Een Royaal Gebaar?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Voor deze mensen is vrijheid geen vanzelfsprekendheid, maar een geschenk! Voor ons zou Uw royale gebaar een bevrijding zijn. Want als inwoners van Nederland zijn we medeverantwoordelijk voor het lot van deze (uitgeprocedeerde) vluchtelingen. Waar het hart van zoveel mensen spreekt, hopen wij op een royaal gebaar van U, Majesteit, op een koninklijke geste aan het Nederlandse volk

Een royaal gebaar roept op tot een generaal pardon voor asielzoekers, vanwege het 25 jarige jubileum van onze vorstin.

De monarchie is een stuk traditie waar wij als Nederlanders zeer aan hechten, zo blijkt telkens weer uit onderzoek. Een van de koninklijke tradities is het recht om gratie te verlenen. Vooral bij verjaardagen en julilea wil er -in het buitenland- nog wel eens kwistig met gratie worden gestrooid. In Nederland vraagt men nu onder aanvoering van een groep prominenten om een generaal pardon voor uitgeprocedeerde asielzoekers.

Gratie verlenen in Nederland houdt wel in dat dat met behulp van een Koninklijk Besluit moet, wat betekent dat waarschijnlijk de krabbel van Rita Verdonk noodzakelijk is, of zoals de Grondwet stelt: “Alle wetten en koninklijke besluiten worden door de Koning en door een of meer ministers of staatssecretarissen ondertekend.” Misschien dat Alexander Pechtold zich geroepen voelt?

Normaal gaat een gratieverzoek via het Openbaar Ministerie en belandt met een advies van de rechter die de veroordeling heeft uitgesproken op het bord van de koningin. Maar in de huidige situatie van massale afwijzing zal er vermoedelijk een net zo massaal advies komen. Maar als het Hare Majesteit behaagt om een generaal pardon af te kondigen is het niet duidelijk of de regering daar aan gehoor hoeft te geven, of andersom. De grondwet is daar redelijk kortaf over. (scrollen en bij rechtspraak de volledige tekst bekijken)
Wellicht dat onze huisjurist de wettelijke mogelijkheden voor een generaal pardon kan toelichten?

Reacties (40)

#1 dr Banner

SPAM SPAM SPAM SPAM SPAM

 • Volgende discussie
#2 Sikbock

praktisch gezien ben ik het met je eens: het uitzetten van uitgeprocedeerde vluchtelingen verloopt uitermate onbevredigend.

Ik voel me echter niet medeverantwoordelijk voor hun lot. Het is immers hun eigen keuze geweest om tot 4 of 5 keer een bezwaar/ beroepsprocedure op te starten..En dat terwijl er daartoe juridisch geen grondslag toe was. Na de 5 e afwijzing moet er dan toch wel een keer een belletje gaan rinkelen. Waarschijnlijk zijn er mensen geweest die ze tot het voeren van procedures aangemoedigd hebben.. ik behoor daar in ieder geval niet toe.

Ik verwacht dat Verdonk zal zeggen: het nu afgeven van een generaal pardon is, hoewel een humanitair gebaar, toch een verkeerd signaal.

Nederland zou daar immers mee toegeven dat als je maar lang genoeg “doorzeurt” toch toegelaten wordt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 mark

Ik ben niet echt thuis in deze materie, maar er is geen straf opgelegd, dus ik denk dat gratie geen optie is.
Gratie is vermindering, verandering of kwijtschelding van straffen
http://www.justitie.nl/publicaties/brochures_en_factsheets/factsheets/gratieprocedure.asp

Nederlandse gedetineerden hebben zich onlangs ook tot Bea gewend:
De laatste collectieve gratie had plaats in 1975. Daarv��r gebeurde het bijvoorbeeld bij de ambtsjubilea van koningin Wilhelmina in 1923 en 1948.

‘In 1975 ging het om straffen van veertien dagen of minder. In 1980 kwam het bij de kroning van Beatrix nog een keer aan de orde. De toenmalige minister-president Van Agt heeft het geweigerd. Hij noemde gratie een ouderwets instituut. Het strafklimaat was volgens hem al zo mild. Bovendien hadden de rechters de straffen individueel bepaald. En dan paste in de ogen van Van Agt geen collectieve maatregel
http://www.volkskrant.nl/binnenland/1111699544788.html

Ik denk niet dat de koningin veel kan betekenen voor de uitgeprocedeerde asielzoekers. Misschien kan ze bij JPB aandringen op een generaal pardon tijdens het wekelijkse theekransje. Of ze laat ze onderduiken op paleis Soestdijk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 mark

Ik begrijp overigens niet waarom de regering niet gewoon dat generaal pardon uitvaardigt. De asielprocedure is nu zodanig dat het niet meer zo lang zal duren voordat een beslissing is genomen, dus ik denk niet dat een eenmalige actie zou resulteren in nieuws in de asielzoekkrant dat Nederland opeens heel makkelijk is geworden. Verder is het argument van Sikbock dat zij zelf hebben gekozen zo lang door te procederen, niet overtuigend. Uiteraard benutten zij alle mogelijkheden die ze hebben. Het is de verantwoordelijkheid van de staat om een systeem te hebben dat dit een beetje fatsoenlijk afhandelt. Dus de staat moet zijn verantwoordelijkheid nemen en de mensen een generaal pardon geven.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Sikbock

@ Mark: ik ben het deels met je eens. De staat had in het verleden zijn zaken op dit punt inderdaad niet goed voor elkaar.

De asielzoekers (en hun adviseurs)maakten gebruik van dat feit. Door al die procedures te blijven voeren hebben zij in feite bewust zand gestrooid in een toch al krakende machine.

Als die machine dan toch met uiterste moeite doordraait geeft het vervolgens geen pas om te roepen dat de staat ze niet fatsoenlijk behandeld heeft. Ze hebben daar namelijk zelf aan megewerkt en bewust voor gekozen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Spuyt 12

Mij persoonlijk gaat het niet om de asielzoekers die hier gekomen zijn en weer terug moeten, het gaat mij om de kinderen die, volledig ge

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Degtyarev Pekhotny

Het lijkt me dat in deze bananenrepubliek mevrouw Bea machtig genoeg is om dit door te drukken en aangezien overduidelijk is dat dit het enige verstandige is wat je met die uitgeprocedeerden kan doen, zou ze dit maar eens moeten doen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Sikbock

@ Spuyt; een generaal pardon is waarschijnlijk wel de meest praktisch en humane oplossing..

Ik denk dat asielzoekers ook een aanwinst voor Nederland kunnen zijn (mits het geen oorlogsmisdadigers betreft) Vaak zijn het goedopgeleide mensen die gemakkelijk integreren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Henk Wichard

@ degtyareg
Een verstandig woord.
Of het navolging vind?
Nee. Denk ik.
Nederland is verworden tot een land van Facisten en Racisten en Nazisten.
Henk

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Grobbo

@Sickbock: je hebt gelijk met je opmerkingen over oorlogsmisdadigers, het is een verschrikkelijk idee dat er hier mensen rondlopen die zich daaraan hebben schuldig gemaakt. Maar de jacht op dat soort mensen is feitelijk een los onderwerp. Het zou namelijk een continu proces moeten zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Sketzer

Die asielzoekers moeten gewoon weg, klaar uit. Wat een flauwekul dat de koningin die mensen inene gratie moet verlenen zeg.

Kun je ook meteen Verdonk vervangen voor Bea die dan zonder de achtergrond van die mensen te bekijken bepaald of ze mogen blijven of niet.

Flauwekul dus, maar dat zei ik al.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Jan des Bouvrie

De overweldigende meerderheid hier op Sargasso is mordicus tegen de Monarchie. Dan moet je ook niet gaan lopen zeuren over een door Bea uit te spreken generaal pardon. Het is het een of het ander.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 ALO

Het zou een schande voor dit land zijn als dit pardon zou worden afgekondigd door de koningin. Het is in de eerste plaats geen gratie. Dus zou het betekenen dat de koning zich boven het bestuur plaatst. Ik zie dat niet gebeuren. Verder is dit het gevolg van ontoereikend beleid, inmiddels gecorrigeerd (door de vreemdelingenwet van Cohen). Nu een generaal pardon heeft geen consequenties in de toekomst.

Maar de schande is bovenal dat het nog steeds niet geregeld is. Dat de wens van de meerderheid van de bevolking had al bij het tot stand komen van het regeerakkoord gehonoreerd moeten worden. En de grootste schande is wel dat D66 het bij het passakkoord niet heeft ingebracht. Borisje roept nu wel dapper dat hij het weer ter sprake gaat brengen. Maar bij een normale stemming in de kamer stemt de LPF toch met CDA en VVD mee. Het is weer de zoveelste lege huls van de Democraten.

Voor het grootste gedeelte gaat het bij de asielzoekers om de elite van de bevolking uit een land waar het niet zo goed vertoeven is. Of het om echte vluchtelingen gaat is lang niet altijd duidelijk. Echte vervolgden uit verre landen hebben over het algemeen geen geld en papieren om de reis naar Europa te kunnen maken. Maar ik vind dat niet waar het om gaat. Ik vind het asociaal om mensen jarenlang in het ongewisse te laten en er voor zorgt dat ze in die tijd niet mogen werken.

Meestal hoog opgeleid en daarom goed ge

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Dominee Schilder

Ik ben voor een generaal pardon, maar niet door de koninging. Ik snap niet dat de cybersocialisten hier opeens willen dat het door hen verfoeide staatshoofd zich boven de wet stelt en uitspraken van de rechter teniet doet. Heet dat niet oppertunisme?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 mark

“Hare Majesteit de Koningin,

Op 30 april vieren wij het feit dat U 25 jaar ons staatshoofd bent.
(..)

De brief is ondertekend door

26064 mensen, onder wie:
(..)
George van Diepen (republikein) “

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Jan des Bouvrie

@Dominee Schilder: precies!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Kloothommel

weg met die lui, dit zijn geen ‘asielzoekers’ maar veelal goudzoekers die nu weg moeten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Jacobine

…waaronder oorlogsmisdadigers, verkrachters en ander soort criminelen.

En zeg niet dat het niet zo is want jullie kennen de dossiers niet, al zal er wel meer en meer bekend gemaakt worden om het domme (Sargasso)volk wijzer proberen te maken.

Al zie ik het Sargasso publiek er nog wel voor aan om dan te roepen dat de oorlogsmisdadigers, verkrachters en ander soort crimi’s hier berecht moeten worden.

Gelukkig zijn jullie helemaal niet voorspelbaar…

Wanneer gaat Sargasso trouwens toegeven dat er ‘per ongeluk’ wel een soort van vrijheidsrevolutie gestart is door die ‘verschrikkelijke’ Bush?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 mark

Binnenkort prime time op TV in Jacobineland:
26.000 goudzoekers waaronder oorlogsmisdadigers, verkrachters en andere criminelen. Portretten om het domme volk wijzer te maken wat overigens toch vergeefse moeite is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 bicat

Er zijn veel meer mensen die vinden dat ze allemaal het land uitmoeten. Handtekeningen verzamelen maar!

Ik ben overigens enorm onder de indruk van alle zogenaamde coryfeeen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 Kloothommel

Bicat, ik wel goede, slechte, tanden feeen, maar what the hell is een corry fee?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 Hiram

Dit initiatief verdient steun. Natuurlijk, we moeten van dat koningshuis af en wel zo snel mogelijk, maar zolang het er nog is, mag het zich een enkele keer nuttig maken als vrolijk sprookjeselement in de diepdonkerbruine alledaagsheid van het Balkenende-bewind. Stelt u zich dat eens voor: de oude koningin die met een zuinig hoofdknikje en een zwierige krabbel, als bij toverslag, tienduizenden ‘illegalen’ legaal maakt. En dan de zure kop van Verdonk, die het mag komen uitleggen aan de woedende Wilders! Een feest!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 bicat

Prachtige zinnen, gelardeerd met bijvoeglijke naamwoorden, evenwel zie ik nergens waarom u het initiatief een warm hart toedraagt, benevens dat u zich verkneukelt om het gezicht van Verdonk en de mogelijke reactie van Wilders.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 Jan des Bouvrie

@Jacobine: hoho, niet alle reaguurders over een kam scheren graag.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 bicat

@13 “Maar bij een normale stemming in de kamer stemt de LPF toch met CDA en VVD mee. Het is weer de zoveelste lege huls van de Democraten.”

Omdat de Democraten dus geen meerderheid bij een eventueel voorstel behalen (uw aanname), is het een lege huls?

Dat werpt een heel ander licht op voorstellen die het niet halen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 larie

@ :

Wat het koningshuis aangaat, te kort door de bocht. Verdwijnen heeft slechts nadelige efecten op korte en lange termijn.

Op korte termijn zult u dan moeten leven met een president i.p.v. een minister president en dan krijg je al gauw van dat geblabber als van een Chirac wat geen prettig vooruitzicht is, voor mij althans.

Op lange termijn zou het wel eens erg nadelig kunnen werken op grote schaal. Immers een groot gedeelte van de bewoners heeft behoefte aan iemand te vereren en ook behoefte zijn/haar mantel ter beheersing eens uit te trekken.

Iedere beschaving heeft daar zo vanuit de regelneven en nichten oplossingen voor gevonden en dat meestal in gewelddadige zin. Eerst elkaar, met publiek, in elkaar rammen tot de dood erop volgde, toen toekijken hoe slachtoffers in elkaar werden geramd nog steeds uitgevoerd in streng islamitische landen, later weer oude vete’s op de kermis uitvechten e.d. Ik vind het bewust richten van dergelijke onuitroeibare primitieve instincten die we hebben naar een bepaalde familie nog niet eens zo slecht. Ik zie liever mensen uitbundig doen met rare hoedjes op en brallend langs de grachten en dan de volgende dag weer gewoon lekker opgelucht naar het werk.

Het onderwerp asielzoekers/pardon zoals hierboven aangesneden vind ik veel te moeilijk en mijn gedachtes hierover zijn nog niet af maar scherpen zich wel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 Pelayo

@larie

Zullen we weer ‘ns een stadhouder overwegen? Het heeft dat lekker traditionele over zich, en als ie lastig wordt sturen we ‘m weg en stellen raadspensionarissen aan.

Het is velen misschien ontschoten, maar *ooit* gold dit land als het eerste voorbeeld van een moderne natie :-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 larie

Mij best, maar hadden we dat niet eeuwig afgeschaft om de Oranjes naar achteren te plaatsen of wachten we gewoon tot er een rampjaar zich aandiend?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 Pelayo

O ja. De patriotten. Om een of andere reden vergeet ik dat gedeelte van de geschiedenis altijd een beetje. Het heeft in mijn verbeelding ook iets van een hollandse muis die lekker meestampte met de revolutionaire franse olifant..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#30 Pelayo

Simon Schama heeft daar een boek over geschreven, trouwens. “Patriotten en bevrijders“. Schama is amerikaan en schrijft (onder andere) over nederlandse geschiedenis, dus hij zou nog wel ‘ns over een verfrissende blik kunnen beschikken. Eigenlijk moest ik dat boek nog maar ‘ns lezen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#31 larie

Tja, revoluties, vraag me altijd af wat een ware revolutionair moet doen na de revolutie. In stand houden ven wat bevochten is en dus behoudend op stellen of de immer voortdurende revolutie en een lege maag hebben..ik weet het niet,

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#32 larie

Te gek, goeje tip.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#33 Pelayo

Het netto resultaat was dat Nederland ineens een monarchie was, dus ik neem aan dat dat uiteindelijk nauwelijks een vooruitgang was.

Was het niet Mao die het over voortdurende revolutie had? Met de culturele revolutie en zo?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#34 Grobbo

Castro kan er ook wat van hoor :)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#35 Marco van der Slot

Ik word een beetje moe van dat soort acties en ben daarom maar een tegenactie begonnen:

http://www.ritarugrecht.nl/petition

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#36 A M P waday

aziel zoekers in nedeland gewoon machteloos
geen enkel hulpvaardig om hun situatie kunnen regelen,en ik hop dat de macht van koningin en de poletitie geef hun generaal pardon

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#37 Dick Poor

dankzij de minderhedenmaffia is nederland machteloos tegen de allochtonentsunami
een royaal gebaar! gesteund door al die multiculturele meelopers die aan de koningin vragen om de wet te negeren – als het die zogenaamde vluchtelingen en multiculturele meelopers uitkomt tenminste!
jaren liegen en bedriegen en nog hun zin niet gekregen – dan komt de emotionele chantage!
zit de status eenmaal in de achterzak dan dient de staat zich uiteraard te houden aan alle regels wetten en verdragen met betrekking tot huisvesting uitkeringen en – nog erger! gezinherenigingen en (schijn)huwelijken
een royaal gebaar kent – zoals gebruikelijk in die kringen – geen hoor en wederhoor
ben je een meeloper: dan kan je tekenen
ben je een verstandig mens: dan dien je te zwijgen

ik maak mijn borst nat – van de tranen

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#38 Daan Brabant
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#39 johan

Wat een prizipienreiterei allemaal!Bekijk het gewoon eens praktisch.Laat de mensen die hier al lang zijn gewoon blijven.Zoniet om humanitaire redenen dan toch wel vanwege rationele-zeg maar: het gemak.Dat is misschien wel onrechtvaardig t.o.v.anderen maar het scheelt wel veel zinloze moeite en middelen die beter aangewendt kunnen worden om nieuwe gelukszoekers snel uit de droom te helpen en anderen snel in te burgeren.Dus laten we met een schone lei beginnen.Overigens vind ik het prachtig ironisch en fijnzinnig dat de petitie aan Hare Majesteit wordt aangeboden.Hier wordt geappelleerd aan een oud prerogatief van de vorst die wordt geacht grootmoedig te kunnen zijn.Aanbieding aan de partijen van het platte eigenbelang(Balkenende c.s.) is sowieso kansloos.Op z`n minst zal het onderwerp tijdens het wekelijkse onderonsje van onze premier met Bea enig ongemakkelijk stilzwijgen teweegbrengen!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#40 Amany Al Razy

ik ben zelf een uitgeprodereede azielzoeker. en ik wil ook heel graag een royaal gebaar.

 • Vorige discussie