Die bak ellende

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Quote du Jour “Ik kan me voorstellen dat als je ’s avonds op de bank zit voor de tv met een kop koffie, en je de hele dag hard gewerkt hebt, dat je die bak ellende als het ware niet over je heen wil krijgen.” aldus Martin de Beer van Unicef (Updaid.nl)

Veel mensen zappen weg zodra er in de media de termen ‘humanitaire ramp’, ‘vluchteling’ of ‘Paul van Vliet’ voorkomen. Dit blijkt uit een reportage van EenVandaag. De Nederlandse kijker wil geen hongerende Afrikanen zien en kan nog nauwelijks gemobiliseerd worden voor humanitaire acties. Men is de ellende zat of is er simpelweg immuun voor geworden. Herkenbaar? Hulporganisaties moeten sluwere campagnes inzetten, in de reportage oppert een communicatiestrateeg het idee om de blonde gezonnebankte Dries Roelvink in te zetten, dat verwachten de mensen namelijk niet.

Reacties (55)

#1 Bartb

Jezus. Overstroming in Bangladesh, oké. Maar overstroming in Bangladesh èn Dries Roelvink, dat is pas echt een humanitaire ramp.

 • Volgende discussie
#2 richard

Carlos,

Onze reaktie op het leed in de derde wereld is: Geef geld.

Maar dat helpt helemaal niet. Als geld het probleem was, dan was het allang opgelost. Er zijn tegenwoordig ook een aantal verstandige mensen die dat ook hardop zeggen. Jeffrey Sachs en Paul Collier bv.

Als wij de derde wereld willen helpen, dan zullen we toch heel wat serieuzer aan de slag moeten. Maar we willen die keuze niet maken. Eenvoudiger is te zeggen: We geven toch geld? Wel 0.7% van het BBP, dus wij zijn de beste! Kijk eens naar mijn navel!

Maar zo werkt het niet.

En postjes op de sargasso zetten dat we meer naar hongernegers moeten kijken op de tv, helpt al helemaal niet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 weerbarst

Ik merk het bij mezelf ook (zelfs als werkloze), bovendien werkt vercommercialisering van leed averechts, worden de kernproblemen niet aangepakt, en speelt misschien mee dat het westen hypocriet is en zelf de veroorzaker van veel van het getoonde leed.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Carlos

richard,

ik post iets, ik beweer niets

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 richard

Carlos,

Klopt. Als ik even mijn postje teruglees, ben ik ook weer iets te doordravend. Excuus.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 HansR

@richard
Als wij de derde wereld willen helpen, dan zullen we toch heel wat serieuzer aan de slag moeten.

Als het zo niet werkt en posten op Sargasso ook niet helpt. Wat helpt dan wel? Roep dan eens wat nuttigs.
Je klinkt als: ga werken tuig en als ze zich dan melden roep je nee, ik heb dat tuig niet nodig.

Kanslozen kansloos houden, bang voor de bedreiging?
Of is het een eigenschap van de kanslozen kansloos te zijn?

Wat is serieuzer aan de slag?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 MP

nee nee nee Carlos je wilt dat we de single Ik kom eraan (Route du Soleil) kopen van Dries Roelvink.

Ik denk dat er ook een gevoel van onmacht meespeelt bij het wegzappen. Wanneer je gevoelsmatig weinig kunt veranderen aan die ellende (geld geven lijkt niet effectief) ga je het liever uit de weg. Veel van die hulporganisaties met geldslurpende management structuren hebben een slechte naam gekregen. Het afromen van geld door corrupte regimes is ook een probleem. De kijker denkt dan ik geef 10 euro waarvan misschien 1 euro daadwerkelijk terecht komt bij de mensen die hulp nodig hebben. Nu is dat misschien al genoeg, maar de gevers van geld kunnen het gewoon niet verkroppen dat anderen zich onterecht verrijken met hun geld.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Meester

@ HansR

Misschien is het idee, voor ons en de hulporganisaties, om bij de Europese commissie te lobbyen om de tarief muren op landbouw producten vanuit derde wereldlanden eens te verlagen. En bij de WTO een serieuze lobby op te zetten en het protesteren niet alleen over laten aan hersenloze anti-globalisten.

En verder hoeveel honger en ellende komt er nog voorbij op tv?
Bij een actie voor en tsunami of een aardbeving zappen mensen toch niet masaal weg. Na een week of wat zijn we het wel zat ja, maar dat is het nodig en geven we toch gewoon.
Die laatste actie, van Darfur van laatst, was gewoon totaal overbodig en trekt men ook zelf de conclusie, en carlos post die, dat ze veel van onze aandacht daarmee verklooit hebben.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Bismarck

Gisteren nog zitten kijken naar een (naar mijn mening ietwat gekleurde) docu over Darfur/Tsjaad op Canvas, inclusief zongebleekte beenderen. Gaf me wel de indruk dat het een afrikaans probleem is, niet een arabisch, zoals de nodigen ons willen doen geloven. In de hele docu kwam er geen enkele arabier in beeld, slechts alleen negers (inclusief gevangen janjaweed).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Carlos

Bismarck Arabische negers? Islamitische negers?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 JSK

@9: Okee… neger en arabier sluiten elkaar niet perse uit, weet je. En die janjaweed ‘negers’ noemen zichzelf arabieren. Dan ben je arabier, lijkt me.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 JSK

En het is natuurlijk een ‘afrikaans’ probleem, veroorzaakt door arabieren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Bismarck

@10: Arabische negers kan niet. Arabieren zijn geen negers. Islamitische negers, dat zeker. In Darfur is (en was) vrijwel iedereen moslim (hoewel ik zwaar twijfel aan het practiseren ervan). Wat dat er mee te maken heeft mag je me uitleggen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Bismarck

@11: Arabier is een ethnische term. Volgens de meeste defenities sluiten arabier en neger elkaar wel degelijk uit. Als ik me een neger noem, ben ik er toch ook niet ineens een?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Carlos

Een neger met arabische trekken, of een Arabier met negroïde invloeden?
[img]http://mattsiller.com/blog/wp-content/uploads/2007/03/Janjeweed-Armed%20militias.jpg[/img]

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 JSK

@14: Jij weet net zo goed als ik dat ‘etnische termen’ vrij los gedefineerd zijn.

Van een wikipedia pagina:
In the modern era, defining who is an Arab is done on the grounds of one or more of the following three criteria:

Genealogical: someone who can trace his or her ancestry to the tribes of Arabia – the original inhabitants of the Arabian Peninsula – and the Syrian Desert. This definition covers fewer self-identified Arabs than not, and was the definition used in medieval times, for example by Ibn Khaldun.

Linguistic: someone whose first language, and by extension cultural expression, is Arabic, including any of its varieties. This definition covers more than 250 million people. Certain groups that fulfill this criterion, such as many Egyptians, reject this definition on the basis of genealogy.[5][6]. See also Egypt#Identity.

Political: in the modern nationalist era, any person who is a citizen of a country where Arabic is either the national language or one of the official languages, or a citizen of a country which may simply be a member of the Arab League and thus having Arabic as an official government language, even if not used by the majority of the population. This definition would cover over 300 million people. It may be the most contested definition as it is the most simplistic one.

bron: http://en.wikipedia.org/wiki/Arab#Defining_who_an_Arab_is

Dus wellicht zijn de janjaweed geen arabieren onder definitie één (de vraag is: wie dan wel?), maar wel degelijk onder definities twee en drie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Yevgeny Podorkin

Het lijkt uitgewerkt, het beeld van zo’n uitgemergeld Afrikaantje en een gironummer. Sterker nog, werkt averechts, je wordt kwaad op dat ventje. Kennelijk te lui om de pap ordentelijk door te slikken. En ook op de apathisch uitgedroogde houding van de moeder. Oké, en d’r kipfiletjes gaven al geruime tijd geen melk meer maar, kan je toch wel éven met een lepeltje langs die mond is dat nou te veel gevraagd? Is die zak met griesmeel éindelijk op bestemming, 10- tallen schuimspanen en omgekochte ambtenaren enz….laten we de boel lusteloos door een bos vliegen uit de mondhoeken kanen. Hallo. HALLO! Kedengkedeng Oehoe, daar ging me goeie geld. En de zalvende woorden van Paul van Vliet helpen ook niet meer. Vréselijk. Nóg erger: die pianist met dat rotte verwaaide hoofd en dito tanden t.b.v. Novib o.i.d. , kom hoe heet ie, “Een euro voor een kind”…

Rijmelarij van lik-me-lul.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Yevgeny Podorkin

Tja, “zielig” scoort altijd nog het beste, gebracht door een dito kijkend BN- hoofd. En we krijgen alleen de gevolgen te zien, over de oorzaak wordt met geen woord gerept (gek hè). Zou een handige regisseur eens moeten combineren. Laat je éérst stoere Nederlandse kokkelvissers zien of handelaars in kippenresten en nijlbaarzen met zo’n Hollands Gloriedeuntje eronder. Ah welja: mag Dries Roelvink de tune inzingen. Of scènes uit het avonturenbestaan van de wapenhandelaar zoals in de film Lord of war met Nicolas Cage.

En dan vervolgens patsboem vette Horror, de dikke kankerzooi die e.e.a. teweeg brengt…droef schuifelende werkeloze vissers en kippenboeren, bergen rottende vissenkoppen, afgehouwde hoofden, gruwelijk verminkte lijken…háááá, moet je eens opletten….

En dan mooi gefilmd en met grappen en zo…

“The more egregious offenders are broad-based corporations and national governments. At least four permanent members of the U.N. Security Council are the world’s leaders in selling firearms to “developing” countries.”

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Karsa Orlong

Mensen hebben een geheugen. Zo lang ik TV kijk zie ik acties. Zoland ik me bewust ben geven we geld. Op een gegeven moment gaat men (niet ik want verdien genoeg dus kan wat missen) het gevoel krijgen dat het geen zin heeft want nu 25 jaar later moeten we nog steed over de brug komen voor hetzelfde leed.

En inderdaad, we geven als het westen (incluis japan) evenveel uit aan landbouw subsidie als aan ontwikkelings samenwerking. Daar zou iets aan moeten gebeuren. En wapenhandel, mee vrijhandel, betere positie van de vrouw, meer onderwijs, etc. etc.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 richard

Als je iets wilt doen wat echt helpt, dan begint dat met te begrijpen waar de oplossing zit.

Lees het boek van Paul Collier, the bottom billion en dan heb je een breed en stabiel framework aan wat er moet gebeuren.

Daarna meteen je eigen Jan-Peter, Andre, Wouter, Jan of Mark bellen!

Tipje van de sluier:
– Een land dat uit een burger oorlog komt heeft een 50% kans om binnen 10 jaar weer in een burgeroorlog te komen
– Een burgeroorlog kost zo’n 65 miljard US$
– Er ontstaan zo’n 2 burgeroorlogen per jaar
– Dat kost ruim meer dan alle ontwikkelingshulp bij elkaar

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 richard

Nog een tipje van de sluier:

De grootste bijdrage die Mao heeft gelevert aan de ontwikkeling van China is door dood te gaan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 Jan des Bouvrie

The end of Poverty van Jeffrey Sachs is inderdaad een erg interessant boek. Ik zag de beste man vorig jaar spreken op het World Soil Congress in Philadelphia. Ik moet zeggen dat ik bij hem eindelijk het idee had dat er iemand is met ideeen die ook echt op grote schaal kunnen werken. Want dat is het probleem volgens mij. Kleinschalige ontwikkelingsprojectjes die een klein groepje mensen helpen, daar zijn we best goed in. Schooltje hier, waterpompje daar, dat soort werk. Maar om de zaken structureel aan te pakken werkt dat niet. En dan ben ik met Richard eens dat alleen heel veel geld geven de oplossing niet is. Dat zie je aan die Tsunami ramp in Azie. Daar kwam zoveel geld los dat men van gekkigheid niet wist waar het aan te besteden. En toch heb ik niet het idee dat de mensen er daar nou zo heel veel mee opgeschoten zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 Jan des Bouvrie

Wat overigens vaak bij mij het probleem is, is niet zozeer dat ik niet zo goed tegen hongerige negers op t.v. kan, maar meer dat ik niet zo goed tegen de Ivo Niehes van deze wereld kan die dat soort geld-gala’s meestal presenteren. Al helemaal niet als er dan ook nog een of andere Viola Holt of Caroline Tensen voor veel geld business-class naar Afrika is gevlogen om daar met betraande ogen verslag van de ellende ter plekke te doen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 Cico

De echte problemen: bestuurlijk en organisatorisch onvermogen, het tribalisme, de vanzelfsprekendheid van de (eigen) autocratische leider en de bijhorende corruptie.
Komt nog bij dat de Afrikaanse landsgrenzen onnatuurlijk en opgelegd zijn en vaak het ontstaan van sterke staten voorkomen.

Mogelijke oplossing: Afrikaanse landen of gebieden waar het fout gaat zouden hun soevereiniteit tijdelijk moeten afstaan, zodat onder krachtig, geborgd en transparant internationaal bestuur (minimaal 15 jaar) opbouw mogelijk wordt van een goed bestuurlijk apparaat, een functionerende rechtstaat, basisinfrastructuur en goed onderwijs. En natuurlijk het opheffen van internationale handelsbelemmeringen. Daarna geleidelijke en gecontroleerde overdracht aan eigen bevolking en gekozen leiders.

Klets ik nu erg uit mijn nek? Of zijn het slechts onhaalbare idealen?

Apropos, wat China doet brengt Afrika alleen maar verder aan de afgrond en bevoordeelt de (corrupte) happy few. De spiraal zal zich voortzetten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 Cico

O ja…het afstaan van de soevereiniteit moet duidelijke incentives hebben, zodat sprake is van verleiding.

“We are here to put your country on the road and pay for all initial costs. But only if you comply with our approach that will be strict and unnegtioable”

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 Aposootolov

Haha ‘krachtig geborgd en transparant internationaal bestuur (minimaal 15 jaar)’, heel geloofwaardig.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 Bismarck

het afstaan van de soevereiniteit moet duidelijke incentives hebben, zodat sprake is van verleiding.

Zou je denken? Staan ze dan niet juichend op ons blanke en arabische leiders te wachten om hen beschaving bij te brengen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 Yevgeny Podorkin

Niks onder dwang naar ons model kneden met mooie beloftes. Leidt alleen maar tot verzet en terreur van elke denkbare elementen, zie Afghanistan en Irak, e.e.a. kan je niet opleggen. Zelfs alles in eigen hand zoals Rusland: duurt zo w.s. nóg 50 jaar eer er iets ontstaat dat er op lijkt. Ik denk (hoop) eerder in de richting van een EnergieRevolutie. M.i. het toverwoord. Andere (duurzame) energie die voor iédereen ter wereld makkelijk(er) beschikbaar en toegankelijk maar vooral goedkoper wordt. Op elk winkeltje, dak van de auto, gevelplaten van het kantoor goedkope folieachtige [url= http://www.celsias.com/2007/11/23/nanosolars-breakthrough-technology-solar-now-cheaper-than-coal/%5Dzonnecellen%5B/url%5D. Die ontwikkeling begint danig interessant te worden. Gecombineerd met b.v. waterstof. Wat zou er nu gebeuren als met minieme (energie)kosten explosief meer bedrijvigheid ontstaat?? Op termijn iedereen vervoer, iedereen internet, werknemers die alras om orde, gezag, rechten en voorzieningen beginnen te schreeuwen…multinationals die hun biezen moeten pakken…of klets ik ook uit m’n nek.

En hoe hoger de olieprijs, des groter de investeringen en sneller ontwikkelingen in andere bronnen. En dan kunnen we ze vast best een handje helpen. Niks zuinig doen met energie:

Lichten laten branden en GASSEN met die auto.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 Cico

@26 + 27:

Cynische reacties, zonder argumenten en zonder tegenvoorstel.

@28:
Waarom altijd de slechte voorbeelden erbij halen. Het gaat er natuurlijk om dat de aangeslotenen er vrijwillig en overtuigd aan meedoen. Lijkt me in Irak en Afghanistan niet bepald het geval. Het is net als met vredestroepen, die werken o.b.v. hetzelfde principe: als partijen het zelf willen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#30 Cico

“Wat zou er nu gebeuren als met minieme (energie)kosten explosief meer bedrijvigheid ontstaat??”

Dan komt er een autocratische leider die de boel platbrandt en er met de spullen vandoor gaat. Zo gaat het meestal daar. Bovendien: waar haal je je recht als je oneerlijk behandeld wordt? Waar vind je bescherming als je wordt aangevallen? Wie zorgt ervoor eerlijke belastingen, zodat een gemeenschappelijke infrastructuur kan worden opgebouwd? Allemaal vragen waar je geen antwoord op hebt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#31 Yevgeny Podorkin

Nee cico, een regering kan dat toejuichen, zelfs een referendum met een meerderheid van de bevolking. Maar dan is vervolgens een soort van (totale) handhaving en controle door een internationale (troepen)macht vereist. Leidt nergens naar. Elk Afrikaans land heeft wel zijn milities e.d. en anders vormen die zich wel. Omgekeerd, 200.000 Afrikanen die hier de boel op orde komen brengen, zeg nou zelf: opzouten en een beetje snel graag…
Heel makkelijk dat proces volledig te traineren: één bommetje op een marktplein, een kogeltje in het knarretje van een magistraat…en schoon is je kunstgebit.

Graag zelf laten oplossen…en zachtjes vanuit de internationale gemeenschap de goede richting opduwen…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#32 Yevgeny Podorkin

“Dan komt er een autocratische leider die de boel platbrandt en er met de spullen vandoor gaat.”

Leert de geschiedenis niet dat uiteindelijk het volk dan toch na een lange moeizame strijd wint?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#33 Yevgeny Podorkin

Als ze eenmaal goed aan hun kansen hebben kunnen geroken hebbende zoals ik in het voorbeeld #28 heb geschetst?…

Dat overigens ook koffiedik is…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#34 Cico

@32:

Dan kun je nog honderden jaren wachten. Ik denk dat er met juiste dosering (subtiel is belangrijk ja) en op bais van vrijwilligheid wel degelijk versnelling mogelijk is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#35 MP

De maakbare samenleving, het kan dus toch! Ik ben toch bang dat het ervaren wordt als nieuw kolonialisme. De getrokken grenzen lijken mij inderdaad een probleem, net als in het M.O.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#36 Yevgeny Podorkin

“Dan kun je nog honderden jaren wachten.”

Dan komt de internationale gemeenschap in beeld. Die moet zo’n snuiter isoleren. Geen wapens en zo…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#37 Yevgeny Podorkin

En dat kan het beste bewerkstelligd worden in hele brede samenwerkingsverbanden zoals in een zo groot mogelijk Europa..

En 1 groot Afrika…1 groot Noord- Amerika (gedoe met die Mexicanen en die hekken ook)…

Want…”to boldly go where no man has gone before”…is onherroepelijk een onvermijdelijkheidje aan het eind van deze eeuw tussen ons gezwegen en gedaan…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#38 Yevgeny Podorkin

Het wordt namelijk een beetje karig en druk anders op dit stofje dat aarde heet…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#39 Yevgeny Podorkin

Wel uit de doppen blijven kijken dan dat pseudo- mussolini’s ons niet ringeloren…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#40 Yevgeny Podorkin

Wat dat betreft biedt de “Wij Zijn De Baasweek” weinig soelaas….

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#41 Bismarck

@29: Jullie rechtsen hebben gewoon geen gevoel voor humor. Blijkbaar ook geen generatie ver rijkende kennis van geschiedenis neem ik maar aan gezien je “geen argumenten”. Verer pot & ketel wat je opmerking betreft.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#42 larie

De laatste paar jaar verwonder ik mij wat heviger en vraag me af waarom.

“jullie gedoe” wellicht daarom.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#43 larie
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#44 Cico

“jullie rechtsen…”

How pathetic!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#45 Yevgeny Podorkin

Ja het Grote Waarom hè larie. Weet jij het wist ik het ook. En waarom zijn de bananen krom in die geest zeg het maar….

Maar weet je inmiddels nu wat het verschil is tussen een krokodil?, namelijk nog nooit antwoord op gehad. Tering, zo blijf je aan de gang…alsof het allemaal niks kost…

Heb je wel eigenlijk wel een geweten of hoe zit het…nare gewetenloze narrige ouwe lul die je d’r bent…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#46 Yevgeny Podorkin

Klukkluk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#47 larie

Nee mijn beste, het is precies het “void-gehalte” van een reactie zoals de uwe die mij doen aarzelen hier nog te kijken, tijd aan te besteden en te reageren ..lucht, allemnaal lucht en veelal putlucht.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#48 Yevgeny Podorkin

De kunst van het doorscrollen…doe ik ook…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#49 Snaporaz

… blub … blub …

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#50 Yevgeny Podorkin

Naar en gewetenloos neem ik weer terug. Was maar een nietszeggend prikje…moest nog een tekentje achter…vergeten, sorry…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#51 Bismarck

@44: Weer zo’n mooie inhoudsrijke rechtse moskee-opmerking. De pot is er nog voor de ketel fluit!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#52 Yevgeny Podorkin

Overigens tot slot want de hond moet pissen…als wérkelijk geen énkele eer of lol of whatever meer te behalen is op een log en alleen maar ergernis op zou wekken…geen energie meer aan besteden: knip…uit…

Zat andere plekken waar je voetsporen kan achterlaten…geen centje pijn….

De spoeling is echter flinterdun.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#53 mescaline

Vertel me morgen maar eens waar je je eiserspuntstandpunt vandaan haalt in de wereld van-en door-RTL, @YP52. Want die zat andere hangplekken op internet vallen nogal tegen, niet ? Je zegt het zelf…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#54 richard

Bismarck,

Je kunt me veel vertellen, maar als je grootste klacht “jullie rechtsen …” is, dan gaan we nog veel plezier aan jou beleven.

*** gaat weer verder met rechtse dingen doen, zoals koffie drinken ***

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#55 Cico

Hear, hear…Richard!

Laat verder gaan, joh…dit soort debilisering van het debat moet je gewoon negeren.

 • Vorige discussie