een “iets meer oprecht mea culpa”

Het wachten is op een “iets meer oprecht mea culpa” van Verdonk nu vandaag is vastgesteld dat ze de 2e kamer 100 keer verkeerd heeft voorgelicht over het verstrekken van vertrouwelijke gegevens van asielzoekers aan de Congolese autoriteiten. Dat is natuurlijk niet niks. Ze moet een omslag maken van “ik heb niks verkeerd gedaan” via “ok, misschien heb ik wellicht de situatie een beetje anders voorgesteld dan de werkelijkheid” naar “ik beken ruiterlijk dat ik de kamer 100 keer verkeerd heb voorgelicht.”

Dat is natuurlijk niet niks. Zoiets lijkt me wel een mijlpaal in je carriere; 100 keer liegen, dan “sorry” zeggen en dan lekker blijven zitten. Vervolgens kunnen de bestuurlijke vernieuwers bij D66 een keihard “iets meer oprecht mea culpa” in hun zak steken. Dat is natuurlijk ook niet misselijk.

Ik zal het de volgende keer ook doen als ik een keertje 100 keer lieg. Zeggen dat ik oprecht denk dat er niks aan de hand is maar mocht het tegendeel bewezen worden dan ben ik eventueel best wel bereid om een redelijk oprecht mea culpa uit te spreken. Iets oprecht zeg maar. Als het ware.

Update 22:27 uur: 0-1 voor de parlementaire democratie.

Het Sargasso Café is geopend !! Gratis commentaar voor D66 breezah chicks !!

 1. 2

  Ik constateer nav het anp berichtje dat er een grote kamermeerderheid is die vaststelt dat de kamer verkeerd is voorgelicht. Het wachten is alleen nog op het iets meer oprechte mea culpa zodat het weer business as usual is. Dit gebeurt waarschijnlijk vanavond om 8 uur.

 2. 3

  Tja, dit kabinet mag niet vallen! De ministers hebben goede bisonkit op de zitvlakken van hun stoelen gelijmd, want ze willen de rit hoe dan ook uitzitten.

 3. 4

  Stoer meisje, die Verdonk. Daar zou ik wel stiekum mijn eerste sigaret mee willen roken, of zo. Lekker stoer en ondeugend zijn. Jammer dat ik net mijn miljoenste uitdruk, op de rug van zo’n hopeloze Nigeriaan.

  Ach. Honderd, schmonderd. Duizend, schmuizend. Just do it.

  Honderd?

 4. 5

  Tja, dat wordt weer gefrustreerd nagelbijten voor onze linkse broeders.. ze zitten al jaren in de hoek waar de klappen vallen en ze hebben nog steeds niemand kunnen tackelen! Waarschijnlijk gaat dat ook dit keer niet gebeuren, Verdonk steekt volgens mij namelijk mijlenver boven de (wat middelmatige) oppositie uit!
  Het gaat toch al lang niet meer over afgewezen asielzoekers? De congelese authorteiten weten bijvoorbeeld echt wel dat hun staatsburgers hier niet twee jaar op vakantie zijn maar asiel aanvragen! Nee, de oppositie voelt zich niet serieus genomen, en wil koste wat het kost Verdonk laten struikelen. Asielbeleid is nu eenmaal een gevoelig thema waar ze (helaas) nog steeds gemakkelijk op willen scoren

 5. 12

  DP, ik voel en begrijp je frustratie maar that’s the way the cookie crumbles. Even een toelichting over faux pas van lagere regionen en ..de orde van de dag.

  Gewoon wachten tot de volgende verkiezing en dan maar hopen dat het anders wordt..Ik denk het niet, maar dat is slechts mijn gedachte.

  Sterkte ;-)

 6. 14

  Bismarck oppert (ergens in de reacties):

  “Tja, dit kabinet mag niet vallen! De ministers hebben goede bisonkit op de zitvlakken van hun stoelen gelijmd, want ze willen de rit hoe dan ook uitzitten. ”

  Grappig, hoe het eventuele vertrek van Verdonk met het vallen van dit Kabinet wordt verward.

  Is er al wat gezegd over saboterende (top)ambtenaren met een hart dat iets te ver naar links trekt?

  Nee, bicat. Wel over de stoere meid verdonk, waar een zeker lichtpunt wel een sigaretje mee wil uitdrukken. Guttegut, oppositie…daar is uw achterland.

 7. 15

  het verlangen naar een “iets meer oprecht mea culpa” lijkt me in deze context wel genuanceerd genoeg. Saboterende linkse topambtenaren daar is inderdaad nog niks over gezegd maar dat klopt want dat was geloof ik vandaag niet aan de orde.

 8. 16

  Ik kan me niet aan de indruk ontrekken dat mevrouw Verdonk welliswaar eindverantwoordelijk is, maar dat er ook vele lage ambtenaren tussen haar en de ambtenaar die de onrechtmatig in Nederland verblijvende entiteit cq. gelukszoeker het plakbandje op de mond plakt.

 9. 20

  Het klopt nog steeds niet:
  “Ik kan me niet aan de indruk ontrekken dat mevrouw Verdonk welliswaar eindverantwoordelijk is, maar dat er ook vele lagen ambtenaren tussen haar en de ambtenaar die de onrechtmatig in Nederland verblijvende entiteit cq. gelukszoeker het plakbandje op de mond plakt.”

 10. 22

  Je gaat nu over op de persoonlijke aanval nu je argumenten droog staan? Zoals vaker? Ik mag dat wel.

  Soit.
  Kijk eerst even kritisch naar je eigen stukje bovenaan deze bladzijde. Als je de fouten er voor 22.00 uur uit hebt krijg je een stickertje en een rooie krul.

  Anders doe ik het wel even voor je. Mag jij duimend toekijken EN leren.

 11. 23

  Het is Tweede Kamer. Ik help je een eindje op weg als dank voor het mij terechtwijzen op de, door de stroperigheid van deze website, verloren geraakte persoonsvorm.

 12. 24

  Die 100 keer slaat op de gegevens van 100 asielzoekers die onrechtmatig is doorgespeeld. Ze heeft eigenlijk slechts één keer gelogen over 100 zaken.

  Maar verdonk moet inderdaad maar eens oprotten. De inflatie van hetgeen nodig is om op te stappen moet maar eens afgelopen zijn.

 13. 26

  @Spuyt, dat is niet waar wat je nu zegt. Er spelen inderdaad 2 honderdtallen in dit verhaaltje maar ze heeft diverse malen schriftelijk en mondeling de kamer laten weten dat er geen vertrouwelijke gegevens zijn verstrekt. Het zou me niks verbazen als dat honderd keer gebeurd is. Als ik zelf ga verzamelen kom ik makkelijk op 30 keer liegen, het is dat ik er geen zin an heb.

 14. 28

  Ja, laat Verdonk ook maar oplazeren inderdaad. Ik zet in op Donner als volgend mikpunt van de rooien.

  Een plaatsvervangend schaamtegevoel overviel me wel toen ik Downsyndroompje Klaas de Vries over deze kwestie hoorde praten. Over liegen gesproken. Tsss.

 15. 30

  schelden doet geen zeer bicat.

  Om even terug te komen op het ontbreken van de persoonsvorm in de reactie van Bicat. Bicat beschuldigt “veel lage” (later veranderd in “vele lagen”) ambtenaren ergens van……. Waarvan eigenlijk ? Dat is nu die ontbrekende persoonsvorm. Dat gaat dus verder dan een taal- of spelfout.

  Het punt wat Bicat wou maken heeft ie dus niet gemaakt. Als ik hem erop wijs ziet hij het als een persoonlijke aanval. Overigens vind ik dat Bicat zich niet erg druk zou moeten maken over persoonlijke aanvallen met zijn staat van dienst.

  Vervolgens gaat ie schelden in 28. En vervolgens reageert ie op zichzelf in reactie 29.

 16. 31

  Mooie analyse. Mag ik jou de Willem van Hanegem van Sargasso noemen zonder Willem daarmee tekort te willen doen?

  Vooruit dan maar.

  Ik druk alle topambtenaren in mijn reactie-met-ontbrekende-persoonsvorm in het verdachthoekje. Zonder daar een concrete beschuldiging bij te halen, want dat is de kracht van Sargasso. Je geeft de lezer het instrument om zelf zijn mening te vormen. De gemiddelde lezer begrijpt mijn reactie ongetwijfeld wel, dus dat punt schrijf ik even op mijn conto als ik u niet ontrief, waarde.

  Schelden doet geen pijn, zegt DP. Jawel diezelfde DP die, ver hoef je daarvoor niet te zoeken, onder ander in een van zijn laatste postjes zijn respect aan Agnes Jongerius betoonde middels de kwalificatie ‘trut’. Kortom, het klimaat was geschapen. Ik doe lekker mee en vind Klaas de Vries een mongolenkop hebben. En van mij mag hij kanker krijgen achter zijn hart, opdat de dokter het niet kan vinden. Vrij naar de vandaag verjarende Reve.

  En op mezelf reageren is ronduit stupide. Groter is de kans dat ik een tikfout maakte en 27 bedoelde in plaats van 23.

  Het was even fijn vanavond, maar ik moet nu echt belangrijker zaken op orde stellen.

 17. 33

  bicat: Ik merk dat je zelf een nogal gekleurde inzet hebt in deze discussie. Waar ik op wilde wijzen was dat niet alleen Verdonk maar ook al menig ander minister in dit kabinet heeft zitten liegen. Daarnaast hebben ze nog wel meer stoute dingen gedaan, die in andere democratische landen leiden tot aftreden.

  Gezien het aantal ministers, inclusief de premier, die al hadden moeten aftreden, kan ik niet anders concluderen dat het hele kabinet al een aantal keren beter de eer aan zichzelf had kunnen houden.

  Tot mijn spijt merk ik echter op dat zulks teveel is gevraagd van de ministers, die blijkbaar de 2e kamerleden van hun partijen ook in een dusdanig ijzeren greep hebben (denk ook aan inbindende Verhagen en eerder de D66 fractie) dat dit kabinet welhaast niet kan vallen, ongeacht het aantal fouten.

  Dan kun je als oppositie nog zulke sterke argumenten hebben (en ja de PvdA heeft die dan ook nog te weinig naar mijn smaak, de echte oppositie moet toch weer van echt links komen), het resultaat blijft nul.

  Helaas verwarren bepaalde rechtse reaguurders dit politieke dovenmansorenbeleid met doortastend optreden en verheerlijken het kabinet nog wat meer, alsof het kabinet de steun nodig zou hebben. Het kabinet heeft slechts de steun nodig van 77 nederlanders om het uit te zingen.

  In 2007 zien we pas wat de bevolking er van vindt en als het volk enigzins nadenkt dan weet het in welke prullenbak de huidige regeringsploeg past.

 18. 36

  fok……. op verzoek van 1 fractie de vergadering nog een kwartier geschorst…… wordt heropend om 10 uur…. echte tijd, niet sargasso tijd. Als die ene fractie D66 is en ze het vertrouwen opzeggen is deze exercitie niet voor niets geweest. Ik voorspel een gouden toekomst voor ze met Pechtold als lijsttrekker.

 19. 38

  ach, “links” mag blij zijn dat dit kabinet de hete kolen voor ze uit het vuur haalt.. in de volgende periode mogen zij weer sinterklaas spelen

 20. 42

  Wel, na de verkiezingen zullen er wel weer geheime afspraken met de VS worden gemaakt, op straffe van een boycot of veel moeilijkheden, zie boycot Antwerpen. Daar zal ook Wouter Bos niet aan ontkomen. En niks in de pers he, Wooter ? Nee meneer.

 21. 47

  @mescaline: Daar heeft u zeker een punt. Het valt me te vaak op dat, na enige briefing van het hogere kader binnen de politiek, er toch wat milder of zelfs terughoudener naar buiten wordt getreden over “staatsgevoelige” onderwerpen.

 22. 55

  Ursie vindt het ruimhartig.
  Groenlinks: vindt D66 dat nou echt
  D66: ja, het is nogmaals bevestigd dat Rita het ruiterlijk erkende.

  Klaar is Klaas…

 23. 67

  Het cafe is open? Ik zie jullie allemaal met de TV links/rechts en de pc rechts/links al zitten..dat heeft wel wat vind ik. Mijn tv staat niet aan, de”uitslag” is toch al bekend.

 24. 71

  Jullie zijn echt grappig.(mijn vriendin ter linkerzijde begint zich al af te vragen wat ik hier zit te doen..zij fronst de wenkbrouwen..ohjeee.dat wordt niks meer vandaag:)

 25. 79

  Even Vliegende Hollander bijpraten:

  Ursie kan verder met de minister want het spijt de minister dat ze de kamer 100 keer heeft voorgelogen. Motie van afkeuring zal dus a worden verworpen, b niet worden gesteund door D66.

 26. 85

  mijn samenvatting: Klaassie, de links-back van de pvda zat het al een tijdje dwars dat ie niet meer genoemd werd in de Voetbalinternational.. omdat ie in de volgende ronde van de
  competitie waarschijnlijk geen basisplaats meer krijgt, heeft ie een benefietwedstrijd voor arme mensen uit afrika georganiseerd.. het werd echter een bloedeloos gelijkspel omdat het echte talent op de bank gehouden werd..

  de fans van het aanvallende team waren erg teleurgesteld, ze hadden gehoopt ( tegen beter weten in) op een overwinning

 27. 89

  @mescaline: Gewoon een transparantie schotel en 2 euri per mnd en pakweg 1000 tv stations inclusief alle nederlandse die ik vrijwel nooit kijk. De kids van 5 tot kwart voor 6, meer mag niet van me.

 28. 91

  haha grappige bicat…… hier kwam hij niet uit zijn woorden waarna hij om 21:36 Klaas de Vries “kanker achter zijn hart” toewenste…..

  https://sargasso.nl/?p=1749#comment-76092

  “ik moet nu echt belangrijker zaken op orde stellen. ”

  Vervolgens klaagt hij om 22:46 bij Jan Marijnissen dat zijn reactie gewist is.

  http://www.janmarijnissen.nl/weblog/2005/12/14/verdonk-moet-opstappen/

  Reactie gewist Bicat ? joh, hoe zou dat nou komen. Zeker te genuanceerd.

 29. 93

  Het geeft te denken dat mensen als Sickbok het belangrijker vinden dat ‘links een loer wordt gedraaid’ dan dat onze democratie goed functioneert.

  Als ronduit liegende en falende ministers mogen blijven zitten, dan is onze parlementaire democratie een lachertje. Niet veel anders dan een gemiddelde bananenrepubliek waar voor de vorm een groep mensen doet alsof het een volksvertegenwoordiging is terwijl de machthebbers bepalen en geen verantwoording hoeven af te leggen.

  Dit lijkt me een probleem dat het triviale ‘links of rechts’ overstijgt… mits je natuurlijk van mening bent dat democratie belangrijk genoeg is om je druk over te maken.
  Of is het voor ‘rechts’ tegenwoordig alleen nog maar belangrijk dat ‘die vervelende asielzoekers en kutmarokkanen’ het land uit worden gezet?

 30. 95

  Oh? Jan Marijnissen haalt reacties weg? Zo krijg je natuurlijk een prachtig gevuld reactieding met slechts volgelingen. Het blijft toch een smerige Maoist, dat blijkt.

  Zeer verontrustend dat je je dáár niet druk om maakt, DP.

  Overigens, ‘ronduit liegen en falen’ is net zo ongenuanceerd als het aanmerken van Verdonk als ‘moordenaar’, naar aanleiding van een brand, waar zij naar mijn weten niet de aanstichtster van is geweest.

  Alsof Verdonk bij de grens zelf het kruisje heeft gezet bij ‘asielzoeker’. (Alsof Congo een beetje dom is en sowieso niet zou doorhebben dat het asielzoekers betreft).

  De rapporten zijn in ieder geval niet meegegeven, dus ‘ronduit liegen en falen’, is ronduit gelul.

 31. 100

  Alweer een feit: rechts houdt zich alleen staande door veel te schreeuwen en het sluiten van de rijen (bicat#96), ondanks de teringzooi die ze produceren.

 32. 102

  ‘Verdonk heeft de kamer niet goed geïnformeerd’

  In principe wel, alleen dat haar ambtenaren nog niet gezuiverd zijn en haar tegenwerken d.m.v. het zetten van kruisjes, dat had ze niet kunnen voorzien.

  ‘normaliter zou een minister opstappen’

  Ja, in 1966 ja, toen ARP ministers nog opstapten omdat ze een jenevertje teveel hadden gedronken. Maar die trend, mijn beste Ruud Oost, is allang verbroken. Door welke serie kabinetten ook alweer? Het had geloof ik iets met de kleur paars te maken!

  Overigens, het brengen van een reeks meningen/veronderstellingen, onder het mom van ‘feit’, is wel erg zwakjes.

 33. 109

  Mag ik van Jacobine weten welke paarse minister er is blijven zitten na te hebben toegegeven de kamer verkeerd en onvolledig te hebben geinformeerd?

  Mag ik mevrouw Jacobine er ook op wijzen dat tegen het einde van paars het klootjesvolk een kale relnicht achterna liep met de kreten: regenten, pluche en sorrycultuur. Waarom hoor ik het onbenulvolk nu niet meer?

  Mag ik mevrouw Jacobine attenderen op het optreden van Mat herben in Nova politiek van afgelopen vrijdag waar hij het gedrag van ambtenaren een fact of live noemden waar we niet te veel aandacht aan moesten besteden en waar we zeker geen minister verantwoordelijk voor konden houden.

  Opportunisme pur sang, dat is motto tegenwoordig. Anders zou het kankeren op buitenlanders immers in gevaar komen.

 34. 112

  Feiten rules, kletspraat sucks:

  Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
  dr. A. Peper (PvdA), afgetreden 13 mrt. 2000
  mr. R.H.L.M. van Boxtel (D66), 13 – 24 mrt. 2000
  mr. K.G. de Vries (PvdA), 24 maart 2000

  Minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij
  drs. H.H. Apotheker (D66), afgetreden 7 juni 1999
  mr. L.J. Brinkhorst (D66), 8 juni 1999

  Financiën
  dr. W.A.F.G. Vermeend (PvdA), afgetreden 24 mrt. 2000
  drs. W.J. Bos (PvdA), 24 mrt 2000

  Justitie
  mr. M.J. Cohen (PvdA), afgetreden 31 december 2000
  mw. mr. N.A. Kalsbeek-Jasperse, 2 januari 2001

  Kabinetscrisis
  Referendumcrisis 1999

  De Eerste Kamer verwierp op 19 mei 1999 het wetsvoorstel in tweede lezing tot invoering in de Grondwet van de mogelijkheid van een correctief wetgevingsreferendum. Het kabinet bood daarop zijn ontslag aan.

  Ontslagaanvrage kabinet: 19 mei 1999
  Ontslagaanvrage ingetrokken: 8 juni 1999
  Informateur mr. H.D. Tjeenk Willink (PvdA), 18 dagen

  http://www.minaz.nl/ministerraad/kabinet_1945/html/kok2.html

 35. 113

  Oh ja, alleen Wim Kok is 5 jaar na sebrenica afgetreden.. het was immers zijn schuld dat dutchbat geen luchtsteun van de Amerikanen kreeg?

  ennuh Carlos: in 1999 is het kabinet weer gelijmd volgens mij

 36. 116

  Ik weet nog wel dat ik een vieze smaak proefde bij het aftreden van Wim Kok over Srebrenica. Net voor het aflopen van de termijn met veel gespin en ge-ethisch de mea culpa-vlucht naar voren. Effectbejag, dat was het.

 37. 119

  Achteraf, zei Verdonk, kun je het woord ”nimmer” beter maar nooit gebruiken.
  Tja achteraf kun je ook maar beter niet meteen adequaat roepen.
  Wat is trouwens het verschil tussen nimmer en nooit?

 38. 121

  @Carlos, leuk, die feitjes, maar dat zegt natuurlijk niets over ministers die niét zijn weggegaan…en ook niets over momenten waarop het kabinet niét gevallen is, terwijl dat wel had moeten gebeuren.

 39. 123

  Gevolgd door: Prokofiev – Romeo and Juliet Suite No. 2- Montagues and Capulets

  vervolgens:
  Acme Rocket Quartet – Bamboo Control In The Quiet Village (niet echt een luistertip maar wel een coole naam)

  Maar wel:
  El Ray – Agent Vs Mexican (doen hoor)
  El Caminos – Exotic
  The Golden Gate Quartet – Blind Barnabus
  Johnny Kidd & The Pirates – Shakin’ All Over
  Mavericks – All You Do Is Bring Me Down
  Pink Floyd – Ummagumma (volledige album)

  En ten slotte:
  Tito Puente – Blue Moon (of, naar keuze) Beach Boys – Little Duece Coupe (kan mogelijk worden vervangen door:) Wagner – Der Ritt der Walkuren.

  Dit even luisteren en je bent weer volledig up to date en je kunt met een gerust hart gaan slapen.

 40. 124

  Dat “klinkt” nie kwaad. Lets do bliksem: Brousse-rock uit Zaire, Mundenge, een wat oudere VPRO-CD. Ooit ver in de avond gehoord op de autoradio. Bult in m’n dak.

  En qua books zijn net uit Engeland binnen 5 prachtige pockets, waaronder Dorothy Parker, Here Lies, James Thurber, Thurber’s Dogs, Hesketh Pearson, TheLife of Oscar Wilde, en Ludwig Bemelmans, Dirty Eddie en andere short stories.

 41. 126

  OHHH DP..memories…Ummagumma..long time ago was er, waar ik werkte, op de medisch faculteit Rotterdam een theehuis (koffiesjop zou je nu zeggen) waar je de koffiepauze of lunch door kon brengen in je hippy of kabouterpakje. Kussens op de vloer, soort van spiegelbal aan het plafond..bijna donker..lindebloesem of jasmijnthee..en maar blowen..iedereen deed mee, je collega’s je boss..volledig out op de kussnes zitten te geilen met je collega’s..en dat tijdens de lunch die wel eens erg uitliep..er was maar één lp te horen en dat een paar jaar lang..Ummagumma..als ik die plaat nu hoor worden mijn ogen vochtig..wat is het nu toch verdomde saai allemaal (hey JdB, verwende 55 plusser!) :)

 42. 128

  Vooraleer ik ga slapen, een experiment voorheen.

  Ik zei tegen mijn vriendin, die plaat is imprinted in mijn DNA. Bewijs..zei ze..ok zei ik, zet de cd op en ik wandelen. Na pakweg een half uur geloop en ditjes en datjes kwam ik weer thuis. En? zei mijn vriendin voor de buitendeur..ik zong/neuriede waar de cd was. Mijn vriendins mond viel toch een beetje open..precies waar de muziek op haar koptelefoon was van DIE plaat.

  Zit in mijn DNA, zou ik dat doorgeven ?

 43. 130

  knap als je dat kan neurieen……. volgens mij weten ze zelf niet eens meer hoe ze dat geluid op Ummagumma rond 30 minuten hebben gemaakt……. het is een stel op hol geslagen tropische vogels en walvissen met een zwaar op LSD trippende Deep Purple…… Ik kan het weten ik luister er nu naar…….