1. 2

  Ik heb geprobeerd om mijn stoepje schoon te vegen, maar het zat al te vast. Vanavond zal ik het wel even met een schep proberen. Dit alles gezegd zijnde – in sommige noordelijke staten van de VS is het verplicht je stoepje schoon te vegen binnen 36 uur oid. Daar valt het natuurlijk wel met hele meters tegelijk, maargoed. Nog iets wat ik gemerkt heb: dit land is te volgepland voor dit soort acties. Tussen stoep, parkeerplaats en weg is gewoonweg geen ruimte om het spul neer te leggen, want dat is het verneukeratieve van sneeuw: het gaat niet weg. Zolang het vriest, blijft het, in ongeveer hetzelfde volume aanwezig. Dan kun je proberen een soort ‘goot’ te maken op de stoep, maar dat is alles. Ik zag overigens dat de gemeente het zelfde probleem had als ik: grote wegen werden wel geveegd, maar het resultaat – een grote hoop sneeuw – werd dan maar ergens waar fietsers voorbij rijden gedumpt. Mongolen.

 2. 3

  @kj, sneeuw blijft niet helemaal hetzelfde volume als je het meteen na het vallen kan wegvegen ;)

  Anyways, ik houd trouw de helft van mijn stoepje schoon, op de andere helft ligt een dikker pak sneeuw. Wil je sleetje rijden, dan kan het (behalve op de strook die ik vrij heb gemaakt richting straat voor de fietsers uit de brandgang), wil je droog lopen, dan kan het.

 3. 4

  Ik heb altijd begrepen dat het ook in Nderland verplicht was om jouw stukje stoep schoon te houden.
  Even opzoeken, en jawel hoor:
  http://www.jurofoon.nl/nieuws/weblog.asp?id=3339

  Vroeger
  Nog niet zo heel lang gelden moest je zelf ervoor zorgen dat je stoep sneeuw- en ijsvrij was. Die plicht stond in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) maar is inmiddels uit de (meeste) APV’s verdwenen. De handhaving van de verplichting viel niet op te brengen, een probleem dat men vaker tegenkomt bij impulsieve regelgeving. Een ander argument is dat deze burgerplicht in strijd zou zijn met Europese regelgeving, die gedwongen onbetaald werk door de burger verbiedt.

  ’t Is de schuld van de EU. Zie je wel.

  België
  Of dat laatste argument hout snijdt, is onduidelijk. Onze Zuiderburen bijvoorbeeld kennen deze burgerplicht namelijk nog steeds. Daar staat in de politiereglementen van sommige gemeentes dat burgers de voetpaden voor hun deur moeten schoonhouden, dus ook sneeuw- en ijsvrij. Doet een Belg dat niet, dan riskeert hij een boete van maximaal 250 euro. Vreemd, want Belgen zijn ook Europeanen.

  Ook de Belgen zijn beter.

 4. 6

  Precies! Ze hebben geen enkele verplichting om over mijn stoepje te lopen! Ze kunnen ook makkelijk omlopen als ze het te glad vinden!

 5. 8

  Ik heb een geweldige sneeuwschuiver. Dan is is het best leuk werk. En als ik de stoepjes van de buren ook even veeg zijn ze blij.

 6. 13

  @4: Het argument dat het niet mag van de EU lijkt me eerlijk gezegd geen houdt snijden. Ik ken niet uitvoerig alle regelingen die betrekking hebben op gedwongen werk, maar het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens zegt het volgende:
  “[…]
  2. Niemand mag gedwongen worden dwangarbeid of verplichte arbeid te verrichten.
  3. Niet als “dwangarbeid of verplichte arbeid” in de zin van dit artikel worden beschouwd:
  […]
  d. elk werk of elke dienst, welke deel uitmaakt van normale burgerplichten.”

  Het lijkt me dat dit niet zo moeilijk te scharen is onder deel uitmaken van normale burgerplichten.

 7. 15

  @13: Ik zou daar niet te zeker van zijn. De stoep is namelijk niet jouw bezit (alleen al daarom vind ik dat de staat zorg moet dragen voor de begaanbaarheid, vergelijk even met de wegen, waar men dat volledig vanzelfsprekend vindt, zo niet eist), dus ik denk niet dat een rechter dit snel zal zien als normale burgerplicht, ook al omdat het niet overal wettelijk vastgelegd is (even los van andere heel goede argumentatie die ik al heb zien passeren).

  Overigens denk ik dat de belangrijkste reden waarom het in België (ik begrijp ook in Nederland, de situatie is dus eigenlijk gelijk) in sommige plaatsen nog in de verordening staat, vooral het gevolg is van een totaal gebrek van handhaving. Zodra er mensen een boete krijgen zal er allicht eentje doorporcederen, uiteindelijk gelijk krijgen in Europa en dan zal het razendsnel overal geschrapt worden.

 8. 16

  @Herman, #13: Het is gewoon niet realistisch. Ik heb 60 meter stoep aan een kruispunt met stoplichten en een voetgangersoversteekplaats. En dat alles bezaaid met schots en scheve stoeptegels. Ik ben uren zoet, wil ik dat een beetje beloopbaar krijgen en beperk mijn schoonmaakwerkzaamheden dan ook tot de belangrijkste routes. Maar ook die krijg je alleen schoon als de sneeuw een beetje meewerkt. Dikke pakken maagdelijke sneeuw heb je zo weg, maar zo’n dun spekglad aangestampt laagje krijg je gewoon niet losgepeuterd.

  Wat dat betreft verschilt de situatie ook behoorlijk van bijvoorbeeld de eerder genoemde noordelijke staten van de VS. Daar is men waarschijnlijk al blij als er een spekglad paadje door een meter hoge laag sneeuw is. Hier is men pas blij als een kurkdroge stoep zichtbaar is.