COLUMN - Wie wel eens in het buitenland komt of vanaf het platteland naar de grote stad trekt, komt ze geheid tegen. Locals. Mensen die geboren en getogen zijn in de plaats die u bezoekt. Met kennis en kunde over de plek waar ze wonen, leven en werken. De local beschikt over informatie die hij graag met u, de reiziger, wil delen. De beste plek om een ambachtelijk gebakken brood te kopen bijvoorbeeld of een lokaal gebrouwen biertje. Of anders wel dat hippe winkeltje in een achterafstraatje met van die kekke zelfgebreide mutsjes. Prettige bijzaken, die het leven veraangenamen en meestal niet in de reisgidsen staan vermeld. Sommige locals bieden u zelfs hun slaapbank of appartement aan. Tegen betaling uiteraard. De local is wel goed, maar niet gek.
Het begrip local is al aardig ingeburgerd. Zoals in het glossy magazine Reiz& van de ANWB. Waar de wannebe wereldreiziger, het woord toerist is in dit soort kringen een heel vies woord, maar wat blij is om af en toe een local tegen te komen in de jungle van Belize of op de hagelwitte stranden van de Fiji-eilanden. De ervaring leert dat reizigers in dit soort toeristische trekpleisters toch vooral medereizigers tegenkomen. En als het echt tegenzit, zelfs medelandgenoten. Doen alsof u een Duitser of een Zweed bent wil soms nog wel eens helpen.
De local draagt in hoge mate bij aan het ultieme vakantiegevoel. Zonder ontmoeting met een local is de reis niet echt geslaagd. De local is bij voorkeur leuk, aardig en gastvrij. Of juist niet natuurlijk, maar ook dat is helemaal niet erg. Het levert een berg aan sterke verhalen op, die de reiziger thuis nog eens smakelijk kan opdissen aan iedereen die het maar horen wil. Paul Theroux is er groot mee geworden. Bent u een trendsetter in plaats van een trendvolger, dan is een stadswandeling met een echte dak- en thuisloze aan te bevelen. Meer local dan een lokale zwerver krijgt u het niet.
Dus mocht u op een van uw reizen van de sokken worden gereden door een bakfiets vol handelswaar of uitgescholden omdat u met uw huurauto plotseling stopt waar dat eigenlijk niet kan, grote kans dat het een local is. Zwaai vriendelijk terug en zeg sorry. Het kan maar zo de mooiste reiservaring van uw leven zijn.
Reacties (1)
Waar is toch de mooie traditie gebleven om de local een inboorling te noemen? Samen met de echte reiziger verdwenen waarschijnlijk.
En voor het geval U deze opmerking verkeerd wilt opvatten: ook U bent er een. Een inboorling wel te verstaan!