Iedereen heeft een identiteit. Onderdeel daarvan is de nationaliteit, een aspect dat tot uitdrukking wordt gebracht in het verkrijgen van een paspoort. Je paspoort krijg je van je land en het is een groot geschenk. Je paspoort bepaalt welke deuren er voor je opengaan, welke landen je in mag en welke niet, in welke rij je moet op het vliegveld, in welk leger je je dienstplicht mag vervullen (welk een eer) en nog zo wat dingen.
Het is dan ook een groot probleem als je niet één, maar twee paspoorten hebt (zelfs drie schijnt voor te komen, en dan praten we niet over criminelen met valse passen, maar mensen die volstrekt legaal, internationaal erkend, over drie nationaliteiten beschikken). Het grootste probleem lijkt, dat kan worden getwijfeld aan iemands loyaliteit, met name in tijde van oorlog en conflict, of wanneer iemand een belangrijke functie bekleedt. Verder zijn er zijn talloze juridische consequenties, van belastingen tot stemrecht en van erfrecht tot verzekeringen. Voor de houder van de passen zijn er echter ook voordelen!
In Argentinië is het een trend om de dubbele nationaliteit te hebben of te verwerven. Herhaalde verzoeken bij het nationale statistiek bureau leverden geen cijfers op. De volgende getallen zijn resultaat van een zeer beperkt, indicatief maar niet representatief, onderzoek. Gevraagd naar hun nationaliteit geven van 53 niet-gerelateerde Argentijnen er 16 aan dat ze een dubbele nationaliteit hebben (9 Italiaans, 7 Spaans). Twee anderen waren bezig met de aanvraagprocedure, die openstaat voor wie voorouders uit Spanje of Italië heeft of getrouwd is met iemand die dat heeft. Samengevat heeft ongeveer een derde van de Argentijnen in deze steekproef van hoger opgeleide, werkende inwoners van Buenos Aires een dubbele nationaliteit.
De reden om twee paspoorten te willen hebben ligt in Argentinië nogal voor de hand: veel mensen zijn tweede generatie-Argentijnen. Hun ouders zijn geboren in Europa. De banden zijn nog vers. Bovendien geeft de dubbele nationaliteit zekerheid. Wie opziet tegen de tienjaarlijkse cyclus van crises in Argentinië kan ontsnappen naar Europa, waar de Euro keihard is, de steden schoon en veilig zijn en de arbeidsomstandigheden vele malen beter. Het fenomeen is zo gewoon dat Spanje en Italië speciale verdragen met Argentinië hebben. De dubbele nationaliteit is doodnormaal in het immigratieland Argentinië en niemand twijfelt aan elkaars loyaliteit. De dubbele nationaliteit is geen probleem.
De andere kant op kan overigens ook: er zijn mensen met een halve nationaliteit. Denk aan de etnische Russen in de Baltische staten. Met name in Letland zijn er veel mensen, die geboren en getogen zijn in Letland, er heel hun leven hebben gewoond, gewerkt en belasting betaald en die nu tweederangs burgers zijn. Hun ouders kwamen tijdens het communisme in Letland terecht. Ze hebben een Lets paspoort, maar daar staat met grote letters op dat ze ‘nepilsona’ zijn, niet-burger. Ze hebben geen stemrecht, mogen geen grond kopen en mogen niet zomaar elk beroep uitoefenen. Een fraai staaltje etnische onderdrukking in onze eigen EU. Je paspoort bepaalt wie je bent en welke deuren voor je open gaan.
Reacties (11)
Leuk verhaal wat ik zelf heb meegemaakt. Bij binnenkomst in Turkije moet men een visum aanschaffen en op de luchthaven van Bodrum staat groot aangegeven wie hoeveel moet betalen. Amerikanen meer dan Europeanen, Australiërs ertussenin etc. Tsjechië stond niet op de lijst van visumplichtigen dus ik dacht gewoon door te kunnen lopen (had zowel een Tsjechisch paspoort als Nederlandse ID-kaart bij).
De douanier vond van niet. Er moest een visum komen, maar hoeveel zou het kosten? Na kort overleg met de collega kwamen ze uit op €50. Toch besloten om de Nederlandse kaart erbij te pakken en voor €10 het land binnen te gaan.
Die aanvraagprocedure is zo makkelijk nog niet. Na de crisis heeft de Italiaanse ambassade alles op slot gegooid en iedereen kwam op een wachtlijst. Recentelijk is men pas weer begonnen met het verstrekken van de paspoorten, maar haast lijken ze niet te maken nu ze een lijst van vele 10-duizenden weg moeten werken…. Het vuil in Napels verdwijnt nog sneller ;-)
Zo zie je maar weer dat de dubbele paspoort discussie in Nederland voornamelijk oplaait als ze een paar “prachtwijk-kansen-jongeren” willen “terug” sturen om vervolgens de “loyaliteit” van iedereen met een dubbele nationaliteit maar even ter discussie stellen.
@ Winky
Complete onzin.., de jongeren, die jij in mijn nederige beleving bedoelt, zijn geboren Nederlanders. Ik neem voor het gemak maar even aan dat je verwijst naar de knuppel die Wilders ooit in het hok heeft gegooid, dat ging met name over politici, mensen die in theorie juist in benarde loyaliteitskwesties verstrikt zouden kunnen raken.
Nou is een diplomatenpaspoort het allermakkelijkste..
Bij mijn weten kan je als Belg geen tweede nationaliteit hebben (laat staan aanvragen), maar omgekeerd kan wel (?!).
Maar ja, in een land waar de helft v.d. politiek vind dat zelfs Belg zijn te veel eer is …Men zou willen dat men je Waal of Vlaming zou kunnen maken, van zo’n mensen moet je niet al te veel verwachten.
Dat zou binnenkort nog wat zijn ! De dubbele nationaliteit bezitten, zowel Vlaaming als Waal ! Eigenlijk is het allemaal niet om mee te lachten.
Het etnische Russen-probleem heb ik in Letland mogen aanschouwen. Op zich is het een strenge maatregel om integratie te bevorderen, maar voor veel mensen heeft het een tegengesteld effect.
Als een etnische Rus een inburgeringsexamen met goed gevolg aflegt, kan de persoon de Letse nationaliteit verwerven en hiermee bewerkstelligen als “volledig” mens behandeld te worden. In de praktijk grijpen alleen enkele Russische jongeren deze mogelijkheid aan omdat ze bewust kiezen voor een toekomst in Letland zonder Rusland in hun kielzog. Voor de meesten is het echter een bewijs dat ze niet meer zijn dan derderangs niet-burgers. Voor hen is dit paspoort de reinste vorm van etnische achterstelling en drijft het de 2 bevolkingsgroepen verder uit elkaar.
Een eeuw geleden had je hier vlakbij een neutraal gebied. Als je daar geboren werd, had je geen nationaliteit, geen paspoort en al helemaal geen stemrecht.
@6 Het is een erfenis. En toen was het andersom.
@7 En geen oorlog.
@8: Helaas, het neutrale gebied werd in de 1e wereldoorlog door Duitsland binnengevallen en geannexeerd.
@zwartwit, daar verwees ik inderdaad naar. Onzin? Ieder zo zijn visie…
Ach, de op termijn bij geboorte bij iedereen geïmplanteerde RFID- chip zal deze discussie bij de gewone man grotendeels voorgoed verstommen. Hooguit nostalgische gevoelens aan al dat gedoe in het papieren tijdperk…