De heetste plek op aarde

Poelen met limoengroen water liggen tussen een oranje en roestkleurige aardkorsten, bezaaid met vreemde bergjes bleek blauw zout. Het is een palet van verschillende tinten dat bij het paardijs zou suggereren, ware het niet dat de zon genadeloos schijnt op de gebarsten aarde, terwijl de prachtige kleur van de vloeistof niet verraadt hoe extreem zuur ze is.

De Danakil laagvlakte in Ethiopië is een werkelijk uitdagende plek om te bezoeken. Het terrein is lastig, veel ervan lijkt alsof het thuishoort op een verre, onherbergzame planeet. De temperatuur is drukkend: een gemiddelde van 34°C over het hele jaar maakt het de heetste plek op aarde.

Foto: Wikimedia

 1. 3

  @Bolke de big: in Death Valley kan het wel erg heet worden, maar zoals woestijnen eigen is wordt het er ’s nachts ook wel weer heel koud. De gemiddelde jaartemperatuur (zomer, winter, dag, nacht) ligt dus lager. Overigens is de hoogste temperatuur ooit gemeten iets van 57°C en dat was in Libië.

 2. 7

  “Het is een palet van verschillende tinten dat bij het paardijs zou suggereren”

  is wel een gammele vertaling van

  “It’s a palette of different hues that might almost suggest paradise”

 3. 8

  Ik ruik een niche in de toerisme industrie!

  @05: Ach die CO2… ik lees net dat als we allemaal onze daken wit verven (en een zonnebril opzetten) dat die temperatuurstijging door CO2 niet zo’n vaart zal lopen.