WW: De mini-kernreactor komt eraan

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De woensdagmiddag is op Geencommentaar.nl Wondere Woensdagmiddag. Met extra aandacht voor de nieuwste ontwikkelingen in Wetenschap- en Techniekland.

Het afgelegen stadje Galena in Alaska krijgt volgend jaar misschien een kleine kerncentrale. Het ding, gebouwd door Toshiba, meet 22 bij 16 bij 11 meter, stukken kleiner dan een gewone kerncentrale. Een schip levert het apparaat kant en klaar af, waarna het dertig jaar energie levert.

Natuurwetenschap en Techniek haalt het voorbeeld in de editie van deze maand aan als een voorbeeld van de opmars van kleine kerncentrales. Ford had in de jaren vijftig zelfs plannen voor een auto op atoomenergie, maar sindsdien is de trend naar steeds groter, behalve heel dure reactoren voor onderzeeërs.

Ontwerp van de Sstar (Wikimedia Common)

Naast de S4 van Toshiba liggen er meer compacte centrales op de tekentafel, zoals de Amerikaanse Sstar. Deze kweekreactor is drie meter in doorsnee en twintig meter hoog. Je graaft hem in en dan heb je drie decennia lang een onderhoudsloze 100 MW centrale (en na afloop daarvan een cilinder met radio-actief afval).

De miniaturisatie verloopt zo vlot dat ingenieurs al weer voorzichtig naar voertuigen beginnen te kijken. Het Nederlandse Romawa probeert momenteel een nucleaire kubus van tien meter te slijten voor de aandrijving van schepen. Het Amerikaanse Hyperion beweert een kerncentrale ter grootte van een badkuip te kunnen bouwen. Wel goed ingraven voor je hem in gebruik neemt, vanwege de straling.

Voorspelbaar genoeg is de door N&T gebelde woordvoerder van Greenpeace niet erg enthousiast over de miniaturisatie van de kernenergie. Want als de minireactor toch al lekker ingegraven is, waarom zou je dan nog de moeite nemen hem op te graven als hij op is? Als het echt een trend wordt, komt Greenpeace actievoerders tekort. Protesteren tegen een enkele moloch is toch overzichtelijker.

Reacties (3)

#1 Teun

Die kleine reactoren liggen toch ook al 15jaar lang weg te rotten in Sovjetonderzeeers in Moermansk? Niks nieuws onder de zon voor Greenpeace, lijkt me.

  • Volgende discussie
#2 dramklukkel

Een voertuig met nucleaire aandrijving…
Wie doet mijn APK straks? Hoe gaat dat met afgewerkte olie, of het toekomstig equivalent daarvan?
Wie ruimt de wrakken in het Amsterdam-Rijnkanaal op?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Teun

@2 in de jaren ’50 was nucleair nogal hip. Gezien de moeite die men in het westen doet om te voorkomen dat anderen aan de technologie komen, lijkt het me nogal sterk dat er “consumentenreactoren” komen.

  • Vorige discussie