De elite in de Tweede Kamer 2

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

In zijn post van voor de vakantie (8 juli) over het opleidingsniveau van de Tweede Kamer, vraagt Steeph zich af of dat een beetje representatief is voor de samenleving? In de reacties wordt niet alleen ingegaan op de representativiteit van het opleidingsniveau, maar ook op de vraag in hoeverre die representativiteit belangrijk is.
Willen we bijvoorbeeld een kamer die voor de helft uit mannen en voor de helft uit vrouwen bestaat? En vinden we het belangrijk dat nieuwe Nederlanders in de TK zitting hebben? Het antwoord op die vragen luidt ja, gezien de huidige samenstelling van de Tweede Kamer.
leeftijd_kamerleden_200Maar bijvoorbeeld leeftijd, vinden we dat een belangrijk criterium? En lokale spreiding, doet die er toe?

Om met de leeftijd te beginnen: De gemiddelde leeftijd van Kamerleden is 46,6 jaar, met 43 en 44 jaar als modus, 21 jaar als laagste leeftijd en 72 jaar als hoogste. Zes leden zijn dertig of jonger, vijf 65 of ouder. Van alle stemgerechtigden lijken vooral de dertig-minners en vijfenzestig-plussers ondervertegenwoordigd. Niet zo raar als je rekent dat de TK ook gewoon een baan is, een kantooromgeving. Van de grotere partijen (minimaal 5 zetels) is de VVD de oudste partij met een gemiddelde van 48,8 jaar en de PVV de jongste met 42,7 jaar.

kamerleden_geb_plaats_470

De lokale spreiding, de herkomst van de Kamerleden, lijkt interessanter en verklaart mogelijk het stemgedrag van bepaalde groepen. Waar zijn onze volksvertegenwoordigers geboren? En waar wonen ze nu?
Bij de geboorteplaatsen valt op dat Nederland ondanks alles een redelijk open samenleving is: dertien kamerleden werden buiten Nederland geboren. Suriname, Marokko, Turkije en Curaçao leverden ieder twee kamerleden en een lid komt uit Afghanistan. Vier leden hebben een expat-achtergrond en werden geboren in Indonesië, de USA, en Tanzania.
In Nederland zijn Amsterdam en Den Haag de belangrijkste geboortegronden, met acht zetels elk. Geen top-vijf steden, maar wel opvallend zijn Helmond, Oss en Haaksbergen, met ieder drie vertegenwoordigers.
kamerleden_woonplaats
Over de huidige woonplaatsen van Kamerleden is ook wel het nodige te melden. Amsterdam en Den Haag blijken wederom de lijstaanvoerders, met respectievelijk 21 en 17 zetels. Op partijniveau is de CDA interessant, met een volksvertegenwoordiger die in België woont (???) Verder valt GroenLinks op en doet denken aan het Parool: buiten Amsterdam verkrijgbaar, maar toch vooral een lokale Hoofdstedelijke aangelegenheid. Van de zeven kamerleden wonen er liefst vijf in Amsterdam.
kamerleden_4grotesteden2bevolking_4grotesteden2
Tenslotte lijkt het niet moeilijk te achterhalen waarom de in Rotterdam-West woonachtige Pim Fortuyn indertijd zoveel stemmen trok in Rotterdam. Naast alle moeilijke verklaringen over racisme, onderbuik en populisme zal vooral gespeeld hebben dat hij een thuiswedstrijd speelde. Op dit moment is het hard zoeken voor Rotterdammers. Slechts twee van de 150 kamerleden wonen in de Maasstad. Zwolle, Oss en Roosendaal hebben evenveel kamerzetels, Hengelo heeft er meer!
Voor de fijnproevers zijn beide Rotterdamse volksvertegenwoordigers overigens vrouw en vertegenwoordigen de PvdA en de CU. Het maakt het kiezen voor een Rotterdamse man niet gemakkelijker. Van alle Nederlanders woont 4,6 procent in Amsterdam, van de kamerleden 14 procent. Rotterdam herbergt 3,5 procent van de bevolking, maar slechts 1,3 procent van de volksvertegenwoordigers. Zou dit kunnen bijdragen aan de populariteit van de provinciaalse PVV in de Maasstad?

Pleiten deze cijfers nu voor een districtenstelsel? Eigenlijk wel, maar aan zo’n stelsel kleven veel nadelen, zoals cliëntelisme en gerrymandering. In Engeland zien we bovendein potentiële kamerleden die enthousiast verhuizen om maar in een kansrijk district terecht te komen.

Het zou wel kunnen helpen als politieke partijen serieuzer werk maken van hun kieslijsten en hun lokale afdelingen, vooral buiten de noordelijke helft van de randstad. Alle blabla om zich sterk te maken voor de oude wijken lijkt nu op flauwekul te berusten. Geen daden maar woorden. Geen van hen kiest ervoor daadwerkelijk in een probleemstad te gaan wonen….

Reacties (32)

#1 David Rietveld

Welke parlementariër woont er dan in België? Ik kan hem/haar niet vinden.

  • Volgende discussie
#2 Hanedop

CDA lid Frans de Nerée tot Babberich woont in Tervuren in Belgie

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 David Rietveld

Of bedoel je De Nerée tot Babberich? Maar die is van het CDA.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Steeph

@hanedop: Corrigeren?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Hanedop

yep, please!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 David Rietveld

Hier nog een stukje dat ik alweer 5 jaar geleden schreef n.a.v. een voorstel voor de hervorming van het kiesstelsel. Nooit meer wat van gehoord trouwens.

Mijn voorstel destijds: elke stem telt (dus geen voorkeursdrempel meer), en alleen kandidaat kunnen zijn in eigen kieskring (kaartje met kieskringen in het artikel).

http://www.davidrietveld.nl/pivot/entry.php?id=462

Voordeel: regionale spreiding gewaardborgd zonder af te hoeven stappen van evenredige vertegenwoordiging – dus een hervorming die als ik het goed heb zonder Grondwetswijziging kan worden doorgevoerd.

Nog een kanttekening bij bovenstaande: opvallend is inderdaad de ondervertegenwoordiging van Rotterdam, ook als geboorteplaats. Dat Den Haag (3% van landelijke bevolking) en Amsterdam (4,5% van landelijke bevolking) het daar goed doen is niet zo heel gek. Zeker niet als je bedenkt dat mensen met passie voor het openbaar bestuur toch wat vaker dan gemiddeld in Den Haag terecht komen.

Wat betreft de woonplaats: natuurlijk ‘woont’ Remkes in Groningen. Maar hij heeft/had ook een pied-à-terre in Den Haag. Dat geldt voor meer Kamerleden. Als je feitelijk het grootste deel van de tijd in Den Haag woont en werkt is het misschien wel zo eerlijk om als woonplaats gewoon ‘Den Haag’ op te geven.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 prometeus

Is dit een pleidooi voor een districtenstelsel?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 KJ

Tip voor de subby; ‘Het antwoord op beide vragen luidt ja’ is belerend en kan beter open worden gelaten. Dit is tenslotte niet de lagere school.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Steeph

@Hanedop: Done.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 R.

Er wonen best veel kamerleden in een probleemwijk, wel voornamelijk van de linkse partijen. Van Groenlinks iig Tofik Dibi (Slotervaart) en Femke Halsema (Transvaalbuurt).

http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2007/01/onze_politici_door_de_allochto.html

Zou wel leuk zijn om dat eens te onderzoeken, welke kamerleden van welke partij er nu het meest last hebben van de multiculturele samenleving en wat hun standpunten daarbij zijn. (ook leuk welk kamerlid stuurt zijn/haar kinderen naar een zwarte school)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 gronk

er nu het meest last hebben van de multiculturele samenleving

Leuke suggestieve vraagstelling.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 R.

@11 Ja dat is de redeneertrant van de rechtse partijen. Ben gewoon benieuwd of de kamerleden van de rechtse partijen (die het hardst roepen dat de multiculturele samenleving weg moet) ook uit eigen ervaring kunnen spreken…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Hanedop

@9: thx! @10,11,12: ben zelf geen kamerlid, maar wel ervarungsdeskundige met 19 jaar Rotterdam Delfshaven. Moet er meteen bijzeggen dat de zogenaamde slechte buurten vaak best goede straten hebben, of goede stukken. Het heeft er bij mij wel toe geleid dat ik geen voorstander ben van al te massale immigratie, omdat in de praktijk alle immigranten in dezelfde, vaak sociaal al lastige wijken belanden. We leggen de zware last van intergratie op de zwakste schouders. Wat natuurlijk weer strookt met het beeld van politici die vanuit leuke buurtjes beslissingen nemen die vooral gevoeld worden in andere buurten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 vandyke

Houd je niet altijd slechte buurten? Vroeger, voordat er Marokkanen waren, hadden we die ook. Zelfs steden! Ik herinner me Oss waar in de jaren ’70 veel over werd geschreven. Veel misdaad en andere problemen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 Hanedop

@14: Ja, ik herinner me Oss ook. En Spijkenisse. En in dordrecht en wijde omgeving had je een tijd de beruchte ‘Bende West’. Probleembuurten en steden zijn beslist van alle tijden. Laat onverlet dat je moet proberen die buurten aan te pakken. Oss mag inmiddels trouwens niet klagen over politieke vertegenwoordiging. Wie weet of het een gevolg is van de problemen eerst of de reden voor een verbeterde situatie nu.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 HansR

Precies #14, er is altijd zeker 10% kloten van de bok. Slechte mensen, wijken steden. Overal ter wereld. Heeft niets met immigratie te maken. Heeft te maken met populatie, gemiddelde, mediaan en normenlijstjes.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 larie

Aaah haute cuisine HansR naturellement La douce etc.., Sateh Torpedo, ik prefereer Rocky Mountain oysters

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 vandyke

Ik heb nog even naar het kabinet gekeken.

Gemiddelde leeftijd 49,8 jaar. Uitgesplitst:
Ministers (16x) 53,3 jaar en staatssecretarissen (12x) 44,7 jaar.

Drie minsters zijn voor 1950 geboren: Donner(1948), Middeldorp(1949) en vd Hoeven(1949).
De jongste is Eurlings(1973).

De staatsecretarissen zijn een gezellig clubje veertigers. Uitzonderingen: klijnsma (1957) en Dijksma(1971).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 Augusta de Las Torres

Naast leeftijd en woonplaats zijn er veel andere interessante zaken – opleiding (aantal drs’en, beta/alfa), religieuze achtergrond (inspiratie), carrière (bedrijfsleven), relatie (onderling, enz.

Van de leeftijden sta ik niet te kijken. Wel zoals eerder geconstateerd weinig kamerleden uit Rotterdam, naast het bekende overschot uit Amsterdam.

Ook zijn nog al wat politici waarvan de ouders ook politiek actief waren alsof het in de genen zit.

Wat ik wel eens van Frits Bolkenstein heb vernomen is dat het 1 groot theater is: zgn. felle discussie voor de bühne, maar buiten lachend samen roken (wat hadden we toch weer eens een goed debat,…)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#20 mescaline

@19 kijk eens aan, je kunt dus wel normaal reageren. Waarom moest je dan een paar weken terug de imbeciel/redneck uithangen ?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#21 larie

Alles golft Mescaline..fourier begreep dat toen hij naar de snaren van z’n viool spelende spous zat te kijken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#22 mescaline

Augusta over haar vioolknarsen bevragen @larie. Spous of niet.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#23 vandyke

#Augusta. Ik kan me goed voorstellen dat je politiek zeer kan verschillen maar dat je toch als collega’s met elkaar omgaat. Je kan zelfs iemand aardig vinden. Ik ken het uit de advocatenwereld waar je ook de grootste vijand in de rechtzaak lijkt maar toch na afloop met elkaar een biertje gaat drinken.

Ik vind dat gedrag zelfs zeer wenselijk van kamerleden. Als de leden van politieke partijen elkaar buiten de debatten gaan haten dan wordt het land totaal onbestuurbaar.

Dat er -ook- theater is dat wil ik best wel geloven, maar ik kan dat niet concluderen uit ‘normaal’ omgaan met elkaar.
Ik denk daarom dat je zin geschreven over Bolkenende niet een juiste weergave van zijn woorden is.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#24 JSK

@10: Mensen die minder last hebben van multiculturalisme (ja gronk, diversiteit is niet *enkel* een zegen, wel even realistisch blijven) gaan natuurlijk sneller in een multiculturele wijk wonen… je zou eigenlijk een “natuurlijk experiment” moeten hebben: een geval waarin willekeurig geselecteerde mensen in een muliticulturele wijk terecht komen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#25 gronk

@JSK: het gaat natuurlijk niet om multikul, maar om SES. Als yup wil je niet tussen de tokkies wonen, en tokkies willen ook niet tussen de yuppen wonen. SES en ethniciteit zitten redelijk door elkaarheengeweven, dus je zult voor jouw ‘natuurlijke experiment’ op z’n minst een controleexperiment moeten hebben waarin je een aantal probleembuurten met vnl autochtonen meeneemt, voorzover dat kan.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#26 JSK

het gaat natuurlijk niet om multikul, maar om SES.

Nee… dat is niet waar. Op criminaliteit scoren Marokkanen and Antillianen twee maal hoger dan autochtonen met vergelijkbaar inkomen en opleidingsniveau.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#27 gronk

Goh JSK, ik wist niet dat als iemand vaker met politie in aanraking komt, dat betekent dat-z’n buurt verslechterd. Ik dacht dat ‘een slechte buurt’ werd gedefinieerd door dingen als criminaliteit in de buurt zelf, burenoverlast en staat van onderhoud van woningen en zo.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#28 JSK

Kan je nog vager zijn?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#29 Hanedop

@JSK, Gronk: het gaat mij niet om criminaliteit of definities. het gaat om de dagelijkse praktijk van multiculturaliteit. Mijn buurman, die de oorlog erg bewust had meegemaakt, vond twee minuten stilte op 4 mei heel belangrijk. Op een vierde mei ging een van onze nieuwe buren, een marokkaan, zijn bus repareren. Hij hing vol an de choke, nogal een herrie. Om vijf voor acht probeerde nederlandse buurman hem te vragen even te stoppen, uit respect. De marokkaan begreep hem niet, want ze spraken elkaars taal niet. Om acht uur ging hij nog even vol in de toeren.
gewoon een probleem van onbegrip, geen kwaaie wil, maar buitengewoon pijnlijk. Integratie is hard werk, voor iedereen, vooral ook voor de betrokken nederlanders.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#30 Augusta de Las Torres

@23.

Ja en nee. Laten we het leuk houden, klopt, maar de discussie moet niet een theaterstukje zijn. Dat gebeurt overigens ook/wel op locaal niveau, heb ik van een wethouder vernomen. De volgende dag stonden er termen als slagveld en verrassingen enz. in de krant, volgens mijn contactpersoon was dat dus allemaal speilerei, van te voren stond alles vast, alles was vooraf doorgesproken, enz.

Misschien kan je bij kamerleden beter kijken of en wat voor amendementen ze indienen, wanneer ze afwijkend stemmen van hun eigen partijgenoten, enz. Komen ze met initiatieven in de commissievergaderingen?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#31 gronk

@JSK: alle problemen in dit land worden gecreerd door PVV’ers. En daar hoef ik geen ‘bewijs’ voor aan te leveren, want dat is gewoon zo. Duidelijk zo?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#32 vandyke

Babyboomers, Gronk, babyboomers.

  • Vorige discussie