Dagsluiting – Joris Ivens

Close du Jour op Reis: … – Ushuaia – Torres del Paine – Magalllanes Chilena – Transpatagonia – Puerto Montt – Puerto Montt- Temuco – Concepción – Chile – Central Valley – Santiago de Chile – 911 ’73 – Valparaiso – Viña del Mar – Valparaiso – …

Driving in Chile: Santiago – Valparaiso (170 km/h)
In 1962 Joris Ivens was invited to Chile for teaching and filmmaking. Together with students he made … A Valparaiso, one of his most poetic films.

 1. 1

  Carlos,
  Ik heb nu een paar van je Youtube inzendingen over Chili gezien en ik moet zeggen dat de motivatie ervan me volledig ontgaat. (Op Tito Fernandez na, vooral na een fantastische diezyocho).

  Die reis van je door Chili, waar gaat die precies naar toe en wat wil je ermee bereiken?

 2. 3

  Dat is een vrij specifieke vraag pr, meestal krijg ik vragen van “wat is je motivatie achter deze serie”. Door met deze vraag in te zoomen op enkel Chili ontstaat een soort overfocus soort van, alsof je met je oog op twee centimeter van het papier een boek probeert te lezen.

  De uitdaging is om op een nog enigzins authentieke wijze via Youtube de wereld rond te komen, in acht nemend dat het natuurlijk steeds weer 1 minuut voor 12 is. Het doel ligt meer in de orde van grootte van het getal 42, zoals Chinaman al aangaf. De motivatie is in deze serie bewust weggelaten want overdag zijn we al geëngageerd genoeg.

 3. 5

  Juist ja.
  Deze Youtube link naar Chili is voor mij (ik woon in Chili) vergelijkbaar met Nederland definieren op basis van 5 minuten uitzending van een willekeurig omroep Limburg programma.

  Als daar niemand een probleem mee heeft vind ik het best.

 4. 6

  Neenee, pr.
  In de oude traditie van de omroepen (herinner u het fluitende kenwijsje zondagavond toen de VPROtv de deuren dichtte) gaat om één minuut voor middernacht een poëtische beschouwing ons kanaal op, elke dag. Het is een zwijgend koesteren van verre oorden, vreemde verten, of nostalgische flarden beeld.
  Carlos heeft de laatste tijd een reeks op poten gezet waarin hij van land naar land reist, als op Morpheus’ vleugels wordt je meegevoerd naar een Land van Gevoel.
  Veel meer is het niet. Maar nog veel minder minder.

 5. 7

  pr het laatste wat ik hiermee wil is een land definiëren, het gaat hier om de dagsluiting, een variant op de Dode Dichters Almanak (was dat te ontvangen in Chili?), alleen dan Web 2.0 via Youtube, het moet zijn als die ene vreemde vogel die je aanspreekt op het busstation bij een overstap naar Antofogasta, het biertje dat je drinkt met uitzicht over de haven van Valparaiso, een flard zoals Crachat al zegt. That’s it.

 6. 8

  Ah de flard.

  Ook in Chili leven we inmiddels op het toppunt, dat in 1928 al o zo verouderd al volop in gang was. Yougimme een paar foto’s uit de haven of van een modderige weg uit 1860 en ik laat je een voortvarende maatschappij zien. Een eeuwtje eerder, net voor de stoom, toen was het echte eind der tijden. Ziedaar ons achterland (40.000 jaar). En het nakende voorland.

  Het grappige woord HARDHEIDSCLAUSULE bestaat dan niet meer vermoed ik. Dat zit dan weer in de zak met privileges.

 7. 10

  @7. Sociedad de los poetas muertos ken ik hier alleen van een robin williams film gedubbed met dezelfde stem als homer simpson.ik ben nu onderweg naar antofagasta. Gelukkig niet in bus. Beetje stof happen in baquedano en sierra gorda.misschien een aanbeveling voor je dagsluiting:portada, cerro paranal, chuquicamata, el tatio

 8. 11

  Mooie aanbevelingen (been there..), maar ik moet je teleurstellen na lang twijfelen heb ik al besloten in Valparaiso de boot te pakken naar Paaseiland. De serie staat al klaar… maar toch bedankt.