De kerstman en andere onzin

Sinterklaas is in het land. Winkels liggen ongetwijfeld vol chocoladeletters, marsepeinen spaarvarkens, zakken pepernoten en cadeauboekjes over het al dan niet politiek correct zijn van zwarte piet. In Zuid-Amerika kennen ze de Sint niet, maar Papa Noel, ofwel de kerstman, is een bekend figuur. En kerst is een leuk excuus om de omzet van de middenstand op te krikken.
Een afbeelding van Father Christmas uit 1686 toont al de witte baard en de warme kleding. Kerst valt immers midden in de winter en is terug te voeren op de geboorte van de religieuze hoofdrolspeler Jezus en op allerhande heidense midwinterfeesten. Licht in donkere dagen.
Sinds 1931 hebben we dankzij Coca Cola een duidelijker beeld van de kerstman, als de dikke baardmans in rood met wit bont afgezet. Lekker warm.
Kerst op het Zuidelijk halfrond blijft een paradox. De Argentijnse supermarktketen Disco (ja, voorheen van Appie Happie) heeft al gezellige warme mutsen over hun logo’s gerold. Het is nu 27 graden….met kerst 35! Vorig jaar in Brazilië liepen de bunnies in hun kerstpakjes rood aan van de hitte en een paar jaar terug zag ik een kerstman flauwvallen naast een barbecue in een park in Adelaide, Australië.
Kerst op het Zuidelijk halfrond…onwaarschijnlijk. Ik zie uw zuidelijke kerstverhalen en foto’s tegemoet.

 1. 2

  Kerst vieren in Montevideo (Uruguay) 2 jaar terug was een prachtige ervaring…

  Met nepsneeuw op de nepramen genieten van een Mojito in een strandtent onder de zon bij Punta del Este is DE ultieme kerstvakantie ;-)…

  Dan traditiegetrouw een compleet varken op de grill (ASADO.. het Argentijns/Uruguayaanse BBQen), zoals het hoort.. beter dan die kalkoen.
  De commercie omtrent kerst is misschien belachelijk.. maar wat is er mis met een excuus voor een feestje, waar dan op de wereld? Jezus, Coca-Cola en de SintahClaus hoeven niet uit te maken….

  Lekker Europeese whiskey drinken en vooral blij zijn dat alle Europeanen koukleumen in het hoge noorden!

 2. 3

  Kerst 2000 was in een youth hostel in Collaroy (surfdorpje buiten Sydney, Australië). Het begon met een koud buffet als lunch, en daarna met de hele groep het strand op, alwaar Santa Claus in passend rode wetsuit, kerstmuts en opplakbaard op een surfplank uit de zee kwam aanzetten. Binnen drie minuten vroeg Santa of hij asjeblieft in de schaduw mocht gaan staan “because I’m melting in this thing”.

  De kado’s waren vooral praktisch – zonnebrand factortje 40, after sun, teenslippers, zonnekleppen. Daarna was als verrassing een stuk strand afgezet, waaronder een case Carlton Cold (het lokale bier) was begraven. Wie het pakket vond, kreeg het bier. Niet dat het iets uitmaakte wie het vond – het werd toch wel onder alle deelnemers verdeeld, al was het maar omdat het veel te warm was voor dergelijke lichamelijke activiteit.

  De rest van de dag bestond uit het gevonden bier wegtikken, samen met onder meer de inmiddels baardloze Santa Claus, en ’s avonds een kampvuur op het strand. Kon het altijd maar Kerstmis bij 30+ zijn…

 3. 5

  Kerst en oud en nieuw vorig jaar in Chili. Asado, pisco sour bij een ondergaande zon op Eerste Kerstdag en shoppen op de tweede, want die kennen ze daar niet. Oud en nieuw op de boulevard in Valparaiso met het hefstigste vuurwerk van heel Latijns-Amerika (30 min!!). Ga het dit jaar maar weer eens herhalen..

 4. 6

  Wacht maar af, het wordt nog veel maffer, toen ik vorig jaar kerst vierde in Buenos Aires was iedereen op kerstavond vuurwerk aan het afsteken… en met oud en nieuw dan? Dan doen ze het gewoon lekker weer.

  En bij de disco… daar is het nooit feest, zelfs bij de “Caja Rapida” sta je minimaal een kwartier te wachten, vervolgens scannen die lui daar met “twee piepjes per minuut” om het ook nog eens voor je in te gaan pakken in 300 verschillende miniscule plastic tasjes. Hallo ik heb geen lepra hoor!! Betaal je eindelijk met serieus geld heeft men weer geen wisselgeld… Vervolgens is iedere Argentijn die een beetje zijn neus in de wolken heeft te laks om gewoon zijn eigen melkpak mee te nemen en dat wordt dan weer in karretjes een uur later naar je toe gebracht.

  @Hanedop; je moet dit herkennen en met weemoed terug denken aan de o zo vlotte AH in NL.

 5. 7

  Toch mooi hoe deze Nederlandse traditie over de hele wereld verspreid is. Jammer dat Sinterklaas na verloop van tijd wat dikker is geworden en dat hij continu in zijn pyama rondloopt.

 6. 8

  @7: Sint Nicolaas geeft al heel lang cadeautjes aan kinderen in de hele katholieke wereld. Nederlandse protestanten hebben alleen het heilige gedeelte eruit gesloopt toen de traditie niet te onderdrukken bleek.