De Woorden van 2002: Integratie

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

2002 zit er bijna op, en deze laatste dagen van het jaar wil ik graag gebruiken om een aantal van de dit jaar populaire woorden eens onder de aandacht te brengen, en waar kan ik beter mee beginnen dan het meest gebruikte woord van het jaar: Integratie

Te pas en te onpas werd dit woord van stal gehaald, en gekoppeld aan alles wat niet deugde. Terrorisme, mishandeling, diefstal, veiligheid en meer van dat soort termen. Natuurlijk is het zo dat er integratieproblemen zijn, maar afgelopen jaar is deze term bijna uitsluitend in negatieve zin gebruikt en is er amper aandacht geweest voor alle mensen die uitermate geintegreerd meedraaien in onze samenleving. En voor hen die wellicht niet zo heel erg zijn geintegreerd maar in het geheel geen overlast of problemen veroorzaken.

Slechts sporadisch laten programma’s als BNN’s Grote Integratie Show zien dat er grote groepen allochtonen zich prima hebben aangepast zonder hun identiteit te verliezen. Toegegeven, het is wellicht een ietwat lomp programma, maar dat is juist goed, omdat je ook om de verschillen tussen bevolkingsgroepen moet kunnen lachen. Samen lachen is goed.

En daar is eigenlijk maar 1 ding voor nodig, en dat is het spreken van dezelfde taal. Waarom zijn daar wachtlijsten voor? Waarom bepalen we niet hoeveel mensen er behoefte hebben aan een gratis taalcursus, kijken we hoeveel mensen en geld we daarvoor nodig hebben en DOEN we het gewoon in plaats van er 200.000 euro subsidie op te geven? Doe mij een cursus marokkaans, en ik ga wel nederlands leren aan wie dat wil hoor. Als je kan praten dan kom je d’r samen wel uit.

Ik stel dan ook voor om in 2003 eens niet meer te ouwehoeren over alles wat er NIET goed is, maar om eens de aandacht te vestigen op alle leuke dingen die immigranten meenemen naar ons land, en de projecten die wel werken. Op dit moment heeft ‘allochtoon’ een zeer negatieve lading, en ik vind dat dat moet veranderen. Alleen dan heeft integratie kans van slagen.

Welke nederlander kan mij vertellen wat de 4 koningssteden van Marokko zijn? Wie er president is van Suriname, hoeveel procent van de turken gelovig is en wat het verschil is tussen sji’ieten en soennieten?
Integratie is een proces dat aan twee kanten moet gebeuren, je kunt niet iemand je rug toekeren en verwachten dat het je vriend wordt, en het is uitsluitend een ‘state of mind’ hoe je daartegenover staat. Als jij je interesseert voor anderen zullen anderen zich voor jou interesseren.

En dat is geen proces waar je de overheid voor nodig hebt, dat kan iedereen doen.

Binnenkort: Demonisering en Terrorisme

0

Reacties (27)

#1 Jan des Bouvrie

Daarom moeten we ook die paar rotte appelen die het voor de rest verpesten hard aanpakken. Nu is het zo dat kut-marokaantjes in Rotterdam het verpesten voor legitieme politieke vluchtelingen. Echte politieke vluchtelingen willen zich best aanpassen! En niet alleen vluchtelingen: bij mij in de buurt is ongeveer 50% van de inwoners van Turkse afkomst en die integreren prima. Het zou goed zijn dat soort voorbeelden ook eens te belichten.

 • Volgende discussie
#2 Carlos

We zijn met z’n allen de afgelopen jaren flink gehersenspoelt.
Je afvragen of asielzoekers en andere allochtonen werkelijk een probleem zijn is inmiddels al taboe. De knieval van Wouter Bos op de vraag of Nederland een onveilig land is, WB: “als het gevoel van onveiligheid er is dan bestaat die onveiligheid” is mijn inziens tekend voor het verliezen van het gezond verstand en en masse meedrijven in de xenfobe rechtse golf.

Belangrijkste drijfveren in deze hersenspoeling zijn de opkomst van de vluchtige sensatie-pers en de daarmee samenhangende infantilisering van de serieuze media, de agressieve amerikaanse media na 11 september en uiteraard volksmenner en megalomaan in ruste: Pim Fortuyn (en er zijn nog wel een paar andere oorzaken te benoemen, maar dan wordt dit een paginalang betoog). Het lijkt me inderdaad van groot belang om maatschappelijke ontwikkelingen met een positieve nuchterheid te benaderen. Het gezond verstand moet het roer weer overnemen van de waanzin.

ps. ik verwacht dat ik deze reactie ga copy-pasten, bij de volgende twee woorden van 2002 ;)

ps2. ik verwacht ook dat mij nu een aanmatigende links elitaire houding zal worden verweten, dat moet dan maar zo zijn.
Ik zeg altijd: meten is weten, verder niet lullen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Grobbo

Het aanbrengen van nuance, het belichten van meerdere kanten en het proberen om een zo objectief mogelijk beeld te geven lijkt verleden tijd. Scoren scoren scoren, daar gaat het tegenwoordig om.

Dat Nova straks nieuwe presentatoren en een nieuwe formule krijgt is slechts de afronding van een proces dat al veel eerder is ingezet, want ook Nova doet al een tijd mee met spectakel maken.

Ik woon in Bos en Lommer (Waarvan een van de rechtse eikels op fortuyndiscussie zei “Ja, die buurt is erg genoeg om er een mening over te mogen hebben) en ik heb helemaal geen problemen. Ik winkel goedkoop bij de turkse slager om de hoek (zeker 25 tot 50% goedkoper dan Ah, een turk bakt mijn pizza en een turk knipt mijn haar.

Het gaat hier best goed namelijk, maar ja he… goed nieuws is geen nieuws.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Carlos

Grobbo zei:“Samen lachen is goed”.
In dat geval, kennen jullie die mop over die neger, marokkaan en belg die samen op vakantie gingen…?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Carlos

die zijn nooit gegaan!!!! :))) (sorry kon het niet laten)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Adam Stallion

My God… Carlos wat fout! ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Jan des Bouvrie

Maar, er gaat ook veel fout. Aan de ene kant doordat er inderdaad groepen allochtonen zijn die niet willen deugen (op het gevaar af voor Fortuynist uitgemaakt te worden: 90% van de straatroof in Rotterdam wordt door kut-marokaantjes gepleegd). Aan de andere kant omdat mensen het gevoel krijgen dat allochtonen niet deugen.

Dan kun je wel lekker je links aanmatigende “oh wat is die Turkse bakker toch lekker en goedkoop” houding nemen, maar dan belicht je OOK maar 1 kant van de zaak. Namelijk de positieve kant. Dan ben je net zo ongenuanceerd bezig als mensen die alleen maar op het negatieve focussen.

We moeten beide kanten durven te bekijken en positieve kanten stimuleren, maar negatieve kanten keihard aanpakken. Ik zat laatst bijvoorbeeld in de trein van Schiphol naar Amsterdam Lelylaan met een boel koffers en daar liepen een paar Marokkaanse jongens van een jaar of 16 die duidelijk een argeloze toerist aan het uitzoeken waren om te beroven. En kom nou maar niet met dat slappe gelul dat je dat aan hun neus niet kan zien, dat kon je namelijk heel duidelijk aan hun neus zien! Dat soort jongens verpesten de boel voor iedereen en die moeten gewoon opgepakt worden en naar een heropvoedingskamp!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Harry Savage

Sorry de Bouvrie, meten is weten zei ik al!
90% van de straatroven in Rotterdam wordt door antillianen gepleegd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Grobbo

Dat zal allemaal best, maar het moet wel gelijk opgaan. Ik ontken die cijfers niet en de problemen ook niet, maar je moet daar ook positieve berichten tegenoverstellen.

Dat zij (als in allochtonen) ook eens denken “Goh, het interessert mensen wat we doen, ze zijn niet allemaal rascistisch”

Het mes snijdt aan twee kanten

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Jan des Bouvrie

Dan zijn we het dus weer een keertje walgelijk met elkaar eens. Zucht…ik moet maar weer eens op Fortuyndiscussie gaan posten. Daar krijg je tenminste nog wat afwijkende meningen te horen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 de conservatieven.nl

We moeten voor alle allochtonen electroshock therapie invoeren. Dat werkt bij mij ook heel goed, en het heeft geen enkele invloed op je geheugen.
Dus wat ik wil zeggen is:
We moeten voor alle allochtonen electroshock therapie invoeren. Dat werkt bij mij ook heel goed, en het heeft geen enkele invloed op je geheugen.
Ik wil dus vertellen dat:
We moeten voor alle allochtonen electroshock therapie invoeren. Dat werkt bij mij ook heel goed, en het heeft geen enkele invloed op je geheugen.

Winnie

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Carlos

even tussendoor, maar wel toepasselijk
lees en huiver:
Mass arrests of Muslims in LA (BBC News)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Adam Stallion

Beste Winnie,

Ik ga niet op je stemmen, maar ik vind je wel een enorm dom wijf. Echt mijn stem waardig, maar die gaat al naar Mat.

Adam

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Grobbo

Nou, daar gaat de VS voor de tweede heksenjacht binnen een eeuw. Gelukkig kunnen ze de communisten procedures gewoon weer van stal halen, die deden het prima destijds :)

Do you or do you not, have a direct line with Allah?

CONFESS!!!!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Brad Stroker

Mag ik onbeschaamd iets luchtigs en offtopics tussendoor posten? Aangezien
de kerstborrels op kantoor er weer aankomen ;-)
http://www.theregister.co.uk/content/6/28643.html

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Blake Diamond

Ik ga voor het eerst in mijn leven zo rechts als de VVD stemmen dit jaar. :-)

’t Strijdplan van de SP vind ik helemaal niets, PVDA heeft mijn sympathie helemaal verspeeld, en Groen Links vinnik nix.

Zalm vind ik ook een eikel trouwensch.

Blake.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Blake Diamond

Eh… volgend jaar bedoel ik.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Grobbo

Uit nieuwsgierigheid, wat heb je precies tegen op de plannen van de SP?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Jan des Bouvrie

Van Blake Diamond weet ik het niet, maar mijn problemen met de sp zijn:

– Doet geen flikker aan het milieu. Alleen maar wat loze kreten zonder concrete onderbouwing in het program.

– Heeft fantastische plannen om bijvoorbeeld alle aio’s en postdocs een vaste baan te geven, maar geven daardoor geld uit als water. Dat word dan fors bijlenen en dat lijkt me niet verstandig.

– Laten even eerlijk zijn: wie wil er nou een ex-bouwvakker als premier?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Jan des Bouvrie

Ik stem overigens geen vvd hoor. Ik houd het bij de enige echte intellectuele partij: D66.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 Jan Marijnissen

Mag ik u dan effe attenderen op een van onze beleids speerpunten:

Ecologie voor economie

Economische aanslagen op natuur en milieu tolereren we niet. De Noordzee, de Wadden, de Biesbosch en de Veluwe verdienen extra bescherming. De IJzeren Rijn mag niet door de Limburgse Meinweg. We steunen het Nationaal Natuur Offensief. De uitstoot van broeikasgassen gaat omlaag overeenkomstig het Kyoto-verdrag en ook grootverbruikers van energie gaan voortaan ‘ecotaks’ betalen. Kernenergie (ook uit het buitenland) wordt verboden en de luchtvaartprivileges worden afgeschaft. Ruim baan wordt gegeven aan het bevorderen van duurzame energie en het indammen van afvalstromen, en beperkingen worden opgelegd aan het gebruik van milieuschadelijke stoffen. We kiezen voor voedselveiligheid ‘van boer tot bord’. We geven voorrang aan duurzaam boeren boven grootschalige landbouw en bio-industrie, en rekenen eerlijke, kostendekkende prijzen voor boerenproducten. In 2006 dient ten minste 10% van alle landbouwproducten biologisch te zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 Grobbo

Ik hoef niet zo nodig een bouwvakker als premier, maar de sp gaat hoe dan ook de premier toch niet leveren, en mocht dat zo zijn dan hebben ze wel iemand die ook jij acceptabel vindt denk ik :)

Een hoogleraar of zo

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 Grobbo

Ik hoef niet zo nodig een bouwvakker als premier, maar de sp gaat hoe dan ook de premier toch niet leveren, en mocht dat zo zijn dan hebben ze wel iemand die ook jij acceptabel vindt denk ik :)

Een hoogleraar of zo

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 Grobbo
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 Jan des Bouvrie

He Grobbo,

Ik snap dat gemiddelde SP electoraat niet zo verschrikkelijk slim is, maar voor mij is 1x posten wel genoeg hoor!

En wat het milieu betreft: voetnoten professor. Een beetje loze kreten slaken kan iedereen, maar concrete onderbouwingen geven: daar gaat het om. Anders is Jantje M. niet veel beter dan Pim F.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 Jan des Bouvrie

Nee hoor: op een tweede Den Uyl met bijbehorende mega-staatsschuld zit ik echt niet te wachten. Even ter illustraties van de absurditeiten van het SP programma nog maals twee ‘goedkope’ SP plannen eruit gehaald:

1 – De SP wil de individuele huursubsidie dusdanig verruimen dat iedereen in elke willekeurige huurwoning kan gaan wonen. Op die manier willen ze ‘witte’ en ‘zwarte’ wijken tegengaan. Concreet betekent dat dus dat de blanke familie De Vries die met 4 personen van een minimum inkomen moet rondkomen nu in een grachtenpand van 1700 euro huur per maand (en ja, die bestaan!) kan gaan wonen. Daar mag de staat dan zo’n 1500 euro per maand voor gaan ophoesten. SP? No way!

2 – Ip.v. iets aan de instroom te doen, wil de SP de WAO weer volledig inkomensafhankelijk maken. In concreto betekent dit dat als een jonge CEO met een topinkomen arbeidsongeschikt raakt op de golfbaan. De staat tot zijn pensioen 70% van zijn riante salaris kan gaan vergoeden. Dit terwijl een arbeidsongeschikte stadswacht gewoon dezelfde basis WAO krijgt als nu, omdat 70% van zijn laatstverdiende loon hetzelfde is als het minimumloon. Niet alleen onbetaalbaar, maar ook nog eens denivelerend. SP? No way!

En zo zijn er nog wel een paar voorbeelden te bedenken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 riddler

laten we nou maar gewoon met z’n allen vvd gaan stemmen dan komt het wel goed

 • Vorige discussie