In de deze wekelijkse rubriek wordt het nieuws van een aantal van koersbepalende instituten in de wereld uitgelicht en beoordeeld. Voor uitleg van het nu al omstreden windroos-systeem moet u hier zijn. De Koers van de Wereld verschijnt iedere donderdag.
UNDP – De VN gaan serieus werk maken van het voorzien van alle kinderen in ontwikkelingslanden van een $100 computer. In 2007 wordt de introductie verwacht.
Under the Memorandum of Understanding signed at the World Economic Forum by UN Development Programme (UNDP) Administrator Kemal Dervis and One Laptop per Child (OLPC) Chairman Nicholas Negroponte, the two organizations will work together to deliver new technology and learning resources to schools in the world’s least developed countries (LDCs). Een goed initiatief voor de Mondiale Solidariteit. Maar er moet nog wel over de financiering gesproken worden. Dat kan roet in het eten gooien.
UNEP – Veel initiatieven voor de aanpak van Global Warming struikelen op economische argumenten. Dat heeft de VN goed begrepen. Daarom hebben ze nu een rapport uitgebracht waaruit blijkt dat bestrijding van luchtverontreiniging economisch zeer rendabel is. Governments that invest in air pollution control measures can save billions of dollars as health care costs are slashed, worker productivity soars and ecosystems flourish, according to a report released today in Dubai by the United Nations Environmental Programme. Slim gevalletje combinatie Mondiale Markt en Mondiale Solidariteit. Nu kijken of het ook gelooft wordt.
EU – Deze week verscheen in het nieuws dat er best nog wat meer ruimte mocht zijn voor arbeidsmigratie binnen de EU. Dat zou uiteindelijk beter zijn voor de economie. Deze constatering komt voort uit een rapport van de Europese Commissie. EU10 workers alleviated skills bottlenecks, and had a much lower percentage of unskilled workers than the national equivalent according to the ‘Report on the Functioning of Transitional Arrangements’.
Duidelijk geval van Mondiale Markt, ook al valt het binnen de EU.
EU – De druk binnen de EU op de verdere liberalisatie van de Telecom markt wordt vanuit de EU verder opgevoerd. Daar waar de liberalisatie al heeft ingezet zijn de resultaten positief. In een wereld waar telecom een belangrijke factor is voor het ontstaan van de virtuele economie wil de EU er alles aan doen om de omstandigheden zo optimaal mogelijk te laten zijn. Wherever a market analysis has found tangible signs of sustainable competition, regulation has been trimmed back or removed altogether. However, much remains to be done.
Wederom gericht op de Mondiale Markt.
WTO/EU – Reeds uitgebreid besproken op Sargasso is de voorlopige uitspraak van de WTO dat de EU genetisch gemanipuleerd voedsel moet toestaan op haar markt. De EU gaat gelijk in de tegenaanval. In the EU, GMOs can only be placed on the market after having undergone a stringent science-based risk assessment on a case by case basis. This approach is fully in line with international standards, in particular with the Cartagena Protocol on Biosafety as well as with the relevant Guidelines adopted by the Codex Alimentarius Commission in 2003 and by the International Conventional on Plant Protection.
Hoewel de definitieve uitspraak nog moet volgen en de EU er mogelijk met allerlei regeltjes een acceptabele draai aan weet te geven, is dit toch wel duidelijk een beweging ten gunste van de Mondiale Markt.
G8/VS/Rusland – Rusland treedt als gastland op voor de G8 later dit jaar. De VS vrezen dat de bijeenkomst onvoldoende resultaten zal opleveren. Daarom zijn ze begonnen de Russen te paaien met wat soepele regelingen. Dit alles met het oog op het zeker stellen van de energievoorziening uiteraard. “The obvious reason is that Russia is today the biggest producer of hydrocarbons and gas in the world and the U.S. is the biggest consumer. So logic compels us to take this relationship very serious.”
Wederom staat deze ontwikkeling in het teken van de Mondiale Markt.
EU – De EU is bezig een strategie op te stellen voor ruimere productie en gebruik van Biobrandstof. Zowel in het belang van onafhankelijke energievoorziening als in het belang van de landbouwsector. Biofuels Directive: sets “reference values” of a 2% market share for biofuels in 2005 and a 5.75% share in 2010. A review of the Directive will be carried out this year. Among other questions, it will assess whether the 2010 target will be met, and consider whether targets should be made mandatory.
Hoewel het ook veel met de markt te maken heeft, valt dit toch in de hoek van de Zorgzame Regio.
Azië – Het is vrij stil in het nieuws aangaande Noord Korea. Maar in Azië heeft het nog steeds veel aandacht. Japan heeft net een mislukte poging gedaan in Bejing de zaak in beweging te krijgen. Nu pakt Indonesië het stokje over door Kim Jong Il uit te nodigen. Maar echt nieuwe voorstellen liggen er niet. Het is maar de vraag of dit resultaat oplevert.
Deze ontwikkelingen vallen duidelijk binnen het domein van de Zorgzame Regio, ook al blijven ze vooralsnog zonder resultaat. Maar zolang er gesproken wordt, wordt er niet geschoten.
Rusland/China – Rusland is bezig de banden met China verder aan te halen. De laatste stap daarin is een duidelijke verklaring van Rusland dat ze het één-China principe ondersteund. Dat betekent dat ze Taiwan niet los beschouwen. Hiermee komen ze waarschijnlijk wel in aanvaring met de Amerikanen. Russia firmly believes that “There is only one China in the world, and Taiwan is its inalienable part,” it stressed. This position is “expressly stated in the Russian-Chinese Treaty of Good Neighborliness, Friendship and Cooperation of July 16, 2001, and in a number of Russian-Chinese documents, and is not subject to change,” it said.
Past ook weer in de ontwikkelingen binnen de Aziatische regio richting de Zorgzame Regio.
Conclusie – Het was een gemengd beeld tussen Mondiale Markt en Zorgzame Regio de afgelopen week. Maar het gewicht van de ontwikkelingen m.b.t. de Mondiale Markt geven uiteindelijk toch de doorslag. Maar wellicht is het beeld wat gekleurd door de ontwikkelingen die ons hier in de EU raken.
Toch zien we de algemene koers van de wereld richting: “Mondiale Markt”.
Reacties (9)
Zo hé dat is vroeg ! Chapeau Steeph !
Moest een half uurtje eerder zodat ik nog correcties kan uitvoeren voordat ik in een vergadering duik.
(Net nog een spelvoutje ontdekt).
Pffff, wat een werk dit zeg.
Ja ik raakte er ook een beetje doorgedraaid van.
Als we er nou voor betaald werden, maar nu leveren we gewoon kant-en-klare achtergrond analyses voor nederlandse kwaliteitsmedia voor helegaar noppes !
Nu even inhoudelijk, ik weet als geen ander hoe onmogelijk soms het kwadrantensysteem is, maar de EU Biobrandstoffenrichtlijn in Zorgzame Regio plaatsen, daar draaien heel wat NGO-ers zich van om in hun spreekwoordelijke graf. Zorgzame Regio is het kwadrant van de “no logo” beweging, de natuurwinkels en antiglobalisten. Ook al begrijp ik dat jij een regionaal initiatief op biobrandstof als regionaal en sociaal ziet. De NGO-wereld ziet nog veel beren op de weg. Die biobrandstof zal waarschijnlijk niet in de EU worden geproduceerd en ook al geeft men subsidies hierop men laat het wel aan de markt over. Het wordt een grootschalige nieuwe commodity met alle bekende problemen van dien en nu dus notabene gesubsidieerd vanuit Brussel. Dit is de mening van veel NGO’s momenteel.
Ik had er misschien een algemene Mondialiseringspijl aan gegeven. Maar goed, de pijlen zijn wat mij betreft niet absoluut, ze zijn bedoeld om discussie los te maken.
Dit, heren, is een kwaliteitsmagazine op een kwaliteitsblog op zich. Respek!
Alweer zo’n mooi overzicht: Dank u wel!
Zo kan ik tenminsten de wereldpolitieke ontwikkelingen een beetje bijhouden.
Goed overzicht dit. Ben wel geinteresseerd geraakt in dat $100 laptop verhaal. Nicholas Negroponte weet in ieder geval van aanpakken, dus met dat project gaat het vast goedkomen. Is toch wel lachen, kunnen ze straks in Afrika ook de koers van de wereld bijhouden.
Had Gates die laptops niet alweer onder dwang van Windows voorzien? Ik ving iet op bij een Linix-adept die stevig teleurgesteld was in de sell-out van het oorspronkelijke open source systeem wat er op stond…
Super hoor, veel respect voor dit werk!
Elke week weer erg interessant en begrijpelijk.