Energiecrisis Argentinië

Foto: Stroomstoringen treffen Argentinië. Foto door Maximiliano Kolus: http://www.flickr.com/photos/agent1994/3137016850
Serie:

ELDERS - Uw correspondent is op vakantie, vandaar deze (en volgende) week een light-versie van de ‘Elders in Zuid-Amerikareeks’. 

Het is een jaarlijks terugkerend fenomeen in Argentinië. Zodra de temperatuur enkele dagen achter elkaar tot boven de 30 graden stijgt, kampt het land met stroomstoringen. Hoewel de problemen zich in heel Argentinië voordoen, is de situatie in het stedelijk gebied van Buenos Aires het meest nijpend.

De hoge temperaturen in combinatie met stroomstoringen zorgen voor een gespannen sfeer. Hele buurten hebben soms dagenlang geen elektriciteit. Boze wijkbewoners bezetten kruispunten en steken afval in brand om aandacht voor hun problemen te vragen. Opportunisten en criminelen proberen juist gebruik te maken van de situatie, zij slaan aan het plunderen.

Volgens de Argentijnse regering zijn de storingen het gevolg van het economische succes van de afgelopen jaren. Doordat veel mensen nu airconditioning hebben, is het energieverbruik spectaculair gestegen. Het is een boodschap die de meeste Argentijnen weinig soelaas biedt: wat heb je aan airconditioning als je het apparaat niet kunt gebruiken.

Daarin hebben ze gelijk. Maar wie de energierekening van een gemiddeld huishouden in Buenos Aires bekijkt, ziet meteen dat er iets niet klopt. Per twee maanden betaalt een gezin nog geen €10. In omringende landen is dat minimaal het dubbele. Sinds de economische crisis van 2001-2002, subsidieert de nationale regering de energieconsumptie van de inwoners van het stedelijk gebied van Buenos Aires.

Hierdoor zijn bijzonder weinig prikkels om het energieverbruik te beperken, wat de regering aangrijpt om consumenten de schuld te geven van de energieproblematiek. Dit leidt tot furieuze reacties bij gedupeerden. Volgens hen zijn de storingen het gevolg van onderinvesteringen in het energienet. De concessiehouders zouden te weinig geld steken in onderhoud en uitbreiding van het netwerk. De regering heeft inmiddels gedreigd de concessiehouders te nationaliseren.

Als noodoplossing koopt Argentinië inmiddels stroom in bij buurland Uruguay. Daarnaast overweegt de regering  ‘geplande stroomstoringen’: bepaalde gebieden worden voor korte periode afgesloten van het net. De inwoners worden van tevoren gewaarschuwd zodat ze voorzorgsmaatregelen kunnen nemen. Het idee is niet nieuw. In de jaren ’80 werd eenzelfde systeem gehanteerd om overbelasting van het net te voorkomen.

Voor de gemiddelde Argentijn is het echter hét bewijs dat opeenvolgende regeringen het probleem voor zich uitschuiven.

Uw correspondent is de hitte en stroomstoringen in Buenos Aires inmiddels ontvlucht en geniet op dit moment van een vakantie in het koude Patagonië.

Regelmatig verschijnen artikelen van Remi Lehmann in regionale dagbladen van Wegener (oa. Brabants Dagblad en De Gelderlander) Voor een dagelijkse portie nieuws uit Zuid-Amerika volg je Remi op Twitter.

 

 

Reacties (1)

#1 Max Doorrijhoogte

Tsja, dan zit er niets anders op dan de subsidie niet meer uit te keren aan de consument maar dit aan te wenden voor de bouw van (waterkracht)centrales.
Ook daar zullen ze moeten leren dat energie nu eenmaal niet gratis is.