Dankzij duizenden boerenbedrijfjes in ontwikkelingslanden kunnen wij in Europa het hele jaar door aardbeien en haricots verts eten. Produceren voor de export wordt voor deze boeren steeds belangrijker. Op het eerste gezicht lijken de grote supermarktketens als Albert Heijn en C1000 de afrikaanse en zuid-amerikaanse boeren in een wurggreep te hebben. Maar wie beter kijkt ziet ook positieve ontwikkelingen.
Nu ontwikkelingslanden produceren voor Europa moeten ze ook voldoen aan europese regels. Het kwaliteitscertificaat EurepGAP omschrijft voor ieder product nauwkeurig aan welke hygiënische en milieueisen de producent moet voldoen. Het is vooral te doen om traceability van de produkten, maar ook de arbeidsomstandigheden tellen mee. Soms zijn de regels onzinnig: zo moet iedere boer een telefoonaansluiting hebben om een ambulance te kunnen waarschuwen in geval van vergiftiging. Terwijl het in Afrika veel handiger is als je een pick-up hebt om iemand naar het ziekenhuis te brengen. Ook moeten de boeren 2000 euro betalen voor een eerste audit om zich te certificeren, een onoverkomelijk bedrag voor velen.
Maar de europese supermarkten hebben zich niet ongevoelig getoond voor kritiek op EurepGap. De regels worden aangepast aan de lokale omstandigheden. Inmiddels maakt Albert Heijn kleine ananas-kwekers in Ghana wegwijs in de regelgeving en verstrekken ontwikkelingsorganisaties microkredieten zodat boeren zich kunnen certificeren. Wat ze ermee winnen is een afname-garantie, maar vaak nog veel meer. De salarissen van de landarbeiders zijn op een redelijk niveau en de arbeidsomstandigheden beter dan bij niet-gecertificeerde bedrijven. Ja en zelfs in Afrika begint men nu met biologische landbouw.
In het mei-nummer van Internationale Samenwerking wordt uitgebreid ingegaan op deze nieuwe handelsrelatie tussen de EU en ontwikkelingslanden: “Keuterboer in het groenteschap”.
Tevens worden verschillende cases onder de loep genomen: Zuid-Afrikaanse druiven, Keniaanse passievruchten, Senegalese boontjes, Egyptische aardbeien en Ghanese ananas.
Reacties (14)
Ik begrijp dat de supermarktoorlog ook globaliseert?
Hey Carlos.
HET gaat vooral om importheffingen. Teelt+vries+cargoshipment van bulk(groente en fruit) en heffingen bepalen in de winkel een prijs van soms 2,29/pond versssssse sperziebonen uit Kenia = fl. 4,58 snoeiharde guldens/kilo.
Voor een happie bonen.
Mijn fout, double that. Wie biedt er dus 10 gulden en 09 cent voor een kilo Keniaanse bonen.
@Carlos: je ging toch ook kneuterboeren aan extensieve ‘energieteelt’ laten doen; of is dit plan even in de vriezer gezet tot de wereld is uitgekeken op ananassen en boontjes
Op boontjes ben ik al lang uitgekeken, energieteelt lijkt me wel wat. Kernfuchsia’s?
ho ho ho… lieve mensen, ik wil helemaal niks (anders stond dit wel in de categorie “opinie”) bovenstaande pots is vluchtige laat-op-de-avond-in-elkaar-gedraaide samenvatting van een interessant bericht uit http://www.isonline.nl
Ongetwijfeld gaat het in de big picture ook om importheffingen, sprinkhanen en de VN, de opkomst van de islam en het sextoerisme van gescheiden duitse vrouwen naar Gambia.
Maar in dit artikel ging het toch vooral om EurepGap.
Mescaline (2), eet u wel genoeg groente?
Het hoeft van mij niet hoor. Maar kijk op z’n minst eens op de stickertjes op de groenteverpakkingen bij de AH, en in een schap liggen zo 5 a 6 verschillende ontwikkelingslanden. Bovenstaand artikel is geen droom of fantasie het is al keiharde werkelijkheid.
(ps. u rekent nog in guldens, ligt het daar soms aan?)
Raoul (4), ja dit ga ik inderdaad doen, maar dat is nog in ontwikkeling en daar kan ik momenteel nog niks over zeggen.
En dan ben ik nu dus wel benieuwd wat de invloed is van een Europese Grondwet op de de keuterboer in het groenteschap…Zijn zij er ook bij gebaat of kijken we alleen maar naar de interne voordelen?
Carlos, ik kom toch echt sperziebonen tegen van 2,29 per 500 gram. De guldens laten zien dat we in een nieuwe wereld leven.
Geen fratsen…laatst nog Egyptische sperzieboontjes 99 cent/pond…Sugarsnaps uit Kenia zijn daarentegen het hele jaar niet te betalen…
jullie menen het? ik let nooit op de prijs ;-)
@Praetoriaan, duurzame productie en gebruik van grondstoffen staat wel in de EU Grondwet. Alleen die heeft betrekking op europees grondgebied. Toch kan ik mij best voorstellen dat je deze bepalingen overneemt in handelsovereenkomsten met andere landen. Dat gebeurt nu al (vrijwillig). En je ziet dat zelfs die grootkapitalisten als Albert Heijn niet ongevoelig zijn voor kritiek. Je moet ze een beetje achter hun (dirk v/d) broek zitten, maar vervolgens komen ze heus in beweging. Als ik naar de hele productieketen kijkt heb ik persoonlijk het minste vertrouwen in de overheden van die ontwikkelingslanden. Die zijn vaak corrupt en racistisch tot op het bot. Voila, ik heb ook weer mijn statement van de dag gemaakt… :)
@6
“bovenstaande pots”
Potsenmaker!