Ethanol-OPEC in de maak

Morgen begint de Amerikaanse president Bush aan een zesdaagse reis door Latijns-Amerika. Op zijn reis zal deze telg van de Texaanse olieindustrie de fundamenten proberen te leggen voor een “een markt over het hele halfrond die een stabiel aanbod aan biobrandstoffen garandeert” (IPS). Een ethanol-OPEC soort van… Brazilië is wereldwijd de grootste producent van ethanol en de VS willen voor hun brandstofbehoefte minder afhankelijk zijn van onstabiele regio’s zoals het Midden-Oosten. En 1+1=2. Bush zal tijdens deze reis door Brazilië, Uruguay, Colombia, Guatemala en Mexico een energie-aanbod doen om de toenemende ‘macht’ van de roemruchte olieboeren Chavez en Ahmadinejad te counteren (Brazil Mag).

Met deze actie probeert Bush te verhinderen dat onder leiding van de Venezolaanse president Chavez er een Latijns-Amerikaans handelsblok ontstaat dat anti-Amerikaans opereert. Maar tegelijkertijd kan deze koers richting een ethanol-OPEC drastische gevolgen hebben voor het landgebruik in Latijns-Amerika. Is dit een waardevolle kans om marginale landbouwgronden beter te benutten of verandert het continent in één grote energie-akker en komen natuur en lokale voedselvoorziening nog meer onder druk te staan? Volgens de Venezolaanse specialist Alfredo Michelena is een ethanol-OPEC ondenkbaar. “Maar ethanol kan wel in de plaats komen van een beperkt deel van het aardolieverbruik in de VS – zowat de hoeveelheid die Venezuela nu aan de VS levert.” (IPS)

Als zo’n ethanol-OPEC zou ontstaan dan beperkt deze zich vast niet tot Latijns-Amerika. Welke regio’s in de wereld hebben de potentie om een (machtige) biobrandstof exporteur te worden? Misschien geeft dit kaartje (bron) van een studie van de Universiteit Utrecht een eerste indicatie van deze nieuwe wereldorde…

 1. 6

  @Larie
  doorspekt van vele bodems en vereisen enig schakelwerk..

  Lek geslagen en kortgesloten dan toch…

  Ik mis hem volledig.
  Of heb je hier de geschiedenis van Sargasso voor nodig?