DATA – De zomer van 2011 was nat. Maar hij was alleen maar koud voor mensen onder de 30. Immers, deze zomer was nog altijd 0,1 graad warmer dan wat we gewend waren tot 2002.
Het is een kwestie van perspectief. We vinden de opwarming nu al zo gewoon dat we zonder met de ogen te knipperen de uitspraak dat de zomer van 2011 0,7 graden kouder is dan normaal accepteren. En uiteraard is dat voor sommigen gelijk weer aanleiding om te roepen dat de opwarming helemaal niet meer plaatsvindt.
Maar kijken we naar de recente geschiedenis, dan kunnen we zien dat de gemiddelde zomertemperatuur tot en met 2001 (een 30-jarig gemiddelde) slechts 16,2 graden was. Voor de mensen die dus al wat ouder zijn, helemaal niet zo’n slechte zomer (afgezien van de regen).
En voor de mensen die nu roepen dat het toch mooi meegenomen is dat de gemiddelde zomer nu wat warmer is, reken ik even het volgende voor (heel kort door de bocht): zet de huidige trend van opwarming in de zomers van Nederland zich voort zoals de laatste 10 jaar, dan is het tegen 2100 bijna 4 graden warmer (20,6). Ongeveer zoals in Lyon nu.
Be careful what you wish for.
Reacties (8)
Ik vond het een heerlijke Nederlandse zomer. Van mij hoeft het niet zo warm.
De uitspraak ‘X kouder/warmer/natter/droger dan normaal’ hoor je heel vaak in weerpraatjes. En met normaal bedoelen ze dan altijd een of andere gemiddelde waarde. Zeg dan ook gemiddeld!
Waarom zou 0.7 kouder dan gemiddeld niet normaal zijn? Normaal is wat er binnen 2 standaarddeviaties van het gemiddelde te vinden is.
Hier even een aanvulling (met net iets andere gegevensreeks, maar dat maakt niet heel veel uit) van alle zomers vanaf 1906. Rode lijn is de zomer van 2011.
De gemiddelde jaartemperatuur voor Nederland zal dit jaar hoger uitvallen dan 2010. De zomer van 2011 was iets koeler dan die van 2010. Maar het voorjaar was flink warmer en november en december zullen vast niet zo koud worden als afgelopen jaar.
Het aantal zomerse (25+) en tropische dagen (30+) is aanzienlijk lager dan de afgelopen 10 jaar. Dat heeft waarschijnlijk voor mij het gevoel gegeven dat het kouder is geweest.
Zo zie je maar weer dat je geen uitschieters hoeft te hebben om toch een redelijk hoog gemiddelde te halen.
Naar ik begreep zit een stevig deel trouwens in de gemiddeld hogere nachttemperatuur.
Ik zie dat de daling die begin deze eeuw is ingezet nu sterk begint toe te nemen. Daling over de afgelopen 10 jaar, zo door de oogharen geschat, -8 GrC per eeuw. Brrr, een nieuwe ijstijd op komst.
Ik vind het nogal zorgelijk zoals het weer zich momenteel ontwikkelt. We hadden een lente met zomerse temperaturen en een herfstige zomer met al die regen. What’s next? Schaatsen in oktober??
“zet de huidige trend van opwarming in de zomers van Nederland zich voort zoals de laatste 10 jaar, dan is het tegen 2100 bijna 4 graden warmer (20,6). Ongeveer zoals in Lyon nu.
Be careful what you wish for.”
Om heel eerlijk te zijn zou ik het klimaat van Lyon (eigenlijk zelfs nog iets zuidelijker) in mijn woonplaats toch wel heel graag nog levend meemaken, dus 2100 is te laat. Zo te zien zal ik alsnog mijn jeugddroom om naar de Provence te verhuizen waar moeten gaan maken, want de Provence komt te traag mijn kant op.
PS Voor men op me los gaat: Ik ben er me wel van bewust dat Lyonese temperaturen niet de enige consequentie van opwarming zijn en ben dus best bereid mijn eigen wensen in de koelkast (die Nederland heet) te zetten, in het belang van mijn medemens.