Een béétje dom?

?Is het nu echt teveel gevraagd om die minderheid met een luxe leefstijl een bijdrage te laten leveren aan de toekomst van onze planeet?? Dat vroeg prins Willem-Alexander tijdens zijn staatsbezoek in India. Jawel, u leest het goed. Een prins roept op tot een minder luxe levensstijl.

Geloof maar niet dat hij het reisje naar India uit eigen zak heeft moeten betalen. Hij heeft niet even moeten sparen (of lenen…) om zijn retourtje India te betalen. En geloof maar niet dat hij tourist class vloog. Of business class. Nee, dat gaat met een eigen vliegtuig.

Denk ook maar niet dat hij zelf zijn afval scheidt. Dat hij weet waar de dichtstbijzijnde winkel is waar je spaarlampen kunt kopen. Dat hij weet hoeveel je kunt besparen (en dus hoe goed het voor het milieu is) als je op je sluipverbruik let.

Verwacht maar niet dat hij met zijn gezin opeens kleiner gaat wonen, in een huis met goed geïsoleerde buitenwanden. Of dat hij opeens heel vaak op de fiets gaat. Het openbaar vervoer neemt. Of in een zuinige auto gaat rijden.

Kortom, prins Willem-Alexander bewijst maar weer eens dat hij intelligente dingen zeggen beter aan mensen kan overlaten. Aan zijn vrouw bijvoorbeeld. Die zal wederom zeggen dat haar man ?een beetje dom? is.

 1. 1

  Het wordt helemaal wrang als je weet hoe de koninklijke familie naar India is gevlogen: met twee vliegtuigen. Het regeringsvliegtuig voor de hoedjes en een KLM-lijnvliegtuig. omdat die zonder vervelende tussenstops hare majesteit naar India kon vliegen.

 2. 2

  Tjonge jonge wat flauw weer. Van het zelfde niveau als “Al Gore vliegt de wereld rond en beweert tegelijkertijd dat we niet zoveel moeten vliegen’. Dus als je ergens een mening over hebt moet je eerst zelf perfect zijn? Wie zonder zonde is werpe de eerste steen?
  Als mensen met invloed kunnen bijdragen aan de broodnodige bewustwording is dat goed. Dat is toch wat we nodig hebben? Dat gezeur altijd.

 3. 5

  Ik wil de levensstijl van WA niet verdedigen. Het gaat mij om het omvermaaien van mensen die vanuit hun positie, waar je zeker kritiek op kunt hebben, proberen mensen bewust te maken. Tuurlijk zou ik het toejuichen als WA op de fiets naar Prinsjesdag kwam, maar dat doet niets af aan het simpele feit dat die man Prins is en daardoor invloed heeft en die gebruikt.
  Ik ben zelf niet zo gevoelig voor een boodschap komend van WA, maar ik weet zeker dat hele volksstammen dat wel zijn. Dus helpt het.
  En daarna zou je hem kunnen aanspreken op zijn eigen levensstijl, maar dat vlakt het belang van zijn boodschap niet uit.

 4. 7

  Om AHS een beetje bij te staan: ik ga er zelfs vanuit dat W.A. binnen de “marges” van zijn bestaan heus wel zijn best doet om ook daadwerkelijk een steentje bij te dragen. Dat-ie “noodgedwongen” regelmatig een vliegtuig moet nemen om publiek voor zijn boodschap te vinden. hoor je mij ook niet over.
  Maar hij heeft toch niet het alleen-recht om kritiek te spuien op de levenstijl van anderen?
  En dat van die vliegtuigen hoeft natuurlijk niet benadrukt te worden. Er zijn genoeg andere voorbeelden om duidelijk te maken dat er een wereld van verschil is tussen wat we (koninklijke familie incluis) zeggen en doen.
  Terzijde: rob hamilton wees op dat gedoe met die vliegtuigen. Anders had ik het niet eens geweten.

 5. 8

  Aan de andere kant: het geld dat hij bespaart door niet zelf zijn reis te betalen zou hij wel eens aan een goed doel kunnen schenken. Oordeel nooit als je niet alle feiten kent.

 6. 9

  “Maar hij heeft toch niet het alleen-recht om kritiek te spuien op de levenstijl van anderen?”

  Nee, dat beweer ik toch ook niet? Hoe meer hoe beter zelfs!

 7. 10

  @8″Aan de andere kant: het geld dat hij bespaart door niet zelf zijn reis te betalen zou hij wel eens aan een goed doel kunnen schenken. Oordeel nooit als je niet alle feiten kent.”
  WA &de feiten over zijn familie kennende zal hij het wel onder de armen verdelen, een deel onder de rechter, de rest onder de linker arm.

 8. 11

  @ThinkTank
  Al Gore en z’n zonnepaneeltjes?
  Rijkeluis-hobby-isme.
  Weet je wat die dingen kosten?
  Spreek ik nog niet eens v/d ,het milieu aantastende, facetten van het productie-proces.

  Molentjes, waar ons Vorstenhuis ook steeds meer ’n tik van krijgt, schijnen ook al niet meer je van het te zijn.
  Onze water-management-expert doet ‘r beter aan z’n “waterhuishouding” te regelen door tegen ’n boom aan te seiken, net als z’n tante.
  Maxima kan ‘m nog wat tips van haar pappie geven over hoe je het stroombeeld van delta’s kan proberen te beïnvloeden.

  Op eigen kosten, gaarne.
  Al die “Koninklijke” Waanzin.

 9. 16

  Wie weet hoe de Oranje stadhouder rond 1790 werd verdreven verbaast niets meer.
  Er is natuurlijk niets op tegen wat minder CO2 in de atmosfeer te jagen, maar het is hoogst twijfelachtig of de CO2 toename iets te maken heeft met de mogelijke klimaatsverandering.
  Wie iets weet van archeologie of van geologie. om maar te zwijgen van paleontologie, die weet dat het klimaat altijd veranderde.
  Waarom, dat weten we nauwelijks.
  De studie van het klimaat begon pas rond 1970.
  Overigens was het ook rond het einde van de 18e eeuw het gewone volk wat geloofde in de Oranjes.