Dreams for Sale

Lehigh Acres, Florida, staat model voor de zeepbel van de Amerikaanse huizenmarkt en de volledige ineenstorting sinds 2005. Duizenden Amerikanen kochten daar een stukje land, vaak gefinancierd met een verhoging van hun hypotheek en vaak in de veronderstelling dat ze het met winst zouden verkopen nog voor ze de eerste betaling moesten doen. Nu staan duizenden huizen leeg. De documentaire ‘Dreams For Sale’ vertelt het verhaal van degenen die erbij waren vanaf het begin, in de jaren 50. Ook (ex-)huiseigenaren komen aan het woord.

Meer bij Videovolt, @hmblank.

 1. 1

  Duizenden huizen is een peulenschil toch? op zo’n gigantisch continent.

  Als ik er zo doorheen rij heb ik een andere indruk..de verstandigen doen het goed.

 2. 2

  Tijd geleden(pakweg 10 jaar) ..hypotheek afsluiten bij de RABO-bank..Meneer met pak.. doe toch een belegingshypotheek..de inkomsten betalen uw huis af.

  Ik dacht je lult, niet gedaan dus. Verstandig, die “duizenden” zijn het niet. De meeste mensen zijn verstandig.

 3. 3

  In de VS bestaan hypotheken waarbij je als je wil de sleutel van je huis kunt inleveren bij de bank die zich alleen kan verhalen op het onderpand.

  Dat Europese banken dergelijke hypotheken hebben overgekocht als “belegging” is onbegrijpelijk.

  De Amerikaanse overheid heeft de banken aangespoord dergelijke hypotheken zoveel mogelijk te verstrekken.

  In zo’n systeem kun je overigens ook je eigen huis met hypotheek “inleveren” en dan voor de helft van de prijs een vergelijkbaar huis op de veiling terugkopen.

 4. 5

  Utah..gewaardeerde niet florida. Dat geluid..ze smaken ook heel fijn, wat je zegt.

  Hoe liever ze kijken hoe lekker ze smaken, zeg ik wel eens als confrontatie tegen de vegadingen in mijn omgeving :)

 5. 6

  Als je de puinhoop ziet die de Amerikanen hebben gemaakt van hun economie (vermenigvuldig Lehigh Acres met 10000 of zo) dan besef je hoe groot de crisis is waarin de ze zitten.

  Wij hebben daar ook een aandeel in: onze banken,pensioenfondsen en provincies en wat al niet meer hebben allemaal geld geïnvesteerd in deze tulpenbollen-rage.

  Die crisis is nog niet voorbij. Of ben ik nu te somber?