In de deze wekelijkse rubriek wordt het nieuws van een aantal van de koersbepalende instituten in de wereld uitgelicht en beoordeeld. Voor uitleg van het nu al omstreden windroos-systeem moet u hier zijn. De Koers van de Wereld verschijnt iedere donderdag.
WTO – In Genève verlopen de Doha-onderhandelingen tussen de G4 (VS, EU, Brazilië en Japan) uiterst moeizaam. Komende maand op de ministeriële WTO-top in Hong Kong moet er een akkoord over hervorming van de landbouwsubsidies en het opheffen van tariefmuren worden bereikt. Optimistische bronnen spreken van enige toenadering tussen de partijen, maar dat zou wel ten koste gaan van het ambitieniveau (Financial Express). Pessimistische bronnen wijzen erop dat Brazilië en India niet met minder genoegen nemen en een akkoord in Hong Kong daarom onwaarschijnlijk is (TheGuardian). WTO-voorzitter Pascal Lamy gebruikt een uitermate ongelukkige beeldspraak: “there is no plan B” en dat doet dit bericht belanden in “Veilige Regio”. Het mislukken van Hong Kong zal leiden tot verslechterde Noord-Zuid verhoudingen.
IMF/Worldbank – Deze organisaties zijn met een gezamelijk statement gekomen waarin ze benadrukken hoe belangrijk het slagen van de Doha-onderhandelingen volgens hun is. It is clear what needs to be done. At the heart of the Doha Round lies agriculture, and appropriately so. The sector remains riddled with trade distortions that penalize consumers everywhere and the many poor in developing countries who earn their living from it. Comprehensive and sharp reduction of tariffs in the largest countries will deliver the greatest development gains. Trade-distorting subsidies must also be cut, however, and not simply through technical maneuvers. (Worldbank.org). Een pleidooi voor de “Mondiale Markt”.
UN – Syrische president Bashar al-Assad heeft VN secretaris-generaal Kofi Annan verzekert mee te werken aan het onderzoek over de moord op de Libanese zakenman Hariri. Eventuele sancties bij een Syrische weigering sloot Annan niet uit (UN News Centre). De Veiligheidsraad heeft woensdag in Uganda gewaarschuwd dat de VN sancties zal nemen tegen gewapende groepen in het Grote Meren Gebied. VN-vertegenwoordiger La Sablière benadrukte het belang van het Congolese regeringsleger: “engage in more robust action with the support of [the UN Mission in the DRC] MONUC to deal with the situation in eastern DRC” (IRINNews). Eerst zien dan geloven, maar in principe is dit een koers van “Mondiale Solidariteit”.
UNEP – Het United Nations Environmental Programme presenteerde de African Lakes Atlas waarin wordt geconcludeerd dat het slecht gaat met de Afrikaanse meren. Stuwdammen, ontbossing en zoutwinning doen deze meren sterk in volume afnemen. Een ontwikkeling die zal leiden tot een heviger gevecht om natuurlijke hulpbronnen zoals water en vis.
OECD – Algemeen directeur Johnston van de OECD zegt dat zijn organisatie de rol van de G8 of G20 kan overnemen. China, India, Brazil and Russia should take part in OECD meetings to make the organisation a more important player in the global economy and making it ‘a real centre for the management of the global economy’. (Forbes.com)
IEA – Het doorgaans voorzichtige Internationaal Energie Agentschap kwam deze week met zorgwekkende berichten over de mondiale olievoorziening in het rapport: World Energy Outlook 2005. Kortweg: de productiepiek vindt waarschijnlijk 15 jaar eerder plaats, de wereld wordt nóg afhankelijker van het Midden-Oosten en de uitstoot van CO2 zal met 52% stijgen. Zolang nog niet adequaat wordt geinvesteerd in alternatieven voor aardolie lijkt de wereld op koers te liggen naar confrontatie over natuurlijke hulpbronnen.
Mar de Plata – De pan-amerikaanse onderhandelingen over het instellen van de vrijhandelszone FTAA van Alaska tot Vuureiland zijn mislukt (Ahora.cu). Niet alleen waren er grote geweldadige protesten op straat (foto’s), maar in de vergaderzaal wisten linkse Zuid-Amerikaanse presidenten als Chavez, Kirchner en Lula de vergaande voorstellen tot handelsliberalisering te blokkeren. In Zuid-Amerika lijkt hiermee meer aandacht te hebben voor de “Zorgzame Regio” maar het mateloze populisme en de overdreven nationalistische benadering van de problematiek door Latijnse leiders en demonstranten maken het wel een groene koers met een bruin randje.
EU – Een speech over immigratiebeleid van vice-voorzitter Franco Fratinni van de Europese Commissie onderkent de problemen van slinkende Europese beroepsbevolking maar benadrukt ook dat het toelaten van immigranten niet de enige oplossing hiervoor kan zijn. Illegale immigratie moet volgens Fratinni krachtig worden beteugeld, in maart komt de EU met maatregelen tegen de stroom van illegale immigranten uit de Sub-Sahara. Verder wordt onderscheid gemaakt tussen slimme en domme immigranten (dubieus kantje v/d kenniseconomie) en wordt de invoering van een loterij-systeem naar Amerikaanse voorbeeld ongeschikt voor de EU geacht. De speech: Legal migration and the follow up to the Green Paper and on the fight against illegal immigration (pdf) was iets genuanceerder maar toch valt deze ontwikkeling in “Veilige Regio”.
Conclusie – voor deze week koerst de wereld aan op het scenario van de “Veilige Regio”. Globaliserings initiatieven dreigen te mislukken of zijn nog te zwak om al van een succes te spreken. De nadruk ligt erg op efficientië en niet op solidariteit. Het gevecht om natuurlijke hulpbronnen lijkt wat betreft olie en water in de toekomst alleen maar te verhevigen. “Ieder voor zich en God voor ons allen”.
Reacties (24)
Nou, die Vliegende Hollander beschrijft wel een ramkoers zeg…
Bovenstande instituten zijn allen zonder medeweten van de kiezer, de belstingbetaler, de arbeider in het leven geroepen en staan ver af van diezelfde kiezer.
Hoogste tijd om deze bureaucratische molochen om zeep te helpen.
Misschien een paar punten die je in overweging kunt nemen (maar misschien ook niet, het is tenslotte jou blog)
Natuurlijk wilt IMF/Worldbank naar Mondiale Markt, en de UN naar Mondiale Solidariteit. Dat zou ik geen nieuws willen noemen. Dit soort richtingen zou ik minder zwaar meetellen, pas als ze een afwijkende richting opgaan wordt het interressant.
Is het rapport van de UNEP juist niet een waarschuwwing tegen Veilige Regio?
Het is me niet duidelijk of “Zolang nog niet adequaat wordt geinvesteerd in alternatieven voor aardolie lijkt de wereld op koers te liggen naar confrontatie over natuurlijke hulpbronnen.” Een conclusie van het IEA of van jullie is.
Hulde voor dit initiatief! Ik miste iets als dit.
Tonie, het gaat ook om de softere instituten die wel gezaghebbend zijn in hun visie. Uit een constatering van de UNEP kan daarom geconcludeerd worden dat de wereld aankoerst op een Veilige Regio scenario. Het mislukken van WTO-onderhandelingen is geen directe actie van de WTO zelf. Maar hieruit kan een bepaalde koers komen. Indien dit niet duidelijk zal ik de uitleg-pagina nog wel wat aanpassen.
Eventuele subjectieve interpraties kunnen typografisch misschien nog wat duidelijker los getrokken worden van het feitelijke nieuws. Wij waarderen het dat je meedenkt.
Geweldige post al is de conclusie – localisatie en gevecht om natuurlijke hulpbronnen, lees energie – een beetje voorspelbaar.
Vraag is nu of dit beeld gaat zwabberen de volgende weken of dat dat middelvingertje naar beneden blijft wijzen. Bij een consitente politiek is dat wat ik verwacht. Wereldpolitiek wijzigt zich niet snel en slechts een keer in de 10 jaar (grof gezegd) zie je wat veranderen. Het zoeken is dus naar afwijkende geluiden en het peilen van het gewicht daarvan.
Ik ben benieuwd!
Ik (Carlos) ben het eens met HansR dat wereldpolitiek niet snel verandert. Vergelijk de pijlen misschien met windvlagen terwijl de overwegende windrichting hetzelfde blijft?
Verder zijn de kleuren en richtingen afhankelijk van: het nieuwsaanbod, het chronische tijdgebrek onder de leden van het Vliegende Hollander genootschap, goede linktips van onze intelligente bezoekers, toeval, willekeur en geheime lobbygroepen die ons willen betalen.
@fritzie #2: Instituut Sargasso is zonder medeweten van de kiezer, de belstingbetaler, de arbeider in het leven geroepen en staan ver af van diezelfde kiezer.
Hoogste tijd om dit instituut om zeep te helpen?
@fritzie #2: SInterklaas is zonder medeweten van de kiezer, de belstingbetaler, de arbeider in het leven geroepen en staan ver af van diezelfde kiezer.
Hoogste tijd om dit instituut om zeep te helpen?
Zo krijgen we de database wel vol :)
Bonsai,
De goede man staat helemaal niet ver af van de bevolking.
Hij wordt elk jaar door groot en klein binnengehaald, alsof het Sinterklaas is.
De chauffeur van Balkenende wordt niet gekozen. Tijd om hem om zeep te helpen?
Fritzie, ik wil je dringend verzoeken niet iedere discussie te verzieken met je autitische wereldvisie en egocentrische vorm van communiceren.
Jongens dit gaat nou al een paar dagen zo. Redelijke verzoeken hebben geen effect. Dat was in zijn discussie met Lilith al duidelijk.
Ik denk dat de redactie maar even na moet gaan denken.
Wat ik met mijn UNEP voorbeeld bedoelde te zeggen was dat als er een groep is die waarschuwd tegen de oranje richting, het wel zo is dat de wereld richting rood gaat, maar juist die groep dan een kracht tegen rood is. Op die manier kun je zo’n rapport zowel interpeteren als naar rood en van rood af. (Ik gebruik met opzet rood, om e.e.a. wat abstracter te maken, rood komt niet in het schema voor)
Ja zo kan je het ook interpreteren, dan hangt het dus van het karakter van de subjectieve interpretatiemaker af of het glas halfvol danwel halfleeg is ? Mijn idee over dergelijke rapporten is: het maakt geen fluit uit, ik maak ze zelf ook, maar bedrijven, overheden en burgers willen pas veranderen als ze het echt gaan voelen. In optimistischere buien wil ik nog wel eens iets genuanceerder hierover zijn, maar vandaag even niet ;-) Maar ik zal typografisch en layout-technisch iets vinden op het duidelijker lostrekken van feit en interpretatie.
btw. zie jij oranje of bruin in de Veilige Regio?
Geel is eigenlijk de kleur van de haat. Voor solidariteit beter roze of lila nemen ?
Geel is de kleur van China, citroenen en het Vaticaan.
Er is een lila vuist in maak geweest maar die oogde erg homo-actiFISTisch. Rood is uiteraard ook overwogen, maar een puur socialistische koers dekt ook weer niet volledig de lading van dit scenario…
@Carlos, ik zie bruin, en maakte daarbij meteen de link naar Bruinhemden. Bij oranje had ik de link naar “maffe” voetbalsupporters gemaakt.
Kleuren zijn sowieso erg lastig en cultuur gevoelig. Voorbeeldje, regenboog vlaggen betekenen in Italie iets heel anders dan in San Francisco.
als iemand er zin in heeft, zou je hier ICANN aan toe kunnen voegen, nogal populair v/w komende congressen over wat EU en rest van wereld wil ermee..
Het is de bruine arm van een Afrikaan die zijn middelvinger opheft bij het prikkeldraad hek van Melilla.
(Bingo, ICANN staat genoteerd, dank)
Het is de blauwe arm die hem terugstuurt, de politiemacht.
steeph 8,
Als Sargasso niet uit publieke gelden wordt betaalt, niet natuurlijk.
Ik ben voor vrijheid van ondernemen.
En jij ? Vind jij ook niet dat zulke instituten zich toegangkelijk moeten opstellen voor het grote publiek, dat voor hun financhiëring moet werken ?
Eindelijk tijd om dit initiatief eens te wikken en wegen, beste Vliegende Hollanders..gat in de markt, nergens gezien en eigenlijk altijd gewild..dit wordt een hit, gewoon doorgaan, kwaliteit blijven geven en na enige tijd en willicht wat “marketing” wordt het een begrip. *ahum*
Petje af.