De Hofstadgroep…en wie nog meer?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

We moeten waakzaam blijven, roepen Remkes, Donner en Balkenende in koor als het over terrorisme in Nederland gaat. Maar de informatie die zij geven en hun handelwijze lijken niet overeen te komen met de conclusies die zij zelf trekken.

Een tijdje geleden was het groot nieuws toen Remkes in het programma van Paul Rosenmöller, Spraakmakende Zaken, sprak over “enkele honderden” terreurverdachten. Dat was meer dan er tot dan toe was gemeld, dus het NOS Journaal opende dagenlang met de berichten hierover, actualiteitenrubrieken trokken het ene na het andere blik deskundologen open en iedereen werd weer eens op het hart gedrukt toch vooral waakzaam te zijn.

Het merkwaardige is dat steeds wanneer er sprake was van arrestaties, huiszoekingen en wat dies meer zij, het leden van de Hofstadgroep betrof. Ja okee, er werd nog eens iemand gearresteerd die iets van plan zou zijn in de Nijmeegse Vierdaagse en er werd een huis kort en klein geslagen in Utrecht, maar daar bleek achteraf de informatie volstrekt onjuist. Er is nog een proces geweest tegen twaalf terreurverdachten in Rotterdam geweest, maar die werden vrijgesproken toen de AIVD verwachtte dat die veroordeeld zouden worden op basis van de verzekering dat ze reuze gevaarlijk waren.

In alle andere gevallen ging het om leden van de Hofstadgroep. Zou de Hofstadgroep dan twee- tot driehonderd mensen groot zijn? Dat lijkt me sterk. Met een man of twintig en evenzovele mensen voor hand- en spandiensten heb je de grens wel bereikt, lijkt me. En toch zijn het alleen deze mensen die gearresteerd worden, zijn het alleen hun huizen die doorzocht worden en zijn het alleen deze verdachten die voor de rechter komen.

Is de rest van de vermeende terreurverdachten misschien een groep waarvan de AIVD meent dat ze wellicht iets met terrorisme te maken terwijl de AIVD dat baseert op onbetrouwbare informatie? Zembla liet daarover onlangs in de documentaire Kansloos tegen de AIVD enkele “terreurverdachten” aan het woord. Zoals Kassim al Ali, wiens ex-vrouw hem bij de AIVD heeft gemeld als terrorist terwijl zelfs zijn schoonouders hun dochter afvallen. Of zoals Osama Rushdie, die sinds jaar en dag geweld afwijst, in Egypte inmiddels is gerehabiliteerd na beschuldigingen van terrorisme, maar in Nederland zijn vluchtelingenstatus kwijtraakte.

De AIVD maakt geen fouten, roepen ze zelf. Een organisatie die dat zegt over zichzelf moet je volgens mij per definitie wantrouwen. Zo niet het kabinet en de Tweede Kamer. Inmiddels kunnen mensen veroordeeld worden op basis van geheime informatie, van geheime getuigen en is zelfs de rechter niet bevoegd die informatie te beoordelen.

Als je bedenkt dat alles steeds weer bij de Hofstadgroep eindigt, krijg je wel je twijfels hoe reëel het getal van twee- tot driehonderd terreurverdachten is. Zeker als je bedenkt dat na de recente arrestatie van zeven terreurverdachten de terreurdreiging niet wordt opgewaardeerd. Is dan met deze zeven arrestaties elke concrete terreurdreiging weer verdwenen? Tja, de fractievoorzitters krijgen allemaal een mobiele wachtpost voor de deur, maar wanneer ik als minister strenge wetgeving door de Tweede Kamer zou moeten loodsen zou ik dat ook een slimme psychologische zet vinden.

Je krijgt bijna het idee dat er zo ongeveer eens per half jaar symbolisch het een en ander moet worden afgesloten, wat symbolische wachtposten moeten worden neergezet en dat daarmee de burger weer wat angst aangejaagd moet worden. Per slot van rekening moet je steeds verdergaande beperkingen van de privacy wel op de een of andere manier verkopen. En angst verkoopt nu eenmaal het beste….

Reacties (12)

#1 Opa-Buiswater

Er moest natuurlijk het een en ander in de ministerraad besloten worden; kruisraketten en een reorganisatie van de pliesie waarbij Watt en Half-Watt aan de touwtjes denken te gaan trekken. Dus was het zaak om de aandacht even af te leiden door een bij voorbaat kansloze actie tegen de “hofstadgroep”.
En dat het ettertjes zijn met gevaarlijke ideeën moge duidelijk zijn, maar onderneem dan aktie als er werkelijk wat te vinden is i.p.v binnen te vallen en vast te houden om een paar bivak-mutsen! Misschien zijn de heren in het kader van de inburgering groepsgewijs lid geworden van de “elfstedenvereniging” …..?
Oh ja…..en dinsdag loopt iedereen weer op straat natuurlijk wegens gebrek aan bewijs…..! Dat dan weer wel..

 • Volgende discussie
#2 Degtyarev Pekhotny

maar gelukkig krijgen we wel kruisraketten om in te zetten in de war on terror.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Franz Fitekz

Ach, als Samir daadwerkelijk weer bezig is, is de jongen niet bijster intelligent te noemen..Hij zou toch moeten weten dat hij in de gaten gehouden wordt.. Heerlijk knullig, die Hofstadgroep..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 ALO

Geef hem een scheikundecursus, kan hij de volgende keer tenminste de juiste kunstmest aanschaffen.

Als dit het niveau is van de nederlandse moslimterreur, dan blijft het bij wat instabiele pubers, die in het geval van Samir A. en Mohammed B. vloekend, scheldend en om zich heen slaand door het leven gaan.. En die al veel narigheid hebben veroorzaakt. Of de met veel vertoon verrichte arrestaties hier het antwoord op is, waag ik te betwijfelen. Ik vrees dat het meer kwaad doet dan dat het oplost.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 nove

In plaats dat mensen alert worden, gaan ze sympathie opvatten voor de underdog, dat bij elkaar geraapt would be clubje, de puppies aan een lijntje. Een ander bij effect kan zijn dat blunderende autoriteiten( krijg je met ‘repeteren’ of simuleren in life -like situations, als het draaiboek al maanden vastligt) elk gezag verspeelt en dat mensen behalve zichzelf , niemand leren vertrouwen en eigen rechter gaan spelen. Wat dan in reactie weer meer politie macht en controle zal geven, Waarom laten mensen zich zo opzictig tegen elkaar uitspelen ?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 BINGO

privacy is met dat data-mining de laatste tijd zo wie zo aan zware inflatie onderhevig terwijl de verdediging en transparancy alles behalve simpel en duidelijk is te noemen. overigens lijkt het maar 1 kant op te gaan, meer privacy lijkt het nooit te worden. one way traffic, waarom eigenlijk?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Sigi

Staat Samir A. niet op de loonlijst van de AIVD?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Ruud

Osama Rushdie is een vriend van Osama bin Laden en roept op zijn website op tot haat. In Egypte is hij vrijgesproken van terrorisme, maar dat is niet zo gek als de rechtbank bestaat uit Islamieten. Ik denk dat er meer terroristen in dit land zijn dan nu wordt toegegeven om te zorgen dat er geen paniek uitbreekt. In een land waar iedere idioot een uitkering krijgt, en de politie totaal niet berekend is op haar taak, is het goed toeven voor zulke types.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Eric

Ruud: wat ik begreep over Osama Rushdie is dat hij het gebruik van geweld afwijst en dat al jaren doet. Misschien is hij wel heel eng orthodox, maar dat mag in dit land. Ook Wilders mag zijn enge denkbeelden openlijk spuien. De vraag is of Osama Rushdie terrorisme steunt en/of aanmoedigt. Als hij geweld zonder meer afwijst is dat niet het geval en heeft hij wat mij betreft het recht hier te wonen.

Uit je volstrekt niet ter zake doende opmerking “waar iedere idioot een uitkering krijgt” concludeer ik dan ook dat hier ofwel de onderbuik, ofwel de borreltafel spreekt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 aap

aap

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Sazz

Als de AIVD je zoveel ruimte geeft om terroristische spelletjes te doen, dan getuigt het van veel ondankbaarheid om vervolgens het AIVD gebouw op te willen blazen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 ALO

In dit land krijgt een idioot als Wilders geen uitkering maar salaris.

 • Vorige discussie