De Nederlandse politieke blogosfeer

politiekeweblogs_op_krouwelspace_470


Zo vlak voor het zomerreces van de politiek is het wel aardig om de huidige Nederlandse politieke blogosfeer eens in kaart te brengen. Er is veel veranderd dit seizoen. Er zijn met name een paar grote, semi-professionele, spelers bijgekomen.
We hebben dit als volgt aangepakt. Een korte enquête onder de redactie van wat men zag als een “politieke weblog”. Daar hebben we vervolgens de weblogs van partijgebonden individuen uit weggelaten.
Daarna hebben we ze gescoord op vier aspecten:
– Links / Rechts (-5 tot 5)
– Conservatief / Progressief (-5 tot 5)
– Schreeuwen / Argumenten (-5 tot 5)
– Relevantie in blogosfeer (0 tot 5)
Daarop hebben zes redactieleden gescoord.
Dat leverde de volgende uitslag op (zoals hierboven gevisualiseerd door Ad van der Stok analoog aan de Krouwelspace):

Blog Links / rechts (-5 tot 5) Conservatief / Progressief (-5 tot 5) Schreeuwen / Argumentatie (-5 tot 5) Relevantie in blogosfeer (1 tot 5)
Sargasso -3,5 3,5 3,3 3,8
GeenCommentaar -3,2 2,7 2,3 2,3
Het Vrije Volk 2,8 -1,2 -0,7 1,8
Pluspost -1,0 0,7 2,8 1,2
De Dagelijksestandaard 3,3 -3,7 -1,0 1,8
Retecool 0,2 -0,2 -1,8 2,0
Geenstijl 2,0 -0,8 -3,7 4,2
Verspers -2,5 2,8 3,8 1,6
Tomas Beerthuis -1,3 1,3 2,3 1,2
Gregoriusnekschot 2,0 -1,7 -3,5 1,5
Vrijspreker 0,5 0,3 -1,0 1,5
The Real Showstopper 2,2 -0,2 -1,8 1,2
Libertarian.nl 0,3 1,8 0,8 1,5
Welingelichtekringen 0,2 0,3 1,7 2,5

Uiteraard is dit extreem subjectief (zie maar de relatie tussen rechts en schreeuwerigheid). Daarom vragen we bij deze de reaguurders om hun eigen scores aan te geven. Er kunnen uiteraard ook nieuwe blogs aangedragen worden die wij gemist hebben.
Leuker nog is het natuurlijk als de genoemde blogs zelf ook deze indeling onder de loep gaan nemen en hun visie geven. Misschien dat er na de zomer dan een plaat ligt waar iedereen zich in kan vinden.

Update (03-07-09): “Feedback” bij de Dagelijksestandaard

 1. 2

  Ik kan wel eigen scores gaan geven, maar ik begrijp het verschil tussen ‘rechts’ en ‘conservatief’ niet, of tussen ‘links’ en ‘progressief’. Wat is ‘rechts progressief’ ? Gaat ‘rechts’ uitsluitend over fiscale/economische issues ?

 2. 3

  Rechts is niet noodzakelijk conservatief: liberalisme kan ook progressief zijn. Tegelijkertijd is links niet noodzakelijk vooruitstrevend. In tegendeel, sociaal-democraten kunnen nogal reactionair zijn.

  Mooie illustratie overigens!

 3. 4

  Jullie hebben opinieleiders.nl gemist. Met name onze redacteuren Wosjem Tsjasov (laatste bijdrage tot nog toe ‘Nederland hoopt vergeefs op kabinetscrisis’ op http://www.opinieleiders.nl/techlog/pivot/entry.php?id=5831 ) en Stommeling Jones (laatste politieke bijdrage tot nog toe ‘Gristenhonden hebben nu eenmaal iets tegen homoos’ op http://www.opinieleiders.nl/techlog/pivot/entry.php?id=5964 ) zijn ernstig teleurgesteld.

  Maar goed, neem ons politieke sublog maar rustig even door: http://www.opinieleiders.nl/techlog/politiek.php

  Met vriendelijke groet,

  Cpt. Iglo
  Hoofdredacteur Opinieleiders.nl

 4. 5

  de schreeuwerigheids as zou mijns inziens wel duidelijker geplot kunnen worden … want zoals ik het nu zie snap ik het niet of is het erg slecht geplot … ik denk nu: de schreeu-wargumentatie as gaat met random hoeken omhoog en de hoogte (lengte) is mate van de kleur is schreeuw vs argument (waarom niet diepte vs hoogte, of alleen een kleur code van rood/geel naar blauw/groen (heatmap-style)… vooral die hoeken lijken random … oh wacht ik zie het, het is kleur en grootte maar waar ie terecht komt is random? (waar er ruimte is ofzo) …

  dus:
  -1 voor de representatie van deze 4 dimensionale waarden …

  en waarom is de dagelijkse standaard schreeuwerig? als ik daar wel eens kom vind ik dat best meevallen … en waarom is sargasso zo linksig qua economie … ‘jullie’ waren voor het ondersteunen van de banken en bijvoorbeeld ‘tegen’ de huidige vakbonde, dus veel meer D66 dan SP op die as …

 5. 6

  IMHO beetje schreeuwerige post ;)

  Wij, de redactie vol bescheidenheid vinden U, blog zus en zo, maar schreeuwers..heeft u wellicht een afwijkende visie aangaande onze stempel van uw ding.

  Kweetutniet, vind het niks.

 6. 7

  En verder naar de zwarte cirkeltjes kijkend kan 90% van de variatie met de diagonaal verklaard worden. Dus de 2D is bijna overbodig. Er is weer helemaal niks en niemand links onder of rechtsboven!

  Dit is echt het failliet van de idee dat er meer is dan links rechts. Op dit soort plotjes zit altijd alle variantie van links-progressief naar rechts-conservatief … alleen D66 ontrekt zich daar (een beetje) aan.

  Doe eens een PCA!

 7. 8

  @3: De correlatie (-0,92) is in dit plaatje echter wel erg onmiskenbaar (net als in een eerder onderzoekje onder Sargasso-reaguurders). Je kunt je dus terecht afvragen hoe zinvol het is om twee assen te gebruiken voor twee variabelen die wel erg parallel zijn.

  Nu ik toch bezig ben: Schreeuwen / Argumentatie heeft een wat minder sterke correlatie met Links / rechts (-0,82) en nog minder met Conservatief / Progressief (0,75).

 8. 9

  opvallende correlatie tussen ‘schreeuwerigheid’ en ‘in de andere hoek dan de samenstellers/invullers van de enquete zitten’.

 9. 10

  Hm, erg schreeuwerig vind ik “de dagelijkse standaard” niet. In ieder geval niet schreeuweriger dan HVV, zoals nu in het tabelletje staat.

 10. 11

  Sja de rechts-conservatieve blogs en reaguurders zullen het wel niet kunnen verkroppen dat ze als schreeuwerig bestempeld worden. Maar leg GeenStijl eens naast Sargasso? I rest my case!

  Leuke visualistatie

 11. 12

  Vertel Erik..heb je wel eens op Geenstyl een dergelijke bestempeling van Sargasso gezien..nou?

  Soms, op onverwachte momenten, denk ik wel een na..in abstracte zin. Stempelaars, das nie goe..voedingsbodem voor nare dingen.

 12. 14

  Kort, vroeg thuis, ik kook, vette vingers.(speciaal toetsenbord in de keuken)

  Ik begrijp dat plaatsen in hokjes gewoon niet, werkelijk niet, terwijl wij (u en ik poster’s) dat hokjesdenken zo verfoeien..??

  moge de horde’s u even schreeuwend bezoeken..een tsunamie van ..van (grapje:)

 13. 16

  @#11: Ik ben diep onder de indruk van je analytisch vermogen, Erik.

  Jij leeft duidelijk naar jouw favoriete quote
  “De grootste rijkdom is wijsheid, de grootste armoede domheid”.

 14. 18

  Hoog tijd voor een schreeuwerig links, en een weldoordacht rechts blog. (En nee, ik denk niet dat een van die twee een oxymoron is).

  @ Larie #12:
  Gelukkig zijn ze op geenstijl altijd heel redelijk over Sargasso. Zie hier bijv.

  Ik weet niet of ik deze karakteristiek van de blogosfeer helemaal overtuigend vind, maar geenstijl heeft echt al verdedigers genoeg. U, eerwaarde larie, heb ik daar te hoog voor.

 15. 19

  Ik kan niet op de naam komen maar die, eh, virtuele krakers hangout mag toch wel gelden als schreeuwerig links? Wellicht niet als politiek. Of als blog. Weet ik het. Ik kan niet op de naam komen, anders kon ik het checken…

 16. 21

  Weetjewat Stijn..vanavond laat ga ik een kaars voor U opsteken, met een koude rose uiteraard. (de bloedzusterswijn is even niet in mijn keldertje~)

  De underdog weetje, spring ik gelijk op rode wangen ofzo..sorry:)

 17. 22

  Deze indeling heeft te veel variabelen, twee assen is maximum. Ik stel voor:
  Links/Rechts vs. Omzet hoog/laag. Met omzet heb je gelijk de rest van je variabelen te pakken: hoe meer omzet, hoe minder argumenten, meer impact en minder progressief.

  Als de werkelijkheid niet in een patatsnijdertje past, moet je de werkelijkheid aanpassen. Anders komen we nooit ergens.

 18. 24

  Raar: dat jullie kennelijk deze http://www.nolanchart.com/ kennelijk niet kennen, met hun verdeling in centrist / conservative / liberal / libertarian / statist.

  Ter verdere oriëntatie: The First Leftist, Dean Russell

  The first leftist would not be popular in America today. That is true because the original leftists wanted to abolish government controls over industry, trade, and the professions. They wanted wages, prices, and profits to be determined by competition in a free market, and not by government decree.

  etc: http://mises.org/story/3425

  Socialisme is tenslotte een reactionaire staatsdoctrine, om eens schreeuwerig te klinken.

 19. 25

  hmm.. ik zou zeggen: “links, progressief” ( of wat voor kwalificaties onze keurmeesters van eigen vlees ook wille geven) => weinig humor

  Rechts en schreeuwerig: => veel humor

  aan de andere kant is sargasso een relevantie van 3,8 – en geen commentaar een relevantie van 2,3 geven wel weer amusant!

 20. 26

  1. LOL @ comment #1
  2. Genoemd worden is alles.
  3. VOLGENS MIJ SCHREEUW IK VEEL HARDER, MAAR WEL MET argumenten
  4. Ik zou wel willen weten wat de standaard deviatie per score is
  5. Dus ‘de zes’ denken dat Geenstijl slechts 10% relevanter is dan Sargasso in de blogosfeer?!
  6. Als je relevantie deelt door het aantal redactieleden/schrijvers op een weblog, dan kom ik er nog niet slecht uit :-)
  7. Kom overigens nog goed weg… ik had bijna in de progressieve kant gestaan :-)
  8. Waarom hebben overigens slechts 6 leden gescoord?
  9. Relevantie van GC is 2,3? MUHAHAHAHA.
  10. De spreiding in de bijdragen van een weblog komt niet tot uitdrukking; indien een weblog bv. zowel links als rechtse bijdragen/bloggers heeft valt dat helemaal weg
  11. De relevantie van DDS is wel erg laag ingeschaald!
  12. Is in de schreeuwindex bij Sargasso ook Thomas van Aalten meegewogen?
  13. Zij er eigenlijk criteria gehanteerd bij de scoring?

 21. 27

  @ larie #28
  Het lukt mij niet zo goed als jij om GS als ‘underdog’ te kunnen zien, maar de combinatie van rode wangen en underdog vind ik mooi.
  Thx, en geniet van de rosé!

 22. 33

  De relevantie van GeenStijl is vele malen hoger. Sargasso 3,8 versus GeenStijl 4,2 dat kan natuurlijk niet. Verder is de indeling op basis van schreeuwerig versus redelijk wel humoristisch gevonden, alleen jammer dat het niet zo bedoeld is. Verder kloppen de plekken in het veld wel. Sargasso wel staat hier wel erg links en HVV staat niet rechts genoeg.

 23. 38

  @BP nrcnext is niet nodig in dit lijstje van politieke weblogs

  En +
  bbrussen.nl, joostniemoller en frontaalnaakt.nl

  En – dezwijgerspreekt

 24. 39

  Het is misschien niet zo’n groot blog, maar waarom geen bitterlemon.eu erbij genomen? Is in ieder geval een totaal ander rechts blog dan hetvrijevolk,bbrussen e.d.

 25. 41

  De evalutie van Sargasso zelf vind ik nogal bijzonder, te positief imo. Relevatie is zeker onder de 2 als ik het benchmark met anderen.

 26. 43

  @18, sja Stijn de boog kan niet altijd gespannen staan! Dank voor je bezoek en graafwerk op mijn site!

  @Larie, vind je GeenStijl c.s. dan niet schreewerig? Het is niet mijn bestempeling van die sites maar Sargasso’s. Ik zou me zo kunnen voorstellen dat GeenStijl en haar reaguurders dit als minachtend opvatten, want zo zou ik dat opvatten.

  Wel ben ik het eens met die bestempeling van GeenStijl: veel geschreeuw nagenoeg 0 inhoud. Maar dat is een mening, geen feit!

  Zo Stijn, bedoel je dat met doordachter en levend naar mijn favo quote?

 27. 51

  Tsja, die schreeuwerigheid slaat natuurlijk nergens op. GeenStijl is misschien schreeuwerig, maar hebben wel deugdelijke argumenten. Bij Sargasso is dat precies omgekeerd.Zogenaamd bedachtzaam, maar vooral gebaseerd op wensdenken, navelstaren en natuurlijk, waar heel veel linkse mensen behept mee zijn een vijandsbeeld van hier tot Tokyo naar een ieder die niet de socialistische (-democratische) heilsleer aanhangt.

 28. 52

  @51 Hearhear.
  @47 Was Wiegel ten tijde van Den Uyl niet rechts progressief?
  @Sargasso vs Geenstijl 3.8-4.2, is relevantie niet af te spiegelen met een commentgemiddelde per (politiek) topic? Hierbij bij Sargasso strafpunten invoeren voor Godwins en bij GS voor pr0n

 29. 53

  Zo is het denken bij de rechts-conservatieven voornamelijk gebaseerd op de onderbuik en moralisme, en dat is natuurlijk mega deugdelijk.

 30. 54

  Leuk hierbij was, dat ik naar aanleiding van de link hier gereageerd heb op DDS, bij een artikel over gezondheidszorg in de VS. Voornamelijk op de suggestie dat “de gezondheidszorg in de VS op een ongelooflijk hoog niveau” staat. Met cijfers onderbouwd and all en dat mijn comments verdwenen zijn. (Ik heb nog een keer, zonder commentaar mijnerzijds gecomment.) Misschien toch meer schreeuwen dan inhoud?

 31. 57

  Zo hé retecool.nl, ik wist niet dat die side ook al bestond op de interwebs!!!!1!
  Wellicht werk hier .com bedoeld? Geeft niet hoor, deze fout maken de gedrukte media immers ook zo vaak.
  Ik zou retecool wat linkser en progressiever inschatten trouwens.