De selectieve waarheden van Albert Heijn

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Dit is de derde gastbijdrage van Gerrit Jan Groothedde. Op eetschrijven.nl vindt u meer ‘vrijblijvende gedachtenspinsels’ van deze culinair journalist.

ahlogoBij een rondje langs de groente- en fruitschappen van ’s lands grootste grutter moet je wel concluderen dat AH een globalist van het zuiverste water is. Asperges uit Peru, frambozen uit Mexico, druiven uit Brazilië, boontjes uit Kenia: wie bij onze nationale Big Blue binnenstapt, kan zonder te vliegen wereldwijd shoppen. De koopwaar vliegt naar ons toe!

Nee, eten met de seizoenen is passé, net zoals kopen als je geld hebt. Dat heeft, vertellen de sociologen, allemaal te maken met het begrip “uitstel van behoeftenbevrediging”. Daar doen we niet meer aan: we willen alles en we willen het nú. Asperges en aardbeien komen vaker op onze kerstmenu’s voor dan spruitjes en cranberry’s waarvoor het in december wél het seizoen is. Wie dat jammer vindt, wordt al snel voor calvinist uitgemaakt.

Ik ben zelf zo’n calvinist, en dat terwijl mijn weerzin tegen al die vliegende groenten en vruchten totaal niets met morele of religieuze overwegingen te maken heeft. Alleen al om de smaak zou je uitsluitend met de seizoenen moeten eten. Neem aardbeien: als die verder dan een kilometer of vierhonderd moeten reizen, moeten ze om geen schade op te lopen vroeg worden geplukt, eerder dan ze hun smaak ontwikkelen. Ze zien eruit als aardbeien, maar smaken er niet naar. Wij doen het met de wetenschap dat aardbeien lekker zijn, maar deze keiharde knollen vallen tegen. Helaas worden er onderhand meer smakeloze aardbeien gegeten dan echte. De aardbei devalueert in snel tempo.

En dan is er nog het duurzaamheidsaspect. Die Braziliaanse druiven, dat gaat nog wel. Die reizen per boot en belasten moeder natuur niet meer dan druiven uit Italië of Griekenland. Ook ananassen, mango’s en mandarijnen kiezen het ruime sop. Maar die aardbeien, die frambozen, die asperges en die boontjes die vliegen naar ons toe en veroorzaken daarmee onverantwoorde hoeveelheden uitstoot. Die moet je gewoon niet willen.

Ik wil het even meer in het bijzonder over die boontjes hebben. Die komen tegenwoordig bij AH het hele jaar door uit Kenia (en soms uit Egypte), ook in de maanden juni, juli en augustus als er lokale aanvoer in overvloed is. Waarom, dat wil de grootgrutter niet vertellen. Ongetwijfeld kan het uit. Economisch, wel te verstaan. Dat overbodige gevlieg nemen we voor lief, net als het feit dat Keniaanse boeren ten gunste van ons hun eigen markt veronachtzamen, terwijl de Nederlandse boer die het ook niet makkelijk heeft maar weer moet zien hoe hij zijn spullen kwijtraakt. Allemaal niet fijn, maar wat zou je je druk maken als de consument toch niet op de herkomst let?

Een aantal journalisten deed dat echter wel, en zij begonnen meer lawaai te maken dan AH leuk vond. ’s Lands grootste stuurde vorige week een persbericht uit dat onder meer werd overgenomen door het Agrarisch Dagblad. De titel: “Boontjes uit kas niet beter dan uit Kenia“. Ziezo, dat weten we ook weer. Niets om je druk over te maken, uit met dat gezeur.

Het ergste is dat er nog iets inzit ook wat AH zegt. Boontjes uit de Nederlandse kas zijn inderdaad slechter voor het milieu dan boontjes die uit Kenia worden overgevlogen, tenminste als het om een verwarmde kas gaat. En toch is deze kop boerenbedrog van het zuiverste water. En niet alleen omdat de sociale en economische component helemaal buiten beschouwing wordt gelaten.

Want met die kop suggereert AH vrolijk dat Nederlandse boontjes het hele jaar door uit de kas komen, en dat die kas altijd verwarmd is. Dat klopt niet. Alleen de eerste paar weken van de aanvoer komen ze uit verwarmde kassen, grofweg in mei. Van juni tot en met september komen ze eerst uit onverwarmde kassen en daarna van de volle grond. Dat scheelt nogal wat en maakt de groente vele malen duurzamer dan wat ingevlogen wordt. Nee, dat spreekt AH niet tegen, want liegen zullen ze niet. Maar vertellen doen ze het ook niet. En intussen blijft het feit dat Nederlandse boontjes die niet uit de verwarmde kas komen en die dus wél veel beter zijn dan die uit Kenia, er bij AH niet in komen. Ook niet midden in het seizoen.

AH belazert de kluit door selectieve waarheden te vertellen en komt ermee weg omdat hij weet dat zijn klanten niet naar kleine lettertjes kijken. Dat het niet duurzaam is wat ze doen, zal ze een zorg zijn. Dat het niet duur is, dat vinden ze veel belangrijker. De klant trouwens ook. Vandaar dat dit onverantwoord ondernemerschap nog altijd loont.

Reacties (32)

#1 De Kaasploeg

Economie en ethiek staan haaks op elkaar. Pas als het voor de onderneming financieel interessant wordt om duurzaam te ondernemen mogen we een omslag verwachten.

  • Volgende discussie
#2 Keuringsdienst Van Katerschoten

Ook asperges worden bij ons binnen en buiten het seizoen ingevlogen, en wel uit Peru. Reden: ook in ons seizoen moeten ze daar de asperges kwijt en er is nu eenmaal overeengekomen dat we ze het hele jaar afnemen.
Bron: http://sites.rvu.nl/search?q_mm=asperges

En AH heeft het over de milieuaspecten van de sperzieboontjes, maar wat over de kwaliteitsaspecten, het ‘knakken’ bijvoorbeeld?
http://sites.rvu.nl/search/62?q_mm=sperziebonen

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 stoethaspel

Prima stuk en de hierboven genoemde RVU docu over asperges is een aanrader. Ik dacht alleen dat ze wel per schip aangeleverd werden maar dat zal mijn slechte geheugen zijn.

* Plusknop zoeken doet *

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Nem

Ik vind de AH zo schandalig luxe dat ik er uit principe al lang niet meer heen ga.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 InvertedPantsMan

‘De kluit belazeren’ om klanten te winnen (of om ze niet af te schrikken) heet gewoon commercie. Klanten willen graag belazerd worden want anders blijven de keuzes slecht geweten of hogere prijzen over en daar zit niemand op te wachten. Deze Calvinist komt dan ook nauwelijks meer bij de AH. Toch vind ik het wel goed dat dit soort stukjes blijven verschijnen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Keuringsdienst Van Katerschoten

@3, Het is mogelijk dat ze per boot gaan, ik heb deze doc lang geleden gekeken dus weet het niet meer zeker (ik baseerde me echter op bovenstaand stuk waarin vermeld staat dat asperges per vliegtuig komen). Het schokkende is mijns inziens niet dat ze per vliegtuig komen, maar dat ze hier ook _in het aspergeseizoen_ verkocht worden!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Perik

Boontjes uit de Nederlandse kas zijn inderdaad slechter voor het milieu dan boontjes die uit Kenia worden overgevlogen, tenminste als het om een verwarmde kas gaat.

Dat hangt een beetje af van de soort kas, die dingen ontwikkelen zich namelijk aardig de laatste jaren. De bonenteelt vindt inderdaad nog vaak plaats in wat oudere kassen. Het is niet zo’n grote teelt in Nederland. Een modern tomaat- en paprikabedrijf kan het energetisch steeds verantwoorder produceren (in combinatie met stroomopwekking, CO2-afvang voor de planten en biobestrijding).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 prometeus

@2 “Ook asperges worden bij ons binnen en buiten het seizoen ingevlogen, en wel uit Peru.
Wel grappig. De telefonist zegt dat ze ingevlogen worden, maar er blijkt al snel dat het per boot gaat.

Ik vind het wel raar dat AH dat (invliegen) wel met zijn boontjes doet. En dit is een kul-argument:
“Je ziet een vliegtuig en denkt dan aan uitstoot, maar het KLM-vliegtuig vliegt al dagelijks op Ghana.”
de uitstoot hangt namelijk direct samen met het gewicht. Het is dus niet zo dat de boontjes even ‘meegegeven’ worden. Tenminste: niet als het om uitstoot gaat.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Taco Zip

Het wordt een ingewikkelde matrix met producten, seizoenen en landen van herkomst die de consument in het hoofd moet hebben.
Veel consumenten zijn best bereid om een verantwoorde keuze te maken. Daarvoor moet hij wél het gevoel hebben dat het daadwerkelijk een positief verschil maakt én dat het niet te veel kost.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 stoethaspel

@3
Hier is het ook lang geleden inmiddels dat ik de docu zag maar ik ben het eens v.w.b. import ten koste van eigen teelt. Zie #8.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 AntonB

Als de groenten per boot komen, is de co2 uitstoot daarvan lager, dan van de koeling en het eindtransport met de vrachtwagen binnen Nederland. Per vliegtuig gaan ze vaak met een passagiersvliegtuig mee, apart luchttransport zou met de huidige brandstofprijzen de boontje veel te duur maken.

Zowiezo twijfel ik of we in Nederland wel genoeg grondoppervlak hebben om al ons eigen voedsel te verbouwen, ik heb nog niet gehoord van massaal braakliggende landbouwgrond of lege kassen, dus het voedsel wat we wel lokaal verbouwen zal ook wel opgegeten worden.

wat betreft de sociale en economische component, gaan er veel Euro’s en werkgelegenheid terug naar landen als Kenia, Peru en Egypte, dus zo slecht is het daar ook niet mee gesteld. van mijn “luxe” boontjes kan een Egyptische boer straks schoenen voor zijn kinderen kopen, dat is ook wat waard.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 JSK

Wie dat jammer vindt, wordt al snel voor calvinist uitgemaakt.

Ik ben zelf zo’n calvinist

Linkse zeurpiet zou ik zeggen. Eentje waarvan we in NL veelst te veel hebben, omdat lui zoals jij elk debat dat gevoerd moet worden – over duurzaamheid, inkomensongelijk/armoede, integratie en immigratie – verzuren door met allerlei quasi-morele “ik ben goed en jij doet het fout”-argumenten aan te komen. Land van dominees zullen we maar zeggen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 eli

Voor wie wel wil, maar het even niet meer weet: klik m’n link.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 larie

Regiodenken/eten/leven dus, my cup of tea (ik drink geen thee natuurlijk slechts beukennootjes koffie;).

Dat wordt je door mega-aanhangers niet in dank afgenomen poster.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 larie

Het is omdat ik met afschuw kijk naar die beschamende akties die gevoerd worden door “aanhangers” maar wellicht is de anti-globalistische zienswijze iets van de toekomst en beter voor elke regio-bewoner uiteindelijk.

Dat ik dat nog eens zo stel had ik niet gedacht, niet elke babyboomer is levend dood..soort van…wellicht.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 Alper Cugun

Wat die smaak betreft, hoe kan het dat een multinational zoals Ahold waar talloze MBAs en andere onzin werken er niet in slaagt betere groenten en fruit (bijv. Mandarijnen) in het vak te hebben liggen dan mijn Turk hier in de Pretoriusstraat?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 gronk

Omdat die MBA’s verrekte goed weten dat het niet gaat om de prijs of de kwaliteit, maar om de winstmarge die je d’r op maakt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 larie

kwestie van hoeveelheid.

Ligt niet aan de “mijn turk” (badinerend stempel overigens)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 Richard

Ik deel je zorg over het energie-verbruik hoor, maar wat hoezo, “belazert de kluit”, hoezo “globalist van het zuiverste water”. Alsof globalisering perse slecht is, en alsof het importeren van groenten crimineel is. En alsof het maken van winst iets schandaligs is. Waar dacht je dan dat ze het voor deden.

Ondertussen biedt albert heijn een breed scala aan biologische en streek-producten, niet uit idealisem, maar simpelweg omdat ze daar geld mee kunnen verdienen. is dat dan ook verachtelijk? Is het pas prijzenswaardig als ze er verlies op maken?

Wat mis je nou precies? dat iedereen hetzelfde eet als jij in de wintermaanden? Dat het leven niet ouderwets vervelend is? Dat iedereen zijn “behoeften uitstelt?”

Kom op man, jou soort zeurpieten kan de milieubeweging missen als kiespijn. Iedereen consumeert nu eenmaal, en dat kun je beter verduurzamen door te wijzen op de duurzame opties die je hebt. Schrijf liever een goed recpet met rode kool of zo, als je het allemaal zo goed weet.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#20 netsotov

Het is natuurlijk makkelijk om op gevoel snel een oordeel te geven; ga je er echt in detail naar kijken dan wordt het oordeel vooral afhankelijk van wat je allemaal in scope neemt.

Maar alles lokaal halen is (voor grote delen van) de wereldbevolking, ook in NL, geen optie. Die kunnen dat voedsel gewoon niet betalen (zie link). Daarnaast: als iedereen in NL bio zou eten, zou het ook (deels) uit het buitenland moeten komen. Dat is iets wat je bij AH bio producten trouwens sowieso al ziet: die komen niet noodzakelijkerwijs van om de hoek.

Denk dat die feeding the world invalshoek vele malen interessanter is dan de luxe discussie over bio van de nederlandse yup met geld en tijd over (zeurpiet).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#21 MMaas

Eerlijk gezegd boeit die op-de-millimeter-berekening van de footprint van een spercieboon me niet zo. Het is ook ingewikkeld, en -zoals Perik zegt- er valt wat te zeggen voor de technologische, duurzame vooruitgang in de glastuinbouw.

Maar, zoals de eetschrijver al zegt: het gaat om de fucking smaak. Dat we geen lekkere aardbeien uit de super meer eten weet iedereen die ze wel eens, lekker zoet gebakken in de zon, uit eigen tuin eet. Eet een banaan of ananas in de tropen en je realiseert je dat wij zijn opgegroeid met slappe, onrijpe aftreksels.

Maar die asperges uit Peru… heb ze laatst gegeten en ze smaakten heerlijk. Dat zal ook gelden voor pak-m-beet witlof uit Zuid-Afrika, snijbonen uit Egypte en champignons uit Indonesie.

Maar waarom moet Big Food daar nu zo huichelachtig over doen?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#22 mescaline

Uit. Koos een Latijns armeluisgerecht met gekookte venkel met vissaus, gruttenpap met Parmezaanse kaaskorrels en ei, kweeperenmousse toe. E85,-/couvert excl. wijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#23 Yevgeny Podorkingpingggkkkkkkkkkkkkkkkkkkk

Wie eet b.v. de, door de snijmachine zorgvuldig ingestelde, kontjes van het AH- brood (4 stuks = 1/2 brood) op?

Niemand.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#24 mescaline

@23 A jawel. De zonnepit-allinsonkont is het beste duurste en smakelijkste deel van dat prima brood. Afgezien van de bloedneuzen, veel vreugd aan.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#25 mescaline

Twintig arme lui aan een tafel a 85+15 euro food&drink, kujjet voorstellen ? Het gebeurt hoor. Vandaag nog.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#26 S’z

Eens met MMaas : het gaat om de smàààk (en soms ook de kraak), zie ook de geweldige NT, bv. in dit stuk :
http://www.brusselnieuws.be/artikels/eten-en-drinken/culinair-ontdekt-aardbei/

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#27 Taco Zip

@MMaas en S’z: culinair aangelegden willen het nog wel eens hebben over smaak maar het overgrote deel van de supermarktbezoekers kan in een blinde test nog geen aardappel van een aardbei onderscheiden.
Murw dat ze zijn door enkele decennia fast food en gemaksproducten. Die hebben Ah’s Kies&Kook assortiment als benchmark. Warenkennis 0, smaakontwikkeling 0 dus vreten alles als het maar makkelijk voordelig is.
En als het mee zit éénmaal per maand in het weekend lekker uitgebreid een recept uit de Allerhande met een flesje wijn van (traktatie!) €7,95.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#28 Mac

@JSK

Jammer dat u het artikel afdoet als links gezeur. Dat u niet inhoudelijk oP het artikel ingaat, geeft eerder uw retorische beperkingen aan dan die van de schrijver van het artikel. Die verbaast zich over een bepaalde handelwijze en maakt die wereldkundig.

Wat het artikel betreft: prima stukje. Geeft stof tot nadenken.
Van nadenken wordt geen mens slechter. Zou JSK ook kunnen proberen zonder zíjn of haar stokpaardje te berijden van het naar nadenkenden uit te halen.

Consumenteninfo is handig, verstandig, praktisch, leerzaam en leuk. Je zou er nog bewustzijn van ontwikkelen. Iets dat JSK vast schokkend zal vinden. Die geeft dan liever de linkse kiezer de schuld. Zonder bonuskorting.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#29 Felix Wilbrink

Het zal toch niet waar zijn? Wat is dit voor ongefundeerd gekat op op onze nationale Blauwe Trots?
Daar gaan we toch geen gewoonte van maken? Aardbeien die smaken zuur en daar wennen we maar aan. Boontjes zijn slappe dingen, mango’s zijn hard en vreselijk groen, appels zijn dan weer zo zoet dat je geen suiker meer in de appeltaart hoeft te doen. Lever plak je uit tien onduidelijk stukken aan elkaar, als het maar vierkant is, ham ook, en verder moet er in brood in het midden een luchtgat zitten.
En daarbij is het wenselijk, en ach, dat zien we tegenwoordig overal, dat je directie als ordinaire misdadigers voor het hekje moet komen maar dat vergeten we snel. Die sukkels met al hun aandelen AH, hahahahah dacht je echt dat die ooit enige compensatie gaan krijgen? Die paniekverkopers in ieder geval niet. En daar zijn miljoenen mee verdwenen. In heel veel vertrouwen.
O ja, en dan heb je met echt vastgestelde zwendel het hele land belazerd, dan krijg je een stukje klassejustitie mee wat echt onbegrijpelijk is. Een ton? Dat is een hoestbui in de morgen. Ik blijf denken dat dat de VOC mentaliteit is waar Balkenende het steeds over heeft.
Nog zoiets raars, Europa wil gewoon niet dat iemand overal monopolie op heeft. Maar onze Kroes is het nog nooit opgevallen dat je in de Randstad van Nederland gewoon geen keuze hebt. Woon je toevallig in een starterswijk dan krijg je een C1000 met inpandige slager. Die mag kopen waar hij wil en verkopen wat hij wil. En is gewoon het haasje als het niet goed is. Want dan ga je iets roepen, iets zeggen of hem in het ergste geval over de balie trekken. Bij AH valt niemand over de balie te trekken. Dat doe je zo’n onnozel wicht van 17 toch niet aan. Wat is dat meneer, rosbief? Ja , ze heeft het wel gesneden, maar nooit meer aan een stuk.
Mocht je wijk nu iets omhoog gaan op de ladder dan is je C1000 opeens een AH. Let maar op. Een beetje Fransman steekt de boel meteen in de hens, wij zijn blij? Ja, een AH,eindelijk, onze woningen zijn meer waard. AH is een schoolvoorbeeld van de manier waarop de Nederlanders tot kauwende koeien verworden. Wij zijn inmiddels erger dan de Zwitsers. Een laf en bang volk. Laat me duidelijk zijn, voordat iemand me verkeerd begrijpt, die peroxide man staat me nog minder aan. Maar helaas ik zou niet weten wie het wel begrijpt. Wanneer komt er nu eens een politieke partij die wel zegt wat ze willen op Landbouw. Ik heb ze allemaal aangeschreven. CDA hopeloos, VVd debiel, D66 alsof ze vuur zagen branden, PVV, laat maar, Groen Links, raar gewoon, ik kan wel een uur doorgaan, ze hebben landbouw niet op de kalender. Inmiddels hebben wij als zogenaamde kennismaatschappij die alle industrieën kapot heeft gemaakt, geen kennis meer te exporteren wegens rampzalig onderwijs. Dus wat is opens ons grootste exportprodukt: Ja, de Landbouw, helaas is die landbouw inmiddels tot varkens en kalvertorens verworden. En die mest spuiten we onder de kundige leiding van ons miss witlok, in de grond. Wat er nog uitkomt, als we geluk hebben, is nog net niet gevaarlijk om te eten. Niemand schijnt zich te realiseren dat we naar een schandaal kijken dat vele en vele malen groter is dan dat gelul over die banken.
Hoewel meerdere mensen op heel goede gronden hebben gewaarschuwd, verzuurt onze grond, ja de grond waar jij op staat, bliksemsnel. Planten zullen heus wel leven, maar rijk zijn ze niet. De honger naar echte mineralen is de honger die doet vreten. Iedereen weet het. Maar nieamnd durft.
Niks alto, dat is voorbij, we willen de beste kennis die we hebben, en daar hoort toevallig heel veel alto bij.
Wageningen moet op de schop. En snel ook. Wij kunnen inhalen door alle kennis die er nog is onmiddelijk tot nationale schat te verklaren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#30 Iris

Afgezien van bovenstaande: AH is toch veel te duur. Ga gewoon naar de Aldi of de Lidl. Die deugen evengoed niet, maar doen tenminste niet zo schijnheilig en zijn stukken voordeliger. Dat de kwaliteit van de producten minder zou zijn is lariekoek van mensen die proberen te rechtvaardigen waarom ze zich met open ogen hebben laten tillen bij AH.

Als je naar de C1000 gaat, lachen ze zich rot bij AH. Ahold is grootaandeelhouder Schuitema.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#31 Rob

@ Richard: ik had het niet beter kunnen zeggen dan jij doet.

@ AntonB: geloof aub niet dat je een egyptische boer helpt aan schoenen voor zijn telgen als jij boontjes uit Egypte koopt.
Die egyptische bonen die jij koopt komen niet van kleine akkertjes van arme boertjes maar worden daar geproduceerd door Nederlandse boeren die honderden hectaren exploiteren en contracten hebben direct met de eindafnemer.

Zolang die egyptische boon goedkoper is dan een boon uit NL, blijft ie daar vandaan komen. De consument bepaalt wat hij wil eten en niet AH.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#32 Eetschrijver

@31: >> De consument bepaalt wat hij wil eten en niet AH <<

Precies. En Sinterklaas bepaalt wat je voor cadeaus krijgt, niet je ouders. Hè, heerlijk, die dingen die je in je kinderlijke naïviteit oprecht gelooft.

  • Vorige discussie