1. 2

  Voor een liberaal komt hij wel erg met big spender ideeën. Van de andere kant mag ook aan die zijde wel eens een echo weerklinken van een wens tot een groenere, duurzamer economie.

 2. 3

  Ha maar, @#2, Guy V. is van Thatcherite joenk geëvolueerd naar socioliberaal democraat staatsman-annex-denker.

  Extra link met beeld via klikmelink, had ik nog niet toen ik de waanlink inseinde.

 3. 4

  @post: Zie ook het interview met Verhofstadt in Buitenhof vorige week voor de ‘samenvatting’.

  @2/3 Oud staatmannen en -vrouwen trekken wel vaker naar het midden, of gaan zelfs lichtjes naar de andere kant overhellen. Als ik bv recentelijke interviews met Kok, Lubbers, van Acht of Bolkenstein vergelijk met hoe ze waren toen ze nog afhankelijk waren van het electoraat, dan had ik ze graag toen gehad zoals ze nu zijn.

 4. 6

  Verhofstadt was daarvoor laatst bij Buitenhof.

  Maar is het daar eigenlijk niet een beetje (te) laat voor (één financiële regulator, bad bank) als o.a. Duitsland, Frankrijk en Nederland reeds op eigen houtje al hebben gehandeld. Goed, voor de volgende crisis dan maar?

  En voor doorstomen naar een niet-fossiele economie en oplossen mobiliteitsinfarct en vergrijzing is het nooit te laat natuurlijk. Maar hebben we in Europa daar (nu) wel de juiste politici voor, met eigengereide typetjes als een Sarkozy en een Berlusconi? Of in Belgie en Nederland. Een Balkenende die 2 smakken op z’n wangetjes krijgend braaf ja en amen knikt? Met een de anti Europastemming aanwakkerende Wilders hoog in de peilingen?…

  Terwijl alle mooie plannen in VS en China reeds op de tekentafel liggen?…

  Wie zal het zeggen.

 5. 9

  @4: Nou, Kok was al rechts als premier (zie de liberalisaties van de jaren ’90), eigenlijk een soort voorganger van Blair (zowel in Nederland als het VK is de arbeiderspartij in daden al lang geen partij voor de arbeiders meer). Verhofstadt is ook nog steeds afhankelijk van het electoraat (zover mij bekend heeft hij tenminste nog politieke ambities). Daarnaast vergeet je misschien dat sinds Lubbers het hele politieke spectrum fors naar rechts is opgeschoven (mede dankzij Kok), waardoor hij linkser lijkt.

  NB. Bij Bolkestein ga ik er inderdaad van uit dat zijn (behoorlijk) rechtse uitspraken destijds een poging waren tot electoraal gewin. Vergeet niet dat destijds het er zelfs even naar uitzag dat de VVD een kans had om de grootste partij te worden.

 6. 10

  “Daarnaast vergeet je misschien dat sinds Lubbers het hele politieke spectrum fors naar rechts is opgeschoven (mede dankzij Kok), waardoor hij linkser lijkt.”

  Dat is waar, maar waar het me ook om gaat is dat ze, zodra ze onder de kaasstolp vandaan komen, veel minder vasthouden aan de stokpaardjes van hun partij. Kok is inderdaad een voorbeeld van iemand die zich tijdens zijn premierschap zich er doorheen gepolderd heeft. Maar ja: als je het in Nederland (Europa?) als sociaal democraat zonder de christen-democraten wil doen, dan moet je je al snel tot de liberalen richten.

 7. 11

  Dankuwel, #8, had ’t inderdaad niet gevonden op de BB site … Bollink via me nick …

  ISBN 10 – 9023452542
  ISBN 13 – 9789023452546