De Rechtse Familie

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De FPÖ in Oostenrijk brak een lans voor extreem-rechts in Europa in de jaren 90. Dankzij de ‘Kärntner Führer’ Jörg Haider zorgde de partij voor veel ophef door als eerste rechts-extreme partij deel uit te maken van een nationale regeringscoalitie in Europa. Inmiddels is ook in Oostenrijk het intellectuele gehalte binnen de rechtse partij, zoals ook in Nederland binnen de LPF, tot VMBO niveau gestegen, en is de politieke steun inherent in elkaar gestort. Dus kan de koningin met een gerust hart de ski reunie met haar schoonfamilie plannen later dit jaar.

Op 3 juli tijdens een rumoerige extra zitting van de Bondspartijdag in Linz, Oostenrijk, werd Uschi Haubner tot nieuw Obfrau van de partij gekozen. “Wir müssen vom Reden zum Handeln kommen,” aldus Uschi, maar die woorden zijn aan Jörg niet besteed. Helmut Leitner gelooft niet meer in Jörg: “Warum übernimmt er nicht die Verantwortung?”

Toch is er iets interessants aan de hand in de rechtse familie. Uschi is niet alleen de nieuwe moeder van de partij, de vader van de FPÖ is namelijk haar broer. Vooralsnog lijkt de partij dus behoed voor een verdere radicalisering en wellicht marginalisering onder invloed van de aangekondigde ‘revolutie’ binnen de partij onder leiding van Ewald Stadler. De merkwaardige ‘afzijdigheid’ van Jörg Haider binnen de FPÖ zal echter wellicht in de herfst al tot nieuwe onrust leiden, als de reguliere partijdag plaats vindt. Een aanmoediging voor de FPÖ en LPF kan wellicht zijn dat in de VS nog maar 57% van bevolking af en toe een boek leest, en dat een dergelijke analfabetisering van de maatschappij ook in Europa door zal zetten.

Links:
FPÖ – Heimat Seite
Kurier – Oostenrijks Dagblad
Der Standard – Oostenrijks Dagblad

0

Reacties (11)

#1 bicat

Gelukkig waakt de hoogopgeleide Caprio.
Er zijn genoeg hoogopgeleiden met rechtse denkbeelden, rechtse politici die keurige studies hebben afgerond, maar hun intellect valt uiteraard in het niet bij het ongewassen deel der natie die de koffiekopjes in Vrankrijk deelt. ZIJ hebben wat bereikt met hun studie Tofulogie. Immers.

Een prutsstuk.

 • Volgende discussie
#2 Praetoriaan

Wel weer typisch om zo zijdelings de LPF in hetzelfde hokje te duwen als de FPÖ…Bicat heeft gelijk: een prutsstuk. Wat voor statement wil je nou maken? Ach, laat ook maar..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Arjan

Het bashen van ‘links’ van Dominee Schilder/J.N. Bosboom krijgt hier wat tegenwicht. Wellicht is het een prutsstuk, maar in die zin doet het niet onder voor de stukken van Schilder/Bosboom waarbij het punt me ook niet altijd (of eigenlijk nooit) duidelijk is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Wouter Wijnmaalen

Jammer dat dit gebeurd. Iedereen doet maar alsof het normaal is. Eigenlijk is dit wel erg en is dit pure manipulatie. Waarom is die media dan toch zo links? Het is één grote vriendjespolitiek daar. Is dit de normale gang van zaken is binnen medialand? Ik weet het niet, weet u het?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Grobbo

Wanneer een partij roept dat de islam een achterlijke cultuur is dan wint zij snel aan populariteit, wanneer dat genuanceerd wordt verliest zij stemmen.

In die zin is het wel degelijk zo dat lager opgeleiden het prettig vinden dat er in makkelijke zwartwit taal wordt gesproken. Maar dat geldt niet uitsluitend voor rechts, links is er net zo vatbaar voor.

En de vergelijking tussen LPF en FPÖ is niet zó vergezocht als hierboven werd gezegd. Beide partijen surfden op de golven van xenofobie naar populariteit en verloren zetels nadat ze in de macht deelden. Overigens is de LPF sneller volwassen geworden dan FPÖ.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Sik

‘dat in de VS nog maar 57% van bevolking af en toe een boek leest’

En dat terwijl Ophra Winfrey een boekenprogramma heeft tegenwoordig en ik haar zag beloven dat ze in de vakantie Anna Karanina zou gaan lezen, want dat was toch wel een prachtig boek.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Sikbock

Een prutstuk inderdaad. Waarschijnlijk lachen Casprio’s linkse vrienden hem ook al uit! ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Grobbo

Volgens mij mag je globaal gezien niet ontevreden zijn met 57%, zeker wanneer je te maken hebt met heftige kwaliteitsconcurrentie van Oprah.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 caprio

@bicat: ik spreek dan ook niet over rechts, maar over het rechter gedeelte ervan, misschien herinnert u zich nog wel die prachtige beelden van de jaarlijkse herdenking? Ten onrechte wordt de indruk gewekt dat de LPF ongeveer tussen CDA en VVD in staat, hoewel ze nadat Fortuyn uitgeschakeld was, bij een gebrek aan charismatisch leiderschap zich nog duidelijker als middenpartij verhullen.

“Kunt u mij uitleggen wat er precies mis is met de persoonlijke contacten die worden onderhouden en waarom in uw ogen het Vlaams Blok zo “fout” is?
Met vriendelijke groeten,
Michiel Smit
Lid der gemeenteraad Rotterdam
Lid LPF”

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 ALO

Links en rechts, dat zei hem weinig. Hij vond wat Geert Wilders wilde niet links. Hij vond het niet rechts. Hij vond hem onverstandig.

Mark Rutte, staatssecretaris voor het Hoger Onderwijs.

— einde citaat —

Het is niet alleen pikant dat een lid van de regering zoiets zegt over een kamerlid dat hem moet controleren, het is ook pikant dat dit binnen de VVD gebeurt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Grobbo

Controleren, oh ja, dat was de taak van de tweede kamer oorspronkelijk. Tegenwoordig lijkt het eerder op het ondersteunen van het kabinetsbeleid, ongeacht wat dat is, en waarbij het ook niet uitmaakt of je een beleid ondersteunt dat afwijkt van de ideeen waarvoor de kiezers de leden daar hebben geplaatst. Geldt voor elke partij natuurlijk, maar voornamelijk voor coalitiepartijen..

 • Vorige discussie