Detailpolitiek (5): detentieboten

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Tegenstanders van een hard immigratiebeleid zien het als een van de ergste voorbeelden van de kilte waarmee illegalen worden ontvangen en de manier waarop hun rechten worden geschonden: illegalen die in gevangenissen wachten op hun uitzetting. Nederland bouwde er speciale detentieboten voor, waar illegalen afgescheiden van criminelen konden verblijven. Enige honderden illegale vreemdelingen konden op een dergelijke boot worden gehuisvest.

Deze boten blijken nu afgeschreven te zijn en dan komt de vraag: wat doe je ermee? Volgens een website over migranten op zee zullen de drijvende gevangenissen worden verscheept naar Griekenland, waar ze voor hetzelfde doel kunnen worden gebruikt.

Afgeschreven boten
Griekenland heeft een enorm migrantenprobleem en kan de boten dus wellicht gebruiken. Nergens wordt het bericht bevestigd, en dus stelde Tofik Dibi van GroenLinks er deze week Kamervragen over. Hij wil weten waarom deze boten in Nederland gesloten worden, en als we deze boten in Nederland ongeschikt vinden om vreemdelingen op te vangen, waarom dat wel in Griekenland kan. Waarom zou Nederland geen alternatieven aanbieden?

De antwoorden laten zich raden. Het kabinet wordt gedoogd door de PVV en dus is de kans klein dat het beleid ten aanzien van illegalen soepeler wordt. De kans is dus groot dat er minder illegalen vastgezet hoeven te worden, of dat er betere en goedkopere opties zijn dan de detentieboten. Deze zijn dus overbodig geworden. Het kabinet stuurt wel oude spullen naar Griekenland, maar komt niet met andere opties, omdat men zelf al fors moet bezuinigen. Dus overbodige boten naar Griekenland sturen, of niets.

Een tweede leven?
Hoe komt het toch dat politici het idee hebben dat Nederland überhaupt enige rol kan spelen bij de vraag hoe Griekenland haar migrantenprobleem oplost? De Grieken hebben ongetwijfeld meningen over dit vraagstuk en hun volksvertegenwoordigers nemen er dan beslissingen over. Zolang dat binnen de internationale verdragen valt, is dat hun zaak. Als men in Griekenland illegalen hard wil aanpakken, kan Nederland dat niet tegenhouden. Griekenland kan die boten ook zelf bouwen. De enige keuze is dus: gaan die boten de vuilverbranding in, of krijgen ze een tweede leven?

Ik dacht altijd dat GroenLinks voor recycling was. En zo zien we maar dat als je je als politicus met details gaat bezighouden, je al snel raakt aan andere vraagstukken waardoor je nog maar nauwelijks een consequent programma kunt uitdragen. Wil je illegalen in Griekenland uit de wind houden (terwijl je dat helemaal niet kunt), of wil je de afvalberg een klein beetje beperken? In de detailpolitiek van alledag is dat een verrekt lastige vraag geworden.

Reacties (4)

#1 Bismarck

Dit recycling noemen is echt ronduit achterlijk: Die boten zijn niet voor niets afgeschreven en er duidt dusver niets op dat de Grieken ze uit elkaar gaan schroeven om er nieuwe boten van te maken (je weet wel: recycling).

  • Volgende discussie
#2 Chris Aalberts

@1 Punt geacccepteerd. Volgens mij is GroenLinks ook voor hergebruik. Dat is denk ik inderdaad ook het doel waarom die schepen misschien naar Griekenland gaan.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 sander_1583

Illigalen in Griekenland, wat een moreel vingertje van NL toch weer of van GL

Ga aan het werk.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Bismarck

@3: Jij zou er ook geen probleem mee hebben als Nederland bv. wapens leverde aan Cuba of Iran? Binnenlandse aangelegenheid, daar een mening over hebben en niet aan mee willen werken is dat verfoeide morele vingertje immers.

  • Vorige discussie