De Republiek der Nederlanden

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Royalty is hot. Hier dan maar de derde link in twee dagen, want drie keer is scheepsrecht. Zijn we daar hopelijk weer even vanaf.

Wat mij de laatste tijd wel opvalt, is het verschil tussen koninklijke types en presidenten. Beatrix was ooit een blozende, stralende meid. Moet je nu eens kijken, door het leven zwaar getekend, uitgeblust, alsof ze een zware last draagt. Willem-Alexander idem dito: een jonge vent nog, sportief, maar zelfs als hij lacht is de een vermoeide, getormenteerde lach van een oude, afgeleefde man. Hij lacht voor zijn volk, maar blij is hij niet. Denk aan Claus! Lady Di! Prins Charles! Koning Boudewijn! Prins Rainier! Allemaal tragische tobbers. Nergens zie je zo veel leed als bij de vorstenhuizen. Hun rijkdom doet daar niets aan af. Wat heb je aan geld als je het niet kunt uitgeven? Zelfs een lekker heet Argentijns mokkel kan de Trieste Prins niet opvrolijken.

Friso, die onder het raampje van de koets zijn middelvinger opstak naar het volk, krijgt nu te maken met een staaltje ‘instant karma’. Een gekweld man. De liefde van het volk voor het koningshuis is gestoeld op medelijden. Koningen en prinsen zijn zielig.

En een president? Lijdt die ook zo erg? Welnee! Die heeft er zelf voor gekozen, en het is maar tijdelijk. Neem eens een willekeurige president. Bush: ziet hij er even afgemat en getormenteerd uit als een koning? Absoluut niet. Energiek, jeugdig en altijd in voor een geintje.Leed? Die man weet niet eens wat dat is. Heeft hij nog nooit van gehoord. Zijn voorganger Clinton: een grotere levensgenieter bestaat niet. Berlusconi: gebruind, stralende glimlach: die man geniet van elke minuut. Chirac, ook zo’n voorbeeld, die leeft als God in Frankrijk, geen vuiltje aan de lucht, en hij komt overal mee weg. Presidenten hebben een mooi leven.

Conclusie: Het vasthouden aan een koningshuis is eigenlijk onmenselijk. Om humanitaire redenen dus afschaffen, die monarchie.

0

Reacties (9)

#1 kaahaa

meer dan gelijk heeft u: het geluid van een koningskop, rollend van het schavot, badend in blauw bloed: het is veuls te lang geleden.
Maar -alweer- zoveel teveel eer voor Berlusconi? Een duce, misschien, zoudiewelwillen, maar president is hij niet.

 • Volgende discussie
#2 caprio

Ze worden wel allemaal 180. Volgens mij slaat de vergelijking ook als een tang op een varken, en royaal ook. Beatrix is gewoon een oude knor, bovendien is haar vent dood, die heeft waarschijnlijk al een jaar niet echt Duits gebeukt, datzelfde geldt voor Alex, eenmaal getrouwd zijn die Argentijnsen niet zo heet meer, bovendien is ze al een hele poos zwanger, en in bepaalde kringen is het dan niet meer gebruikelijk. Da’s leuk zo’n klasse analyse, maar daarvoor is het leven nu echt weer te simpel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Carlos

..en toch moet het koningshuis afgeschaft worden!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 M

nou, afgeschaft… Als wij er maar geen cent meer hoeven bij te dragen aan die poppenkast ben ik al tevreden. Willemientje heeft goed gezorgd voor haar nazaten, ze hebben onze luttele stuivertjes niet nodig.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 bicat

Niemand belet deze poppenkastspelers afstand te doen van hun troon.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 M

Zou jij afstand doen van een uiterst lucratieve functie waarin je alleen af en toe handjes hoeft te schudden en moet glimlachen, als 80% van je klanten tevreden zijn? Als je 20 keer in 9 maanden op vakantie kan op kosten van de zaak? (bron: een doorgebladerd roddelblad)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 bicat

Ok, tijd om een standpunt in te nemen.

1) Het vasthouden aan een koningshuis is eigenlijk onmenselijk. Om humanitaire redenen dus afschaffen, die monarchie.

of

2) een uiterst lucratieve functie waarin je alleen af en toe handjes hoeft te schudden en moet glimlachen, als 80% van je klanten tevreden zijn? Als je 20 keer in 9 maanden op vakantie kan op kosten van de zaak?

tevens: “En een president? Lijdt die ook zo erg? Welnee! Die heeft er zelf voor gekozen, en het is maar tijdelijk. “

welnu; een prins hoeft zich dus ook maar terug te trekken.. ook al neigt deze meer naar punt 2 dan naar punt 1,….terugtrekken mag ‘ie.

Maar dat heeft den prins niet gedaan, en de gevolgen daarvan zullen ons gauw op het netvlies gedwongen worden door de poppenkastgeilende media. De Koninklijke Babyshow; sms jouw naamvoorspelling en maak kans op …

Hopen jullie ook zo dat er een klein negrijntje uit haar koninklijke doos glijdt?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 caprio

Ik ben voor een koningshuis, laat ze lekker koninkje spelen joh, alleen moeten ze geen ene moer met het staatsbestel te maken hebben: geen subsidie, geen officiele functie, etc. dat ze winkels willen openen enzo, geweldig, ze zouden onder het ministerie voor toerisme moeten vallen, als dossier naast madurodam.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Grobbo

En geen uitkering meer, en gewoon belasting betalen.

 • Vorige discussie