De érgste mediahype | Wie gaat er met de Bokitobeker 2008 aan de haal?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Er zijn mediahypes en er zijn érge mediahypes: mensen en/of gebeurtenissen die niet van het scherm zijn weg te branden, waar alle media als gekken achteraan hijgen en die bij overdosis leiden tot huiduitslag, slaapstoornissen en hoge bloeddruk. In ieder geval tot vervelende ergernissen in het algemeen. Dik twee weken geleden hebben we U als reageerders uitgedaagd de meest ergerlijke mediahypes op te tikken. De comment-oogst was rijk genoeg om er een shortlist van de tien érgste mediahypes uit te destilleren.
Nu gaat het erom: wie gaat er definitief met de Bokitobeker 2008 aan de haal? Wie of wat heeft ons dit jaar het hoogst de gordijnen in gejaagd? Wie staat er dit jaar voor aap? De jury van de nominees trekt zich nu geheel en al terug. Nu is het aan de reageerders om zich in nevenstaand polletje uit te spreken. En in de comments kan men zijn keus dan wel ongenoegen nog eens tekstueel kracht bij zetten. Met andere woorden: over de uitslag kan hier naar alle hartelust worden gecorrespondeerd.

Doorklikken voor het juryrapport en de poll…

De tien genomineerden

Nu dan de tien genomineerden nog even voor het voetlicht gebracht, in willekeurige volgorde wel te verstaan. Opvallende buitenstaander is toch wel het NOS-journaal: weinig informatief, kinderachtig, checkt zijn bronnen niet en loopt achter alle andere media aan. Zelf heeft de jury een bloedhekel aan al die correspondenten, die voor de nieuwslezer als waarzeggers fungeren (“Hoe denk je dat deze oorlog gaat aflopen?”).
Fitna the movie zit er natuurlijk geheid bij: alle kranten schreven zich bont en blauw en de dreigende verscheuring van de koran bezorgde menig columnist vooraf rooie oortjes. Apart genomineerd zijn Balkenende met kabinet, die overal moord en brand schreeuwden en die zich ten opzichte van de islamwereld uitputten in nederige excuses vooraf. En nóg een aparte nominatie (het kan niet op) treft het fenomeen Geert Wilders zelf. De man die met mininimale inhoud maximaal scoort, lak heeft aan alle parlementaire conventies en die bijna niet te bestrijden is op het punt van powerdebating. Het enige Kamerlid ook dat ver over de Europese grenzen bekend dan wel berucht is.
En dan zijn er natuurlijk TON met Rita Verdonk, die door de media werden omarmd vanwege vele personele relletjes, hoge scores in de polls, verdenkingen en verdachtmakingen. Kandidaat is ook minister Rouvoet en zijn opvallend brede interesse in diverse schaamhaardrachten en breezersex-schandaaltjes. Wie ook tot in den treure mocht aanschuiven in talkshows was Faizel Enait. De zwaarbebaarde en gekaftande islamadvocaat, die vrouwen geen handen geeft, weigert op te staan voor rechters en die in perfect Nederlands het koeterwaals beheerst.
En dan is er uiteraard Wijnand Duyvendak, die zijn eigen Kamerlid-graf groef met een boek en inbraakontboezemingen. Die vervolgens keihard door de pers en GroenLinks werd afgeserveerd. Een troost: met ‘duyvendakken’ scoorde hij hoog in de verkiezing van het Woord van het Jaar 2008.
Nog zo’n woord uit die lijst is obamania , hier eveneens genomineerd als érgste mediahype. Nederland werd inderdaad doodgegooid met items over zelfs maar de voorverkiezingen. Vervolgens doorkruisten maandenlang NL-nieuwsploegen de hele VS en Obama werd in het nieuws schandalig bevoordeeld ten opzichte van McCain.
Last but not least in de toptien: Joran van der Sloot, met in zijn kielzog afluisterspecialist Petewr Ewr de Vwies. Joran freewheelt vrolijk door in binnen- en buitlandse media, zonder ook maar één aanklacht aan zijn broek. PRdV oogstte zelfs een Emmy voor deze hilarische parodie op Tom en Jerry. That’s all folks.

[poll id=”239″]

Reacties (18)

#1 Cerridwen

Goed lijstje, Joran van der Sloot en Fitna krijgen terecht de meeste stemmen op dit moment.

Niet zo goed: obamania, die man is uiteindelijk wel gekozen to president op de golven van grote volksvreugde, een eventueel tegenvallend presidentschap ligt nog in de toekomst. De media hadden het goed gezien.

NOS-Journaal: wat er ook allemaal mis is met het NOS-Journaal, bij andere media is het niet veel beter en vaak veel erger. Het NOS-journaal probeert af en toe nog iets te doen aan verantwoording afleggen, hoe beperkt ook.

 • Volgende discussie
#2 Pier

Het NOS-journaal is niet informatief?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Sytz

Geen idee Pier, kijk er al jaren niet meer naar :-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Klaplong

Meest genant blijft toch wel die twee droefneuzen van sargasso en dat andere blogje die kwamen klagen over de buren.

Mediadip van het jaar!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Carlos

Zeg lokale droefneus #4, ik kwam helemaal niet klagen, mijn expert-mening over het fenomeen blogvandalisme werd gevraagd. Wat niemand weet is dat toen ik mijn legendarische woorden uitsprak voor de camera ik eigenlijk vooral aan jou dacht jij mopperende droefneus. (ps. nog goede voornemens voor 2009 Ploflong?)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 piet

ik vind dat de zelfverklaarde aansluiting van GS bij de serieuze media toch ook wel in het rijtje had thuisgehoord. Maar inderdaad, PRdV en Fitna zijn wel de grootste hypes/hoaxes.
Als Wilders’ totaalplaatje in één item zou zitten (z’n ‘partij’ én z’n filmpje) zou dat ongetwijfeld de winnaar zijn. Wat te denken van populistische popie jopie ‘partijen’: Wilders, Ton, Fitna, alles op de grote hoop; ongetwijfeld straatlengtes verschil….

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 prometeus

Lastig, lastig. Voor een hype moet je, denk ik, kijken naar de verhouding tussen input en output; hoe hoog is de resonantie-piek van de overdracht, zeg maar. De heisa rond Fitna was by far het grootst, maar het ging wel een heel klein beetje ergens over. Bovendien hadden niet alleen de media er debet aan.

Bij van der Sloot was de hype iets minder groot, maar daar ging de ‘input’ dan weer helemaal nergens over.

Obamania is daarom denk ik meer onterecht: hier ging het ook echt ergens over. Net als Duyvendak. Alleen werd de discussie daar verkeerd gevoerd (ik vond het wel mooi dat in deze tijd van chipkaarten en electronische dosiers een incident wordt aangehaald waaruit blijkt dat je de staat niet alles kunt toevertrouwen, maar het zwaartepunt lag bij de vraag of burgelijke ongehoorzaamheid wel of niet mag).

Anyhow: toch maar Fitna, vanwege het mooie opslingerend effect tussen de actoren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 arieT @ A Clear Blue Sky

Ja, niet alles kan ik helemaal plaatsen, maar de hype van Fitna ligt nog vers in het geheugen. Wat dat betreft, en alleen wat dat betreft, kan je Wilders complimenteren. Niet alleen met minimale inhoud, maar ook met minimale budgettaire behoefte weet hij zich elke keer weer in de schijnwerpers te krijgen door walgelijke uitlatingen te doen en zijn eigen productie zwaar te overdrijven (Fitna was natuurlijk vooral een slappe weergave van zijn weinig intelligente beeld van de wereld).

Toch heb ik gestemd voor Joran. Een triest verhaal voor Nathalie Holloway, een sneu mannetje dat te veel gangster films/tv series heeft gekeken en geen respect heeft voor vrouwen en daarbovenop een zichzelf op de borst slaande journalist die van een in eerste instante integere drang tot waarheidsvinding een persoonlijke vendetta weet te maken, waarin hij tendentieus zijn obsessionele doelwit consequent zwarter neerzet dan dat hij eigenlijk is, onderwijl bewijzen verzinnend door kromme psychologische redeneringen, en daarmee het vinden van de waarheid moeilijker maakt dan hijzelf en de rest van de wereld eigenlijk wil. Ook in het Thailand verhaal kwam Joram geloofwaardiger en sympathieker over dan Peter R de V, terwijl je uiteindelijk toch moet toegeven dat Peter de moreel zuiverder persoon is van de twee.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Jurryt van de Vooren

Dacht ik eindelijk van al die hypes te zijn verlost en dan beginnen jullie er weer over…

Hoe gaat de prijs trouwens heten? De Kleinste Teen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 KJ

Wat ? Heeft Paris Hilton niks uitgehaald het afgelopen jaar ofzo ? En Britney dan ?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Klaplong

@ Carlos

Ik ga toch als goed voornemen doen, weer, om minder te verbitteren en te verzuren.
Dat komt mooi uit, sta ik mezelf toch minder of liefst niet meer toe hier met azijn en gal aan de slag te gaan!
Slecht zoet gevooisde tonen in 2009!
How’s that for a change?!

Jij een goed voornemen, allerbeste Karel?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Share

The medium is the message?
Ik heb het Journaal ook genomineerd. Ik hoor tot de groep die -door de decennia heen- geprogrammeerd is om het 8-uurjournaal te bekijken. Maar ik betrap mezelf er steeds vaker op dat ik er saggerijnig van wordt. Het infantiele kidult nivo irriteert me te vaak. De manier waarop men de tent pimpt is droevig te noemen. Daar druipt het echt kaasdik vanaf. En dan te bedenken dat ze flitsende apparatuur hebben, bakken met geld en twee of drie (multi)media academies in het dorp. “Eeuwig zonde”, om er maar es een term bij te pakken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Bianconero

Fitna en Joran nek-aan-nek….spannund!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Ron C. de Weijze

De endorsement van Obama tot in het NOS journaal aantoe (plus alle aanverwante actualiteitenrubrieken tot en met de commerciëlen), vind ik minstens zo erg, en dat dan het hele jaar al, als de beïnvloeding van de rechterlijke macht door de premier in België. Wetgevende en uitvoerende macht zijn net zo gescheiden als staat en politiek (islam??!) of als media en politiek, als het goed is. En als het dus niet goed is, is dit niet het Westen, niet het verre Oosten, niet het nabije Oosten maar het Oosten ter plekke. Dictatoriaten met potentaten en bevolking die de lichtheid van het bestaan niet aankan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Ron C. de Weijze

Staat en religie bedoelde ik natuurlijk, niet staat en politiek. Sorry for that.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 sikbock

SCHANDELIJK!! dat plaatje!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie