1. 2

  Siberische culturen, zoals die in Midden-Azië, zijn het bestuderen meer dan waard. Je herkent hier zoveel andere culturen in! De Noord-Amerikaanse natives, de eskimo’s, Dzjengis Khan en de Mongolen en natuurlijk ook de Turkse. En misschien, als we nog net iets verder kijken naar wat eens was, maar zorgvuldig door de Europese geschiedenis naar de verdoemenis is geholpen, herkennen we ook onze eigen cultuur.

 2. 3

  Dit onderzoek zou veel Europeanen met de Sibersische volkeren moeten kunnen linken:
  https://www3.nationalgeographic.com/genographic/index.html
  Ik twijfel nog steeds of ik zelf een kwakje DNA inlever om mijn voorvaderen te traceren, maar anno 2008 je DNA naar Amerika sturen en in handen van het roemruchte IBM geven is natuurlijk niet echt verstandig, dan maar maar blijven dagdromen dat ik afstam van de machtige Djengis Khan.
  https://sargasso.nl/archief/2005/07/03/nuttig-of-gevaarlijk-onderzoek/

 3. 4

  @3: Nou is Djengis Khan (net als de Yakuten trouwens) niet echt van Siberische afkomst. Dan kun je beter aankloppen bij die Chukchi van een week terug. Als ik me niet vergis zou in jouw geval je DNA beter eens gematcht kunnen worden met dat van de Khanty, voor wat gelijkenis.

 4. 6

  @5: Het gaat me niet om phenotype, maar genotype. Als ik me niet vergis heb je wel eens door laten schemeren van Ugrische afkomst te zijn?

 5. 7

  Joods uit wat nu West-Oekraïne is, aangelengd met bruisend vrouwenbloed uit Pruisen en Zuid Holland. Verklaart dit een beetje de aard van mijn 12.549 comments in de afgelopen zeven jaar op deze site?

 6. 8

  Mooi. Maar denk je dat een Turkse, getrouwd met een Duitser niet meer naar deze muziek zou kunnen luisteren of er van zou kunnen genieten? Hoe kan het dan dat ikzelf, niet eens Turks zijnde het waarderen kan?