Een miljard voor Europa

klik voor groter beeld Al die Nederlanders die er psychisch zo onder leden dat ‘zij’ de grootste netto-betaler in de Europese Unie zijn kunnen hun gevoelige onderbuiken weer wat rust gunnen. Volgend jaar hoeven ‘ze’ 1 miljard euro minder af te dragen aan Europa. Na spannende onderhandelingen is er een compromis over de EU-begroting gekomen waarmee alle partijen redelijk tevreden naar huis kunnen. Met dit akkoord is tevens een punt gezet achter de crisis waarin de EU was beland na het grondwet debacle en werd Europa voor de tweede maal binnen honderd jaar gered door een Britse premier.

Persoonlijk blijf ik het jammer vinden dat in de onderhandelingen over de EU-begroting in eerste instantie extra financiële offers van de tien nieuwe lidstaten werd gevraagd. De zuunigheid tegenover deze landen die zich nog maar net hadden ontworsteld aan het destructieve communisme vond ik Europa onwaardig. Ik vind dat de breedste schouders de zwaarste lasten moeten dragen en dat je na verregaande economische hervormingen de nieuwkomers niet binnen één jaar weer om financiële offers kan vragen. Maar goed, gelukkig kwam Duitsland tegemoet en de inschikkelijkheid van onze nieuwste Europese broedervolken siert ze en geeft vertrouwen in de toekomst.

Hier in Nederland worden in sommige kringen al gelijk discussies gevoerd over wat er met die “Zilvervloot van 1 miljard” moet gebeuren. Populisten van links en rechts weten er wel raad mee: stijgende olieprijzen ermee maskeren, vuurwerk kopen of soep uitdelen. Maar ik pleit ervoor om deze 1 miljard direct te investeren in een democratisch verenigd Europa, want dat is voor Nederland de enige garantie om te overleven in de 21ste eeuw.

 1. 1

  Is dat zo duidelijk uitgesproken Carlos, dat Blair Europa nu gered heeft?
  Ik ben het volstrekt eens met je betoog, maar het is makkelijk om een stap terug te zetten nadat je er twee teveel deed.
  Hij is een voortreffelijk onderhandelaar en een nog beter spindocter -netto is wel dat hij eigenlijk anti-europese krachten binnen europa hun zin heeft gegeven. Op kosten van nieuwkomers, lees: Europa’s bloedbank.

 2. 2

  We zullen pas later kunnen beoordelen wat de waarde is van dit akkoord. Ik denk dat we veel verder van huis zouden zijn zonder. En daarom vond ik het gepast de gastheer van deze onderhandelingen een pluim te geven. Al is dit akkoord natuurlijk van ons Europeanen allemaal.

 3. 3

  Hm… Hij had net zo goed een ‘Tatchertje’ kunnen doen en dat had wellicht het einde geweest van (dit) Europa.
  Je’b gelijk dus.
  Ben toch benieuwd naar wat uitgesproken pro-europese politici zullen te zeggen hebben.

 4. 4

  In de nieuwzen zie ik iets niet, eerder opgepikt dat Blair alleen bij de nieuwe leden kon bezuinigen door startkapitaal niet in een keer op de begroting te brengen. Dan is er niet zoveel geofferd lijkt het…

  Ik vind het toch wel goed dat de landbouw op de schop gaat, en de Britse korting verdwijnt. Onze 1 miljard herinvesteren prima, maar waar ? De beste manier stel ik me verreweg voor, is een Sargasso-lobbykantoor in Brussel, dat 0,95 miljard uitdeelt aan de leden van het hoogste EU-bestuursorgaan. Strikt privé natuurlijk.

 5. 14

  Odoaker: die vlag, de enige echte waarachtige Sargassovlag, is het resultaat van een samenwerking tussen huistekenaar en reaguurdersschare. Memorabele post, waar on-line haast de symbolen werden opgesomd en toegevoegd. Het beeldt Europa & z’n symbolen uit, en kàn fascisme ontbreken in onze geschiedenis?

 6. 20

  De sigaren en drank gingen alweer rond zie ik (behalve DP)? In dezelfde week dat bekend raakt dat schuldhulpverlening het niet kan bolwerken, huisuitzettingen blijven stijgen en de voedselbank in Limburg nog meer mensen op de wachtlijst heeft staan dan zij per week van voedsel kan voorzien, lijkt me dat er genoeg te doen is met een miljard. Wij zitten hier wel allemaal knus gezellig te kletsen enzo, maar enkelen tien duizenden leven zonder gas & licht en aardig wat duizenden hebben met veel geluk net een boterham met pindakaas met Kerst.

 7. 21

  Vooral geen blijdschap over het uiteindelijke verloop van onderhandelingen over de EU begroting. Stel je voor. Want inderdaad, er gaan in ons land weer honderden mensen verhongeren deze winter. Er zijn al meldingen van kannibalisme in vergeten achterbuurten. En dat terwijl wij over hun ruggen met onze brede schouders gezellig zitten te steengrillen in het buitenhuis van de schoonouders.

 8. 24

  @Kim Sung: mijn reactie heeft niets met wel of geen blijheid over het verloop van de EU-onderhandelingen te maken maar alles met verbolgenheid over de reacties hier over waar dat geld heen zou kunnen.

  Maar het is duidelijk dat je gaarne aanschuift met of zonder sigaar, vol leedvermaak over mensen die het een stuk slechter hebben dan jijzelf. Lachen, gieren, brullen.

 9. 25

  In Afrika hebben ze het veel slechter; daar eten ze elkaar op omdat ze geen pil van Drion kunnen betalen. Wel eens in een verpeegtehuis in Biafra geweest ? Nou dan. Die “arme mensen” hier in NL hebben het juist veel te goed. Ze zouden wat vaker op wintersport moeten gaan daar worden ze tenminste een beetje gezond van.

 10. 26

  Kom op zeg, er wordt wat gegrapt en gefantaseerd over een het meubilair van een imaginair Sargasso-lobbykantoor. Het is maar waar je verbolgen over raakt. Ik heb het nog eens gelezen en ik begrijp je echt niet.

  Welterusten.

 11. 28

  @Kim: Owwww, u was van de sarcastische ende grappig. Mijn excuus voor zoveel serieusheid in de nacht. Ik was per ongeluk in de veronderstelling dat Carlos serieus gepost had en dan wil ik me wel eens mee laten slepen he. Het is ook niet makkelijk als vrouw in een mannen(log)wereld ..

  *Kijkt verwonderd naar een sigaar*

 12. 29

  Ach, een miljard is altijd welkom natuurlijk, dat heeft Balkie best netjes gedaan hoor, maar ik zou de miljarden die we zo besparen op onderwijs inzetten.

  Niet omdat ik D66 fan ben, maar de komende jaren gaat er veel veranderen in het landbouwsubsidiebeleid en dat zal in Nederland heel veel banen gaan kosten. Als we nu zorgen dat we die werkelozen direkt kunnen opleiden zitten we over 15 jaar niet met meer dan een miljoen werklozen.

 13. 30

  De Fransen zien het als een overwinning dat het landbouwbeleid niet op de schop gaat dus ik denk dat er weinig hervormingen zullen worden doorgevoerd. De overeenkomst is blijkbaar nogal open voor interpretaties. Gelijktijdig wordt op de WTO-top onderhandeld over liberalisering van de wereldmarkt en dan met name over de afschaffing van de exportsubsidies. Kijkt Europa niet teveel naar zichzelf is missen we de bigger picture?

 14. 33

  ik bedoel dus: indien er meer werkenden zijn kost dat minder aan uitkeringen en levert extra belasting op —> dat kan dan weer geinvesteerd worden ( recept paars1 zegmaar)

 15. 37

  @DP: lijkt me dat Paars het zo slecht niet gedaan heeft en er ziijn meer wegen naar Rome. Ben niet direct voor melkertbanen-concepten maar er is wel iets beters voor te verzinnen. (En dan bedoel ik niet de reintegratietrajecten waar je ‘leuk’ kaartspelletjes mag doen om je ego op te vijzelen)

 16. 38

  De meest onpraktische onderdelen 1. ( Brussel Straatsburg, 1 miljoen euro per maand > 12 miljoen per jaar ! > 144 miljoen oude pietermannen > waarom wordt de aex industrie daarmee belast en raakt de EU begroting druppelsgewijs uitgehold..) en 2. De NAVO/NATO/ OESO als zetbaas van de failliete en kapot gefraudeerd amerikaans aex midden- en burgerlijke klasse worden gespaard. Het handelstekort op de republikeinse begroting is ongevenaard, het is zonder precedent in hun moderne geschiedenis en dat dreigt een onbeheersbare kwestie te worden en de globale economie verder te ontwrichten en elk fragiel evenwicht uit te bannen en de tegenstellingen slechts te versterken.
  Hun hypocriet landbouwbeleid blijft onberoerd, waar vooral de franse ( als tokenpolitiek, als mikpunt) maar ook de verpietering van de nederlandse agrarische sector voor mag opdraaien. Winst is schijn.

  Vermoedelijk wordt veel van dit bespaard vermogen op de eu bijdrage in defensie en wapenaankopen ( nl als hoofdcilinder/ nokkenas in een eu legerorganisatie) en meer kerncentrales gestoken. Uiteraard eerst vetmesten via de bankrenten, en over vijf -10 jaar eens over de renteopbrengsten en uitgaven uit dat belegd vermogen gaan debatteren.

 17. 39

  Of dat miljard beter besteed wordt, nu het in Nederland blijft, moeten we nog maar afwachten.
  Het resultaat van de onderhandelingen is OK, de weg erna toe, niet. Ik wordt doodziek van dat politieke va banque spel. Ze lijken wel verslaafd.
  Fjord

 18. 42

  Elke keer lees ik het weer: het kwartje van Kok maar het is het kwartje voor Kok. Het is (bijna) nergens meer te vinden wie het bedacht heeft (intussen is een artikel dat ik tijd geleden heb gelezen, verdwenen van het internet), maar hier heeft een slimmerd de uitleg over het kwartje voor Kok gekopieerd:
  http://www.degeinigekoe.nl/index.php?name=Forums&file=viewtopic&p=66158

  Te lezen valt: Het is niet het ‘kwartje van Kok’, maar het ‘kwartje vóór Kok’. Het idee van de accijnsverhoging is niet van de PvdA-minister afkomstig. De bedenker is de christen-democratische staatssecretaris Van Amelsvoort. De CDA’er verdedigt in de Kamer de accijnsverhoging met verve.

  En voor degenen die het willen afdoen met onzin:
  http://www.parlement.com/9291000/biof/01644
  Niet Kok, maar Van Amelsvoort …
  Was in die functie ook verantwoordelijk voor verhoging van de accijns op autobrandstoffen, in latere politieke discussies bekend als ‘het kwartje van Kok’.