De propagandist en de waarheid

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Gisteren zag ik bij Nova de Iraakse minister van Buitenlandse Zaken Tareq Aziz vertellen dat hij de Nederlandse regering een stelletje ruggegraatloze meelopers vond. Zo zei hij onder andere dat hij hoopte dat de veiligheidsraad zich niet door de VS zou laten inpalmen omdat ze anders hun geloofwaardigheid zou verliezen.

En daarna minister de Hoop Scheffer die vertelde dat hij Aziz een propagandist vond van een fout regime, en dat hij het vreemd vond dat zo’n man zijn verhaal op tv mocht doen. Dat de VS geen oorlog willen was voor hem duidelijk. Voor mij niet. Ik zie een land dat er ‘zin an heeft’.

Wat ik zag? Ik zag een uitermate slimme Irakees die geen oorlog wil, en die op slimme wijze aantoonde dat de VS op allerlei wijzes probeert haar gelijk te halen.
Natuurlijk is de man woordvoerder van een dubieus regime, en ik zie Saddam liever vandaag dan morgen vertrekken, maar ik vind het verwerpelijk dat wapen-inspecties gebruikt worden als excuus om van Saddam af te komen. Want als Irak zegt tegen Bush te zijn, en hem te willen doden dan zal dat als terrorisme worden gezien.

Weer die twee maten, het lijkt een teken des tijds…

En zijn opmerkingen over het meeloperige gedrag van Nederland, wel ik vind dat hij daarin gelijk heeft. Maar ja, ik heb dan ook een hekel aan oorlog.
En voor wie het heeft gemist, het interview staat online op de nova site.

0

Reacties (6)

#1 Carlos

Ik heb het interview niet gezien, maar ik heb altijd al een zwak gehad voor Tareq Aziz. Hij doet me denken aan m’n huisbaas in Argentinie. Misschien dat ik het interview alsnog bekijk.

  • Volgende discussie
#2 Grobbo

Hij was behoorlijk scherp en realistisch. En daarbij heb je als iraki niet echt een keuze aan welke kant je staat. Althans openlijk.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 jacco

het is een zeer slimme welbespraakte man, maar tevens een moordenaar. Dat wil zeggen met zijn eigen blote handen, met daarin een pistool, heeft deze man gemoord.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Lava

Oeoeoe… ik ben net zo anti-oorlog en anti-Bush als jullie, maar Tarek Aziz herinner ik me nog iets te goed vanuit de Golfoorlog van ’91… Als ‘hypocrisie’ ooit een poster boy nodig heeft…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Carlos

Misschien had ik wat meer moeten uitleggen over het dualistische karakter van mijn argentijnse huisbaas, maar sommige opmerkingen van Aziz (ook op het journaal te zien) zijn zinnig.
Inderdaad uit zijn mond is dat wel puur hypocriet, daar ben ik het mee eens.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Grobbo

Zoals ik al zei: dat regime mag van mij ter plekke van de aardbol verdwijnen samen met iedereen die het heeft gesteund, wat niet wegneemt dat ze wel zinnige zaken kunnen zeggen natuurlijk.

Jacco: Hoe weet je dat hij heeft gemoord? Daar ben ik eigenlijk wel benieuwd naar.

  • Vorige discussie