De Koers van de Wereld (8)

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

In de deze wekelijkse rubriek wordt het nieuws van een aantal van koersbepalende instituten in de wereld uitgelicht en beoordeeld. Voor uitleg van het nu al omstreden windroos-systeem moet u hier zijn. De Koers van de Wereld verschijnt iedere donderdag.

Mondiale SolidariteitWereldbank – Turkije krijgt via het Gas Sector Project een lening van 325 miljoen dollar om ondergrondse opslagcapaciteit voor aardgas te gaan aanleggen. Vooralsnog is deze opslagcapaciteit in Turkije afwezig en Rusland heeft vorige week de wereld laten zien dat het verstandig is om als land je eigen noodvoorraadje paraat te hebben. The underground storage facility will be built in an underground salt formation south of the Tuz Golu (or Salt Lake). In Western Europe, countries typically store enough gas to meet 20 to 30 percent of their gas requirements. Turkey’s goal is to meet a more modest 10 percent of its requirements. Although this project will fall below this target, “it gets the ball rolling,” said Lamech Worldbank Sector Leader (worldbank.org). De Vliegende Hollander twijfelt over de richting van de koers. Men kan skeptisch zijn over het feit dat de financiering van de Wereldbank ook een vliegwiel is voor het internationale bedrijfsleven. Maar sec bekeken ziet de Vliegende Hollander toch een instituut dat in dit geval een volk een betere energievoorzieningszekerheid geeft daarom: “Mondiale Solidariteit”.

Mondiale MarktOECD – Twee nieuwsberichten van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling. (1) Een studie naar het Amerikaanse milieubeleid resulteert in de aanbevelingen dat de Verenigde Staten meer moet doen aan energie-efficiëntie en zuiniger moet omspringen met water om ook nog in de toekomst economische groei te kunnen garanderen. Het principe “de vervuiler betaalt” is nog onvoldoende doorgedrongen in de VS, aldus deze studie. Overall, the OECD report urges the United States to increase the efficiency of its environmental management and energy use, projecting that doing so would yield economic benefits. The report also points to a need for greater U.S. leadership in addressing global environmental concerns on climate change, biodiversity and toxic chemicals (oecd.org). (2) De OECD richt haar blik op het Midden-Oosten en Noord-Afrika (MENA countries) en zal in februari op ministerieel niveau gaan vergaderen over investeringen in deze regios. A highlight will be a Business Forum in which the private sector will have an opportunity to express their views on key elements for a successful region-wide reform strategy (oecd.org). Het initiatief onder (2) stuurt aan op meer handel en innovatie door economische hervormingen en investeringen. De constatering onder (1) is een tekortkoming in de handhaving van soms vervuilende economische activiteiten. Te veel vrijheid voor bedrijven ? Koers lijkt sterk richting “Mondiale Markt” te gaan.

Veilige RegioIAEA / Iran – Het Internationaal Atoomagentschap heeft geconstateerd dat Iran de zegels van uraniumverrijkende apparatuur in Natanz heeft verwijderd. IAEA Director General Mohamed ElBaradei expressed his serious concern about Iran´s decision to unravel the suspension of enrichment-related activities requested by the IAEA Board of Governors before the Agency has clarified the nature of Iran´s nuclear programme (iaea.org). Teheran zit op ramkoers, zeer nationalistisch met de nadruk op eigen techniek en efficiëntie: “Veilige Regio” inshallah…

Mondiale SolidariteitWHO – De Wereldgezondheidsorganisatie staat het door vogelgriep getroffen Turkije bij. WHO experts continue to help control the avian influenza outbreaks in Turkey, and to gather more information about the H5N1 virus. Today, WHO’s Regional Director for Europe, Dr Marc Danzon, travels to Ankara to meet with the Turkish Minister of Health and other national health officials (who.int). Ondanks eerdere berichten van Turks geklungel op het platteland zit de WHO er dus wel bovenop. Hopelijk is het voldoende, in ieder geval een gebaar van “Mondiale Solidariteit”.

Zorgzame RegioWSF – Een vooruitblik: volgende week zal het Wereld Sociaal Forum (WSF) voor het eerst worden gehouden op twee verschillende continenten tegelijk, te weten: Venezuela en Mali. In maart volgt nog een bijeenkomst in Pakistan dat door de aardbeving niet op tijd klaar kon zijn. Alle ogen zijn gericht op de Latijns-Amerikaanse versie van het WSF. “De grote attractie van het WSF is dat veel mensen zelf willen zien wat er nu eigenlijk gebeurt in Venezuela”, zegt Jacobo Torres van het organiserend comité. Caracas heeft 7,4 miljoen euro uitgetrokken voor de financiering van de bijeenkomst en helpt ook bij de praktische voorbereidingen. “Maar we willen het spel volgens de regels spelen – dit wordt geen Chavista-meeting”, verzekert Torres. Het WSF houdt traditioneel afstand van politici, maar met iconen als de Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva en Chávez lukt dat niet zo goed (ISP). De vraag is dus of het WSF-Venezuela meer zal zijn dan een “chavistisch feestje” en er zonder veel inmenging van Chavez, Lula en Morales de grote economische, politieke en sociale problemen van deze wereld kunnen worden besproken. De opsplitsing van het WSF in regio-bijeenkomsten versterkt de koers naar “Zorgzame Regio”.

Mondiale MarktWEF – Nog een vooruitblik: de week daarop wordt ook het Wereld Economisch Forum (WEF) gehouden in Davos. Thema: “creativiteit om de wereldproblemen te tackelen”. Op het WEF komen de machtigste internationale bedrijven, enkele politici en een selectie van intellectuelen en journalisten samen om over de toestand in de wereld te praten. Op de agenda staat o.a. de opkomst van China en India, peak oil, democratisering en het creëren van arbeidsplaatsen. Wat er echt besproken wordt komen gewone stervelingen waarschijnlijk nooit helemaal te weten want de media worden niet overal toegelaten. Toch kan de Vliegende Hollander nu al met enige zekerheid vaststellen dat de koers van deze bijeenkomst van multinationals richting “Mondiale Markt” gaat.

Mondiale SolidariteitUNEP / ILO – Deze week houden milieuorganisaties en vakbonden voor het eerst gezamelijk een conferentie. Het United Nations Environment Programme (UNEP) organiseert in Nairobi (Kenia) samen met de International Labour Organisation (ILO) de eerste Conferentie voor Milieu & Arbeid. Vakbondslieden en groenen zagen elkaar lang als concurrenten met conflicterende belangen, maar tegenwoordig wordt het gemeenschappelijke doel steeds duidelijker: “werk is gebaat bij het voortbestaan van natuurlijke hulpbronen”. Today however, there are a number of areas of mutual self-interest; platforms on which organized labour and environmentalists can – and do – come together. These issues reach from combating unsafe and unsanitary working conditions, to addressing climate change (unep.org) Meer coherentie in de NGO-wereld is broodnodig voor een koers naar “Mondiale Solidariteit”.

Mondiale MarktAPPCDC – Deze week komt het Asia-Pacific Partnership on Clean Development and Climate (APPCDC) voor het eerst samen in Sydney, Australie. Deze tegenhanger van het Kyoto-protocol focust op een reductie van CO2-emmissies d.m.v. het “schoner maken” van de energie-opwekkking: schoon fossiel, kernenergie en biobrandstof. Leden van het APPCDC zijn de Verenigde Staten, Australië, China, India, Japan en Zuid-Korea. In het APPCDC zullen echter géén verplichte afspraken worden gemaakt en daarmee is het tegelijkertijd (nogal) vrijblijvend. Some of the world’s biggest companies such as BHP Billiton, Rio Tinto and ExxonMobil will be represented (BBCNews). Een internationale focus op efficiëntie, stimulering van het bedrijfsleven dmv innovatie maar zonder enige restricties levert een koers richting “Mondiale Markt”.

Mondialisering Conclusie – De Vliegende Hollander geeft ruiterlijk toe dat het deze week een beetje een zooitje is. Niet iedere week bevat namelijk een paar flinke smaakmakers die in een vlotte kwinkslag aan elkaar te koppelen zijn. Toch valt aan deze week op dat er veel ontwikkelingen richting “Mondialisering” gaan. Krachten als het WEF, de OECD en het ‘koppige’ APPCDC zijn sterk marktgericht en mondiaal bezig. Daarnaast ogen mondiaal operende internationale instituten als de WHO, de Wereldbank, de UNEP en het ILO slagvaardig. De WHO reageert alert op de vogelgriep in Turkije, de Wereldbank bezorgt hetzelfde land meer energiezekerheid en de milieubeweging en de vakbonden lijken in Nairobi oude meningsverschillen op te ruimen. Derhalve kiest de Vliegende Hollander deze week voor een algemene koers naar meer “Mondialisering”.

Reacties (5)

#1 Steeph

Als je er over nadenkt is het eigenlijk wel van de zotte dat landen gas in de grond opslaan dat elders uit de grond gehaald wordt……

Hulde weer voor dit overzicht!

  • Volgende discussie
#2 Carlos

Ja maar hunnie zijn niet te vertrouwen…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Mark

Hoe moet Europa reageren op de recente gascrisis?

‘Ik heb altijd een geopolitieke visie op energie gehad. Vandaar dat ik het betreurde dat de Europese grondwet is afgewezen, waarmee voor het eerst een Europese energiepolitiek mogelijk werd gemaakt. We moeten ons in Nederland realiseren dat er een aantal voorzieningen is – en energie is er een van – waarbij een nationale zienswijze volstrekt ontoereikend is. Nederland heeft een aantal geweldige pluspunten. We hebben een belangrijke exportpositie met gas en een goede infrastructuur van gasleidingen. Ik vind ook dat er LNG-terminals (voor vloeibaar gas, red.) moeten komen.’

U wilt gas gespreid inkopen?

‘Vanwege de geopolitieke inkoop van energie, bezoek ik dit weekeinde Algerije en nadien Libië. Dat waren landen waarmee we tot nu toe gering contact hadden, maar deze landen kunnen als tegenwicht dienen tegen Rusland. In het buitenlandse beleid moet energiepolitiek ook een belangrijkere rol spelen.’
Brinkhorst in de Plebsbode
http://www.volkskrant.nl/economie/1136873001681.html

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Carlos

Het is een pedante kwast, maar ik moet hem hierin toch gelijk geven.

Ook geil in dit kader: de LNG World Map 2005 (scrollie scrollie…)
en dan graag met een set (europese) prikvlaggetjes.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Crachàt

Scherp om de APPCDC (prijsje voor beste acromniem van het jaar) botweg mondiale marktkoers in te duwen.
Pedofilieconferentie met Dutroux.

  • Vorige discussie