EO en homoseksualiteit, een onwennige combinatie

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Toen Arie Boomsma geschorst werd wegens het halfnaakt verschijnen in het eenmalige homo-nummer van Linda, ging dat volgens de EO over het halfnaakte deel van dit akkefietje. Het homo-deel had er volgens de organisatie niets mee te maken. Ik betwijfelde dat toen, en mijn twijfel wordt door de laatste opmerkelijke gebeurtenissen gevoed. EO-presentator Manuel Venderbos, ook een jongere presentator, krijgt van de EO namelijk geen toestemming om mee te varen op een boot tijdens de gay-pride. De boot is gevuld met homoseksuele christenen.

De EO wil homoseksualiteit met ‘eigen vormen en middelen’ bespreekbaar maken. Op de EO-jongerendag werd er bijvoorbeeld uitgebreid over gesproken, en ook Manuel Venderbos heeft het er in zijn programma’s over.

De EO lijkt er op dit gebied dus een dubbele moraal op na te houden. Het er wel over hebben op plekken waar het gemiddelde EO-lid de minste kans heeft ermee geconfronteerd te worden, maar zodra het te erg in de openbaarheid komt er publiekelijk afstand van nemen. Met de huidige gang van zaken is homoseksualiteit in christelijke kringen dus waarschijnlijk ergens in de volgende eeuw compleet bespreekbaar.

Het lijkt er ondertussen wel op dat er een (kleine) botsing tussen de jonge en oude garde binnen de EO aan het plaatsvinden is. Dus laten we hopen op nog wat meer van dit soort clashes, dan versnelt het proces misschien wat. Of ze beginnen gewoon een nieuwe omroep, dat is ook heel hip.

Reacties zijn uitgeschakeld