De politie en handhaving van de wet

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Politie te paa... uhm fiets! (foto: CharlesFred)Het zal niemand ontgaan zijn dat het al een tijdje een puinhoop is in Amsterdam-West. Wat begon met losse incidenten als een dramatische steekpartij op een school en een aanval op 2 politie agentes is inmiddels ontaard in dagelijkse brandstichtingen. In de media heeft de Amsterdamse politie nog voor de rellen begonnen geroepen dat op elk moment Parijse toestanden konden uitbreken.

Hoewel de zaak erg is, lijkt de vergelijking met Parijs toch iets te veel eer is voor het groepje jongeren dat daar de buurt onveilig maakt. Natuurlijk roepen de usual suspects dat door de cultuur en religie van de daders komt. Maar is misdaad niet gewoon misdaad? Iets wat de politie ongeacht afkomst of religie van de daders moet bestrijden? Het echt schokkende nieuws tot nu toe lijkt het totale gebrek aan succes van de politie te zijn. Het enige daadkrachtige optreden tot nu toe kwam van de twee aangevallen agentes.

Onze politie lijkt niet opgewassen tegen deze “straatcrimineeltjes”. Is onze politie te soft geworden? Of is hun aanpak simpelweg niet adequaat om dit soort misstanden in de maatschappij aan te pakken? Hoe kan het bijvoorbeeld dat drie jongeren die met een jerrycan benzine worden opgepakt meteen vrijkomen? Een te softe justitie of onkunde van de politie tijdens het oppakken, waardoor justitie geen zaak rond kon krijgen?

Reacties (21)

#1 Ernest

Op de een of andere manier mag de politie niet bekritiseerd worden, want “de verantwoordelijkheid berust bij de politiek”. Gisteren werd op AT5 door vier politieke richtingen dan ook angstvallig alle kritiek op de politie vermeden. De politiek bestuurt de politie echter helemaal niet inhoudelijk, maar feitelijk alleen financieel en laat de inhoudelijke keuzes aan de individuele agent over, die toevallig dienst heeft. Het is allemaal dus simpel het gevolg van de landelijke bezuinigingsaanpak.
Dat speelt ook bij de reactie op Vogelaars prachtwijk-plan. Meteen wordt gesteld dat de politie niet bij machte is om aan de plannen mee te doen, omdat die geen dienst meer kan garanderen en een particulier beveilingsbedrijf wel.
De politie is onderbemand in de stad, en in het landelijk gebied vrijwel afwezig. Dat komt er op neer dat er 1 auto per avond beschikbaar is voor een overval, een verkrachting, een inbraak of een verkeersongeval. Of openbare vernielingen.
De politie maakt dan de “dat is een keuze die je maakt”, zoals de formule heet die je niet mag bekritiseren.
Neem deze quote uit Vrij Nederland van deze week. Hier gaat om de groep jongeren die een Liberiaanse familie uit Waspik wegpestte: “?Als inwoner van Waspik schaam ik me rot voor deze belachelijke situatie,? schrijft Jan. ?Ronduit woedend word ik wanneer ik lees dat de politie ?de groep in kaart tracht te brengen?. Hoe moeilijk kan het zijn: een stuk of tien kaalkopjes met bomberjacks en legerschoenen vallen behoorlijk op in een dorp van vijfduizend inwoners. Iedereen kan ze aanwijzen, behalve bromsnor. Het schorem regeert omdat de overheid slaapt.?”

Het gekke is dat de politie wel in staat is om met zes man sterk een clown naar een politiebus af te voeren. Dat is dus weer een andere “dat is een keuze die je maakt”: “Ze willen ludiek plagen, maar dan moeten ze zich wel aan de regels houden”, aldus een politiewoordvoerster. De vrouw is afgevoerd omdat ze ‘onherkenbaar’ was vermomd als clown.”
[ zes man sterk: gezien op RTL televisie, hier de tekst]

 • Volgende discussie
#2 SN

“Natuurlijk roepen de usual suspects dat door de cultuur en religie van de daders komt. Maar is misdaad niet gewoon misdaad? Iets wat de politie ongeacht afkomst of religie van de daders moet bestrijden?”

Eens of niet eens; die twee dingen hoeven elkaar natuurlijk niet uit te sluiten…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Abhorsen

@2, Er zijn meer rellen met Nederlanders dan Allochtonen, ook zijn er meer Allochtonen en Moslims die NIET meedoen aan rellen dan andersom. De conclusie dat cultuur of religie dus de oorzaak is, is nog al moeilijk te onderbouwen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 wout

De politie is gewoon gemakzuchtig. Ze gaat moeilijke taken uit de weg.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Jay

@3 puur statistisch gezien heb je wel gelijk, maar gekeken naar de aanleiding van rellen is het wel degelijk cultuur/religie/etniciteit die de oorzaak is: in Slotervaart relt men omdat een Marokkaan is omgelegd door de politie. Nederlanders rellen als hun voetbalclub verliest (of wint).

Het een is niet noodzakelijk beter of slechter dan het ander, maar de oorzaken liggen wel degelijk in afkomst en culturele achtergronden, lijkt me.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Jay

Even terzijde: politie is niet hetzelfde als justitie. De politie pakt mensen op, justitie (het openbaar ministerie) laat ze weer vrij.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Jay

…en ik moet beter lezen want Abhorsen had niet gezegd dat dat hetzelfde was. Nevermind.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Adriaan Pek

De VVD heeft in elk geval forse kritiek op de politie geuit, maar het spoeddebat kan nu niet plaatsvinden, want Cohen zit in China.
Hier in Utrecht is het niet anders. Dat is al tientallen jaren zo. Het blijft bij wakker schudden en actieplannen als het weer eens de spuigaten uitloopt en als de eerste golven zijn weggeëbd wordt de extra inzet eraf gehaald om budgettaire redenen (geen geld). Het corps is ook doorlopend onderbemand en scheurt van incident naar incident, zonder tijd te hebben voor elementaire en langdurige aanpak en aandacht.
In Nederland is het mogelijk tientallen malen betrapt te worden zonder dat het feitelijke gevolgen heeft. Het gevolg daarvan is dat de kwaadwillenden niet geremd worden in hun gedrag. En al die loze plannen en ideeën die doorlopend geopperd worden door politici en beleidsmakers doen de rest en bevestigen ongewild het besef dat je ‘onaantastbaar’ bent geworden in je a-sociale en criminele circuit. Voor de 3e keer tikmans zou dwingende gevolgen moeten hebben, maar ja, dat kost weer geld en dus komt het er niet van.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Bismarck

@5: Statistich is dat geen bewijs.

Er zijn meer niet-rokers dan rokers die een hartaanval krijgen, ook zijn er meer rokers die geen hartaanval dan wel eentje krijgen. Is roken dan ook geen oorzaak van hartaanvallen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 pedro

“Hoe kan het bijvoorbeeld dat drie jongeren die met een jerrycan benzine worden opgepakt meteen vrijkomen?”. Niet meteen. Ze zijn eerst verhoord, waarna geconcludeerd moest worden, dat er geen enkele aanleiding was om te denken, dat ze met de benzine in die jerrycan van plan waren geweest iets crimineels te doen. De 2 jongens, die een lege colafles vulden bij een benzinestation, zitten daarentegen nog steeds vast. Zo gaat dat in Nederland: als er geen reden is om je langer vast te houden, wordt je weer vrij gelaten.

@jay: “de oorzaken liggen wel degelijk in afkomst en culturele achtergronden”. Dat is een mooie stelling, waar je een korte, maar verdedigbare casus over de rellen in Slotervaart aan hebt gekoppeld. Je hebt echter beweerd, dat voetbalrellen met autochtonen daar niet onder vallen. Ik ben uiterst benieuwd naar je uitleg, waarom een willekeurig aantal Feyenoord supporters, die zich met elkaar identificeren, voor elkaar opkomen en met elkaar ten strijde trekken niet als een groep met gelijksoortige normen en waarden (culturele achtergronden) wil zien.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 wout

Geld zat, maar dat maakt niets uit in logge bureaucratie. Als je dan ook nog eens te maken krijgt met rechters die niet in straffen geloven dan wel wetten die straffen onmogelijk maken, tsja.

Ondertussen kunnen ze wietkwekerijen en pillenfabriekjes oprollen als de beste. Het drugcircuit bestaat niet uit lekkere lui, maar de prioriteit moet wellicht elders worden geplaatst.

Wat mij opvalt is dat er niet te weinig mankracht is om vrij onschuldige dronken studentjes met zes man tegen de vlakte te werken. Of met 50 man te patrouilleren op technofeesten in het kader van drugspreventie (HAHAHAHAHAHAHA, dat is pas weggegooid geld). Of vrij brave burgertjes uit te zuigen met hoge boetes voor kleine overtredingen.

Wellicht is het helemaal geen slecht idee om achterbuurten links te laten liggen en je te concentreren op de betere delen van de stad.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 pedro

@adriaan: “In Nederland is het mogelijk tientallen malen betrapt te worden zonder dat het feitelijke gevolgen heeft. Het gevolg daarvan is dat de kwaadwillenden niet geremd worden in hun gedrag”.

Ervaringsdeskundige of borrelpraat? Imho het laatste. We kennen namelijk wel de term draaideurcriminelen, maar vergeten daarbij wel vaker, dat dit (meestal verslaafde) gasten zijn, die keer op keer op worden gepakt voor kleine criminaliteit, waarvoor ze niet langer dan enkele uren op een politiebureau vastgehouden kunnen worden, tenzij we natuurlijk buitensporige straffen voor kleine criminaliteit gaan eisen (in dat geval moeten we er ook mee akkoord gaan, dat onze eigen kinderen voor het stelen van een appeltje weken of maanden in de gevangenis verdwijnen). En we willen voor het doel van de discussie ook graag voorbij gaan aan het feit, dat al deze kleien zaken bij elkaar worden gevoegd tegen de tijd, dat de draaideurcrimineel voor de rechter verschijnt, en dat de strafmaat daar wel degelijk rekening mee houdt. Ook een draaideurcrimineel verdwijnt vroeg of laat en in zo een geval voor langere tijd achter de tralies. U kunt een discussie over te hoge of te lage straffen beginnen, maar zeggen, dat er geen feitelijke gevolgen aan crimineel gedrag, waar je op betrapt wordt, vast zitten, is gewoon klinkklare nonsens.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 pedro

@wout: “Wellicht is het helemaal geen slecht idee om achterbuurten links te laten liggen en je te concentreren op de betere delen van de stad”.

Maak je geen zorgen. Als we met zijn allen maar lang en hard genoeg blijven roepen, dat we die jongeren alleen maar hard aan moeten pakken, komt het daar vanzelf wel van. Kijk maar naar wat er in Frankrijk is gebeurd en m.n. in Parijs. Nadat Sarkozy daar prefect is geworden, heeft hij de softe wijkgerichte aanpak de deur uitgedaan en is er alleen nog hard opgetreden, met als uiteindelijk gevolg, dat de Franse politie nu niet welkom meer is in de banlieus, er iedere nacht rellen zijn en auto´s in vlammen opgaan. Maar misschien begrijp ik je wel helemaal verkeerd, en is je pleidooi om uit de achterbuurten weg te blijven er vooral op gericht om wietkwekerijen en pillenfabriekjes ongestoord te kunnen laten werken. Wat wiet betreft ben ik dat nog wel met je eens, maar dat zou dan ook gelegaliseerd moeten worden. Wat pillen betreft sla je echter imho de plank volledig mis. Wiet is relatief ongevaarlijk, pillen niet (wordt in de toekomst vanzelf wel duidelijk: op dit moment melden zich bij de verslavingszorg al relatief veel xtc gebruikers in verhouding tot cannabisgebruikers, terwijl de verslavingskans nog relatief laag in wordt geschat).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Adriaan Pek

citaat van pedro: We kennen namelijk wel de term draaideurcriminelen,.. (12)

Ik neem zonder meer aan dat jij wel ervaringsdeskundige bent, maar dan zou je ook moeten weten dat de draaideurcriminelen waar het hier om gaat geen drugsverslaafden zijn, maar jongeren die vanaf heel jonge leeftijd het criminele pad zijn opgegaan, buiten controle van hun ouders zijn en doorlopend aan de verlenging van hun strafblad werken. Waar vele tonnen, zoniet miljoenen aan gespendeerd zijn om ze weer tot het rechte pad te verleiden, wat meestal weggegooid geld blijkt te zijn en die hele buurten in hun greep houden.
Het heeft geen zin net te doen of het anders is.

Met Frankrijk aankomen is wellicht in, maar snijdt hier geen hout. En dat de politie niet welkom is, is begrijpelijk, dat is ze hier ook niet in wijken van Vogelaar en altijd zo geweest in buurten waar men het niet zo nauw neemt met recht en orde, met mijn en dijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 pedro

@adriaan: “en doorlopend aan de verlenging van hun strafblad werken”. Daarmee geef je me dus gelijk. Ik bestreed slechts je stelling, dat er geen feitelijke gevolgen aan dat soort gedrag vast zitten. En ik heb in mijn studententijd jarenlang midden op de wallen gewoond en kende (bijna) alle draaideurcriminelen uit die buurt persoonlijk. Zij vergaten regelmatig wel wie ik was ;-)

“Met Frankrijk aankomen is wellicht in, maar snijdt hier geen hout”. Het was jouw voorstel om niet meer in de achterbuurten te komen, naar goed Frans voorbeeld. En ik begrijp, dat ik het eufemistische ´niet welkom zijn´ beter wat explicieter had kunnen stellen, want je kunt dat inderdaad ook weer verkeerd uitleggen, zoals je ook meteen doet. Voor een aantal losgeslagen geesten is in een aantal Nederlandse wijken de politie ook hier niet welkom. Dat klopt. Maar in Nederland betekent dat nog niet, dat er in die wijken niet meer normaal gepatrouilleerd kan worden. In Frankrijk (en niet alleen daar, maar ook in vele wijken in de VS bijvoorbeeld) wordt de politie direct weg gejaagd, als ze niet met velen tegelijk in riot gear en ondersteund door camera´s en helicopters de wijk ingaan. Ook hier vind vind ik je selectiviteit weer vreemd trouwens. Eerst probeer je mij te verwijten, dat ik met Frankrijk aankom en in de direct daarop volgende zin maak je zelf de vergelijking met Frankrijk, die ik niet van je mag maken (“dat de politie niet welkom is, is begrijpelijk, dat is ze hier ook niet in wijken van Vogelaar”).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Adriaan Pek

@pedro: je beschuldigt me onterecht:
Het was jouw voorstel om niet meer in de achterbuurten te komen, naar goed Frans voorbeeld.
Dat heeft iemand anders geschreven.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 pedro

Touche. Dat is waar. Het was wout, die dat voorstelde. Bedoel je daar ook mee, dat je het niet tegen mij had, toen je schreef: “Met Frankrijk aankomen is wellicht in, maar snijdt hier geen hout”?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Peter

Tien jaar geleden had je in de groningse Oosterparkwijk rellen, waarbij zo’n 60 jongeren brandstichtend rondtrokken. Omdat de politie niet daadkrachtig genoeg optrad, konden de burgemeester en de korpschef hun biezen pakken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Abhorsen

Misschien zit het hem niet zozeer in hard(er) optreden, maar vooral effectief? Dat ze leuk een robbertje kunnen vechten met relgangers zie je vaak genoeg op TV bij bijv. voetbalwedstrijden waar het mis gaat.

Wat mij verbaast is echter dat die 3 jongens die opgepakt zijn bijna meteen weer vrij komen omdat men blijkbaar het bewijs niet rond kon krijgen. Mijn eerste gedachte was dan meteen “wat moeten ze dan?! de auto eerst in de fik steken voor ze opgepakt kunnen worden?”, maar misschien is het wel vooral de knullige manier waarop ze zijn gepakt? Zelf heb ik absoluut geen kennis van hoe zulke dingen toegaan. Maar blijkbaar de Politie ook niet.

Ook blijft het me verbazen dat ze niet meer arrestaties doen. Ik weet dat het geen grootschalige rellen zijn waarbij het een groep vs de politie is. Ik neem aan dat het meer groepjes die “stiekem” een auto in de fit steken en hem dan smeren. Maar als je weet dat dit elke nacht gebeurd en je weet WELKE jongeren dit doen, dan kan je die toch de gehele nacht gewoon volgen? Ik zal het wel te simpel bekijken ofzo?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 wout

@19

Daar ben ik het wel mee eens. Rondlopen met benzine mag, dat weet de politie ook. Als de agenten de kwajongens had gevolgd, hadden ze wellicht een heterdaadje gehad.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 Scientist of the Invisible

Frits Abrahams, toch berucht als softe linkse kerkganger, merkte in het NRC terecht op dat in de jaren tachtig de politie regelmatig hele veldslagen uitvocht met krakers zonder dat daarover gezeurd werd, maar dat nu een politiebureau gesloten moet worden omdat de agenten de schok van een aanslag op twee collega’s moeten verwerken.

Is het misschien angst voor fouten nadat het tijdens de Eurotop in Amsterdam helemaal uit de hand gelopen is en de politie er flink van langs kreeg van de rechter?

 • Vorige discussie