1. 2

  Tja, dat krijg je als drie achtereenvolgende kabinetten zich hebben bezondigd aan de dictatuur van de meerderheid. Wat er ook gebeurde, niemand in het kabinet of de regeringspartijen trok zich iets van de oppositie aan. Dan is dit misschien niet zo heel fraai, maar wel begrijpelijk.

  Overigens kan het ook in de formatie een functie hebben: Balkenende krijgt hiermee een subtiel signaal dat hij niet nodig is voor een meerderheid. Dáár kan Balkenende niet over klagen: hij probeert iedereen de mond te snoeren met de formatie als argument, maar is de enige die zich niet uitspreekt…

 2. 3

  Uit alles blijkt dat Balkenende liever nieuwe verkiezingen uitschrijft dan dat hij samen gaat werken met de PvdA en de SP. Ook zal hij de vorming van een nieuw kabinet zo lang mogelijk uitstellen zodat hij zo lang mogelijk met de VVD-minderheid verder kan regeren. En dan maar verongelijkt doen dat de kamer hem terechtwijst…
  Kamermeerderheid = kamermeerderheid

  Het gelul van Fred Teeven dat het een vechtkabinet zal worden (gisteren op zowel radio 1 als BNR) wordt lekker opgepikt. Wat een onzin, er zijn een boel raakvlakken tussen de drie partijen, alleen is de partijtop van het CDA dermate verrechtst door de laatste drie kabinetten dat zij dit weigeren te zien. Leers als minister-president en Donner op Binnenlandse Zaken (met Leers als MP en Donner op justitie wordt het niets, alhoewel Donner wel om kan gaan met democratisch genomen besluiten) zijn twee capabele invullingen van een nieuw kabinet CDA-PvdA-SP.

 3. 4

  Als dat leidt tot een motie van wantrouwen tegen Verdonk, dreigt de VVD uit het kabinet te stappen. De PvdA wil nog niet zeggen of ze Verdonk naar huis stuurt.
  in het AD.

  Ik begin me af te vragen of er geen vooropgezet plan van het CDA en de VVD is om de formatiebesprekingen te traineren om zo ASAP nieuwe verkiezingen te krijgen in de hoop dat Balkenende samen met de VVD verder kan…

 4. 5

  Een samenspel lijkt me @bvbbos. De pvda bobo’s spelen de wisselkaarten te snel uit en dat is politiek strategisch gezien, at this point, niet bijzonder doordacht en zal o.a. deze partij de pluchekop doen kosten en wellicht het einde van het pvda tijdperk inluiden..Marijnesen steent in deze, wat slimme vent zeg, petje af.

 5. 6

  Beter was idd geweest om GL de motie uit te laten spreken (deze was trouwens ingediend door PvdA, GL, SP, CU, D66 en PvdD samen) denk ik, maar ik vraag me wel af waarom er uberhaupt in termen van politiek strategisch gedacht moet worden in dit stadium. De motie draagt maar 1 ding op en dat is geen onomkeerbare beslissingen te nemen totdat hierover een besluit genomen is. Maar ik zie geen reden om nog even te gaan PvdA-bashen, ook al wordt nu in de media gesproken van een kabinet CDA/SP/GL/CU/D66. Is het CDA op zoek naar een coalitie waarin zij het zowiezo voor het zeggen hebben? Ik begin die weigerachtige/odemocratische houding van Balkenende een beetje zat te worden. Hij is op zoek naar een coalitie waarbij de overige deelnemers niets tegen de partners CDA/VVD in durven te brengen, een beetje zoals D66 was in Balkenende III.

  Er is 1 simpele oplossing, laat Balkenende en Grima Verhagen lekker plaatsnemen in de kamer en laat een iemand vanuit de christelijk-sociale hoek van het CDA de nieuwe MP worden.

 6. 7

  @bdbbos, wellicht dat uw standpunt/stellingname een ietwat ander blik bekomt als u zich wat verdiept in het waarom u nu van wat u hoort en ziet van de bobo’s en bovenal niet. Zelf luister ik aandachtig naar wat ik NIET hoor..geeft een kijk naar de onderlaag.

  De realiteit is dat Balkenende de premier wordt, wellicht samen met de SP en nog wat wisselgeld vanwege de ratio..flesje wijn?

  Al met al vind ik het heel spijtig voor miijn oude root..de pvda..ze leren niet bij helaas..tis voorbij…”is this the end?..the Doors”

 7. 8

  Ik lees uit jouw reacties vooral een afkeur tegen je oude partij, zelf ben ik al lang geen PvdA-er meer en zijn er een heel aantal punten waarbij ik bij de PvdA een probleem heb, maar ik laat me niet leiden door rancune. De verkiezingsuitslag rechtvaardigd een sociaal-christelijk kabinet en Balkende kan/wil deze rol blijkbaar niet op zich nemen. Dan maar CDA-ers die dit wel kunnen. En mocht het CDA besluiten dat Balkenende de premier moet worden, dan wordt het tijd dat hij serieus gaat werken aan een nieuw kabinet en zich niet laat leiden door heimwee naar zijn vorige gevallen kabinetten. Ach, een meerderheidskabinet zonder de PvdA mag voor mij ook, echter een kabinet zonder PvdA en/of SP kan praktisch gezien niet, ook dat is realiteit waar de CDA-top mee moet leven.

 8. 9

  Pffft, wat er volgens mij is gebeurt, is dat een boel PVDAerts op de SP hebben gestemd en een boel VVDerts op Wilders cs. Grosso modo is er namelijk met deze verkiezingen niet zo veel anders gebeurt als datgene wat al een langere tijd qua hoofdlijnen verdeling (qua verdeling links rechts dan) zichtbaar was. Ik vindt een generaal pardon volstrekt belachelijk alleen al omdat dat diegene die hier helemal niet zouden moeten zijn beloont met iets waar ze m.i. geen recht op hebben. Het feit dat eea niet goed is geregeld door de vesrschillende kabinetten betekent niet dat we deze mensen dan maar zomaar een paspoort moeten geven. PS: het feit dat sommige van deze lieden hun kinderen misbruiken (dat vind ik dan) om eea kracht bij te zetten is voor mij totaal geen reden om daar anders over te gaan denken!

 9. 10

  @Larie
  Ik kan uw redenering niet volgen, correctie, ik kan uw redenering niet vinden. Wilt u misschien uitleggen hoe u tot de conclusie komt dat de PvdA bobo’s ondoordacht de wisselkaarten te snel hebben uitgespeeld? Het nieuwe beleid is immers nog niet bekend, het gaat nu enkel om een stop tot het nieuwe beleid bekend is. Zoals ik het zie hoeft de PvdA in deze situatie geen concessies te maken om een generaal pardon in het coalitie akkoord te krijgen als ze dit willen, aangezien er ook zonder het CDA een meerderheid voor is. Als het CDA het generaal pardon er niet in wil hebben dan zal het CDA grote concessies moeten maken. De PvdA kan die kaart dus nog wisselen als er een goed aanbod komt van het CDA, wat ik niet verwacht.

 10. 11

  Larie: het feit dat Balkenende bij het eerste het beste akkefietje roept dat er zo niet eens over samenwerking gesproken kan worden, geeft al aan wat Balkenende van plan is. Hij heeft helemaal geen zin in gesprekken met PvdA en SP en zou liefst gewoon doorregeren met de VVD. Nu dat niet met een meerderheid kan, regeert hij volgens mij liever demissionair door met de VVD dan dat hij serieus op zoek gaat naar een meerderheidskabinet.

  Balkenende blokkeert de gesprekken met PvdA en SP en roept dat de schuld is van links. Dat lijkt verdacht veel op de vorige kabinetsformatie met de PvdA. En laten we wel zijn, de weerzin van Balkenende en Verhagen tegen alles wat links is, is zo groot dat een kabinet één lang onderhandelingstraject vol wantrouwen blijft.

 11. 12

  @Eric: Zo wordt het formatieabonnement van het NRC wel erg interessant.

  Voorwaarden
  Het gaat om een tijdelijk abonnement met een looptijd van minimaal 2 en maximaal 6 maanden.

  # Het abonnement wordt automatisch stopgezet als: de kabinetsformatie een feit is;
  # een nieuwe verkiezingsdatum bekend is;
  # het abonnement zes maanden gelopen heeft.
  http://abonnementen.nrc.nl/index.php?type=51

 12. 13

  @9 Het is niet echt zo dat veel VVD’ers op Wilders gestemt hebben, waar zijn dan de 8 zetels van de LPF naar toe gegaan? niet het CDA want die hebben ook verloren?

 13. 14

  Ik begin me af te vragen of er geen vooropgezet plan van het CDA en de VVD is om de formatiebesprekingen te traineren om zo ASAP nieuwe verkiezingen te krijgen in de hoop dat Balkenende samen met de VVD verder kan…

  Dat lijkt me bijzonder sterk. Als er nu relatief snel nieuwe verkiezingen plaatsvinden, loopt de VVD het risico gehalveerd te worden vanwege de tijdbom Verdonk (die dan óf lijsttrekker wordt — doei liberale VVD’ers! — óf naar maatje Wilders overstapt).

  Het zal de VVD er alles aan gelegen zijn dat het land een zo stabiel mogelijke regering krijgt, zelfs al neemt de VVD daar niet aan deel. Als die regering zijn reguliere termijn afmaakt, is er grote kans dat de luchtballon Wilders tegen die tijd leegloopt, en dat de VVD zijn huidige kameromvang consolideert.

  Een voorwaarde voor een stabiel kabinet is dat dat redelijk snel wordt gevormd. (Een langdurige formatie suggereert dat de partijen moeite hebben tot elkaar te komen.)