De commerciele toer

Aargh! Reclame op Sargasso? Wel ehm, ja dus. Om de kosten een beetje te drukken en om wat geld opzij te zetten om in 2020 de afschaffing van de AOW op te kunnen vangen hebben we besloten om het eens maar te proberen. Toch zijn wij wel benieuwd naar uw mening over de plaatsing van de advertenties. Staan ze duidelijk aanwezig niet in de weg te staan? Of hebt u meer interesse in een wat meer opdringerige versie? Wat víndt u eigenlijk van reclame op internet? Ronduit irritant of een noodzakelijk kwaad? Klikt u wel eens op advertenties?

 1. 1

  Ik moest even zoeken.. dus staan ze (nog) niet in de weg. Verder vraag ik me af waarom er op sargasso een reclame verschijnt voor het Burl Al Arab hotel, volgens mij gaan Sargassers liever naar Appelscha. (DP dan toch in ieder geval!)

 2. 3

  reclame op i-net: niet eens een noodzakelijk kwaad. ik ken geen medium zonder reclame, volgens mij. ben er al volledig door afgestompt, het valt me niet eens op. waar staan ze dan?

 3. 4

  New age online? ach, ach. Zijn wij zulke geitenwollen sokken?

  Ik persoonlijk vind die flashreclames die beeldvullend je scherm oprollen wel koel. En dan zonder wegklikoptie, he?

 4. 5

  Zolang het niet rolt en knippert geen probleem, het zat er toch een beetje aan te komen.

  Btw, zwitserland op de 10e plaats in de stats, kom ik hier zo vaak?

 5. 8

  Retecool heeft vorige week een topic gewist na een telefoontje van het mediabureau die wel eens reclame inkoopt bij Reet. Ook bij Geenstijl schijnt de censuur op de fotofuck vorige week na aandringen van adverteerder kpn tot stand te zijn gekomen. Gaat de redactie al hier ook beweren echt niet naar adverteerders te luisteren?

 6. 9

  Ach, zolang het boekenwinkels zijn zal het wel meevallen. Er is altijd wel een boek voor of tegen een onderwerp te verkopen.

 7. 11

  en wat moet ik me voorstellen bij deze reclame:

  Ads door Goooooogle

  Europees Parlement
  Dan is de trein een goede deal!

  Worden NEE stemmers nu ook al aangezet tot suicide?

 8. 12

  Stel nou dat Sargasso over een jaar echt goed loopt en Shell betaalt 10.000 eurootjes per maand? Bent u echt niet te koop?

 9. 15

  Veel interessanter dan de vorm en knipperstand is de inhoud; en wat Sargasso wel en niet accepteert.
  1. Een overheidscampagne voor het opheffen van privacybescherming op internet? (‘Wie braef is heeft niets te verbergen’)
  2. Leuke jachtreizen (inclusief giraffe en olifant)
  3. Porno in al haar kleurrijke verscheidenheid.

  Of zijn samen met alle meningen, ook alle advertenties inhoudelijk vrij?

 10. 17

  Voor advertenties gelden dezelfde regels als voor het loggen en reaguren. Geen racisme, nazisme en andere akelige tegen-grondwettelijke “-ismen”. Verder dient Sargasso te openen zijn in een kantoortuin, dat wil zeggen geen frontaal bloot en vunzige linkjes altijd met een NSFW waarschuwing.

  Als Shell mij 10.000 euro per maand biedt dan ga ik wel in die toren aan het IJ zitten de mondiale energiecrisis onder de neus van de Raad van Bestuur wrijven.

  Ik zie nog lang niet een conflict opdoemen. Hoe zit dat dan met kranten? Mag het NRC niks negatiefs over de KPN schrijven omdat dat bedrijf wel eens een advertentie plaatst?

 11. 18

  Dus een kek bannertje met een Nederlandse nieuwe paperback van Mein Kampf kan ook? (zou ik prima vinden, uit oogpunt dat iedereen daar kennis van moet kunnen nemen; de echte groupies van A.H. komen er toch niet doorheen)

 12. 21

  Kranten zijn wat dat betreft een stuk volwassener. Die hebben redactie en commercie goed gescheiden. Dat is allemaal ook vastgelegd in statuten.

 13. 22

  Precies. Het grote voordeel van NRC is de fysieke scheiding tussen advertentie-afdeling en redactie. Schrijvers weten daar vaak niet wat er aan advertenties binnekomt en het advertentievolume is groot. Bij Sargasso ligt dat wellicht dichter bij elkaar, is er misschien wel meer contact met adverteerders, zijn enkele adverteerders de kurk.

  Het vervelendste verwijt is dat een weblog kan krijgen is dat de analyses en kritiek gebiased is door adverteerders. Vaak geheel onterecht, en lastig te weerleggen.

 14. 25

  @22, maar is daar geen oplossing voor te verzinnen? Dat de redactie aan Adam Curry moet beloven dat nooit te doen bijvoorbeeld?

 15. 27

  Tegen verwijten van de schijn van belangenverstrengeling kun je niet wapenen. Maar laten we niet te naief zijn: als weblogs als deze aan meer invloed winnen (zie eu-discussie) zal er ook kritischer naar dit soort zaken gekeken gaan worden.

  Wat in ieder geval wel helpt:

  1. duidelijke regels opstellen voor adverteren, en die verantwoorden
  2. advertenties laten regelen door een mediabureau op basis van bovenstaande regels, zonder daar zelf tussen te zitten en contact te zoeken met adverteerders
  3. zorgen voor grote diversiteit aan producten, fabrikanten, groeperingen.

 16. 28

  Wanneer je naar de Retecool case kijkt, blijkt juist dat het mediabureau (die reclameruimte inkoopt bij exploitanten), de exploitant had gebeld (www.adfactor.nl). Die exploitant heeft Reet onder druk gezet.

  Regels zijn het minste. Maar hoe verantwoordt je die?

 17. 29

  Als u het niet heel erg vindt, draait mijn adblock en greasemonkey gewoon door. Ook voor Sargasso worden geen uitzonderingen gemaakt.

  Ik ben heel benieuwd of het u wat gaat opleveren. Ik neem aan dat daar nog wel eens wat informatie over ‘gelekt’ gaat worden (mag officeel niet van Google).

 18. 32

  @Carlos: toch is de suggestie van een verklaring mbt de onafhankelijkheid van redactie in een statuut en het institutionaliseren van Sargasso als een non-profit met een gedocumenteerd objectief een serieuze overdenking waard, zeker als het om belastingaftrek gaat voor trouwe reaguurders en supporters.

 19. 37

  Wat dat betreft hadden jullie idd. beter het voorbeeld van Hiram kunnen volgen.

  De kosten van mijn weblog bedragen op dit moment, even rekenen, 10.71 euro per jaar voor de domeinnaam en ehm… ongeveer 4 euro voor de webruimte.
  14.71 euro is nog wel op te brengen met z’n drieën…
  Daarvoor doe je dan wel wat concessies aan uptime (laatste maand slechts 99,7%).

 20. 38

  Groot gelijk dat je er advertenties opzet. Het kan aardig wat opleveren en daar is volgens mij helemaal niets mis mee. En als Sargasso verder hetzelfde blijft is dat toch oké? Daarbij, de site is van jullie, jullie zetten er op wat jullie willen. Als mensen dat niet bevalt, gaan ze toch ergens anders kijken?

 21. 39

  Ja, maar misschien gaan de adverteerders dan OOK ergens anders kijken. Nu lijkt me dat bij Google Ads geen groot gevaar, maar mocht Sargasso op het idee komen verder te gaan, bijvoorbeeld de plaatjes linksbovenin ook reclame mee te geven, dan zou die angst wel eens realiteit kunnen worden.

 22. 41

  Reclame op sargasso? Zijn jullie overgenomen de John de M.? Stelletje decadente bourgoisie kapitalisten! De ijzeren vuist van de echte arbeidersklasse zal jullie verpletteren voor dit hoogverraad!

 23. 43

  Bericht van een lezer.
  De grens ligt voor mij qua vorm bij de bijzonder irritante flashreclames, popups en popunders.
  De grens qua inhoud is persoonlijker. Het is geen succes om op een NL weblog Engelstalige advertenties te plaatsen b.v. Als je ook zoiets vooraf opneemt in de voorwaarden dan krijg je geen moeilijkheden. Ik waardeer het dat jullie de discussie vooraf aangaan.

 24. 44

  Lijkt me inderdaad wel handig om buitengewoon duidelijk te maken dat er een waterscheiding is tussen inhoud en reclame, en dat de laatste nooit invloed zal hebben op de eerste. En vervolgens elke schijn van verstrengeling op te lossen door reclame te verwijderen mocht er discussie over ontstaan.

  Als je je ergens mee kan onderscheiden tegenwoordig dan is het wel met een medium wat niet beinvloed wordt door adverteerders.

 25. 46

  Ook bij de groepsmuzieklog File Under zijn we net twee maanden aan het experimenteren met banners, maar dan van bands. Gewoon om te zien hoe dat bevalt. Financieel is het volgens mij geen vetpot, de hosting wordt nog altijd betaald uit wat de schrijvers af en toe bij elkaar leggen. En ach, muziek recenseren blijft sowieso liefdewerk oud papier.

 26. 48

  Over reclame voor Sargasso gesproken. Ik kreeg dit weekend net de nieuwe Consumentengids op de mat. Daarin wordt uitgelegd wat een weblog nou is. In het lijstje Nederlandse weblogs prijkt daar ook trots Sargasso!

 27. 51

  Een compleet gesponsord weblog is geen weblog maar eigendom van de adverteerders. Dan is de redactie geassimileerd en onherkenbaar geworden. U zou dat niet moeten willen.
  Zodra het gesponsord burgermeesterschap ingang heeft gevonden, zult u er geen kritische rol meer spelen. Ik krijg het al jaren benauwd, zo gevangen als men raakt tussen de reclameblokken. Het lijkt alsof de inhoud van belang is maar het gaat om het begin en het eind van elk kwartier. Beleggen, hypotheken, pensioenen, auto’s, huizen, telefoonabonnementen..

 28. 52

  Klik ik wel eens op een reclamebanner ? Nou, in elk geval *nooit* op de stomme plaatjes van KPN, Telfort, AMRO, AH, Elsevier, Hypotheker, Vara-gids, NRC, Wehkamp en nu stop ik maar. Een heel enkel keertje wel eens op leuke reisjes naar het zuiden in een blinkend vliegmasjien.

 29. 54

  Gelukkig wordt sargasso geen compleet gesponsord weblog dus er is niets aan de hand nove. Jan Marijnissen loopt toch ook niet in een Nike shirtje?

 30. 55

  Alhoewel hij zich onvoorstelbaar zou kunnen verrijken aan produktreclame, past hem de zelfcensuur die hem, als serieus politicus, zo sympathiek maakt. Wee de toekomst van het gekozen burgermeesterschap, ik vrees met grote vreze de reclamekaravaan van kandidaten a la Rutten (kashmir pullovers, Hilfiger Shirts) Hirshi Ali(Dior Juwels), Verhagen (van Bommel Schoenen) en Wilders (de Vakkapper weet raad), etc.

 31. 56

  @MMaas: ga ik doen. Heb thuis geen scanner, dus het wordt van het weekend vrees ik.

  @Nove: heee, ben je daar weer? Ik heb het wel gemist hoor die onbegrijpelijke taal van je. Welke bedrijven zijn het precies die Jan Marijnissen voor veel geld zouden willen sponsoren maar waar de immer nobele Grote Roerganger ‘nee’ tegen heeft gezegd (zoals hij tegen zoveel ‘nee’ zegt)?

  Praxis soms (rode verf, hamers en sikkels)?

 32. 57

  Ergens moet de poen vandaan komen en die google ads zijn redelijk discreet.
  Een bannertje hier en daar ook ok.
  Zolang het maar niet van die kolere dingen zijn die dwars door poup killers heenkomen enzo en die je dan ook nog eens x-aantal seconden in beeld hebt voor je ze weg kan klikken.

 33. 59

  Nu we toch off-topic zijn. Carlos schijnt moeite met zijn Italiaanse restaurant te hebben:

  “GRONINGEN – Rond het Italiaanse restaurant Da Carlo in Groningen lijkt een heuse pizzaoorlog te zijn uitgebroken. Onbekenden hebben in de buurt van het restaurant folders verspreid waarin de complete menukaart van de eetgelegenheid voor de halve prijs wordt aangeboden. Dat heeft medewerker F. Cheraghi van het restaurant dinsdag laten weten.

  Bron: http://www.nu.nl/news/534298/122/Valse_menukaart_spil_in_pizzaoorlog_Groningen.html

 34. 60

  @60 ASN Bank ? NOVIB ? UNESCO ? Coca Cola ( > rum= cuba)? Alle gekheid op een stokje, je mist mijn punt. Geen serieus politicus behoort zich in te laten met en zich te laten feteren en ringeloren door commerciele lobbies als vastgoedmakelaars, wapenfabrikanten, bouwbedrijven, ziektenverzekeraars, etc. De overheid dient het algemeen belang, dat is meer dan een select particulier marktbelang. Blijf anders uit de politiek en gedraag je niet als de grootgraaier die alle kansen heeft gemist en daarom maar ‘politiek’ bedrijft.

 35. 61

  Reclame maken op de site vind ik niet erg.
  Ik kan me ergens ook voorstellen dat het prettig is als onkosten gedekt worden.
  Aan de andere kant heeft de gebruiker van internet (ikke dus) het recht om wat tegen die advertenties te doen. Dankzij Firefox gaat dat prima en moest ik even in IE gaan kijken wat jullie adveertenties waren…

  Paul