1. 6

  @3: Jij en Colijn hebben helemaal gelijk. Tegenwoordig is het ook verboden om bepaalde zaken (11-09-01) te linken aan dingen die daar vele jaren aan vooraf zijn gegaan (De stationering van VS-legers in Saudi-Arabie ’90).

  En inderdaad, het duurde nog 6 jaar voor Duitsland de nederlandse neutraliteit schond. Is er trouwens een bepaalde aanleiding waarom Colijn deze uitspraak deed?

 2. 7

  De naam van dat geluidsbestand is misleidend: Colijn hield de toespraak in 1936 nadat Hitler in dat jaar het Verdrag van Versailles had geschonden door het Rijnland weer te bezetten.

 3. 9

  Heb jaren gedacht dat Colijn deze radioboodschap uitsprak de avond voor inval Duitsers. Wat gelijk opvalt..hoewel Steenkolennederlands: die rrrollende r- en. Diepenhorst laatst in een ander draadje…prachtig. Oké oké, taal verandert…maar mag het godverdegodver asjeblieft wél verstaanbaar/ leesbaar blijven. Probeer maar eens een SMS te ontcijferen, wat ik dus ook niet doe. Heb je een Enigmaontcijferingstoestandapparaat nodig. “Cijfers & letters” van de K.R.O…daarna opgehouden met dat soort puzzeltjes.

  Terzijde…was voor de heuglijke langste dag begonnen met een gedicht. Link “magistrale stralende zon” met live- performance(s)..o.a..even kwijt.

  Ooooo….langste dag
  lange warme langste dag
  ‘s- ochtends nog een warme gulle lach
  Ellenlang opwarmend
  op die lange warme dag


  Zoiets. Ja hoho…was nog láng niet af hè. Toen viel het stil. “duurt en duurt, eeuwigdurend door, Koperen Ploert”. Nee, er moest nog gigantisch in gesleuteld worden en gedaan. En had al moeite met sinterklaasrijmpjes..dus..Bedoeling was, het orgasme rekkend, geleidelijk te laten ontaarden in Hete Stomende..eeh…onder een Vuurrode Ondergaaande Zon…afijn, moet ik het uittekenen? Jammer he?

  Maarreh..was het wat…tot zover?…

 4. 10

  @YP wat een goed idee. KvhReve over Multatuli die zo’n huzarenstukje in proza schiep: “Dat doet niemand hem na”. Je bent een sreieuze finalist, man.

 5. 11

  @7: Tractaat van Versailles? Ongeacht Hitlers’ andere beslissingen, in die had hij wel gelijk. Het is toch idioot dat je niet eens een deel van je eigen land mag verdedigen? Zeker al je bedenkt dat van de onverdedigde staat van het Rijnland al meermaals door Frankrijk en Belgie misbruik was gemaakt.