Dagelijkse Dosis Europese Grondwet – 65

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Gastredacteur Steeph neemt de europese grondwet paragraaf-voor-paragraaf voor u door en voorziet deze van zijn eigen commentaar. De volledige serie is te vinden op zijn eigen log:
Daily Dose of EU Constitution (Steeph’s Blog).

Quote du Jour: ” Ah, hier is het! Het is dus gewoon weer een instrument voor de vrije markt?”

EU-GrondwetDeel III: Beleid en werking van de Unie (vervolg)
Titel VI – Werking van de Unie (vervolg)
Hoofdstuk I – Institutionele bepalingen (vervolg)
Afdeling 3 – Europese Investeringsbank

III-393 Algemene bepalingen
De Europese Investeringsbank bezit rechtspersoonlijkheid.
De leden van de Bank zijn de lidstaten.
Het statuut van de Europese Investeringsbank is opgenomen in een protocol.
Het statuut van de Europese Investeringsbank kan worden gewijzigd bij Europese wet van de Raad. De Raad besluit met eenparigheid van stemmen, hetzij op verzoek van de Europese Investeringsbank en na raadpleging van het Europees Parlement en van de Commissie, hetzij op voorstel van de Commissie en na raadpleging van het Europees Parlement en van de Europese Investeringsbank.

De rol van de investeringsbank is niet echt ergens anders in de grondwet beschreven. Heb dus een beetje moeite met de plaats van de bank te bepalen in het grote geheel.

III-394 Mandaat
De Europese Investeringsbank heeft tot taak, met een beroep op de kapitaalmarkten en met gebruikmaking van haar eigen middelen bij te dragen tot een evenwichtige en ongestoorde ontwikkeling van de interne markt in het belang van de Unie. Te dien einde vergemakkelijkt zij, met name door zonder winstoogmerk leningen en waarborgen te verstrekken, de financiering van de volgende projecten in alle sectoren van het economisch leven:
a) projecten tot ontwikkeling van minder-ontwikkelde gebieden;
b) projecten tot modernisering of omschakeling van ondernemingen of voor het scheppen van nieuwe bedrijvigheid, voortvloeiende uit de totstandbrenging en werking van de interne markt, welke projecten door hun omvang of aard niet geheel kunnen worden gefinancierd uit de verschillende middelen welke in ieder van de lidstaten voorhanden zijn;
c) projecten welke voor verscheidene lidstaten van gemeenschappelijk belang zijn en die door hun omvang of aard niet geheel kunnen worden gefinancierd uit de verschillende middelen welke in ieder van de lidstaten voorhanden zijn.
Bij de vervulling van haar taak vergemakkelijkt de Europese Investeringsbank de financiering van investeringsprogramma’s in samenhang met de bijstandsverlening van de structuurfondsen en van de andere financieringsinstrumenten van de Unie.

Ah, hier is het! Het is dus gewoon weer een instrument voor de vrije markt? Met alle financiele instellingen die er al zijn, hebben we er dan nog eentje extra nodig?

Afdeling 4 – Bepalingen die de instellingen, organen en instanties van de Unie gemeen hebben
III-395 Algemene bepalingen
1. Wanneer de Raad uit hoofde van de Grondwet op voorstel van de Commissie besluit, kan hij dat voorstel slechts met eenparigheid van stemmen wijzigen, behalve in de gevallen als bedoeld in de artikelen I-55 en I-56, artikel III-396, leden 10 en 13 i, artikel III-404 en artikel III-405, lid 2.
2. Zolang de Raad niet heeft besloten, kan de Commissie te allen tijde gedurende de procedures die tot vaststelling van een handeling van de Unie leiden, haar voorstel wijzigen.

Je zegt het.

III-396 Wetgevingsprocedure
1. Wanneer Europese wetten of kaderwetten uit hoofde van de Grondwet volgens de gewone wetgevingsprocedure worden vastgesteld, zijn de onderstaande bepalingen van toepassing.
2. De Commissie dient een voorstel in bij het Europees Parlement en bij de Raad.
Eerste lezing
3. Het Europees Parlement stelt zijn standpunt in eerste lezing vast en deelt het mee aan de Raad.
4. Indien de Raad het standpunt van het Europees Parlement goedkeurt, wordt de betrokken handeling vastgesteld in de formulering die overeenstemt met het standpunt van het Europees Parlement.
5. Indien de Raad het standpunt van het Europees Parlement niet goedkeurt, stelt hij zijn standpunt in eerste lezing vast en deelt hij dit mee aan het Europees Parlement.
6. De Raad stelt het Europees Parlement ten volle in kennis van de redenen die hem hebben geleid tot het vaststellen van zijn standpunt in eerste lezing. De Commissie stelt het Europees Parlement ten volle in kennis van haar standpunt.
Tweede lezing
7. Indien het Europees Parlement binnen een termijn van drie maanden na deze mededeling:
a) het standpunt van de Raad in eerste lezing goedkeurt of zich niet heeft uitgesproken, wordt de betrokken handeling geacht te zijn vastgesteld in de formulering die overeenstemt met het standpunt van de Raad;
b) het standpunt van de Raad in eerste lezing met een meerderheid van zijn leden verwerpt, wordt de voorgestelde handeling geacht niet te zijn vastgesteld;
c) met een meerderheid van zijn leden amendementen op het standpunt van de Raad in eerste lezing voorstelt, wordt de aldus geamendeerde tekst toegezonden aan de Raad en aan de Commissie, die advies over deze amendementen uitbrengt.
8. Indien de Raad binnen een termijn van drie maanden na ontvangst van de amendementen van het Europees Parlement met gekwalificeerde meerderheid van stemmen:
a) al deze amendementen goedkeurt, wordt de betrokken handeling geacht te zijn vastgesteld;
b) niet alle amendementen goedkeurt, roept de voorzitter van de Raad, in overeenstemming met de voorzitter van het Europees Parlement, binnen zes weken het bemiddelingscomité bijeen.
9. De Raad besluit met eenparigheid van stemmen over de amendementen waarover de Commissie negatief advies heeft uitgebracht.
Bemiddeling
10. Het bemiddelingscomité bestaat uit de leden van de Raad of hun vertegenwoordigers en een gelijk aantal leden die het Europees Parlement vertegenwoordigen, en heeft tot taak binnen een termijn van zes weken nadat het is bijeengeroepen, met een gekwalificeerde meerderheid van de leden van de Raad of hun vertegenwoordigers en met een meerderheid van de leden die het Europees Parlement vertegenwoordigen overeenstemming te bereiken over een gemeenschappelijke ontwerptekst op basis van de standpunten van het Europees Parlement en de Raad in tweede lezing.
11. De Commissie neemt aan de werkzaamheden van het bemiddelingscomité deel en stelt alles in het werk om de standpunten van het Europees Parlement en de Raad nader tot elkaar te brengen.
12. Indien het bemiddelingscomité binnen een termijn van zes weken nadat het is bijeengeroepen, geen gemeenschappelijke ontwerptekst goedkeurt, wordt de voorgestelde handeling geacht niet te zijn vastgesteld.
Derde lezing
13. Indien het bemiddelingscomité binnen die termijn een gemeenschappelijke ontwerptekst goedkeurt, beschikken het Europees Parlement en de Raad over een termijn van zes weken na deze goedkeuring om de betrokken handeling overeenkomstig die ontwerptekst vast te stellen, waarbij het Europees Parlement besluit met een meerderheid van de uitgebrachte stemmen, en de Raad met gekwalificeerde meerderheid van stemmen. Indien zulks niet geschiedt, wordt de handeling geacht niet te zijn vastgesteld.
14. De in dit artikel vermelde termijnen van drie maanden en zes weken worden, op initiatief van het Europees Parlement of van de Raad, met ten hoogste één maand, respectievelijk twee weken verlengd.
Bijzondere bepalingen
15. Wanneer in de bij de Grondwet bepaalde gevallen de gewone wetgevingsprocedure wordt gevolgd met betrekking tot een wet of een kaderwet, op initiatief van een groep lidstaten, op aanbeveling van de Europese Centrale Bank of op verzoek van het Hof van Justitie, zijn lid 2, lid 6, tweede zin, en lid 9 niet van toepassing.
In die gevallen zenden het Europees Parlement en de Raad de Commissie het ontwerp van handeling alsmede hun standpunten in eerste en tweede lezing toe. Het Europees Parlement of de Raad kan de Commissie in alle fasen van de procedure om advies verzoeken; de Commissie kan ook op eigen initiatief advies uitbrengen. Indien de Commissie dat nodig acht, kan zij overeenkomstig lid 11 ook deelnemen aan de werkzaamheden van het bemiddelingscomité.

Waarom de tijdslimieten? Waarschijnlijk om eindeloze discussies te voorkomen.
Vreemde uitzondering in (15). Voor de de rest lijkt het me wel okay.

III-397 Interinstitutionele akkoorden
Het Europees Parlement, de Raad en de Commissie raadplegen elkaar en bepalen in onderlinge overeenstemming de wijze waarop zij samenwerken. Daartoe kunnen zij, met inachtneming van de Grondwet, interinstitutionele akkoorden sluiten die een bindend karakter kunnen hebben.

Je zegt het maar.

III-398 Europees ambtenarenapparaat
1. Bij de vervulling van hun taken steunen de instellingen, organen en instanties van de Unie op een open, doeltreffend en onafhankelijk Europees ambtenarenapparaat.
2. Met inachtneming van het statuut en de regeling vastgesteld op grond van artikel III-427 i worden bij Europese wet de bepalingen daartoe vastgesteld.

ROTFL!! Een “…doeltreffend..” ambtenarenapparaat! Gniffel.

III-399 Transparantie
1. De instellingen, organen en instanties van de Unie verzekeren de transparantie van hun werkzaamheden en stellen krachtens artikel I-50 i specifieke bepalingen betreffende de inzage van het publiek in hun documenten vast in hun reglementen van orde. Ten aanzien van het Hof van Justitie van de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en de Europese Investeringsbank, gelden artikel I-50, lid 3, en het onderhavige artikel alleen voor de uitoefening van hun administratieve taken.
2. Het Europees Parlement en de Raad zorgen voor de openbaarmaking van de stukken betreffende de wetgevingsprocedures overeenkomstig de voorwaarden gesteld in de in artikel I-50, lid 3, bedoelde Europese wet.

Transparantie is goed. Maar hoe hou je dit in de gaten?

III-400 Vaststelling arbeidsvoorwaarden van leden Instellingen
De Raad stelt Europese verordeningen en besluiten vast houdende:
a) de bezoldigingen, vergoedingen en pensioenen van de voorzitter van de Europese Raad, van de voorzitter van de Commissie, van de minister van Buitenlandse Zaken van de Unie, van de leden van de Commissie, van de presidenten, de leden en de griffiers van het Hof van Justitie van de Europese Unie, alsmede van de secretaris-generaal van de Raad;
b) de arbeidsvoorwaarden, in het bijzonder de bezoldigingen, vergoedingen en pensioenen van de voorzitter en de leden van de Rekenkamer;
c) alle vergoedingen welke als beloning kunnen gelden van de onder a) en b) bedoelde personen.
2. De Raad stelt Europese verordeningen en besluiten vast houdende de vergoedingen van de leden van het Economisch en Sociaal Comité.

Attentie: Het EuroParlement speelt hierin geen rol. Dus de mensen kunnen hun eigen salaris bepalen.

III-401 Tenuitvoerlegging handelingen
De handelingen van de Raad, de Commissie of de Europese Centrale Bank welke ten laste van natuurlijke of rechtspersonen, met uitzondering van de lidstaten, een geldelijke verplichting inhouden, vormen executoriale titel.
De tenuitvoerlegging geschiedt volgens de bepalingen van burgerlijke rechtsvordering die van kracht zijn in de staat op het grondgebied waarvan zij plaatsvindt. De formule van tenuitvoerlegging wordt, zonder andere controle dan de verificatie van de echtheid van de titel, aangebracht door de nationale autoriteit die door de regering van iedere lidstaat daartoe wordt aangewezen. Van de aanwijzing stelt zij de Commissie en het Hof van Justitie van de Europese Unie in kennis.
Nadat de bedoelde formaliteiten op verzoek van de belanghebbende zijn vervuld, kan deze de tenuitvoerlegging voortzetten door zich rechtstreeks te wenden tot de bevoegde autoriteit overeenkomstig de nationale wetgeving.
De tenuitvoerlegging kan alleen worden geschorst krachtens een beschikking van het Hof van Justitie van de Europese Unie i. Het toezicht op de regelmatigheid van de wijze van tenuitvoerlegging behoort evenwel tot de bevoegdheid van de nationale rechterlijke instanties.

En hoe ziet deze “tenuitvoerlegging” er dan uit? Marteling?

Volgens mij wordt het laatste stuk van de grondwet een beetje saai.

88.9% gelezen

Reacties (11)

#1 MMaas

“Transparantie is goed. Maar hoe hou je dit in de gaten?”

Vind ik ook wel een mooie kwoot eigenlijk…

  • Volgende discussie
#2 Carlos

Wil je hiermee de filosofische kant op?
Men ziet alleen wat men kent/weet…
Als iets transparant is kijk je erdoor heen?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 larie

Zoiets als een open deur, er moet een raamwerk zijn anders is het niet transparant maar een leegte.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 steeph

@3: Dat is er een voor een tegeltje!

Het ging mij er om dat het begrip “transparant” moeilijk kwantificeerbaar/meetbaar is.
Dus eigenlijk een kul begrip.
Maar je schijnt er twee zetels mee te kunnen winnen in het EP, dus het moet wel iets betekenen, toch?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 larie

@Steeph: Stel me niet teleur maar ik verwacht een boeiend bevlogen betoog van je als je de laatste bladzij hebt omgeslagen, de ogen even hebt samengeknepen, de vuisten gebald met blik ten hemel (ff AAARCHHHH roepen helpt) en dan heftig op de toetsen rammelt en vooraal niet edit en de enter indrukt…ok?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 steeph

@larie: Dat gaat gebeuren. In het engels ben ik inmiddels klaar met de grondwet zelf. Dan nog een aflevering over de protocollen (zitten nog een paar sappige punten in). En maar eens opschrijven wat nou eigenlijk mijn conclusie is.
Zal niet meevallen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Pelayo

Het is dus gewoon weer een instrument voor de vrije markt?

Was die europese investeringsbank niet oorspronkelijk inderdaad opgericht om de overgang van de economieen van de voormalige oostbloklanden naar de vrije markt te assisteren?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 steeph

@pelayo:
Nee die bank was er al vanaf het begin. Later hebben ze die taak erbij gekregen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Pelayo

Ah, juist.. Ik herinner me in ieder geval vaag dat na de val van de muur, en gezien de armoedeval die er toen in het voormalige oostblok op gang kwam, er hier en daar verontwaardiging was ontstaan hoe “het rijke westen het voormalige oostblok in de steek liet”.. Mijn geheugen brengt dat in verband met de europese investeringsbank.

Dus de mensen kunnen hun eigen salaris bepalen.

Waren er niet toen ook kwesties dat die bank vooral zichzelf verrijkte?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 steeph

@pelayo: Dat van die kwestie kan ik me niet herinneren.
Maar het bepalen van eigen salaris gaat dus op voor ALLE genoemde instellingen!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 steeph

@mezelf: En gegeven de discussie die we hier nu hebben over de salarissen van bijvoorbeeld de directeuren van de uitkeringsinstanties, lijkt dit me niet zo’n fijn punt. Daar krijgen we dus nooit meer grip op.

  • Vorige discussie