van 2009 er alleen pan-europese partijen mee mogen doen. Dan moeten ze er natuurlijk wel klaar voor zijn.

(Dank HansR voor de tip)

Reacties (18)

#1 Crachàt

Het zijn ontspannende dagen voor het Behang. Philip vrijt met grote passie de harde joodse bewegingen op, en gaat uitgebreid brallen met zich verenigende rechtsextremisten, die ‘jood’ als een puist wrat op de mensheid beschouwen.
Ik zou dat ‘vechtend over de grond rollen’ maar niet teveel als feit aannemen.
Op een bepaald moment gaat de innerlijke sociologische klok tikken op ‘discipline’, vooral wanneer er macht of uitweg uit frustratie mee gemoeid is.
http://www.blokbuster.be/2005/1611nazi.html

 • Volgende discussie
#2 HansR

Het is natuurlijk niet de eerste keer dat rechts zich verklaart tot een front. Maar ik heb wel de indruk dat de druk toeneemt en dat links afbrokkelt (en geen antwoord heeft). Los van verkiezingen staat hier dus wel echt een stroming op die denk ik een analogon kent in de geschiedenis van Europa.
Zo’n 80 jaar geleden o.i.d.

Of zie ik dat verkeerd.
Zijn er historici en duiders in de zaal?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Sikbock

Ik denk dat “links” een beetje fobisch is voor “rechtse” bewegingen..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Steeph

@Sikbock: dat “genoegen” is wederzijds volgens mij.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Max J. Molovich

Leefde mijn man nog maar, hoor ik weduwe Rost van Tonningen nu denken. Ik heb dan ook bijzonder goede oren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Ekko Dieleman

Ik las gisteren een bericht over Filip dat hij nu naar Marokko is afgereisd om te pleiten voor minder instroom van illegale Marokkanen in Europa. De Volkskrant schreef daarover dat De Winter afgereisd is naar het hol van de leeuw. Hoezeer ik het ook oneens ben met zijn denkbeelden, lef heeft hij in ieder geval wel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Caprio

@Ekko(6): dat bericht heeft inderdaad al maanden geleden op Sargasso gestaan. Je kunt het lef noemen, maar je kunt het ook opportunisme noemen. De Winter is namelijk niet echt begaan met het lot van de immigrant maar veeleer met dat van zijn Christelijke landgenoten. Hij is natuurlijk een echte straatvechter, sowieso iedereen die aan die kant van het politieke spectrum zit heeft op zijn minst moreel lef om maatschappelijke verhoudingen tot een breekpunt te willen doordrijven, terwijl die 10% van de bevolking op geen enkel grondwettelijk punt het land ooit nog uitgezet kan worden. Je kunt het ook dom en gevaarlijk noemen.

@HansR: prima bijdrage. Erg interessante bijeenkomst vanuit neutraal perspectief bezien. Je hebt gelijk, ik constateer dat ook, dat links geen enkel geloofwaardig antwoord heeft op de stemmingmakerij van rechts. Misschien is het omdat de linkse partijen gedomineerd worden door karakterloze intellectuelen, en rechts een straatgeluid is, geen subtiele discussie op basis van 300 pagina dikke rapporten, maar geschreeuw op basis van one-liners. Ik heb nog geen socialist of sociaal-democraat gezien met het karakter van de straat, het hart op de goede plek en met het verstand dat ze allemaal over het algemeen wel hebben. In plaats van de confrontatie en hun rug te rechten, op te komen voor hun principes en de kans-arme buitenlander, durft er niemand zich voor hen uit te spreken, maar wijfelen ze wat, denken ze de boel te sussen door toe te geven. Ik zeg: genoeg is genoeg. Hier trek ik de streep, en als er over heen gegaan wordt, is het revolutie zonder eind. Principes/vrijheid behoren ten koste van alles verdedigd te worden, tegen fundamentele islamieten en tegen rechts-extremisten. Als ik iets bewonder aan Amerikanen is het die onvoorwaardelijke bereidheid dat te doen. Enfin, interessante bijeenkomst dus.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 HansR

@Caprio
Ik heb het niet geschreven hoor. Ik heb alleen de suggestie gedaan. De constatering dat intellectuelen links hebben overgenomen en dat het verschil tussen links en rechts dat van de verhevene tegenover de straat is ben ik met je eens. Ik denk overigens dat die streep wel getrokken gaat worden hoor. Kwestie van tijd. En dan zijn de poppen aan het dansen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 mescaline

Waar hebben we het over ? Alleen de bezwaren tegen softlinks kan ik delen. Maar straatlinks zit lang en breed in de SP. Die groeit als kool. Amerikanen vechten voor hun vrijheid/principes ? Doof, blind, wansmaak, Bush kiezen. En evenzogoed heel veel zachte deals sluiten, over stemmachines bijvoorbeeld, en gerrymandering. Als er maar iemand genaaid kan worden. Vreemde Capriolen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Sikbock

Wat een Vooroordelen over links en rechts weer. Je hebt behoorlijk wat intellectuelen die “rechts” zijn en een hoop niet intellectuelen die “”links” zijn.

Daarnaast zijn er linkse partijen die de taal van de straat maar al te goed spreken. Denk aan de SP bijvoorbeeld.

Het probleem bij de gevestigde linkse partijen is volgens mij nog steeds dat ze in oude clichees denken en gehinderd worden door hun conservatieve linkse achterban.

Als links de onderwerpen gaat aansnijden die ze al jaren krampachtig probeert te negeren zijn we een stuk verder.

Kop uit het zand/ wakker worden dus
geneuzel over WOII schijnt dat echter in de weg te staan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Sikbock

typo: laatste zin was “kladrestant” ( mag u wegdenken)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 heidekonijn

De Winter dom noemen lijkt me naast de waarheid.
Vind van zijn denkbeelden wat je wil maar een dom iemand is zelden zo rad van tong en strategisch van keuzes.
Wat dat moedig betreft lijkt het me duidelijk dat de man minstens ‘bevlogen’ te noemen is.

Paradoxaal genoeg treft het me soms dat moesten onze Europese leiders -left, right & center- ook zo gemotiveerd in hun overtuiging (als ze er een zouden hebben) we als sterk Europa Sjors en Vladimir tot wat menselijker gedrag hadden kunnen motiveren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 obsidiaan

leuk… LPF en Wilders tellen europees ook al niet mee.
Ze zijn vast niet Evil genoeg.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Caprio

@heidekonijn: DeWinter is autistisch slim, met een gebrek kun je ook je voordeel doen inderdaad. Pim Fortuyn echter, die was pas echt slim, zoals ook Haider een stuk slimmer was dan DeWinter. DeWinter laat zich steeds weer verleiden om zich zelf buiten het toelaatbare te plaatsen, dat is niet slim als politicus. Gegeven het potentieel in Belgie had DeWinter allang en breed in de regering kunnen zitten als hij zich niet had ingelaten met domme uitspraken en schreven overschreed.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Caprio

@Sikbock: okay, enige nuance dan:
VVD: intellectuelen en volk
CDA: intellectuelen en schapen
PvdA: intellectuelen
SP: volk
GL: ‘intellectuelen’
LPF/LN/Wilders/Ali/etc: egos + volk
aartsChristelijk: schapen

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Sikbock

@ Caprio: duh.. volgens mij zit je er (weer) eens naast.. fijn hoor, die hokjesgeest

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 heidekonijn

@ Caprio
Als je punt is dat Haider beter in communicatie is, en het omzeilen/toedekken van zijn donkere kantjes, treed ik je bij.
Ook Fortuyn heeft dit emotioneel intelligenter kunnen aanpakken door zijn geaardheid (traditioneel eerder een nadeel in de politiek) als schild te gebruiken en ook een letterlijk bont allegaartje als partij op te voeren.

Maar je overschat m.i. het potentieel voor extreem-rechts in vlaanderen, sowieso als je het over geheel belgie bekijkt. Het is niet voor niets dat het VB naar het midden probeert op te schuiven.
Gegeven de tegenwerking in belgie -vergeet niet dat Vlaams Belang de staat zélf aanvalt- en dan vooral in de media is het een klein wonder dat die partij nog bestaat.
Het is sterk de vraag of een andere partij een dergelijke (gefocuste) tegenwerking zou overleven.

De Winter autistisch slim noemen lijkt me een grove onderschatting, en het is nog maar de vraag wie er over vijf jaar het ‘beste’ voor staat: LPF, FPÖ of VB.

Maar ik kan fout zijn natuurlijk.. time will tell.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Bismarck

Heidekonijn: Das niet zo veel vraag. De LPF in ieder geval niet en als je het puur zou uitdrukken in zetels in de (deel)parlementen zal VB duidelijk nummer 1 zijn. Het is wat makkelijk om dat overigens op te dragen aan de partijleider.

Het VB heeft niet zoveel zetels in Vlaanderen dankzij deWinter, maar meer dankzij walenhaat. De partij die zich het hardst tegen de steeds irritanter wordende Walen afzet vangt automatisch veel stemmen en het VB kan dat nu eenmaal het beste omdat ze dankzij het cordon sanitaire nooit met Walen hoeft samen te werken.

 • Vorige discussie