De Week van GeenCommentaar

Het nieuwe jaar lonkt alweer, maar niet voordat de boze geesten morgennacht verdreven zijn met een portie ongericht vuurwerk. En niet voordat de GC-redactie heeft teruggekeken op de afgelopen week. Want ook op deze zondag: het weekoverzicht van GeenCommentaar. Deze keer aandacht voor de heilige drie-eenheid: kerstviering, Leon de Winter en onze koningin.

Klik door voor het overzicht!

Hoogtepunt van de week was voor mij de GeenCommentaar Kerstviering Totdat U Om Genade Smeekt (En Dan Nog Gaan We Door). De GC-redactie gaf Eerste kerstdag een kwaliteitsimpuls die zijn weerga niet kende. Om het af te leren, hieronder mijn favoriete clip en één van de pareltjes die voorbijkwamen.

Het meest gelezen/geopende artikel ging over het afscheid van Leon de Winter als columnist van de Elsevier. En wie kan dat nu pathetischer, pardon, beter uitleggen waarom we niet hoeven te wanhopen nu hij weggaat, dan de schrijver zelve:

De radicale vorm van de islam, een lachwekkende variant van primitief denken, is geen partij voor onze creativiteit, ons individualisme, onze technologie, samenlevingsvormen, zolang we in het besef leven dat, meer nog dan alle zonnen bij elkaar, schoonheid, wetenschap en liefde onze kosmos verlichten.

De meeste reacties kwamen op het artikel dat ervoor pleitte dat koning Beatrix voortaan haar mond maar beter kan houden. Geert Wilders was gevallen over een deel van de toespraak van de majesteit. Daarna was minister-president Balkenende in de verdediging geschoten. Het artikel houdt de stelling hoog dat als de koningin haar rol van ´boven de partijen staan´ goed wil vervullen ze helemaal haar mond moet houden. Het was ook gelijk mijn meest besproken artikel.


Tot zover deze Week van GC, tot de volgende Keek.

Reacties zijn uitgeschakeld