Veiligheidstheater toont enkel kluchten

Goed. Scene 3. Een Jemenitische man meldt zich bij de beveiliging. Hij draagt 7000 dollar cash bij zich en in zijn tas zitten flesjes en mobiele telefoons. Gek genoeg zijn die aan elkaar getaped. De beveiligingsman krabt even achter zijn oor, overlegt met zijn baas. Ze pakken de handleiding erbij en nee, het is niet verboden, dus laat ze maar door. In Chicago stapt hij over en wordt vergezeld door een andere Jemeniet. In Amsterdam besluit men het tweetal toch maar eens aan de tand te voelen. Een arrestatie volgt.

Scene 2. Een man probeert midden op de dag een aantal toeristen op te blazen (dank je wel lul, ik zat anderhalf uur vast in een snikhete metro). Ondanks dat Times Square wemelt van de beveiligingscamera’s, er een politiepost is en een zeer grote particuliere beveiligingsmacht erover waakt dat iedereen ongestoord kan shoppen, weet de man te ontkomen. Zijn identiteit wordt snel achterhaald. Toch weet hij op JFK airport op het vliegtuig te komen. Net voor het opstijgen, wordt de man dan toch maar uit zijn stoel getrokken en gearresteerd. Pfoe, net op tijd.

Scene 1. Een Nigeriaan besluit dat het wel leuk is om vlak voor kerst een vliegtuig op te blazen. Hij trekt een bomonderbroek aan. Niemand houdt hem tegen. Beveiligers niet. De watch list wordt blijkbaar niet geraadpleegd. Niemand heeft het verhaal van zijn vader serieus genomen. En air marshalls hebben blijkbaar ook vakantie. Het komt, zoals meestal, weer op alerte en moedige passagiers aan om de man uit te schakelen.

De plotontwikkeling. Na scene 1 moet iedereen die op de VS vliegt voortaan door een naaktscanner. Maakt niet uit dat de bestelde scanners de betreffende bom had kunnen ontdekken. Na scene 2 worden de watch listen aangescherpt. Maakt niet uit dat ze vreselijk vervuild zijn: ik bedoel, een watch list met meer dan een miljoen namen. Kom op. Met ESTA moet je nu zelf je gegevens invullen (en eigenlijk toestemming vragen om te mogen reizen). Oh ja, daar betaal je binnenkort ook nog eens extra voor. En om de VS te vriend te houden, besloot de EU onlangs om uw bankgegevens ook maar even te verstrekken als Uncle Sam dat wil. Na scene 3, tja, wat gaan we nu weer krijgen?

De slotakte. Dure maatregelen die wij als passagiers en belastingplichtigen dienen te betalen, maar die onze rechtspositie ondermijnen. Dan hebben we het nog niet eens over onze waardigheid (ja de beelden van de naaktscanner kunnen worden opgeslagen en oeps, in de VS gebeurt dat ook, dat had men er even niet bijgezegd).

Je kunt nog zo’n prachtig veiligheidstheater blijven subsidiëren, maar zonder gezond verstand en een beetje nuchterheid worden er alleen maar kluchten opgevoerd.

 1. 1

  En het meest deprimerende is dat de EU hier geen ballen over toont. Kom nou, een van de beste argumenten in voordeel van de EU is dat het een zwaargewicht is wanneer er onderhandeld moet worden met andere mastodonten (VS, China, etc.). En dan doen ze het niet !

  Ik had toch echt gehoopt dat het Europees parlement tegen dit soort plannen een mooie lange gestrekte middelvinger zou tonen.

  Het EP is wel een van de weinige plekken met macht (enigszins, dan) waar überhaupt serieus over dit soort issues gesproken wordt. Zou dat een van de voordelen zijn van het niet afhankelijk zijn van de publieke opinie ? In het belang van het beschermen van individuele vrijheden, lang leve de breuk tussen het volk en de politiek ?

  Vervelende droom. Ik wil wakker worden.

 2. 3

  Die naaktscanner interesseert me geen reedt,
  gewoon een prettiger manier van fouilleren zonder gedoe en gepluk aan je lijf door een douanier die uit z’n bek stinkt.
  Schiet ook lekker op, minder wachtrijen gedoe.

  ‘Vervuilde’ databestanden (niet vervuilde ook hoor) met meer dan een miljoen namen gaan nergens over,
  totale informatie brij waar men wanhopig patronen in hoopt te ontdekken.
  En altijd handig voor justitie, belasting- en veiligheidsdienst.
  Wie weet struikel je eens over iets interessants,
  of zo.

  Zo ga je niet met allerlei prive gegevens om,
  lijkt wel random huiszoekingen doen,
  even een hele straat à-la-razzia ’s nachts in pyjama de straat op,
  ‘sorry, we komen even Uw huis van boven tot onder doorzoeken, overeenkomstje met de USA, U weet wel.’

  Radicaal verbieden die ongein.

 3. 6

  De terroristen hebben gewonnen. Ze hebben in onze westerse samenleving zoveel angst gezaaid dat overheden en bedrijven het vuile werk voor ze opknappen. Reizen per vliegtuig is ZO niet leuk dat je het al bijna niet meer overhebt voor een vakantie. Ik hoop dat ze nooit gaan nadenken over wat voor dingen je allemaal kunt uithalen met hoge-snelheids treinen, veerboten of skiliften.