Democraten kunnen beter Obama kiezen

Independents tilt toward McCain when he is matched up against Clinton. But they tilt toward Obama when he is matched up against the Illinois Senator. Independents are a key battleground.

Amerikaanse vlag 2008 (Foto: Arnoud Boer)Aldus een peiling van TIME Magazine, die laat zien dat Barack Obama op dit moment meer kans heeft om de Amerikaanse presidentsverkiezingen te winnen van John McCain dan Hillary Clinton. Verrassend? Niet als je het aan de kiezers in de staten Louisiana, Nebraska, Washington en Maine vraagt. Daar won Obama dit weekend de Democratische voorverkiezingen.

I think I can go toe-to-toe with John McCain every single day.


Aldus Hillary Clinton, omdat ze de ervaring heeft om de bittere strijd die zal volgen met de vermoedelijke Republikeinse presidentskandidaat kan overleven. Na Monica Lewinksy is ze voor niemand meer bang. Barack Obama kan juist wijzen op zijn frisse blik van buiten Washington en zijn jeugdigheid. Daarnaast is er een groter contrast met McCain als het om de oorlog in Irak gaat.

De belangrijkste reden voor Democraten om voor Obama te kiezen is echter dat hij beter in staat is om onafhankelijke stemmers te trekken dan Clinton. Dit heeft hij in de voorverkiezingen bewezen, beseften ook de kiezers in de staat Washington:

If we choose Hillary Rodham Clinton, we have an issue with the independent vote. We don’t want to let go of the independent vote that is on Obama’s side right now.

Zijn boodschap is dat hij mensen van verschillende partijen bij elkaar kan brengen. Dit is niet alleen relevant voor ná de verkiezingen, maar juist ook tijdens de verkiezingen. Als Barack Obama zwevende kiezers uit het onafhankelijke en het Republikeinse kamp weet te trekken zoals nu lijkt – laten we ze Obama Republicans noemen – dan kunnen de Republikeinen wel inpakken. De juiste keuze is dus Obama.

Reacties zijn uitgeschakeld