Er is iets raars aan de hand in de wereld van de politiek. Waren de grenzen tussen links en rechts al wat vervaagd de afgelopen jaren, de afgelopen weken loopt alles volledig uit de hand.
Zo stond Jan Marijnissen voorheen bekend als iemand die opkomt voor de armsten onder de arbeiders. Maar de voorman van de Socialisten wil dat dat wel beperkt blijft tot de Nederlandse arbeiders. Poolse vrachtwagenchauffeurs bijvoorbeeld, die echt aan de onderkant zitten van de inkomensschaal, moeten worden uitgesloten van werk hier.
Eigen arbeider eerst dus. Ook al verdient een Pool nog niet de helft van een Nederlandse vrachtwagenchauffeur. Is dat nou opkomen voor de armen?
Wie dat tegenwoordig wel doet, is Balkenende. Die roept in India dat we vooral door moeten gaan met het experiment dat globalisering heet, omdat de armoede daar met grote sprongen terugloopt.
En Femke Halsema? Die wordt vanwege haar nieuwe manifest uitgeroepen tot liberaal van het jaar.
Snapt u het nog?
Reacties (63)
Nog?
Dat was een leuke plaagstoot van de JOVD. Zowel links als rechts voelde zich geraakt.
De Polen mogen hier best komen. Poolse arbeidsvoorwaarden willen we hier echter niet. Daar komt het standpunt van Jan Marijnissen dus vandaan.
Wat dacht jij ? Laat ik eens het naiefste stukje aller tijden schrijven ?
haha, nee hoor. Ik maakte me alleen zorgen om het lot van de Poolse vrachtwagenchauffeurs. En over wie er nu precies welke ideologie aanhangt.
Nou Nederlandse chauffeurs die voor een Pools loon in Nederland moeten werken, die situatie willen we hier dus niet . Blij dat ik het even voor je kon ophelderen.
hoe zat het nou met die riante salarissen van die chauffeurs… ?
NL : 3600 euro netto pmnd
PL: 1800 euro netto pmnd
ik heb dit al eerder genoemd, maar nog steeds geen bevredigend antwoord kunnen krijgen.
Dat zijn onzinsalarissen. Waar haal je dat vandaan ?
Ik vermoed dat dat is wat een werkgever kwijt is voor een vrachtwagenchauffeur, inclusief lasten ed. Niet wat ie in zijn handje krijgt.
Zo niet, dan moet ik eens dringend met mijn baas praten.
Jouw baas is druk aan het onderhandelen met een uitzendburo uit Bangladesh. Daar zit iemand die jouw werk voor 10% van jouw loon wil doen. Daarom krijg jij voortaan ook maar 10%.
Je wilt toch graag solidair zijn ? Nou dan.
Een vrachtwagenchauffeur met 5 jaar ervaring verdient bruto € 1680,00 per maand (38 urige werkweek) volgens de loonwijzer
maar om op die salarissen terug te komen, dat wordt afgesproken in de CAO Beroepsgoederenvervoer. Ik kan er zo snel niks over vinden. Ik weet wel dat er geen beroepsgroep bestaat waar meer kletskoek wordt verkocht dan bij de internationale chauffeurs. Soms wordt er wel veel verdiend maar dat ligt ook aan weekends werken, ’s nachts werken of 100 uur/week werken.
Het enige cijfer dat klopt is dat wat wordt afgesproken in de CAO beroepsgoederenvervoer. Transport is een business die het al jaren heeel erg slecht doet.
Dat kan natuurlijk komen omdat de transportondernemers hun chauffeurs 7.5 duizend gulden netto/maand betalen.
Maar ik geloof dat dus niet he.
CAO Transport
wel wat meer (met onregelmatigheidstoeslagen)
Maar iig geen 6200 bruto
Op http://www.salariskompas.nl kun je nog berekenen ( voor de competetief ingestelden onder ons) of je hetzelfde of meer verdient dan je leeftijdsgenoten ;-)
deze dus
Dat gevecht om het ideaal van de vrijheid is ook wel een beetje sneu. Het tweedimensionale politieke spectrum bestaat niet meer. Het is een kubus! Ja toch?
Bovendien moeten we vrijheid als ideaal ook maar eens herzien, als het betekent dat we onze vrije tijd moeten gaan besteden het kiezen van onze zorgverzekeraar en onze energieleverancier. Voor dat soort keuzes kiezen we toch politici? Ik denk bij vrijheid altijd aan blowen en naar Dylan luisteren, maar dat is het al lang niet meer.
Je bent vrij om de kansen te grijpen die je geboden worden.. als je tot je 65 ste naar dylan wilt luisteren, lekker op je rug het gras wil zien groeien, moet je dat vooral doen..
achteraf gezien had ik dat ook beter kunnen doen.
Hoezo?
Maorijnissen ziet niet graag eigen familie werkeloos worden:
http://www.marijnissentenp.com/img21.jpg
bah bah……… de nuance is ver te zoeken hier……. leugens en insinuaties……… en dat op een “links weblog”.
Haha.. Daar heb jij ook wel een handje van DP.
Maar er mag blijkbaar geen kritiek geleverd worden op de grote roerganger, dan zijn het al snel leugens.
Ach.. Links en rechts.. Kijk maar, we kunnen zo weer een paars kabinet hebben met GL i.p.v. D’66. Ik wil dan wel een PvdA-er in de regering, anders loopt het begrotingstekort teveel op.
He DP, weet je dat dat een geweldige stukje was?
Het probleem van Jan en DP is dat wat ze willen alleen in EU-verband te regelen is. De SP heeft gewoon geen consistente visie op de toekomst.
Die salarissen (3600 en 1800 euro) werden genoemd op het NOS Journaal of Netwerk, een paar maanden terug. Ook ik viel van mijn stoel van verbazing, moeten ze soms hun eigen diesel betalen? Wat het nu werkelijk is (met al die onregelmatigheidstoeslagen) weet ik nog steeds niet, maar ik heb niet de indruk dat vrachtwagenchauffeurs aan de onderkant van de samenleving bungelen en meestal meer verdienen dan menig academisch geschoold persoon (auto, koophuis en veel vlees op de bbq). Vind ik niet erg hoor, maar ik behoud wel graag de vrijheid om dat te mogen constateren.
Groenlinks is altijd al liberaler geweest dan de VVD.
li·be·ra·lis·me (het ~)
1 ideologie die vrijheid voor het individu nastreeft, met name op staatkundig en economisch gebied
Als ik me niet vergis is de VVD keer op keer geweest voor inperkingen van vrijheid (identificatieplicht, langere gevangenisstraffen, inperking van Privacy, verlaging van het minimumloon, noem maar op), waar Groenlinks op zijn minst kritisch was (en vaak tegen stemde).
Dat de SP niet zo vriendelijk was tegenover buitenlanders was me al langer bekend (ik geloof dat dat ook een keer duidelijk naar buiten kwam bij een VRT-analyse van de partijen bij de vorige verkiezingen; Zij noemden de SP rechts-links).
Globalisering is geloof ik trouwens een rechts thema als ik me niet vergis.
Carlos: Ik denk dat die 3600 euro voor mensen zijn die een uurtje of 80 per week maken. Ik kan me voorstellen dat menig internationaal rijdend chauffeur daar aan komt, gezien de aard van zijn werk. Uiteraard zal de staatstelevisie (GS-taal!) daarop geselecteerd hebben, want Polen die in nederland zijn, zijn immers ook internationaal bezig.
Zoals al door wat mensen aangegeven, uitgaande van de 40-urige werkweek (toch ook alweer 4 uur meer dan de gemiddelde kantoorslaaf!) halen ze er bruto toch nog niet de helft uit.
Ik denk dat vrachtwagenchauffeurs soms wel eens 80 uur maken. Dat zeker en dan weer een paar dagen thuis.
Maar meer inzicht in het leven van een vrachtwagenchauffeur is gewenst. Zijn die hier ook ?
Als je liberalisme tegenover socialisme zet heb je ineens een heel andere discussie. Het is net zoiets als met realisme, afhankelijk van de context kan het iets heel anders betekenen. Een VanDale verklaring dekt totaal niet de lading.
Je kunt Liberalisme niet tegenover Socialisme zetten, het zijn namelijk geen tegengestelde stromingen. Ik denk zelfs dat Socialime gedeeltelijk op Liberalisme stoelt. Ik vermoed dat jij Liberalisme met kapitalisme verwart, net als de VVD overigens.
Zijn socialisme en kapitalisme dan wel tegengestelde stromingen? In de meeste pure vorm, komt dat misschien aardig in de buurt, maar er is geen enkele partij die dat aanhangt.
Indien het socialisme gedeeltelijk op het liberalisme stoelt, heb ik de SP nog niet op een liberale gedachte kunnen betrappen.
Heren
de genoemde 3600 Euro zijn over het algemeen bestemd voor de buitenland rijders
1600 a 1700 voor gewoon binnenlands vervoer is dan wel het absolute minimum in de branche.echt voor de allerjongste chauffeurs met de minste ervaring en zelfs die weten er vaak meer uit te halen dan dat d.m.v. overuren en een onregelmatigheidstoeslag.
wat vergeten word namelijk is dat om logistieke problemen als files en de 24 uurs af en aanvoer naar de grote logistieke centra te omzeilen, de transport bedrijven steeds meer werken in de dal-uren van de nederlandse 24 uurs economie.
en daar moet je dan toch echt wel je personeel voor beetalen volgens de wet.
maar de echte vraag is dus: nemen ‘onze eigen’ chauffeurs liever genoegen met minder salaris (dat kozen werknemers in Duitsland bij ik geloof Mercedes Benz toen hun fabriek naar het verre Oosten driegde te worden verplaatst) of gaan ze voor omscholing?
Omscholen naar wat?
IT-medewerkers?
Out source manager
Vrachtblogger
King: Daar heb je ook gelijk in, behalve dat van de SP. Om maar een voorbeeld te noemen, de SP stemde tegen de identificatieplicht (verbeter me als dit voorbeeld toevallig niet klopt!), hetgeen zeer liberaal is. De VVD stemde ervoor, niet erg liberaal!
Erg makkelijk blogje, valt me tegen.
Voor je Marijnissen in de anti-buitenlander hoek zet, lees eerst dit even:
http://www.janmarijnissen.nl/opinies/Voor_Polen_dreigt_uitbuit_CAO_.html
Zijn allereerste toespraak in de Kamer in 1994 ging over de uitbuiting van Poolse werknemers in Limburg. (En niet omdat hij de ‘eigen aspergestekers’ wilde beschermen tegen een beetje eerlijke concurrentie.)
Het openen van de grenzen en het ‘liberaliseren’ van de arbeidsmarkt gebeurt nu vooral om de concurrentie op de arbeidsmarkt op te voeren, zodat de factor arbeid goedkoper wordt. Lagere lonen dus, minder sociale voorzieningen en zoek je oude dag zelf maar uit.
Doe daar eens een blogje over…
Crux is dat de mondiale deflatie van ‘de factor arbeid’ tegelijkertijd de werkenden in ‘emerging economies’ vooruit helpt. Met wie zijn ‘we’ nou solidair?
@Bismarck
Dat is dan idd een liberaal standpunt van de SP. (Of zou het zijn dat ze tegengestemd hebben, omdat ze dat altijd doen?)
Een “mondiale deflatie van “factor arbeid” “, wat bedoel je daarmee?
Volgens de echte globalisten (is dat een woord?) neemt door vrije handel overal de welvaart toe zowel in het westen als in de “emerging economies”. En tot nu toe klopt dat ook wel.
Dat is voor mij DE GROTE reden om geen SP te stemmen, omdat ze geen internationale solidariteit hebben, maar liever zelf op de zak met centen blijven zitten, imperialistisch tuig! Serieus, daar kan ik mij enorm kwaad over maken, hypocriete kut-garage-socialisten. Sorry, meneer zwart man, maar ons socialisme blijft beperkt tot de witte onderklasse, dus zak maar in de stront, want onze uitkeringstrekkers willen videogames spelen.
Voor King #42: als Witteman in #39 constateert dat er mondiale krachten aan het werk zijn om de factor arbeid goedkoper te maken, dan zou je kunnen zeggen dat je wereldwijd meer arbeid voor je geld krijgt. Of exacter: dat ondernemers/werkgevers voor hetzelfde geld meer (en betere?) arbeid kunnen krijgen. Denk maar aan Marijnissen’s eigen voorbeeld van die particuliere opdrachtgever die zijn klus door 5 Poolse bouwvakkers liet doen en niet door de Nederlandse aannemer.
En dan is toch sprake van deflatie van arbeid? Of is dat economie van de koude grond?
Het roept in elk geval de vraag op hoe de Nederlandse overheid, of zo je wil de Nederlandse politieke partijen, hierop gaan reageren.
Om over de gemiddelde burger maar te zwijgen.
Zie over dat laatste #25 van de huidige Koers van de Wereld-thread zelf.
Goed, laten we weer even bij het begin beginnen:
Je kunt je asperges hier door Poolse arbeiders laten telen. Marijnissen zou dat alleen willen als je ze Nederlandse salarissen betaalt, maar dan hoef je geen Polen hier naartoe te laten komen.
Je kunt ook het hele aspergebedrijf naar Polen laten verhuizen, want de Nederlandse consument, (en niet in de laatste plaats het slecht verdienende deel) wil nu eenmaal graag goedkope asperges.
Tot slot kan je ervoor kiezen de import van buitenlandse asperges te verbieden om je eigen, relatief dure aspergeteelt te beschermen. Daarmee maak je de asperges in de winkel duurder, en neem je ook het risico dat je export verminderd, omdat veel landen nu eenmaal voor-wat-hoort-wat denken als het gaat om import en export. Dan gooi je effectief je grenzen dicht, en hebben we misschien nog wel asperges, maar geen Ipods/tv/geneesmiddelen/olie/noemmaareensietswatzemisseninNoord-KoreaofCuba.
Heb ik nog een optie gemist?
Caprio: de SP kent geen internationale solidariteit? Ik denk dat de SP de meest internationalistische partij is in dit land. Geen andere partij heeft zo’n uitgebreid internationaal netwerk van bondgenoten, ook in de derde wereld. Geen andere partij steekt zoveel tijd en moeite in het ondersteunen van democratiseringsbewegingen in worstelende landen, zoals nu Irak. (Irakese lokale politici volgen op kosten van de SP cursussen hoe je partijen opbouwt, hoe je discussie organiseert, hoe je campagne voert etc.)
Maar back on topic: er wordt nu internationaal genivelleerd door de arbeidsvoorwaarden hier naar Oost-Europees niveau te drukken, in plaats van de omstandigheden daar naar ons niveau te stuwen. Want in Polen moeten ze de lonen al weer matigen om te kunnen concurreren met Oekraïne. En daar moeten ze straks weer matigen omdat anders de Russen het werk overnemen. Zo worden we overal tegen elkaar uitgespeeld. Het tegengaan van deze slinkse vorm van uitbuiting is bij uitstek een internationale strijd.
Volgens mij is dat helemaal niet het geval. Ik heb in nederland de salarissen nog niet zien dalen, nog de werkloosheid zien stijgen door de “import” van poolse krachten. Mensen werken vaker in de diensten sector die in het algemeen beter betaald dan de produktie factor.
Bovendien vertrekken veel poolse bouwvakkers/chauffeurs naar west-europa. Hun plaats in polen wordt ingevuld door ukrainers, die ook weer meer verdienen dan thuis.
Fabrieken in bepaalde delen van china (beijing) worden verplaats verder land inwaarts of naar het noorden omdat de arbeid daar ook duurder wordt.
Waar zit die deflatie van arbeid?
Wel eens gehoord van die Amerikanen die nu 2 of 3 banen moeten draaien om hetzelfde welvaartsniveau te behouden als vroeger? De beloning van arbeid lijkt wel degelijk bezig aan een race to the bottom. Dat dat hier nog niet gebeurt wil toch niet zeggen dat het nooit zal gebeuren?
@Witteman: da’s mooi zo’n netwerk, daaro lekker mooi weer spelen, en thuis het beleid waar die daaro op zitten te wachten de nek omdraaien. Hypocriet en eng socialisme, mooi dat we dat ook nog eens meemaken.
er wordt nu internationaal genivelleerd door de arbeidsvoorwaarden hier naar Oost-Europees niveau te drukken
Dit gebeurt helemaal niet, je zit uit je nek te kletsen. Lokale arbeidsomstandigheden gelden overal. In het geval van de chauffeurs, verplaatsen bedrijven hun vestigingen, daar kun je als een alleenstaand verschijnsel wel bezorgd over zijn. Maar in een breder kader is dit juist prima!
Want? Omdat de prijzen omlaag gaan, de produktie en consumtie omhoog, etc. Terwijl Nederlandse bedrijven door technologische innovatie zich kunnen toeleggen op specialistischer distributie (denk aan logistieke innovatie, Galileo systemen inbouwen, tracking, kortere time-to-market, hogere frequenties etc). Het probleem ontstaat voor bedrijven die niet kunnen concurreren daarmee, maar die wil je econmisch-technisch ook niet beschermen, omdat die in-efficient zijn. Maar de SP wil weer op de weg van het staatssocialisme, dat net ineengestort was! Heb je met je internationale netwerk wel eens de ellende in die landen gezien die door een gebrekkige marktwerking ontstaan is?
Want in Polen moeten ze de lonen al weer matigen om te kunnen concurreren met Oekraïne. En daar moeten ze straks weer matigen omdat anders de Russen het werk overnemen. Zo worden we overal tegen elkaar uitgespeeld.
We worden niet tegen elkaar uitgespeeld, maar er vind specialisatie plaats binnen het arbeidsproces. Als de SP aan de macht komt gaan we dan de kolenmijnen openen of buitenlandse kolen kopen?
Het tegengaan van deze slinkse vorm van uitbuiting is bij uitstek een internationale strijd.
Die een systeem van corruptie, armoede, nepotisme, econmisch verval en uiteindelijk sociaal-politieke onderdrukking tot gevolg heeft.
@William de Bruyn: wel eens gehoord van die Afrikanen die geen baan hadden en elkaar de kop inschieten om het hoofd boven water te houden?
Je vergeet 1 ding van Amerika: het is de meest succesvolle economie ter wereld, en die Amerikanen met 2 of 3 banen WERKEN daadwerkelijk! Ja het is moeilijk te geloven, maar die werken zowaar. Je moet daar niet minachtend over gaan doen, Nederlandse socialisten doen vaak nogal neerbuigend over ARBEID, maar arbeid maakt onafhankelijk en geeft een mens eigenwaarde. Kom daar nog maar eens om in de zieke man van Europa, Nederland.
Caprio: Die mensen met 2-3 banen in amerika werken inderdaad. Ze werken zich zelfs kapot. Probleem is alleen dat ze van al dat werk niet onafhankelijk worden, want met hun 2-3 banen kunnen ze nog steeds geen zorg-, aansprakelijkheids- of bijstandsverzekering betalen, waardoor ze in een klap tot de bedelstand vervallen als ze een ongeluk oplopen, goed ziek worden of een ongelukje veroorzaken.
Dat is de deflatie van de arbeid: Ze krijgen te weinig geld voor al dat harde werken om hun financiele toekomst te kunnen garanderen. Hetzelfde treedt op in Polen (,Oekraine etc). Blijkbaar wil ondernemend Nederland daar ook naar toe.
Daarmee wordt werk dus behoorlijk gedevalueerd en zoals anderen dat noemen de arbeider uitgemolken. Hiep hiep hoera voor de consument, tenzij hij arbeider is (zoals de meesten zijn). Slechts de kleine bovenlaag heeft baat bij deze ontwikkeling, die leidt naar 19e eeuwse tostanden. Wie kijkt er nu neer op arbeid?
De nederlander kijkt neer op arbeid. Er worden poolse bouwvakkers gehaald, niet omdat ze minder betaald krijgen dan nederlanders, maar omdat nederlanders dat zware werk niet willen doen.
Ik heb ook altijd mijn twijfels over die verhalen met amerikanen met 2-3 banen die niet rond kunnen komen. Hetzelfde geldt voor die grote aantallen amerikanen die zogenaamd die arm zijn (arm is defineerd met absoluut bedrag per maand, in europa is dat aan het gemiddelde inkomen gehangen). Van de amerikanen die nu arm, is 80% dat over een jaar niet meer. Ik denk dat hetzelfde geldt voor die 2-3 banen..
King: Denk je dat ze over een jaar meer verdienen met die 2-3 banen? Ik denk eerder minder, omdat ook in de VS geldt dat de willekeurige Mexicaan of andere midden-amerikaan die de grens weet over te sluipen voor minder gaat werken. De amerikaan kan dus kiezen tussen ook voor minder werken, of werkeloos worden.
De enige nederlanders die neerkijken op arbeid zijn de werkgevers, die er inderdaad niet te veel geld voor over hebben.
Bismarck: Nee, ik bedoel dat die amerikaan over een jaar 1 baan heeft waar hij wel van rond kan komen. Je moet niet vergeten dat de amerikaanse arbeidsmarkt een stuk flexibeler is dan de europese. Eerlijk gezegd heb ik geen cijfers om die stelling te onderbouwen, maar die hoor ik van jou ook niet, dus dat komt goed uit.
Die mexicanen die de grens oversteken, hebben geen green-card en mogen niet werken. Illegale arbeid is weer een ander probleem.
Bovendien heeft armoede in de VS een hele andere context dan in NL of India of Afrika. Veel arme Amerikanen bezitten een eigen huis, eigen trailer/grond, eigen auto, internet aansluiting en eigen PC, en 100 TV kanalen, en hun koopkracht/consumptiepeil ligt hoger dan ergens anders. En dan heb ik het nog helemaal niet over de Amerikaanse cultuur, waarin armoede binnen de Amerikaanse droom beleefd wordt. Goed, daar kun je dan wel lekker cynisch over lopen doen en vinden dat het in NL allemaal zo prachtig, wunderbar geregeld is vanaf je computer op het uitkeringsbureau terwijl je op je nummertje wacht, maar Amerikanen zijn er zelf vaak volkomen gelukkig mee.
Kijk eens naar de l-z boy tip Country Boys bijvoorbeeld.
@Bismarck: het probleem dat jij noemt (het niet kunnen betalen van voorzieningen) treedt opmerkelijk genoeg niet aan de onderlaag op (die mensen krijgen allemaal welfare, medicaid, voedselbonnen, en pensioenen van de overheid) maar bij de middenklasse. Zodra je onder een bepaald bedrag aan inkomen komt betaalt de overheid alles in de VS. Dat staat dus volgens buiten deze discussie. Ik meen dat het op 1400 dollar per maand ligt.
Ik dacht dat het 600 doller per maand is, een heel stuk minder was dan die 1400 dollar. Maar misschien hebben we het nu over iets anders of verschilt het per staat.
En die amerikaanse huizen zijn van karton, dat kun je geen echt huis noemen! Bakstenen daar maak je huizen van:)
Ik kan die amerikaanse mentaliteit wel waarderen. Die gasten blijven altijd positief. Hoe diep ze ook aan de grond zitten, ze blijven in de amerikaanse droom geloven of iig dat ze het in de toekomst beter gaat. Is wel even anders dan die klaag cultuur in nederland en europa.
@Caprio: Het begrip “bezit” is erg betrekkelijk als je ziet hoeveel schulden de meeste amerikanen hebben. Het begrip “koopkracht” daarmee ook.
Het is een illusie.
King: Het is illegaal du het bestaat niet? Dat is mooi jezelf voor de gek houden! En de lonen bij Wallmart zullen niet omhoog gaan (al zeker niet binnen een maand).
King: Onrealistisch optimisme vind ik geen goede eigenschap. Zeker niet als het gepaard gaat met het fenomeen dat Steeph noemt. Men leent maar raak, want het zal wel beter gaan, dus we kunnen het dan wel wer terug betalen. Die deksel is ze al eens eerder hard op de neus gevallen en de gevolgen daarvan kennen we nog wel.
Overigens vind ik dat nederlandse klagen zo slecht nog niet: Je kunt beter beginnen te klagen VOOR de ernst van de situatie zich uit, zodat ze misschien voorkomen wordt.
Natuurlijk bestaat er illegale arbeid. Maar ik denk dat dit een ander probleem is. De lonen van (legale) arbeiders gaan toch niet omlaag door illegalen?
Wallmart zorgt voor een lage inflatie en zorgt ervoor dat toeleveranciers efficienter gaan werken (of worden afgeknepen). Deze effecten werken wel op een andere schaal, dan het kassameisje dat elke maand maar een beperkt salaris ziet. Ik weet niet of het netto effect nu positief of negatief is. Ik geloof dat ze ook een enorme doorstroom hebben. De meeste mensen werken er max. 2 jaar en stromen dan door naar een betere baan (of denk ik nu wel erg naief?).
Die amerikanen zijn misschien naief positief, maar ik ben dat geklaag van nederlanders ook een beetje moe.
Dat vraag ik me dus af. Logischerwijs betekent illegale arbeid dat er minder legale arbeid over blijft. Dan zijn er dus minder (legale) banen en dus meer werkelozen. Over het algemeen hoor je uit conservatieve hoek altijd roepen dat minimumlonen verlagen de beste remedie is op werkeloosheid en in amerika gebeurt dat ook herhaaldelijk. Enfin, je kent het 19e eeuwse verhaal wel: Probeer een overschot aan arbeiders te creeren, zodat ze zullen werken voor elk loon dat je ze aanbiedt. De oude regels van het kapitalisme.
Wallmart heeft geloof ik met name een hoog verloop (niet zo zeer doorstroom) omdat de mensen er last hebben van het Aldi effect (de voorwaarden zijn te slecht voor de lonen). Ze vluchten dus. Ik gok naar slechterbetaald werk waar ze zich misschien wel nog wat waardiger/minder uitgebuit voelen. Ik geef toe dat ik geen ondersteunend cijfermateriaal heb (alleen een VN-artikel van een paar maanden terug in mijn hoofd).
‘Het aantal werklozen is in 2005 wereldwijd gestegen met 2,2 miljoen. Bijna 191,8 miljoen mensen hebben geen baan. Bijna de helft van de werklozen is tussen de 15 en 24 jaar. Van de wereldbevolking zijn 2,85 miljard wel aan de slag. De groei van de wereldeconomie met 4,3 procent heeft in 2005 nauwelijks bijgedragen aan het terugdringen van de werkloosheid, concludeert de ILO’
Volkskrant 25 januari 2006, p. 7